Tuesday, June 8, 2021

MyViets Vietnamese Cuisine, Bandar Baru Bangi

aku ingat lagi tengah bulan Januari 2021, masa weekend, beberapa hari sebelum PKP 2.0, aku kena hantar servis kereta di Bangi...punya la lama sampai tak tau nak buat apa, sampai 2 kedai aku lepak...pagi tu aku ke Papparich, then aku pi spa, lepas tu aku usha MyViets Vietnamese Cuisine ni plak...sebab semua terletak di Bangi Sentral so senang la aku jalan kaki jeee...aku dah lama nampak MyViets ni, now baru ada rezeki nak mencubaa...dannn nak cakap awal-awal, lepas sekali cuba, dah berkali-kali gak aku pergi dan pergi lagi...sebab aku sukaaa!sedapp!
okay sebelum tu meh la aku share ngan korang menu yang ada di MyViets Vietnamese Cuisine ini...haaa sah sah la kan menunya adalah makanan Vietnam!hahahah dah ofcourse selain mee pho yang famous itu, ada bahn mi!bahn mi ni memang favourite aku masa aku ke Vietnam dulu tapi payah gila nak jumpa yang halal...hehehe dan untuk mee pho kat sini, yang menarik adalah kita leh pilih jenis daging yang kita nak...mee pho adalah mee sup berasaskan daging dan leh pilih nak sliced tenderloin ke, meatball ke, brisket, shank or tripe...or kita leh mix antara jenis jenis daging tu...memang menarik!dan selain tu adalah nasi dengan ayam serai, Vietnamese roll, pastu banyak lah lagi, haa korang usha sendiri kat gambar bawah ni okay!
masa first time pergi tu, walaupun sorang tetap meriah kan menu yang aku order....aku layan Vietnamese Coffee with Milk (RM7.90)....kat sini walaupun kopi ais, tetappp kena tunggu kopi tu drip then baru campur sendiri ngan ais dan susu....huhuhu aku bayang macam kopi RM3 kat Vietnam tu dah siap bancuh!plus aku tak suka sangat kopi sini, sedap lagi Kopi Vietnam Kee Nguyen Caphe!hahahaha....dan dah sampai sini wajib laaa order Mee Pho kan...aku ambil daging tenderloin dan meatball berharga RM16.90...serious berbaloi sebab penuh daging dia, dannn sup daging tu sedapppp...semangkuk besar tu memang leh habis sebab sedap ya amat pada aku...terasa segar sup dia tu tau...hahaha cuma ada a few daun kat atas mee tu aku kureng sikit, so aku keluarkan...dia bagi beberapa jenis sos tapi aku tak makan sangat, sebab sup dia sendiri dah sedap!then aku ambil gak Sugarcane Prawn (RM12.90) yang biasa je la...sedap gak tapi takde la sedap gilaa...hahaha sos dia sedap...pastu teringin bahn mi tapi sebab dah kenyang sangat, simpan nafsu ke next time lah...hahaha...
dan tak lama lepas tu, dalam sebulan kot, masa bulan Februari kita dah dibenarkan dine in walaupun still takleh rentas negeri kan, so lajuuu aku ajak mak abah aku makan lagi di sini...hahaha sebab duk teringat ingat mee pho kan...hahaha sedappp...abah aku suka mee pho tu...siap ambil brisket dan tenderloin lagi abah aku...aku plak ambil tenderloin je kali ni sebab dah agak banyak gila beef dia kan...hehehe...serious sedappp...order gak spring roll ngan sugarcane prawn tu lagi...mak aku cakap biasa je laaa...dannn juara di hati kami pada kali ini adalah Bahn Mi dengan Lemongrass Chicken (RM9.90) yang sedapppp gilaa...dengan roti yang crunchy keras tu, dengan ayam yang fresh dan well seasoned!Allahu sedappp...ada plak gigitan ketumbar dalam tu, sos dalam tu yang sedap masam, manis, masin pedas yang meleleh dibuatnya....sedap gila!siap berebut ngan mak aku...nak order satu lagi takut lambat plak dapatnya....hahahaha...
dan sejak tu mee pho dan bahn mi di MyViets ni selalu menjadi igauan dan anganan aku...acah acah nak makan sihat sikit, kita ke sini laaa...hahahah tapi serious korang kena dan wajib rasa dua menu ni tau kalo ke My Viets Vietnamese Cuisine ni...aku dengar selain di Bandar Baru Bangi, dia ada juga di Kelana Jaya...haaa apa lagi korang, sila la terjah dan rasai sendiri keenakkannya...hehehehe...wallaaaa....

2 comments: