Monday, September 24, 2018

Cara Membuat e-Visa untuk ke India

pada penghujung Jun 2018, semua kaki travel dikejutkan dengan kenaikan mendadak harga visa untuk ke India!denggg...masa tu aku sakit hati betul sebabnyaaa aku kan dah nak pergi India masa tu...tapi takleh buat apa la kan, terpaksa redho je dengan harga baru visa ni sebabnya tiket flight dah beli, pakej dah bayar deposit...hehuuu...so pendek kata bagi e-Visa harga terkini adalah USD80 @RM320 (ada 2.5% processing fee dan GST), dan sah selama empat bulan manakala harga visa biasa pula adalah RM462.56 (tidak termasuk caj perkhidmatan), dan sah selama satu tahun...

so sebabkan e-Visa lebih murah, marilahhh kita beramai-ramai apply e-Visa sajok...kita pun bukan nakpi selalukannn...untuk e-Visa ni sah selama 60 hari dengan double entry okay...masa nak buat e-Visa ni macam-macam cerita dengar tau, cuak gila...sebabnya once rejected permohonan e-Visa ni atas kesilapan kita mengisi borang permohonan online ni, pembayaran kita sebanyak USD80 tu kira burned tau...hehuuu...nak aplly sekali lagi, kena bayar lagi USD80 tu...hehuuu sadisss!so haruslah sepanjang isi borang tu, debar dia macam nak isi borang menikah!hahahah...special thankssss to Hang Dhamin (2018) sebab banyak tolong aku mengisi borang ini, dan juga aku rujuk dengan blog Poobritney (2017) juga...

Dokumen yang perlu disediakan sebelum kita mula mengisi e-Visa bagi tujuan tourism ini adalah seperti berikut:
  • Gambar visa dalam bentuk JPEG, size antara 10KB-1MB yang dibenarkan...ada beberapa requirement untuk gambar visa India ni...biasanya orang kedai gambar tau, tapi ada juga yang tak tau, macam aku kena hari tu...tak pasal abes duit 2 kali pi ambil gambar...huhuhu untuk gambar visa India ni, gambar tak boleh berkacamata ye kawan-kawan!wajib tanggalkan!then background perlulah putih or plain light colored...lebar dan tinggi gambar harus sama...dan seharusnya tiada border pada gambar tersebut...ok ini yang penting je aku highlights, nak tengok details sila usha Document Reqiurement...nah aku bagi contoh gambar yang aku ambil...

  • Salinan passport dalam bentuk PDF, bersaiz 10KB-300KB sahaja...salinan pada bahagian passport yang mengandungi gambar dan maklumat peribadi kita tu yer...dan saja la share, masa aku scan pakai scanner office, size dia besar pula dari 300KB...so aku google je 'resize pdf' terus keluar converter dia...so senang je...hehehe...boleh cuba ye!

  • Credit card atau debit card untuk membuat pembayaran sebanyak USD80 dengan tambahan 2.5%...total dalam USD82.01 la aku kena baru ni...

  • Maklumat mengenai reference kita di India...macam aku sebab ambil ground package je kat sana, so aku letak nama mamat tu dan no telefon dia dan address houseboat kami di sana...kalo yang pergi sendiri tu, pandai-pandai laa korang nak letak nama sape ye...

  • Sekiranya pernah pergi ke India sebelum ini, perlu sediakan maklumat mengenai visa lama kita tu seperti No Visa, tempat pengeluaran visa, tarikh visa dikeluarkan...pendek kata, kena ada laaa visa lama tu...macam aku nasib baik masih ada passport lama, so visa dulu yang memang tampal dalam passport tu...selain tu kena ready gak information mengenai hotel dan penginapan kita dalam previous visit to India tu...nasib baik laaaa ada blog ni, senang nak refer weh....hehehe...


ok dah siap semua dokumen kan, makanya kena laaa siapkan mental pula...hahaha debar gila weh masa nak isi borang ni...hahaha ok sebabkan aku baik, makanya aku printscreen hampir kesemua step aku masa isi borang ni tau...demi korang-korang semuaaa...sebabnya aku dah rasa kepayahannya mengisi borang ni, dengan cuak gilaaa kalo tersalah isi...hahaha...ok jom layan...

