Friday, April 24, 2015

Money Changer Murah di IOI City Mall, Putrajaya

untuk orang yang suka berjalan keluar negara ni kan, antara benda penting yang perlu selalu dicari adalah money changer yang menawarkan harga yang murah...betul tak?hehehe untuk aku, memang aku suka cari yang paling murah la kan...tapi takde la gigih mana sampai nak kena pi Midvalley ker Masjid India ke semata nak tukar duit nih...tapi kalo amount aku nak tukar tu banyak, terpaksa gigihkan diri gak ler...tapi tu memang jarang-jarang la...hohoho untuk aku yang bermastautin sekitar Bangi, Putrajaya dan Nilai ni, selalunya aku akan tukar duit di Giant Nilai atau di Warta Bangi...aku rasa situ laaa antara yang paling murah aku boleh dapat...nama nak tukar kat Alamanda memang tak laaa kan...mahal!

untuk trip ke korea baru-baru ni, aku dah usha beberapa money changer...lambat aku tukar duit untuk trip ni sebab stress tengok harga Won yang makin melampau-lampau mahalnyaaa....bayang la, masa aku pergi sana tahun 2012, 100ribu Won sama dengan RM267 jer....tahun 2013 aku pergi naik jadi RM300 macam tu dan now dah jadi RM350?giler mahal hoih!lagi mahal dari Yen dah Won ni tau...

seminggu sebelum trip aku usha harga 100ribu Won di Alamanda adalah RM380!hoih bapak mahal...cuba pula usha di Giant Nilai, sekali RM370 daaa...huik mahal jugak....cuba juga tengok di Presint 15 Putrajaya, dapat RM355....dalam pada tu duk call tanya Warta Bangi, dia bagi RM352...masa ni dah pikir dah, boleh laaaa tukat kat Warta Bangi jer kan....sekali macam mana tah aku tergerak hati nak usha rate di money changer di IOI City Mall, Putrajaya...sekali RM345 laaaa...wahhh terus rasa excited!murah kot...hehehe tapi ada 2 jer money changer yang aku perasan kat sini tau...both terletak berdepan dengan Big Apple, level yang banyak kedai makanan tu...tapi yang aku tengok murah tu yang Visionary Creation Sdn Bhd tu....belah kanan...
lepas aku realise yang money changer kat sini murah...baru laa aku perasan kat group Backpackers Buddies Malaysia (BBM) tu pun banyak kali orang update cakap money changer kat IOI City Mall ni murah...ada yang cakap harga dia lebih kurang dengan Midvalley dan Masjid India jer....haaaa jadinya lepas ni senanglaaa...takpayah dah nak pi jauh-jauh untuk dapatkan rate yang best kan?hehehe pastu aku tengok harga dia beli duit kita pun tinggi gak...sebab sebelum tu aku ada pergi jual duit kat Presint 15, dan aku tengok rate belian di Visionary Creation Sdn Bhd ni lagi menguntungkan kitaaa...hehehe so apa lagi orang sekitar Bangi, Putrajaya, Nilai, Kajang...lepas ni dah tau laaa mana nak terjah yer kalo nak tukar duit!hehehe walaupun nampak tak banyak beza, tapi sekurang-kurangnya leh juga jimat sikit kan...sikit-sikit, lama-lama jadi bukit...tak gitu? =D

75 comments:

  1. Walaupun Won mahal.. tapi kalau dah rasa macam nak balik kampung sendiri... apa ada hal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha masa bli tiket setahun lalu, xsngka mcm ni en.mie won tu...pasni posa setahun la korea...hehe

      Delete
  2. ok, thanks beb..tayah dah p midvalley...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..jauh sgt nkpi...kang xpsl kos lg mhl dgn.tol, myk, parking...hehe

      Delete
  3. aku pun dah start tukar duit kat money changer ni.. rate same mcm mid valley jer.. dah takyah sudah2 nak pi midvalley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan...sng sikit sbb dkt Ngn kita ni...midval tu pun beratur bapak pjg...kt sini xde sgt pun...myb xramai tau lg..hehe

      Delete
  4. sis.. pernah try pergi kt depan MC depan KFC Kajang? boleh tahan murah.lg2 klu pergi time kedai nak ttp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PnaH dgr gk situ murah tp mls nk msuk bndr kjg tu...hehe

      Delete
  5. Replies
    1. Ooo ye ke kak..xpnh pi plk lg...hehe

      Delete
    2. Sist Nieda Ramli kat KL Central apa nama tempatnya ya.....?

