Friday, March 13, 2015

Summer in Downunder: Day 8.2 - University of Otago, Railway Station & KL Aroma Restaurant, Dunedin


lepas dah solat semua...baru la selesa nak berjalan kan...destinasi seterusnya adalah University of Otago!yeay dah dekat sangat dah dengan Al Huda Mosque ni...tapi bila pusing tu, bahagian belakang universiti rupanya kat situ...jadinya kami berpusing-pusing laaa mencari pintu depan nak masuk universiti ni...bila ikut waze makin pening jadinya sebab kawasan universiti tu bersepah...pastu angin apetah rasuk aku, dini ngan sue suh berhenti kat Visitors Centre, aku berdegil...duk pusing lagi...tapi last aku pasrah berhenti juga di situ....hehehe terus nampak signage University of Otago ni...laju aku ambil gambar depan ni...sebab nanti nak tag member aku yang bakal belajar kat sini tak lama lagi...
kemudian kami berjalan ke belakang sikit dan tadaaaaa!dari jauhhh dah nampak dah building lama iaitu Clocktower complex yang dikatakan duplikasi kepada University of Glasgow di Scotland...wahhh cantiknyaaa!masih gah berdiri sejak tahun 1869....terus rasa teruja nak pergi dekat...kena melintasi anak sungai dulu untuk ke sana...sampai depan bangunan ni, apa lagi...posing la kami...hehehe kejap duduk, kejap berdiri...tapi sebabkan jarak bangunan dekat dengan anak sungai, payah gak la nak ambil gambar penuh 1 bangunan tu...
depan Clocktower complex ni banyak pokok...syiok la untuk kami lepak-lepak kejap dari panas terik matahari tu...bangunan ni sebenarnya adalah Pejabat Pendaftar atau nama english dia Registry Building...tapi masa kami datang ni  weekend, so tak nampak ramai sangat student pun...atau mungkin masa ni diorang tengah cuti summer...
lepas tu kami ke bahagian belakang Clocktower complex ni...bangunan Geology Block ni pula dibina pada tahun 1878....pun dah lama gak...kat sini ada Allen Hall Theatre...masa lalu di Geology Block tu, duk ambil gambar...tapi lama-lama rasa seram plak...sebab macam kosong jer....tetiba rasa ada bunyik pelik dari dalam bangunan...hohoho building lama kan...haaa terus laju-laju kami jalan dan patah balik ke arah Visitors Centre tadi...
dah capai hajat nak bergambar di University of Otago, kami bergerak pula ke Dunedin Railway Station...sebenarnya stesyen ni dekat jer dengan Cadbury Factory tadi....cantiknyaaaa bangunan railway station yang telah dibuka sejak tahun 1906 ini...kami tak masuk dalam pun...just bergambar dari luar....di Anzac Square di hadapan railway station ni...cantik sangat masa ni...langit biru!i loike!
lepas tu perut pun berbunyik minta diisi...berdasarkan pencarian info sebelum ke NZ ni, aku perasan banyak kedai halal di George St...kira main street gak la di Dunedin ni...jadinya kami lalu laaa di sepanjang George St ni sambil usha kedai halal...memang nampak beberapa kedai kebab...tapi kami nak cuba makan di Little Hut Cafe di alamat 252, George St....masuk dalam gps, dia detect address tapi bila kami drive tah sampai mana-mana tah di George St tu...last kami drive slow tengok nombor kedai...sekali pada address tu, tak jumpa pun Little Hut Cafe, tapi jumpa KL Aroma Restaurant..haaa terus teringat ni pun salah satu kedai makan halal yang aku jumpa dalam internet...terus cari parking dan terjah kedai ni...patut la payah nak nampak, signage kecik!pastu restoran dia kat bawah tanah....
memula kami suh sue dulu turun tanya halal tak..kot-kot kang dia cakap tak halal, penat plak turun naik tangga....bila sue dah konpem halal baru aku ngan dini turun...dasar pemalaskan budak gemuk 2 orang ni...hahaha sampai bawah ada 2 lelaki india...sorang tu orang malaysia!seronok la kami bersembang...pastu diorang buka pula lagu malaysia lama-lama, siap ada lagu amy search ko...hahaha memang seronok lah...terus tengok menu dan order...kami order nasi putih dengan lauk...aku ambil nasi dengan ayam butter dengan harga NZD14.90....pastu minum air kosong sejuk...nyaman....
masa makan-makan tu sembang la juga ngan mamat tu...yang sorang tu tak reti cakap melayu...tak silap aku orang india betul or bangladesh...lupa dah aku...pastu boleh diorang tanya pasal QZ yang terhempas kat kitorang..pastu kami cakap laaa pasni cuak nak balik Malaysia naik flight AA...then dia cakap, insyaAllah you will be finee....terus sejuk hati aku tau...hahaha masa kat restoran ni, aku sempat pinjam telefon diorang untuk call penginapan kami pada malam ni..nak bagitau yang kami akan sampai lewat sikit...almaklum banyak lagi tempat nak terjah ni...suara pakcik yang sambut call tu sangat mesra dan ramah!tapi adakah orangnya semesra dan seramah itu bila kami tiba di sana nanti?haaa tungguuuuu......

18 comments:

  1. Sakan berposing kat U tu... boleh pulak orang luar senang2 masuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe uni xde gate en mie....sng la nk kuar msuk...

      Delete
  2. tak sempat pun nak pegi U dia ritu.. T_T kena repeatttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha apa lg anil...zassSs pi bli tiket...hehe

      Delete
  3. cantik-cantik gambar kat u tu..aku suka gambar ko bawah pokok berlatar belakangkan building dengan gambar ko sandar kat building tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ko tgk la sape photog aku...hahaha

      Delete
  4. University yang banyak meninggalkan memori buat saya hahahhahahaa (zaman cinta monyet dulu! Hahahahaha)

    Anyway, tak sabar nak tau kisah selanjutnya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi enghaz blaja bcinta kt sini dulu yerr...hehe best tuh...

      Delete
  5. Dj..
    Hamboiii gambo ko x menahan ni...boleh jadi model kalender ko taun depan. Bila buat tu...buat extra 1 utk aku taw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kat kalendar sendiri je laaa leh berangan jadik model kannn...hahahaha hoih buat sendiri la...letak gambar sndiri byk2...hehehe

      Delete
  6. cantiknya.....harap singgah suatu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah MKL sampai sana nanti....

      Delete
  7. Clock tower tu lawa! Pastu yang Dini snap gambar senget ada mamat baju biru, aku sukak! Wei, sian Sue kan kena buli ngan korang. Pasrah gak dia turun tu. Adakah suara mesra itu...hmmmm cerita aku tunggu2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. woi woi ko pandang rendah aku punya skil amek gambar kan...konpidennnnn cakap dini yang snap!hahahaha sue badan ringan, takpela nak banyak2 turun naik tangga....kuikuikui.... yezzaaa tungguuuuu.... #bajetsaspen

      Delete
    2. Kakakakakaka hampun Kakak DJ! Ku hengat si Dini yang snap.

      Delete
    3. Kehkehkeh tp aku pun rasa dia tu...hahaha aku xgigih nk terbaring, terlentang nk amek gmbo...tp klo suh posing, aku ok!hahaha

      Delete