1. Pergi ke website Indian Visa Online https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html#  baca dan study la apa yang patut ada kat dalam website tu kan...ingat ilmu tu perlu ada, walaupun aku dah ajar step by step ni...supaya kalo jadi pape, takde la menggagau...then klik pada e-Visa tu...sebabnya aku nak ajar korang buat e-Visa, kalo nak buat Visa biasa tu, kena pi carik rujukan tempat lain sebab aku tak tahuuu...

2. Dah klik e-Visa akan keluar laaa page mengenai e-Visa...again baca laaa apa yang patutkannn kat information tu...dah baca dan ready mental, ayuh kita mulakan dengan klik pada e-Visa Application...

3. Isi dahulu maklumat pendaftaran permohonan e-Visa ini...jadi untuk kita yang Ordinary Passport ni, boleh la pilih e-Tourist Visa ye...dengan tujuan untuk recreation/sightseeing...kalo ada nak mealwat sedara ke pak mertua ke, sila pilih yang berkenaan ye...lepas tu tekan continue...

4. Nampak tak Temporary Application ID warna merah kat atas tu...sila salin atau snap siap-siap...sebabnya later kalo komputer hang ke, rasa nak stop isi maklumat...later kita leh sambung semula dengan key in Temporary Application ID ni...ok lepas tu akan mula laaa sesi mengisi segala maklumat dengan banyak sekali...memula sekali haruslah details mengenai diri kita...untuk nama tu, letak je nama full kita di ruangan Given Name...ikut je nama dalam passport tu, tak perlu letak di Surname...dan untuk ruangan Visible Identification Marks tu aku letak None sahaja...malas nak declare tahi lalat kat muka ni...kang jenuh kena belek pula...hehehe...dan kemudian masukkan maklumat mengenai passport kita pula...kemudian tekan Save and Continue...kalo nak keluar jap, pi toilet ke apa klik la Save and Temporarily Exit...

5. Lepas tu kena isi maklumat mengenai alamat kita dan family details pulaa...siap dia tanya ada keturunan Pakistan tak nenek moyang kita...tak tau la kenapa kan...ada la tu, tak abes gaduh lagi India Pakistan nih...hehuuu...then declare marital status please...hahaha...then isi maklumat pekerjaan kita...ada member aku cerita, member dia tulis kerja journalist, sebabkan tu visa dia rejected...hehuuu jangan lupa jawap soalan korang kerja berkaitan Military/Police ke tak tu...aku pernah tengok Dayah Bakar punya laki tu askar, lepas je pi sana walaupun tick Yes...declare je la kot kan...then Save and Continue lagi...

6. Then sampai la page untuk isi maklumat mengenai visa kita...bila pilih e-Tourist Visa ni automatik dia keluar kat sini duration of visa adalah 60 hari dengan double entries...so kena declare port of arrival and exit kita...then kat sini juga la masukkan information pasal previous visa kita kalo kita pernah ke India sebelum ni...siap masukkan maklumat hotel lagi untuk previous visit...selain tu dia minta kita list kan semua negara yang kita pernah pergi...tapi limited space gak, aku takleh nak list kan semua pun...dan sekiranya korang pernah pergi any SAARC countries, please declare juga...dan akhir sekali masukkan info reference di India dan Malaysia...then Save and Continue...

7. Lepas tu kena upload la gambar dan scanned passport tu...haaa kat sini aku lupa printscreen...yang upload gambar...hahaha nervous sangat kan...hahaha sempat printscreen kat scanned passport je...basically sama je laaa...select photo or file then tekan upload...then Continue...

