Monday, March 16, 2015

Asal-usul nama blog

hari ni merupakan besday ke-2 blog ni...wahhh rasanya baru jer aku buka travelblog ni, sekali dah 2 tahun rupanya...hehehe dalam 2 tahun ni memang aku happy laaa sebab dapat kenal ramai kawan baruu...dan ada tu siap dah pernah bersua muka lagi kan....hehehe dan aku harap hubungan baik ini akan berkekalan selamanya...insyaAllah...kalo ada yang terasa or kecik hati ngan aku melalui blog ini, aku minta maaf...

aku suka share cerita travel aku ngan korang dan juga baca kisah travel korang-korang semua juga...dek sebab tu la, makin lama makin bertambah-tambah wishlist aku tau...bukan makin berkurang...haish....hahahah ok, berbalik pada besday ke-2 blog aku ni, aku terpikirkan mengenai asal-usul nama blog...aku tetiba teringat macam mana tercetusnya idea nak beri nama travelblog ni sebagai WanderlustDJ!

sebelum aku buat travelblog ni, aku dah ada personal blog dengan nama harashohidayah...saja nak share, nama harasho tu aku dapat dari Dr Sheikh Muszaphar...zaman dolu-dolu gigih jadi fans!hahaha masa tu dia duk training kat russia, jadi dia ajar kami beberapa perkataan bahasa russia...antara perkataan yang menarik minat adalah harasho yang bermaksud 'good'...hidayah tu pula nama aku la kan...bila digabungkan jadi harashohidayah....hehehe eh tercerita kisah silam plak kan...hahaha!tapi lepas tu aku taknak guna dah nama harashohidayah ni...sebab kecewa Dr Sheikh dah kawin...eh?
motif nak letak gambar kenangan?
dan beberapa ketika sebelum aku decided nak buat travelblog ni, tetiba jer sue, si travelmate aku tu bagi perkataan 'wanderlust' kat aku dan suh aku cari maksud dia...masa tu aku tak tau apa maksud 'wanderlust', so aku terus search....antara gambar pertama yang aku jumpa dalam google adalah gambar kat bawah ni!terus aku teruja dengan maksud 'wanderlust' nih!rasa dekat dengan hati dan jiwa gituuuu...hehehe dan seterusnya masa tengah pikir nama travelblog ni, laju jer perkataan 'wanderlust' ni muncul dalam kepala dan aku gabungkannya dengan singkatan nama aku iaitu DJ!nama yang diberikan oleh bespren sejak universiti aku, si rina yang kini jauhhh di negeri di bawah bayu....maka terhasillah nama travelblog WanderlustDJ yang kini sudah berusia 2 tahun!muda setahun jer dari kakak Zara...eh?hehehe
dan aku harap aku akan sentiasa diberi semangat dan kerajinan untuk terus berkongsi pengalaman perjalanan aku samada di dalam atau di luar negara dengan korang semua...semoga segala maklumat yang diperolehi dalam blog ini dapat digunakan dengan baik oleh semua yang membacanyaaa....insyaAllah...

OK now aku nak tag kawan-kawan travelblogger yang baca post ni untuk kongsi pula cerita macam mana asal-usul tercetusnya idea untuk nama blog korang!haaaa share tau...boleh share kat comment box aku, atau kalo korang nak buat satu post baru kat blog pun lagi bagus!hehehe!antara korang-korang yang ditag adalah seperti berikut....

Azra, Pojiegraphy, Bibie Karim, Zilla, Zila, Supermeng, MKL, En Mie, Jarimanis, Syieda, Syarliz, Emy Tak Kecik, Saidatul Nazla, Farikica, Scdha Sein, Mrs Smile, Janggeltrekker, Kaki Berangan, Jea Mohamad, Skampung, Nieda Ramly, Ghazali Aziz, Anil Wanina, Mr H, Dzuchan, Nanatron, dan lain-lain....

65 comments:

  1. Waahhhh terima kasih kerana mentioned my name gak hahahahahhahahahaa

    I created my BLOG waktu zaman zaman kena pergi buat Project kat Sudan ... so ala ala nak buat catchy tagline (sebab masa tuh memang suka ikuti AF ....)

    So macam MAKA TERIMALAAAAAAHHHHHH ........ macam catchy to my ears ... hahahahhahaa

    Gitu ler !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sama-sana en ghaz...hamboih peminat AF ker ni....kasik gegarrrr sikit!hehehe memang catchy laaa nama ghazaaz tu..sambil gegar-gegar badan dan lambai-lambai peminat...hehehe!

      Delete
  2. ehh...kita kena TAG jugak ke DJ ekekeke.....macih :-)

    rasanya x pernah baca lagi blog harashohidayah tu..skrg dh x aktif kan blog tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha laa JM...sila buat entry jugak yer!jangan ngelat. blog harashohidayah tu dah ditutup dari pandangan ramai...biarlah menjadi rahsia peribadi sendiri...hehehe

      Delete
    2. JM jangan nak ngelat! Sila laaaa buat! Cikgu beso dah marah! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. alamak...malu i tau nak reveal asal usul yg mmg tak pasti datang dari mana..how? heeee

      Delete
  3. tahniah DJ....akak tak rasa macam baru 2 tahun usia blog ni .
    dah macam blog otai-otailah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak...takleh lawan otai la kak, masih belajar lagi....
      saya tulis apa yang saya rasa dan saya alami jer...hehehe

      Delete
    2. DJ memang otai laaaa... Otai Jalan2 Cari Makan!

      Delete
    3. Biasa-biasa ajaaaa ss...hehe

      Delete
  4. happy birthday utk blog ko...haha..InsyaAllah aku buat asal usul nama blog aku nanti khas utk ko .(udahla blog I sendu, lama tak update pulak tu kah kah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks beb!haaa cepat aku nak tau alkisah dari ipoh ke fukuoka ko nih!hahaha

      Delete
    2. japan pun tak pernah smpai..haha...dari Ipoh ke fukuoka tu header blog je (bertahun tak tukar header blog sebab lupa cara nak setting header baru hahaha), nama blog aku dzulichan ala2 japan jugak. wannabe betul aku ni

      Delete
    3. Hehe tu aku ingt kot asal jepun ke, lahir kt jepun ke..semua nama, header berasaskan jepun..kawaii....hahaha

      Delete
  5. Gitew haaaa. Happy birthday ke dua Blog DJ!!! Teruskan menulis, jangan jadi blog sendu macam blog aku! Hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ren eh janggel!!! biar sendu jangan sendut...hehehe

      Delete
    2. sendut tak pe jangan SENDAT!

      Delete
    3. Yg sendat tu iols... :-P

      Delete
  6. Alamak baru perasan nama kena tag! (T.T)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa cepat buat!aku nak tau alksiah janggeltrekking tu!kenapa bukan jungle trekking....ecehhh gitu nak tunjuk terror omputeh...kehkehkeh

      Delete
  7. happy bday blog wanderlustdj..hee ko Bday blo ke-2..aku supposed yang ke-3...tapi...KRik...Krik...*besawang sudah*..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tq aza...wei ko pun pls share asal usul nama blog tau...haaa secara tak langsung boleh laaa buang sesawang kat blog tu nanti...hehehe

      Delete
  8. happy birthday utk blog DJ.. hoyeyyy... okbai... krikk krikk.. (buat buat tak nampak nama kena tag.. hahahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa nak pi mana tuuuu....jangan ngelat!cepat share!hahaha

      Delete
  9. DJ, Zilla tu merujuk kepada sayakah? hahaha~

    happy birthday buat blognya..takde acara potong2 kek ke? hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza ko la tu zilla...aku dulu panggil ko zilla double L sebab konpius ngn Zila single L...hehehe

      potong kek hanya masa besday tuan punya blog jer,,,,alaaa blog ni bkn reti makan punnnn...hahaha

      Delete
  10. alamakkk kene tagged pulakkk!

    anyway, selamat menyambut ulang tahun kelahiran blog yang ke-2! Dah pandai berjalan dah ni kalau baby betu. Semoga terus berjalan dan sukses senantiasa.

    Bila nak open table ni? Hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. John sila buat tau post ni....

      thanks beb...aku kalo 2 thn ni dah pandai main bola sepak dah...kuikuikui open table?boleh...kat mana?Burgder & Lobster ke?kehkehkeh

      Delete
    2. kat mamak kt area putrajaya pun okeyyy je! hahahahh

      Delete
    3. Hahaha okey boleh jer...hang mai sini, hang habaq no....

      Delete
  11. supermeng tak de. dia busy banyak filem tahun ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha!sape heroin kali ni meng?auntie dari germany kah?hehehe

      Delete
    2. ahahahaha....mengong! terkono DEN!

      Delete
  12. Zila tu pulak saya ke?? nak confirm dulu before saya bgtau cmner asal akulovetravel ..hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha amboi sama soalan ngn zilla nih..hehehe ye betul awak ler tu zila....sila share cepat...hehehe

      Delete
    2. Heheehe...rasanya dah 3 thn lebih saya berblog. Asalnya terniat skit2 jer..pastu my sis la support..dia yang bg nama akulovetravel.blogspot tu...rasanya dalam seminit dua jer dia fikir..hahahahha.

