Thursday, April 8, 2021

#daridapurdj ~ Nasi Arab

okay another menu yang boleh korang cuba masa bulan puasa nanti adalah nasi arab!hahaha aku jumpa resepi yang boleh tahan sedap gak laa...cuma banyak bahan nak guna nak masak nasi arab ni tau...hahaha sedikit leceh tapi berbaloi la pada aku...sebab sedap dan leh makan sekeluarga...gituu...hahahaha....haaa nak tengok bebahan yang ada kat bawah ni...banyakkk kan...aku akn ceritakan satu persatu kat bawah ni...
memula sekali aku rebus ayam sebab sup dia nanti nak guna untuk masak nasi...untuk dalam seekor ayam tu aku guna 1 kiub pati ayam, 2 biji tomato belah 4, 2 biji cili hijau belah 4, 1 batang kulit kayu manis, 1/2 sudu jintan manis biji, 1/2 sudu biji ketumbar dan 1/2 sudu lada hitam biji....pastu rebus semua dengan ayam dalam 30 minit macam tu dan campurkan garam...then ayam tu kita keluarkan dan perap dengan madu dan kunyit...nak tambah garam lagi pun boleh tapi jangan banyak sangat...
untuk nasi pula, rendam beras basmathi dalam 30 minit...pastu nanti tapis..then tumis 1/2 sudu biji ketumbar, 1/2 sudu jintan manis dan 1/2 sudu lada hitam dengan minyak sapi...dah naik bau, masukkan beras tadi...gaul sampai rata, then masukkan beras tu dalam rice cooker, masukkan sup ayam tadi ikut sukatan masak nasi...then akhir sekali letakkan ayam yang dah perap kat atas nasi tu...then masak la macam biasa...oh ya dalam gambar ni aku lupa letak saffron sedangkan ada je kat rumah, makanya pudar la warna nasi arab aku...hahaha tapi sedap je rasanya...
aku buat kambing gak, so step dia sama je dengan buat ayam tu...cumanya lepas dah rebus tu, perap kambing tu dengan olive oil dan bakar dalam oven...pastu baru dihidangkan dengan nasi arab yang dah siap dimasak...hehehe...lagi garing kambing tu, lagi sedappp!
untuk salad nasi arab ni aku just potong dadu timun dan bawang dan campurkan dengan yogurt dan lemon...haa timun tu buang isi tengah dia tu tau, kalo tak berair sangat salad ni nanti...simple je kan...kalo rajin cincang daun ketumbar dan tabur pun sedap...aku ni gila daun ketumbar...hehehe...
dan yang paling penting sos tomato dia ni...sebab kita kan tekak melayu nak pedas pedas...nasi arab ni kan macam tak pedas, dan agak bland je rasa kan...so sos ni penting, kena sedap!blend je semua 3 batang cili merah besar, 3 batang cili api merah, tomato, daun ketumbar, perahan lemon, garam dan gula...ha pepandai la korang adjust bagu sedap meletop!hahaha...
dan taraaa siap la nasi arab ayam dan kambing aku...hahaha sup ayam tadi buat lebih pun takpe leh makan ngan nasi nanti...haa banyak steps sikit kan tapi sedap dan berbaloi baloi weh...aku pun rasa nanti nak buat lagi nasi arab ni dan makan dalam dulang bulan puasa ni...gitu kan aku punya planning...hehehehe...ok korang selamat mencobaaa!

2 comments: