Tuesday, August 20, 2019

Worktrip in Nha Trang, Vietnam: Part 1

bulan June lepas, masa bulan raya lagi, aku kena pergi Nha Trang, Vietnam sebab ada mesyuarat...aku bab kerja ke luar negara ni memang aku looking forward la sebab dapat menyelit pusing tempat orang sekali kan, tapi sebab kan before trip aku aku agak busy so aku memang takdan study langsung pasal Nha Trang ni...huhu so pagi Isnin, 24 Jun 2019 tu aku naik Grab dari umah terus ke KLIA2...mahal betul Grab dari umah aku ni, sampai RM69 weh...tak berbaloi betul rasa...huhuhu...sampai je KLIA2, big boss dah call ajak drop luggage sesama...almaklum dia biasa naik di KLIA, ni dah kena drop luggage sendiri, kena la carik aku...hehehe...actually organiser offer naik MAS dan kemudian Vietnam Airlines, tapi transit la di Ho Chi Minh sebab both airlines tu takde direct flight dari Malaysia terus ke Nha Trang...sebab kan panjang nauu masa transit, kami request naik Airasia je, less hassle walaupun tambah murah...janji direct flight...lepas drop luggage aku dan Puan NE pi lepak Papparich...kat sini baru la Kak Laila dan Kak Ana sampai gak...
sebabkan pergi dengan all the bosses, entah nape aku semangat ambil gambar walaupun masih di KLIA2...hahaha...tapi kebetulan memang view tengah cantik, toilet yang masuk pun cantik...pastu sampai pun agak awal, so banyak masa terluang la kan...hahaha...jalan ngan bos pun duk sembang pasal kerja, baik aku lari pi ambil gambar...kahkahkah...
flight take off jam 10.10 pagi...dalam flight aku duk ngan Puan NE, dia sibuk cakap nak study, sekali aku buka topik sembang, kelaut study dia...hahaha so ticket flight kami dah sekali masuk makanan, cuma aku tambah beli kopi vietnam aku ni la, wajib dah wehhh kalo naik flight Airasia minum kopi ni...sedappp!aku suka sangat...hehehe...
tak sedar masa berlalu sebab sakan bersembang, sekali nak sampai dah...tengok bawah mak aihhh lawanyaaa viewww!cantik gila warna laut dia, kebiruan gitu...aku tau la Nha Trang ni tepi laut, tapi aku tak tau plak lawa camni weh...terus excited duk ambil gambar!hehehe nasib baik Puan NE sebelah window tu, leh nyelit ambil gambar...
sampai di Cam Ranh International Airport, Nha Trang pada jam 11.30 pagi...masa dalam flight ni kan, aku duk terpandang sorang lelaki ni...hahaha orang tua, tapi aku rasa hensem dan menarik!dia dengan wife dan anak-anak...tapi tak tau la kenapa aku suka tengok muka dia...tak sure sebab muka familiar or sebab dia menarik...hehehe...masa nak ambil beg pun saje aku tunggu dia pergi...hahaha gatal sis...hehe oh ya, toilet berhampiran tempat ambil beg ni ada hose ok...toilet hujung sekali...lega!
selesai ambil beg, kami nak gerak ke hotel..masa kat KLIA2 lagi Kak Ana dah cakap jom la naik bas...dia baca kat blog kata mudah naik bas...murah berganda plak tu...lagi nak feeling adventurous...hahaha aku ok je, cuma risaukan big boss la...sekali Puan NE taknak kalah, dia cakap saya nak naik bas gak, nak feel young...gitu kan...tengok jap lagi young ke tak...kahkahkah...so kat luar tu memang ada orang pegang signage bus ni, harga seorang VND50,000 sahaja...murah laa...cakap nama hotel je kat orang tu, then masukkan beg kat bawah bas dan naik bas...
masa naik ni macam dah nak rasa nyesal dah aku sebab sempit!hahahaha tapi pasrah la sebab dah bayar...hahaha sekali bas jalan, ada orang check tiket dan tanya lagi sekali hotel mana, masa sebut Novotel Hotel, dia cakap ok tapi kena jalan sikit nanti...dah berubah muka big boss...hahaha...Kak Ana dah rasa bersalah sebab dia ingat turun betul depan hotel...aku rileks je la, ajak diorang bergambar...rileks la, dah naik dah pun...hahaha...
masa dalam bas ni nampak la betapa panas dan kontangnyaaa kat luar nun...huhuhu pastu jalan tak berapa elok, so kat belakang nio terhentak-hentak gak laa...dan kemudian kami lalu kat tepi laut...jalan masa ni memang bagai ular dipalu...mabuk gak la aku...hahaha tapi laut biru lawa gila wehhh...memang teruja sangat masa ni...