      Delete
  6. wawawawa....komen hilang

    aku suka tukar duit kat petronas ampang....area taman tar ampang...situ agak murah gak...pernah murah lg dr mid valley

    masjid jamek x murah mana....tapi betol la..jauh sgt nk tukar duit ke midvalley..elok murah dah jadi x murah + cost pergi balik melainkan tukar byk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy aku komen blog ko pun slalu xmsuk...kdg konpius gk xmsuk ke, ko xapprove lg...hehehe

      Ooo kt ampng pun ada yg murah eh...ok la Tu...xpyh susah2 nkpi midvaly n msjid india...kos nkpi satu hal, org rmai gler pun 1hal...huhuhu

      Delete
    2. petronas ampang yg kt tesco ampang tu ke?ape name kedai tu?

      Delete
  7. Saya dulu selalu pergi outstation and selalu tukar duit ... tapi sanggup jalan pergi ke Jalan Silang sana ... tak sure wujud lagi ker tempat tuh ...

    Anyway, kat MidValley tak tau lak murah ... tapi rasa macam mahal jer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi kat mna tu jln silang? Xpnh dgr plk sy...hehe

      Murah gk kot bnding tmpt lain enghaz...sbb tu femes MC kt midvaly tu...hehe

      Delete
  8. oho.. ta for the info. sebelum ni tukar dekat hartawan tabah dkt metro kajang je. situ je yg rasa murah. so boleh try dekat ioi city mall ni pulak. hiksss.... tak sabar nak tukar duit dah ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok no prob farel...leh la try usha situ pasni...hamboiiii dah nak ke mana lagi tuuu...jeles lah hai...hehehe

      Delete
  9. Dah dapat spot baru. Murah juga! Tapi jauh sikit la nak pergi. TQ for sharing ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kalo duk area sini ok la kot...kalo jauh2 sikit tu mcm tak berbaloi plak nanti kan...hehehe

      Delete
  10. nice info ni.. tp akak selalunya terjah yg ada kat Plaza Alam Sentral ni.. now won dah makin naik ye.. last time masa ke Korea masih lagi 3.3.. mahal dia dari Japan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...makin menaik nilai won ni, tinggalkan yen kat belakang...hehehe mayb sebab makin ramai org ke sana kot...tourism sector makin kukuh....hehehe

      Delete
    2. Won lg tinggi dr Yen sbb mmg Mr. Abe target for inflation. Dah lama dia buat monetory policy mcm ni. tak silap tahun 2013. Economy dorang dah lama deflation and the prices are stagnant. Now msian makin ramai melancong ke jepun due to the value depreciated. matawang jepun murah plus x pyh pakai visa. Btw, thanks for the info. Saya nk tukar ringgit kpd rupiah and euro. Rasanya tukar rupiah x byk sbb balance sy akan tukar kt indo. Just nk tukar utk tambang ke hotel. Cuma sy nk tanya, tau tak tempat tukar euro yg murah.

      Delete
    3. wah ekonomi sgt nih...tak paham saya...kuikuikui....tak sure plak mana euro murah...dolu tukar kat warta bangi jer...masa tu tak rajin survey sangat...hehehe

      Delete
  11. Cuba usha dekat ioi puchong. lagi murah.. boleh dapat 3.43. mmg selalu tukar kat sana pun. ioi puchong ada dua money changer. tapi dekat wing lama murah sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu pnah tukar situ...tp tak gigih la nak redah jem ke sana...hehehe btw thanks for the info yer...

      Delete
    2. Saya baru jer tukar duit kat ioi mall, tapi kedai yang sebelah kiri la. Tak perasan pulak ada kedai sebelah kanan...adoi entah2 lagi murah😂

      Delete
    3. ooo yeke..takpela, rasanya takde la jauh sangat beza diaaa...hehehe

      Delete
  12. Dalam Putrajaya Sentral (presint 7) pun ada satu money changer. Sithi Forex kot kalau tak salah. Best tukar kat sini sbb boleh nego and harga mmg murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke.xtau plk.boleh la cuba usha nnti..thanks for the info ya!

      Delete
    2. no problem..ni no tel dia..03-88811919

      Delete
  13. tahun depan nak ke melbourne.. boleh la usha2 tgk MC sana.. dekat sgtla bagi kita yg duduk putrajaya ni haha.tq for info

    ReplyDelete
  14. kite nk pi Sydney lg 3 mggu tp x tukar duit awl2 pastu stress tgk harga makin x best T__T.. tmpt lain mahal2.. nnt nk try la tmpt ni.. good info!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa boleh la coba tgk.tp dgn current situation, rasanya kt situ pun mhl...tp try la tgk kot lg murah bnding tmpt lain gk...hehe

      Delete
  15. Thanks atas info...tak sanggup nak tukar tukar skrg ni kan...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu la pasal...pasrah je laaa...

      Delete
  16. salam..bleh bg no money changer kat warta bangi tu tak?

    ReplyDelete
  17. boleh dapat nombor telefon money exchange IOI mall

    ReplyDelete
  18. ampang park pn murah traveller kate. betul ke?

    ReplyDelete
  19. wah info bagus ni. bulan 11 ni nak gi korea.. duit won belum tukar sebab tengok kan nilai sekarang sangat menyeramkan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg la skng ringgit tgh jatuh...bkn won je, semuaa pun makin mahal...hehuu

      Delete
  20. Saya nak pergi next month, beli tiket setahun lepas. Dulu tengok 3.25, ingatkan mahal boleh turun lagi. Sekali hamik, harini dah 3.78. Haritu sempat tukar 500 je masa rate 3.45. Selebihnya tak tukar lagi, mereput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasrah je la...berbelanja la secara bijak kat sana ye...rasanya kalo well planned, boleh jimat banyak kat sana tuuu...

      Delete
  21. Hari ni won dah RM3.85. menangis nak tukar nih! T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhh mahal giler...sabo je laaa

      Delete
  22. Salam..ade x no tel money changer kt ioi city mall tue?

    ReplyDelete
    Replies
    1. money changer Visionary Creation IOI City Mall Putrajaya
      03-89538652
      GMT money changer IOI City Mall Putrajaya
      03-89499690

      Delete
  23. Salam.. thx utk infor..
    Minggu ni nak g ke China...
    jadi boleh tukar di IOI City Mall.. biasa tukar di PKNS Bangi & Warta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok x kadar tukaran ke yuan kt ioi city mall tu?

      Delete
  24. pm tempat murah area putrajaya...tq admin.. kalu boleh sertakan num agen mc yg molokek dan mantop..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy tau kat ioi tu je mkl.hehe no xde...

      Delete
  25. Money changer ioi mall putrajaya GMT sdn bhd.0389499690

    ReplyDelete
  26. same ke rate kalo visionary creation ni dgn semua cawangan dia? ingat nk tukar dkt cwgn plaza shah alam ni. jauh pulak kalo nk g ioi city mall.

    ReplyDelete
  27. Betul dah check dah. Memang rate kt ioi sana midvalley. Hari ni, 25.4.2016 ratenya 1 juta rupiah = rm300. Sama.

    ReplyDelete
  28. Visionary Creation Money Changer
    The other money changer at IOI City Mall Putrajaya is Visionary Creation Money Changer located at Lot No. LG-34B. Their contact number is shown below in case you need to call them to check the exchange rates for the currency you would like to exchange.
    Telephone No. 03-8953 8652

    ReplyDelete
  29. Visionary Creation Money Changer
    The other money changer at IOI City Mall Putrajaya is Visionary Creation Money Changer located at Lot No. LG-34B. Their contact number is shown below in case you need to call them to check the exchange rates for the currency you would like to exchange.
    Telephone No. 03-8953 8652

    ReplyDelete
  30. hari ni I call GMT and Visionary. GMT lebih murah. I check on the euros btw..

    -from Cyberjaya

    ReplyDelete
  31. Sekarang ni won paling murah brape ye?

    ReplyDelete
  32. Sekarang ni won paling murah brape ye?

    ReplyDelete