8. Dan kemudian dia akan paparkan semula semua details yang kita isi kan tadi...check semula ye sama ada maklumat yang diisi adalah tepat dan benar...kalo tak tepat, masih boleh Modify lagi masa ni ye...if dah yakin semuanya okey, sila la tekan Verified and Continue...

9. Dan lepas tu kita pun dapatlah Application ID kita yang sebenar...simpan gak sebab later nak check status dan print e-Visa kita kena guna Application ID tu...so sampai dah kat page fee payment ni...apa lagi, keluarkan laaa credit card or debit card korang tu...kat sini dia cakap dah, kalo e-Visa rejected, tak dapat duit semula...sobsss...boleh Pay Now or Pay Later...aku Pay Now je la, kang lambat plak dia proses kan...boleh pilih payment gateway melalui SBI e-pay atau Axis Bank...aku tak tau beza apa dia, aku pilih je SBI e-pay...

10. Then keluarlaaa page untuk pembayaran dengan harga pembayaran USD80 campur processing fee dan GST dengan jumlah USD82.01...haaa apa lagi bayar laaa...hehehe debar weh masa ni...sejuk-sejuk tangan aku...

11. Dan selesai la sesi permohonan e-Visa ke India kita bila dapat view Payment Success seperti di bawah...makanya tunggu laaa 72 jam proses e-Visa ni...

12. Tak sampai 72 jam, aku buat lewat petang hari ni, esok awal pagi dah dapat email kata e-Visa GRANTED!terkejut gilaaa...terus tanya Hang Dhamin, ni dah lulus ke...hahaha blurr...then lepas tu terus ke website, semak Visa Status Enquiry guna Application ID kita...dan wallaaaaa...lulus wei!hahaha Alhamdulillahhh...seronok tak terkata...Alhamdulillah...syukur...so then sila tekan Print Status...

13. Dan kemudian print laaa e-Visa ETA kita ni haaa...print color orang kata...print je la kan...so then simpan kemas-kemas dalam passport...jangan tertinggal plak...sampai di Delhi Airport nanti, cari laaa kaunter untuk e-Visa ni...yehuuu Welcome to Indiaaaa!ok doneee...aku harap perkongsian ini berguna untuk korang apply e-Visa okay...selamat berjalan ke India!yippie!

114 comments:

  1. wahhh..respek la... print screen lagi, memang boleh jadi rujukan ni. terbaikla sifu, selamat bercuti!!

    ReplyDelete
  2. Macam lecehlah pulak prosesnya kan... eh fotonya kena senyum ke...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok je enmie. Cuma nervous sikit laa..senyum laaaa kasik lembut hati abam yg uruskan visa. Hehehe

      Delete
  3. Perghhh...india kena pakai visa eh? Erkk heheh xterpk lg lam kepala india antara country nak visit tu yg mcm x amek tau sgt psl india ni.. adeh...

    Bagus gakk info ni.. mana tau tetiba tergerak terbuka nak jejak india ke kan heheh..

    ReplyDelete
  4. memang lengkap ...senang nak rujuk

    ReplyDelete
  5. Nak tanya. Saya dah isi form evisa ni tapi belum submitt. Takut salah. Nak pergi bln december ni kashmir. Cuma gambar n passport tu belum masuk. Nak kena scan passport ke? Page mana nak scan? Kalau ke kedai gambar tu nak cakap camana? Sbb dia akan bagi hard disk kan. So ni yg saya tak tau camana nak buat. Sbb saya baru sampai page yg dia suruh isi gambar. Takat tu je saya save. Belum nampak dia suruh scan passport pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Details penyediaan dokumen saya dah tuliskat atas tu. boleh refer ya page mana nak scan semua, required gambar macam mana. semua ada atas tu. =D

      Delete
  6. Sangat jelas dan berguna!! Thank you, semoga Allah permudahkan urusan awak selalu.. :) Harap kitorang dapat rezeki makan sedap2 kat sana!!!!! Yahoooooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Aminnn...TQ and enjoy trip korang!

      Delete
  7. salam... nak tanya sikit..

    item # 4: Citizenship/national ID No:

    yang tuh letak IC kita atau No passport?

    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak macam tak ingat pula...rasanya saya letak passport no...

      Delete
  8. Nak tanya, kalau kita nak pergi bulan 2, awal bulan satu kita apply boleh ke ?

    ReplyDelete
  9. Boleh bagi contact no utk ground package?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajaz Karnai +919796715959

      Delete
    2. hi DJ,hmaaf tumpang tanya, mcm mn nak cnct dgn local agent ni? melalui email @ fb @ wasap?

      Delete
    3. tu nombor tu leh wassap dia.

      Delete
  10. Salam. Nak tanya. You bayar visa UDS82 tu aje kan? Ada tak kena bayar extra USD35 for processing fees?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Xde processing fee usd35 tu. Tgk link tu betul x. Sometimes agent punya website sbb tu ada processing fee mahal tu.

      Delete
    2. Satu lagi soalan - dalam borang eVisa ni ada coloum National ID. National ID tu our IC number, kan?

      Delete
    3. Sorry mcm xingt. Mayb letak passport number kot.

      Delete
  11. hai nak tanya pasal YELLOW FEVER VACCINATION CARD tu mcm mana ya?

    ReplyDelete
  12. Salam.. nak tanya satu soalan. Lepas upload gambar in e-Visa application, adakah masih perlu physical photo tu? THanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde...so kalo ada kedai leh bg softcopy je, takpayah la hardcopy tu...hehehe...

      Delete
    2. Saya followed setiap step you tunjukkan kat dlm blog ni. Saya submitted my applcation yesterday. And today, syukur Alhamdulillah, application eVisa saya dah approved. Granted!
      Terimia kasih byk2 atas your guidance. Hanya Allah yang dapat membalas jasa you & memberi yang terbaik for you.
      btw, National ID tu kena letak our IC number, not passport number :-)

      Delete
    3. Aminnn...tqq...have fun n be safe in India!

      Delete
    4. Will do! Thank you so much!

      Delete
  13. Mohon bertanya. Sy nk apply Indian visa. Masa scan passport, hanya scan page yg ade details bergmbr shj @ termasuk dgn page yg ade signature? Sbb page sebelah² kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya scan je 2 mukasurat tu sekali

      Delete
    2. Sy pegawai polis. Agak mengelirukan coloum employers name/business dengan organization. Apa beza? Sy takut salah isi kene reject.

      Delete
    3. Employer name tu mcm sy letak nama division saya kerja. Organisation mna plak eh. Ke designation? Designation tu sy letak post sy pegawai bla bla bla...

      Delete
    4. So, employer name to saya isi nama department. Since sy tick "police", dia keluar tmbahn info yg kene isi. Which is organisation. Utk sy letak PDRM je la kan..

      Delete
    5. Oic ye la kot. Sbb sy xde plak keluar info tmbhn tu πŸ˜‚ extra info needed utk police, tentera rasanya kot.

      Delete
    6. saya just received email. e-visa saya dah granted. thank you so much for all the info given sebagai panduan yg sngt membantu.

      Delete
    7. Wah tahniahhhh...have fun n be safe in India!

      Delete
  14. Replies
    1. saya tak pasti pula...tapi sebabkan takde plak info harga dewasa dan kanak-kanak, so saya assume sama harga je laa...

      Delete
    2. salam,saya ada buat untuk anak umur 3 tahun. harga nya sama dengan yang dewasa

      Delete
  15. Salam,

    Tumpang tanya klu sy pegi ujung mac, buat evisa dlm bln januari boleh ka? Atau seeloknya buat bln februari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je mana2 cuma klo awal sikit tu selamat sikit klo tetiba visa rejected ke. Ada masa apply semula πŸ˜‚

      Delete
    2. Dja pegi berapa hb March? rasanya sebulan sblm ke sana baru blh apply kan..

      Delete
    3. Sy pegi 20 mac ni.Evisa valid utk keluar masuk india dlm 120 hari start dr date granted.Cnth klu nk stay 7hari. Seawal2nya kita boleh apply dlm 110hari sblm pegi.Ni kira skali 3hari evisa process.πŸ˜‚

      Delete
  16. Sbb mcm confius la yg pasal sah 60 hari dgn 4 bulan tu.. Apa bezanya ya πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah satu tu yg dr cop msuk india. Sy pun x ingt yg mna satu.

      Delete
    2. Salam, hi..
      Nk tny lg 😁 klu passport scan tu dia tak center dok penjuru tepi boleh tak?

      Delete
    3. As long as full nmpk maklumat dlm tu ok je rasanya

      Delete
    4. Thanks ya..post ni sgt membantu.Cuma masalah time payment ja. Masa first time apply, status payment "Evisa payment not done" tp charge duit dlm credit card.Bayar through SBI guna Mastercard.
      Diorg refund balik duit dlm masa 5 hari.Then apply 2nd time guna Axis & Visa pulak. Alhamdulillah semua ok.Kwn2 lain pn guna Axis & Visa, semua xda masalah. Evisa granted dlm 23 jam shj.

      Delete
    5. Alhamdulillah. btw thanks for sharing!

      Delete
  17. Salam. Nak Tanya. .Kalai evisa rejected die bagi tahu ke? Saya isi sampai payment page tapi lepas tu keluar security alert.and no more info lepas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup lepas bayar dan send tu. tunggu email dari dia sama ada accepted or rejected.

      Delete
  18. assalam..nk tnya..klo dh apply tp still xdk jawapn mcmna ya..sya apply 2 hari lpas

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum, sya dh book ticket to India bln 4 ni... So bole tk bln 3 bru apply visa.

    ReplyDelete
  20. salam, tima kasih atas info. kalau kita 4/5 orang boleh pakai alamat email yg sama ke. tak de form utk group ye, sory,,8 thn dulu pegi isi manual je kat opis dia d KL. Ejen ground tu tak banyak kerenah ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya x pasti pula. Sbb msing2 buat sendiri hari tu

      Delete
    2. salam, saya apply utk 4 org. menggunakan satu email address saja. Boleh guna.

      Delete
    3. Alhamdulillah. Thanks fo sharing! 😊

      Delete
  21. kalau kita submit e visa..maknanya xperlu ke pejabat kedutaan dah ke

    ReplyDelete
  22. nak tanya phone no tu nak masuk sekali ke idd no?

    ReplyDelete
  23. Assalam,
    Tumpang tanya, visa untuk kanak - kanak boleh menggunakan ETA ke? Sebab based on pembacaan mcm tak boleh.
    Sebab sebelum pembacaan pernah cuba ruangan isi maklumat pekerjaan, anak 6 dan 4 tahun xkan nak pilih student?
    Mohon komen pls...thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Xsure tp tgk komen kat atas tu ada je yg buat utk anak.

      Delete
  24. Salam awak nak tanya, section have you lived for atleast two years in the country where you are applying visa tu ada beza ke if jawab yes/no.. sbb awak jawab NO kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam xsure. Jawap je ikut sebenar. Ada masalah ke?

      Delete
  25. Assalamualaikum sis.

    Info yang sis kongsikan sangat berguna, terima kasih! πŸ™‚

    Saya nak tya, ada perbezaan ke masa masuk ke airport india di imegresen dgn E-visa atau Regular Visa? Saya ada baca blog, diorng ckp utk melepasi emigresen india jika menggunakan E-visa, queue nye sangat-sangat la panjang dan ambil masa berjam-jam utk melepasi imegresen, berbanding jika kita pemegang Regular visa. Berdasarkan pengalaman sis, lama sangat x masa sis menunggu/beratur masa nk melepasi imigresen sebagai pemegang E-visa? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.mssa sy pi kaunter evisa mmg kosong bbanding regular visa dn tltk plg hjg.

      Delete
  26. thank you for sharing, sangat membantu semasa saya tengah pening nak cari pasal visa ni...

    ReplyDelete
  27. Salam nak tanya.
    Masa awak upload file Pdf passport, in colour atau hitam putih pun boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Color je la senang cite sis...kang tak diterima plak hitam putih dah satu hal nak reapply

      Delete
    2. Nak tnya lagi lh. Masa dkt india ada naik train x? Sy booking train dah sebulan lebih. Status masih WL. Any advise? Mggu dpn dh nak pegi.

      Delete
    3. Ada tanya kwn study india katanye nk train tourist kne book 6bln sebelum to be safe.

      Delete
  28. Salam, nak tanya, saya kena singgah di India sebelum naik flight (2nd airlines) ke Kuwait, jadi saya nak apply transit visa sebap layover kat airport dalam 12 jam. Boleh ke apply e-visa untuk transit visa ni? atau kena datang juga ke visa center tu? tahu tak? saya kalau boleh tak nak ambik cuti untuk pergi buat visa kalau saya boleh buat secara online. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak sure sbb tak pnah buat pun transit visa ni. boleh la baca info kat website kat atas tu mengenai transit visa ni ye..

      Delete
  29. Hai nk tanya,kalau dh sampai airport sana,apa je yg dorang minta ? Maksudnya ada soal apa2 ke?πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. standard la soalan kat immigration tu...

      Delete
  30. maaf bertanya.. saya tidak bertudung.. dalam passport pulak bertudung. perlu ke visa saya bertudung atau sebaliknya. thsnks

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa yg tu tak tau sebab tak pernah buat.

      Delete
  31. Salam, nak tanya. part Surname tu kenapa tak isi ye? tak apa ke kalau isi di given name semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak isi, ada kawan isi. so both pun lepas so far.

      Delete
  32. boleh kak.. janji sama dengan dlm passport , binti pun kena tulis klu dlm passport ada tulis

    ReplyDelete
  33. kena letak binti ke kat nama

    ReplyDelete
  34. kak. am applying for evisa
    tapi, it states 365days multiple entry.
    apa yg mungkin silap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo tu amik yg multiple entry kot...lagi mahal laaa...tp leh masuk byk kali ke india tuuu...sy nya ni single entry je.

      Delete
  35. tima kasih admin, saya ikut step by step, berjaya. pegi 2012 dulu saya apply kat kaunter d Kl, skrg jimat masa sikit tak payah ke Kl. TQ

    ReplyDelete
  36. As salam, kalau pakai e visa ke kashnir melalui airport delhi, takde masalah kan? Takut x lepas lak ke srinagar psal takde dalam list airport πŸ˜”

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sbb srinagar tu bkn international epot

      Delete
  37. Assalam kak, untuk e visa application form tu kena print juga ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah print pun. evisa je tu print

      Delete
  38. Salam Nak Tanye, print visa tu format A4 paper ke? boleh lipat lipat tak? boleh laminate ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah a4. leh je lipat masuk dlm passport tu

      Delete
  39. Hi sis nak tanya, nama kita kan ada binti perlu isi binti ke? kalau isi, nak isi kat given name atau surname?

    ReplyDelete
  40. Salam,
    Dengar kata nak buat visa ke India ni kena beli teket flight dulu. Betul ke?

    ReplyDelete
  41. Sis kenapa bila saya dah upload scanned passport dia tunjuk uploaded tapi bila view takde apa2

    ReplyDelete
  42. Saya nak tnya, kalau saya kena menetap di India selama 6 bulan ada bawak 2 org anak. Sebab suami kerja kat sana. mcmana ye. Apply visa jenis apa? 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa takkan tempat keja suami tak advise bab2 visa ni?

      Delete