dalam setengah jam baru la kami mulai masuk bandar Nha Trang ni...bukan typical bandar kat Vietnam la, tak sesak pun sini...tak banyak sangat motor gak macam Ho Chi Minh dan Hanoi...so ok la kan...cumanya panas teriknyaaaaaa...rasa tak sanggup nak turun dari bas menghadap panas mentari...hahaha gituu...
dan selepas 40 minit naik bas, kami pun diturunkan di satu persimpangan...dari situ kami kena jalan kaki dalam 5 minit je ke hotel...sib baik la jalan kaki lima dia ok, cantik...senang nak tolak beg...pastu redup je jalannya...tapi bahang panas dia, MasyaAllah memang panas sangat!huhu...hotel kami memang betul ngadap laut...
sampai hotel jam 1.15 petang dan kami semua dah dibenarkan untuk check in...dapat welcome drinks yang refreshing sangat tau...sedappp...masa ni jumpa dah delegates dari Thailand...sempat la ber hai hai semua...bilik diorang tak siap lagi, so kena tunggu kat lobi...huhuhu...
then big boss cakap jom naik cepat...solat dannn keluar!hahaha Puan NE ni gila jalan dan shopping rupanya...risau tak cukup masa sok lusa sebab dah busy meeting katanya...hahaha so sharp kul 2 petang jumpa kat bawah semula katanya...hahaha masuk je bilik, syiok gila layan view lawa laut...fuh nyaman gilaaa...tapi panas...pasrah je la...bilik cam biasa la, hotel mahal kan, lawa la...
plan asal nak jalan kaki ke ASEAN Fusion Halal Restaurant yang jaraknya dalam 700 meter dari hotel...sambil jalan tu sempat laa kami usha sana sini...masa ni baru perasan banyak gilaaaa kedai seafood weh...tapi aku tak berani la nak ajak diorang semua masuk kedai seafood ni...aku pun memang tak de study sangat, tengok je la...sobsss...sampai di restoran halal tu, tutup plak...sedih betul...kata pekerja mart berhampiran diorang buka petang...so pasrah, kita sambung je la jalan...sambil dah mula shopping kopi dan beg rotan!murah gak sini banding kat Thailand tu...aku dapat dalam RM45 je...
sakan shopping then kami jalan lagi ke arah Omar Khayyam's Indian Restaurant...dalam 1.6 km juga dari restoran tadi...penat gak la seret kaki kan...ingat cam dekat, tapi jauh gak la...lagi dah petang, dah kelaparan dan kepenatan dah...huhuhu sampai restoran ni, laju je duduk dan usha menu...pastu minta password wifi...hahaha...
tak lama tunggu makanan pun sampai...aku takdan ambil gambar satu persatu sebab kelaparan sangat...hahaha...so antara yang kami makan adalah Lamb Biryani, Cheese Naan, Tandoori Chicken, Chicken Curry, Lamb Madras dan plain Naan...semuanya berharga VND707,000...mahal gak la, tapi sib baik big bos belanja...heheeh rezeki!Alhamdulillah...
sebab dah penat, ingat balik nak naik Grab...tapi sebab kenyang gilaaa makan banyak, Puan NE ajak jalan bakar lemak...so layan laa...kami jalan balik lalu pasir pantai...sambil usha kawasan...cantikk pantai ni, kat satu belah ada satu pulau taman tema bernama Vinpearl..famous tempat ni...tapi aku tak dan nak pi...then belah satu lagi plak ada bangunan tinggi-tinggi dan macam Gold Coast, Australia Puan cakap...aku pun setuju...hehehe...so jalan kaki sambil cuci mata...ramai gila tourist dan local yang mandi weh....
sampai bilik dalam 4.30 petang terus aku mandi dan tidooo sebab penat sangat!tapi takleh lama, kul 6.00 petang ada prep meeting dengan secretariat dan organiser...huhuhu berasap gak aku dalam meeting tu rasa macam ada politik yang sedang dimainkan...haish kena belajar ngadap benda-benda gini la aku skang ni...huhuhu...
selesai meeting, Kak Laila kena setelkan kerja...so aku ajak Kak Ana pi beli kopi sebab nanti malam aku nak stayback study untuk esok...kami ke Highland Coffee...tapi aku tak suka sangat sebab pahit gila, tapi ni je yang dekat dengan hotel, layan je laaa...masalahnya kopi ni takde effect sangat kat aku, kalo dah ngantok tu, tido gak...hahaha...
malam tu Jarunee dari Thailand datang bilik aku...lama gilaaa kami sembang..mostly pasa Late Dr Chin dan juga politik yang aku kena masa meeting tadi...lama dah aku kenal Jarunee ni dari 2013, tak sangka sampai ada sesi luahan perasaan dengan dia malam tu...hahaha we were having a good conversation...paling takleh blah ayat, no worries Dayah, Thailand and I will always support you...huhuhu terharu...dan malam tu, aku tak jadi study sebab penat sangat...so kita tido duluuuu...tu pun dah kul 12 malam lebih weh...hehuuu...