Thursday, February 26, 2015

Airasia ASEAN Pass

korang dah pernah dengar pasal Airasia ASEAN Pass ni?aku berterima kasih kat Azra sebab buat aku alert akan perkara ni...lepas dah baca panjang-panjang info mengenai Airasia ASEAN Pass di website AA, baru la aku paham konsep pass ni...lebih kurang sama dengan konsep MAS ASEAN Pass satu masa dulu...memang menarik kan...tapi kena paham betul-betul terma dan syarat kalo nak beli pass ni ok...pass ni ada 2 option iaitu 10 credit pass (RM499) dengan 30 hari travel validity dan 20 credit pass (RM888) dengan 60 hari travel validity...

dengan adanya pass ni, korang boleh travel ke beberapa negara ASEAN dalam masa yang ditetapkan tu...tapi kena ingat, harga tu untuk tiket jer tau...airport tax, meals, luggage semua kena bayar tambahan laaa....untuk yang tak tahu, ASEAN ada 10 buah negara iaitu Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand dan Vietnam....

berbaloi tak untuk beli Airasia ASEAN Pass ni?kalo tanya aku, memang aku takkan beli laaa kan...tapi kalo untuk orang yang boleh ambil cuti banyak-banyak dalam masa 30 or 60 hari tu, aku rasa memang berbaloi laa kan....contohnya dia bagi untuk 10 credit tu seperti kat bawah ni:
paham tak kiraan tu?means setiap route tu ada jumlah credit dia, tu leh rujuk sini....so kalo tengok tu, dengan harga RM499, leh pergi ke 3 buah negara...haaa kalo dah jenis beli tiket last minute dan ada cuti panjang, memang berbaloi-baloi!tapi untuk yang macam aku jenis beli tiket awal setahun, memang laaa boleh dapat lagi murah daripada ni kann...hehehe tapi yang tu tak payah cerita panjang la kan, memang banyak pro and cons dia....so korang, apa tunggu lagi, pergi la terjah dan usha pass ni kalo korang takde apa-apa plan lagi untuk tahun ni.... =D
cerita pasal ASEAN ni, sejak beberapa tahun kebelakangan ni, kerja aku asyik berkait dengan ASEAN...sejak tu aku mula simpan cinta cita untuk menjejakkan kaki ke semua 10 buah negara ASEAN!sebabnya aku seronok kalo jumpa delegates dari negara ASEAN lain yang aku pernah pergi, boleh sembang lebih sikit...hehehe secara tak langsung dahhh membuatkan aku menambah kenalan dan memudahkan kerja aku lepas tuuu...so sehingga ke saat ini, aku dah menjejak kaki ke 6 buah negara ASEAN iaitu Brunei, Cambodia, Indonesia, Malaysia, Singapore dan Thailand...untuk next trip ke negara ASEAN aku dah ada tiket untuk ke Philippines dan Vietnam...insyaAllah kalo takde aral, sampai la aku nanti ke 2 buah lagi negara ASEAN tu...jadinya aku harap selewat-lewatnya 2016, aku akan habiskan menjejak ke 10 buah negara ASEAN nih...InsyaAllah....semoga cinta cita aku ini dipermudahkan....tinggal lagi Laos PDR dan Myanmar lagi nih...=D

32 comments:

  1. Kaki jalan macam DJ kena sambar satu nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tak mampu la en mie...mksud saya tak mampu dr segi masa utk cuti tu...hehehe

      Delete
  2. kiranya beli dulu ASEAN PASS RM499 tu dulu ke camne.. masih x faham2 gak ni walaupun dh lepas baca entry Azra..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup beli skng pun, valid utk 1year pass tu..cuma once dah redeem, dia start kira 30hari tuu...

      Delete
    2. Aku pon x paham mm mm mm (echo) ....
      WhatsApp aku plissss

      Delete
  3. tapi untuk yang beli tiket setahun awal? ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je beli klo ada masa free lg.mcm aku ni awal sthn bli tikey, now bln 2 kan..haaa pnuh dh trip til awal.thn dpn...xleh selit dh..hehe

      Delete
  4. comei kartun2 u DJ..he..he... haah, semalam aku ade terbaca gak kat website AA... yelah, mcm ko ckp... within 30 days nak abis kan 10 kredit... rasa mcm terkongkong la... tp harga pon kdng2 mcm lagi murh belik asing.. tp ade jugakla yg murh guna credit...kan..kan... esp yg suka belik tiket last2 minit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe comeykan...lambang asean btol...btol tu farikica.aku rasa klo yg beli xtunggu promo, mmg untung je pass ni...klo aku xde trip, mmg mk amek je.kasik abes pusing asean...hehe

      Delete
  5. Apa lagi kak DJ! jom serbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha silakannn pojie dulu...sy mcm xseswai sgt ngn masa...hehehe

      Delete
  6. kak dayah!!! suke nye bace blog akak..hehehe...mesti akak tak kenl kite pun...junior pedas...bawah batch kak liana....bace2 blog g bandung...terjumpe blog akak...hehehe actually..akak org Nilai ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dianq! Sorry sgt2 sy takleh recall awak yg mana...huhu tq baca blog ni..hehee boleh plak kan Jejak kasih kat sini eh...heheh. Bkn org nilai...tp duk area dkat2 sana gak...

      Delete
    2. hehehe...memang confirm takleh recall nye...hehehe...tp kite perasan akak....akak batch kak fa kan..kak ajla..kak dini putih2 tu? hehhehe...akak keje area sini ek? memule bace tak perasan pun...takut salah org..tp dah post pasl kak liana tu..hehe confirm senior Podeh...

      Delete
    3. Haaaa ye la tu....mmg sama batch ngn semuaaa yg disebutkan tuhh...hehe

      Delete
  7. Replies
    1. Silakan mkl...nnti share pngalamn yer!

      Delete
  8. Dalam 10 Asean tu... Satu pon aku tak pernah jejak DJ... Aku dok Malaysia aje... Silalah percaya... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecececece....ko jgn nk propa la ss...hahaha

      Delete
  9. Aku still blur benda alah ni. Dapat email haritu tapi still xfaham. Dungu betul rasanya. Nanti aku roger2 ko nak riki pasal ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila blnja aku teopokI utk tahu lanjut.

      Delete
    2. aku pun tak pahe apekebende sume nih...
      nak kene kopi o jugak dok semeje berbincang perihal ni ???

      Delete
    3. Hahaha ngopi?boleh2...ckp jer bilaa...hehe

      Delete
  10. I plan nak jelajah 10 negara ASEAN ni 10 tahun yang lepas.
    Alhamdulillah awal bulan hari tu complete dah 10 negara hehe.
    So good luck untuk u k? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah akhirnya lps 10thn...tu la my big boss pun awal thn aritu duk eksyen2 ckp dh lngkp 10 asean countries...panasss je rasa...hahaha ok thanks mya...moga tcapai laaa cita2 ni....

      Delete
  11. Aku is jeles ngn bakal trip philippnes mu itewww (nyorok dalam beg ko nak follow..hahhaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ko bajet ko sma besar ngn 'kwangsoo' ke nk masuk beg?hahahaha'

      Delete
  12. Tqs fir sharing d info.. Bagus ni..

    ReplyDelete
  13. Ahaaaa barulah faham asean pass ni tp klau nk beli x kot sbb klau keje gomen ada kekangan cuti lain lah kejer sendiri atau bisness anytime boleh travel

    Ehem2 nk ke philipines dan vietnam eh nsnti, enjoy your holiday DJ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu Jm.pyh kita nk cuti byk2 dlm 1bln tu kannn...xpela utk org lain la tuuu pass tu...hehehe

      Yezzaa insyaAllah...tq...

      Delete