Tuesday, April 14, 2015

Summer in Downunder: Day 13.0 - Gold Coast, Australia to KLIA2


hari terakhir di Gold Coast ni, kami bangun awal untuk bersiap...pada jam 5.30 pagi kami dah check out dari hotel dan terus menunggu tram di hadapan hotel...naik tram sampai ke Broadbeach South Station, masa touch GoCard tu dia deduct sampai AUD2.68!hoih apesal mahal sangat?selalu tak mahal camtu...mayb sebab awal pagi ke apa ke, aku pun tak tau laa...tapi masa ni dah kalut...sebabnya aku nak sambung naik bas no 777 lagi lepas ni untuk ke airport...huhuhu dalam kalut tu, bas pun sampai...nasib baik la rupanya boleh topup GoCard dalam bas tu...tapi masalahnya aku takde duit...dini pun takde duit dah..ngam untuk dia jer...huhuhu nasib baik laaa korek-korek sue ada lagi sekeping AUD5...syukur...selesai masalah...masa ni debaran tak abes sebabnya duk terpikir apa lagi nak jadi nanti ni kat aiport...huhuhu terus berdoa moga dipermudahkan urusan di airport nanti...penat hoih bercuakan di pagi hari nih...

sampai di airport, nasib baik ada kaunter Air NZ yang tak buka lagi tapi dah ada staff di situ...kami minta jasa baik mereka untuk guna penimbang kat situ...nasib baik dia bagi wei...sakan la kami menimbang dengan skill matematik yang mantap...hehehe turun naik beg kami tu dengan keluar masuk barang lagi...kejap tambah berat, kejap kurang berat!hahahaha dan Alhamdulillah...beg kami ngam-ngam jer total dia 49 kg + 21 kg (handluggage)!syukur...kemudian terus ke kaunter AAX untuk check in,..sekali staff tu timbang tak bundarkan nombor pun...maknanya kalo beg tu beratnya 10.7 kg, dia kira as 10 kg jer!hahaha terus tak sedar diri kami cakap rugi tak shopping lagi ni...kuikuikui...selesai check in dan drop beg, kami terus menuju ke kastam...

masa ni masing-masing duk bawa beg plastik!alaa beg plastik besar orang beli kalo pergi cina tu...hehehe masa scan, beg yang dini bawa berbunyik!kena selongkar la...memula pakcik kastam tu keluarkan mangkuk corelle aku yang aku balut dalam jaket jeans!hahaha gelak pakcik tu nengok perangai perak kami ni...hahaha pastu scan lagi, dia bunyi lagi...rupanya ada fridge magnet besi kat bawah sekali...nasib baik selesai takde kena buang ke apa...huhuhu lepas tu urusan immigration pun mudah, dan sekali lagi kena scan beg sebelum masuk ke international boarding hall...

sampai di boarding hall, dini dan sue terus ke kaunter Tourist Refund Scheme (TRS)...rupanya kalo shopping lagak orang kaya ni, kita leh claim tax refund...memandangkan kali ni diorang shopping Fossil yang mahal tu, ada chance laaa nak claim kan...aku tak join diorang ke kaunter ni, aku bagi jer resit perfume aku ke dini...kalo ikut cerita diorang, sebenarnya orang tu tak bagi claim kalo resit asing-asing macam perfume kitorang ni...tapi sebab dia malas nak panjang cerita, dia buatkan juga la...yang Fossil memang takde masalah, boleh jer claim...jadi kita boleh claim balik 10% dari total shopping kita tu...pastu orang tu cakap, kalo barang yang dibeli tu selain cecair, macam beg semua tu...patut kena bawak sekali tunjuk kat sini...kitorang tak tau, dah sumbat dalam luggage semua tu...nasib baik laaa staff situ tak strict sangat ngan kami....dia bagi juga laaa claim kami tu...tapi dia perlukan info credit card, nanti duit tu dimasukkan ke situ....
selesai claim tax refund tu, kami pun melanguk menunggu flight...masa ni terjumpa sorang aunty dengan anak dia..rupanya dia perasan kitorang...katanya masa datang hari tu kami sama flight dengan dia!hahaha tak perasan la pula kami kan...aunty ni lawat anak dia yang kerja kat Gold Coast ni...anak dia doktor ko...rugi tak kenalan lebih-lebih kan...hehehe pastu masa tunggu ni, anak aunty ni duk beli makanan bagai...kami pandang menahan perut jer laa...masing-masing dah pokai!nak beli air pun tak mampu...seteghesss hoih!dan akhirnya pada jam 9 pagi, flight kami pun bergerak meninggalkan bumi Australia....
masuk jer flight, sue dan dini laju jer dapat membuta...aku penat nak lelapkan mata tapi tak boleh...last sekali aku keluarkan itinerary dan buku catatan aku sepanjang trip kali ni...terus aku buat kiraan budget perjalanan kami kali nih!hahahaha senak perut hoih tengok kira-kira kali ni...huhuhu pastu tiba laaa masa untuk makan!kemain tamak aku makan siap bertambah!hahaha lapar hoihhh...sue dan dini bangun masa makan, lepas tu tido balik...cehh...

selepas 4 jam perjalanan yang smooth dan lancar, tetibaaaa jer turbulence berlaku!kuat pula tu dan tanpa henti!masa ni tuhan jer tahu weiii...dini dah takleh tido kecuakan...sampai sakit-sakit dada dia punya cuak...sue memang tak sedar diri langsung membuta...aku pun cuak juga...sebab kalo ikut kiraan aku, masa ni kami dah lepas dari Australia dan nak masuk ke area Indonesia...teringat kisah QZ8501 lagi masa ni..huhuhu cuak wei...turbulence non stop selama 2 jam!huhuhu aku pergi toilet pun terumbang ambing rasanya...huhuhu lepas 2 jam, baru laaa hilang turbulence tu...sempat lepas tu dini tanya pada stewardess kat belakang tu, diorang cakap diorang memang dah tahu akan ada turbulence sebab pilot dah beritahu before terbang tadi...huhuhu nape laaa diorang tak cakap awal ngan kitorang kan...sesak nafas kecuakan hoih!

dan akhirnya, pada jam 3.40 petang, kami selamat sampai di KLIA2!syukur sangat-sangat!kenangan turbulence tadi memang sangat mengerikan...mau trauma kami nak naik flight lepas ni...huhuhu  tapi pape pun, perjalanan kami pada kali ini memang sangat epik!paling lama, paling mahal, paling banyak drama, dan diakhiri dengan turbulence yang mencuakkan!hahaha lengkap suka duka pahit manis nyaaa...hahahaha

dan akhirnyaaaa habis juga cerita perjalanan kami ke Australia dan New Zealand ni....huishhh sampai 4 bulan nak abes cerita ni...giler lahh...hahaha nasib baik laaa dalam tempoh ni aku takde pi oversea...tak macam orang tu yang entah kali ke berapa tah terbang dalam tempoh aku berhibernasi ni...hahahaha ok laaa nanti aku sambung bahagian terkahir untuk cerita Summer in Downunder ni...bahagian pembentangan budget!hahahah gerun hoih!

14 comments:

  1. aku nak tunggu bajet tu.. cepat bentangkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok meng sok aku kasik bentang...hehehe

      Delete
  2. whoaaa....syok berjalan ke new zealand kak.bila dpt pi sana. tahniah atas kegigihan akak menghupdate. kalau I belum tentu solosai. kekekw

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe rezeki farel...pi bln 12 arituu...laa ni baru nak selesai ceritanyaa...hehehe

      Delete
  3. Alhamdulillah selesai akhirnya. Banyak postingnya ni.. boleh buat buku dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe hamboih leh buat buku ke...hehehe tp btol laaa ntah berapa puluh post tah ni...hehehehe

      Delete
  4. Kecuakkan dan Kefobiaan naik flight turbulence akan ku ingat sampai bilo2 dayah... gile la..
    semalam naik flight walaupun dah 4 bulan berlalu..masih aku sesak2 napas weh..sakit jantung..
    uwaaaaaa.....bila la boleh hilang kecuakkan itu!!!!!

    Miss NZ already....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kannnn...adoiyai...amboi kemain ko pi mabul takde plak nak cuak kannnn...hehehehe

      Delete
  5. Dj;

    BUNDARKAN ... hahahahhahaa memang first time dgr perkataan nih ... walhal dulu ambik SRP dan SPM jer bukannya LCE ker MCE ker !!!! Hahahahhahahahaa

    Anyway, apa your IG account? Cuba search under wanderlustdj, tak jumpa !

    Kesian baca sebab dah abis dollar Aus !!! Hahahhahahahahaaaa .... Tapi biasa ler , dulu zaman travel travel kat Indon , mula mula sampai, semua rancak berbelanja .... bila dah hujung hujung, air pun ala ala tak apa , tak dahaga ... kongsi jer ler hahahahahahhahahaha

    Terima kasih kerana sudi berkongsi cerita .... seronok baca ... !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata skola melayu, uni pun kebangsaannn...hahahahaha IG?hahaha crik wanderlustdj mmg xkan jupe laaaa...hehe nanti sy crik enghaz yer...

      Tu la, masa travel ni kna pndai2 adjust pape yg patut..Rasa xckup tang tu, kita kurang kan kat sini...gitu lerr...hehe terima kasih enghazzz sudi bacaaa.... :-)

      Delete
  6. lorrrr dah balik ke? so ape macam? ada rasa nak repeat tak? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah 4 bln blik dah john...tp hati tertinggal kat sana dah.huhuhu mau repeat tapi kna jahit poket blubang ni dulu...hehe

      Delete
  7. dayah..service tram dia start kul berapa?
    kalau flight balik kl 8.30 am, sempat tak? nak gerak dr surfers paradise kul 5 pagi ke airport?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh check kat website http://translink.com.au/

      sebab rasanya berbeza masa kot ikut musim...rasanya laa...

      Delete