      Delete
    3. Amboi sekelip Mata la kiranya ni dpt ilham ye zila...hehe best2 mmg clear mksudnya tu...hehehe thnks zila kongsi cerita ni...hehe

      Delete
  13. Happy Birthday WanderlustDj yg kudua tahun!
    teruskan menulis dan share cerita best best pasal travel dan cerita-cerita sampingan :)

    sengaja nak bagitau dulu aku keje sekali dengan Dr Sheikh..banyak kali gak ler merasa dia belanja nak makan semeja hiks
    eeh tetiba riak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you mrs smile!insyaAllah akan teruskan usaha mengaruk dlm blog ni...hehehe

      hamboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ni bakar line nih....

      Delete
  14. heppy besday blog Wanderlustdj! Semoga makin panjang umur blog ni

    Aku sebenarnye dah lupe cemane aku bleh dapat name blog aku tu ... rasenye mcm randomly chosen jer ... pastu kebetulan time tu aku merantau ke negara org mencarik rezeki ... so konon2 traveller gitu la walaupun negara jiran sebelah jer hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Azra! Aminnnnn....

      Wah inspirasi semasa duduk company kulit kerang la ni yer....gituuuu duk merantau di negara orang....tak kisah la jauh ke dekat kan...janji experience tuuu...terbaek!

      Delete
  15. hahahhaha

    ok2 nanti aku pikir mana datangnya nama emy tak kecik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sib baik aku tak letak nama DJ Tak Gemuk eh silap Kurus...hahaha

      Delete
  16. Happy Bday blog Wanderlustdj!Hehehe..semoga blog ni teruskan mencerita tentang pencinta travel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Cik nun...insyaAllah semoga terus istikomah...hehehe

      Delete
    2. Teruskan pejuangan mu...hehe

      Delete
  17. Happy burpday Wanderlustdj! Antara travelblog terawal yang aku singgah & dapat idea untuk sharing idea juga. Aku xyah la cerita asal usul nama blog kan haha dah sah2 nama aku. Btw, xde kaedah kan tetiba patah hati ngan Abam Mujapar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe thanks beb!kenapa ko suci sgt letak nama sendiri wei?kenapa?kenapa?hahahaha

      Abam Mujapar tu saje aku ungkit kisah silam...tetiba teringat...kuikuikui bunga-bunga cinta....layu di pusara.....eh....

      Delete
  18. happy besday blog DJ.
    i punya blog senang jer...pakai nama sendiri.
    Dulu sangat naif....tak pandai nak letak nama lain. Yang terfikir nak letak nama sendiri ajer.
    Pastu tetiba menyesal sebab nama sendiri jadi popular kat google hehehe.
    Nak tukar balik dah tak boleh...sebab org google nama tu nak baca blog saya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks leez...hehe tu laaa leez antara blogger otai...dah lama berblog...dah payah la nak tukar nama blog tu kan sbb org dah kenal...tapi ok jer kan, lg senang org nak cari...hehehe

      aritu pnh ternampak leez kenal dengan yuslina eh...rasanya husband dia blogger gak dulu....tu member sama blaja dulu tu....hehehe

      Delete
    2. ooo yuslina yg duk miri tu ke? Yea kenal husband dia thru blog juga....otai blogger dia dulu tapi skrg dah pencen hehe.

      Saya dulu rajin juga update blog hampir tiap hari...tapi skrg dah liat nak update setiap hari. Ni update seminggu sekali pun mcm kena paksa hehehe.

      Delete
    3. Haaa btol la tuh...hehe biasa la tuuu org dah kawen mesti busyyy punya...hehehe

      Delete
  19. Tq..nanti saya terbitkan entry...hi3...nice story...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzaa cpt share yer mkl...hehe

      Delete
  20. Sekejap je dah dua tahun... tapi rasa macam dah lama sangat blog DJ ni...sebab selalu komen kat sini kot...

    Saya pun takde apa2 sejarah tentang nama blog... cuma memang suka jalan-jalan.. Itu je...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan en mie...kjp jer rasa...hehe terima kasih sbb xhnti sokong blog ni...hehe ye la semua pum suka jalan kan...kaki jalan... ;-)

      Delete
  21. Alamak! Nama aku ada di situ... Matilah aku! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
  22. Dum dam ding! bunyik mercun!!!

    abes la bocor rahsia kalau tulis asal usul blog..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiii besar sgt rahsia ko tuh jea..terus bagai digaru hatiku gatal Nak Korek...hahaha

      Delete