Monday, July 23, 2018

7 Girls and A Guy in Lombok: Day 4

Sambungan dari: 7 Girls and A Guy in Lombok: Day 3.2

hari terakhir di Lombok, seawal 6.45 pagi aku dah check out...hotel ada sediakan makan tapi simple laaa...kalo mi goreng tu dia buat Indomie, kalo nasi kuning tu dia siap tapau dah...tapi sedap je wehhh...hahaha melayan gak aku makan pagi tu...
dalam 7.15 pagi kami bergerak meninggalkan hotel menuju ke airport...sampai sana, selesaikan urusan check in beg yang berlambak-lambak ni...hahaha gigih laaa bawa beg tarik pi Lombok kannn...hahaha tapi senang weh, tak payah nak bawa ke hulu ke hilir...hahaha faktor penuaan agaknya aku ni...
masuk boarding hall banyak plak kedai untuk shopping...sakan yang masih kaya dengan Rupiah pi shopping...aku dengan Irma duk gigih mengira baki duit tabung group kami, nak beli apa yang patut kat Coffee Bean...hahaha hebat gak aku kan...macam-macam leh dapat tau dengan duit baki...hahaha see aku memang akauntan yang hebat membuat bajet...hahaha...
dan akhirnya kami meninggalkan Lombok pada jam 10.25 pagi...rasa lama gilaaaaa penerbangan pulang kali ni...ye laaa hampir 3 jam kan...sengal gak rasaa...kejap aku tido, kejap aku bangun lepak kat belakang...hahaha dah lama tak naik flight gini laaa...kalo dulu 8 jam pun aku rileks ni..ni gelisah tak bertempat!hahaha...
Alhamdulillah selamat mendarat di KLIA2 pada jam 1.30 petang...syukur semua kembali dengan selamat, takde yang dilarikan dek lelaki Lombok walaupun hati dah tertinggal kat sana...hahaha setel ambil beg kami pi lunch kat Papparich sebelum masing-masing berpisah balik ke rumahhh...penat gila, kulit terbakar tapi happy...seronok!
trip kejap mewah, kejap sangap takde rupiah ini aku rasa makan kos dalam RM1,200 termasuk tiket flight (including makan dan luggage), hotel dan villa, transport, supir, guide, entrance fee, snorkeling package, makannnnn dan shopping...semua lah!haaa mahal ke murahhh...hehehe aku rasa mahal laaa...tapi sebabkan kali ni pergi lebih nak senang lenang, semua nak enjoy dan bermewahan, so aku rasa kos tu berbaloi!hahaha...so pergilah travel korang, mahal ke murah ke, pilihan di tangan andaaa...semua pun boleh, ikut pilihan masing-masing...kalo nak kira mahal, pi Pulau Redang pun mahal tau...ppffftttt...hahahaa....ok sehingga berjumpa lagi dalam next post pasal travel...lepas ni banyak post makan je laaaa...hahaha lambat lagi nak travel ni...hehuuuuu....

Friday, July 20, 2018

7 Girls and A Guy in Lombok: Day 3.2

Sambungan dari: 7 Girls and A Guy in Lombok: Day 3.1

dari Villa Hantu, Asriel bawa kami ke Sasaku, gedung membeli belah souvenir yang famous di Lombok...sakan la memasing bershopping di sini...aku adalaaa beli beg manik cantik kat sini, ada gak beli kopi dan beberapa souvenir untuk orang rumah...harga boleh tahan gak kat sini, sesuai la dengan tempat dia yang selesa ni...
then Asriel bawa ke tempat beli mutiara sebab Syahnaz nak cari gelang cari aksesori diri...pompuan ni memang gila laa menda-menda gitu...tapi takde yang berkenan plak...menyesal tak beli yang di Sasaku katanya...kat sana tu lagi moden dan cantik, cumanya mahal sikit...
selesai shopping, perut laparrr...aku request nak makan ayam taliwang...so Asriel bawa kami ke Rumah Makan Taliwang Alam Nyaman...haaa dari hari pertama nak makan ayam taliwang yang original, sebab kat villa tu ayam besar...kali ni merasa la kita kannn...tapi Asriel bawa kedai kerlas gak la, aku teringin ada gerai yang famous tu, Taliwang Khas Pak Uding...tapi tu buka petang...tak dan laaa...
macam biasalaaa makan kami order es jeruk...hehehe lepas tu order ayam taliwang yang pedaasssss untuk yang suka pedas, yang tak tahan pedas kami order ayam bakar jer...order sorang sekor ayam...tapinya ayam kecik je laaa....hahahah sedappp dan pedasss tapi tak puas lah sekor!hahaha...selain tu kami order kankung plecing dan tauhu tempe!menu wajib cuba di sini...kangkung tu sedappp!i loike...macam pecal sikit pun ada...
then singgah solat di salah satu masjid utama di Bandar Mataram ni...penat gila dan panas ya amat rasanya masa ni...so lepas solat kami berehat kejap di sini...melepaskan lelah...plan asal nak naik minaret masjid ni pun tak jadi, sebab panas dan penat dahhh...comel gilaaa telekung kat masjid ni, warna warni uolsss...hehehe...
lepas tu adalahhh bersambung ke beberapa lagi kedai souvenir mencari keperluan masing-masing...ada nak cari buku la, nak cari perhiasan rumah laaa...layan kan je laaa...pastu ada yang tak cukup duit, minta tolong Dhito withdraw duit...pastu kami bayar dia dalam RM...Dhito ni selalu datang Malaysia, so takpe bagi dia duit RM...hahaha masa dalam kereta dari satu tempat ke satu tempat tu, sempat je Asriel belikan kacang tanah ni dari tepi jalan...syiok gak melayan makan benda ni...
dan akhirnya kami dihantar ke Lombok Epicentrum Mall...semua nak duk dalam aircond!hahaha...masa ni kami berpisah dengan Dhito sebab dia nak gerak ke airport dah, flight dia balik Bandung malam tu...dengan Asriel pun kami berpisah sebab dia ada nak jumpa guest lain...thanks korang, jadi teman terbaik sepanjang trip ini...hingga jumpa lagi...
lepas tu kami semua mall dan berpisah....aku dengan Irma malas nak shopping so kami terus cari kedai nak lepak...masuk My Kopi-O ingat nak minum kopi je sebab duit memang tinggal sisa hujung nyawa je...hahaha siap berkira-kira apa nak order...Irma yang dah abes langsung duit siap buat muka kesian kat aku kan...hahaha dalam takde duit, layan gak makan roti bakar, ayam cheese yang sedapppp dan kopi!serious laaa terbaik!tak lama tu geng orang kaya yang baru tukar duit pun datang, kemain order lagi banyak pada kami kannn...dengg....hahaha...
lepak di mall sampai maghrib gak laaa...then ajak Pak Rahmat bawa kami ke Sate Rembiga...walaupun dah kenyang, tapi pikir kena cuba juga sate ni, so kita pergi gak laaa...masing-masing dah penat gila, so melepek semua kat kedai ni...hahaha
kami order pun share je...yang penting es jeruk sorang satuu...hahaha then ambil 1 set sate rembiga yang pedassss...sate ayam satu set untuk yang tak makan pedas dan kami order juga bebalung iaitu sup daging...nyummeh semua pun sedappp...order nasi satu, makan ngan sup dan sate rembiga yang pedas tu...nyummehhh...
dah abes makan, plan nak gerak dah sekali dengar orang karaoke lagu Malaysia!lagu yang bila cintaaa didusta, hati mula gelisahhhh...hahaha hoihhh terus kami nyanyi sekali dari pondok kat luar tu kann...hahahaha sekali pakcik makcik kat main building kedai tu ajak kami karaoke sama diorang...hahaha penyanyi khas dari Malaysia katanyaaa...haaa apa lagi, memula malu-malu lepas tu taknak lepas microphone...glamer kami malam tu...siap nyanyi lagu dangdut lagi kau...kemain sakan diorang bergelek kat kami...hahahaha 
sakan kami jadi artis Lombok, lepas tu barulaaa pergi check in di Akila Hotel...hahaha...murah je hotel ni dalam RM100 per malam...selesa gila plak tu...aku sukaaa...masuk bilik mula mengemas apa yang patut...esok pagi dah nak balik kan...
tak lama lepas check in, Asriel datang lagi...sebab aku tak buat bayaran kat dia lagi...hehehe so siap bayaran, dia belikan martabak untuk kami...sedap gila wehhh dah la panas lagi...hahaha siap berebut makan lagi kami kannn...hahaha thanks Asriel, atas layanan terbaik...debomb la kau...aku siap dah plan nak pergi Komodo Island plak dengan Asriel bulan June tahun depan...jommmm sape nak ikut sila email aku ye...hehehe...
lepas Asriel balik kami sambung mengemas, mandi dannnn tidoooo...penat gila weh seharian berjalan...tapi puas hati...aku seronok datang Lombok kali ini...trip yang best, dengan kawan yang gilaaa...senang kerja aku dengan diorang ni, tak banyak songeh...hehehe...leh la nak hidup susah senang bersamaa...hahahaha...sila plan next trip please!hehehe...