Tuesday, June 22, 2021

Nasi Ayam Geprek by #daridapurdj

ok memandangkan alkisah travel dan JJCM dah tinggal dalam 20 post je lagi, makanya aku kena laaa selit kan dengan cerita masak masak #daridapurdj aku yaaa...or else dalam masa kurang sebulan je lagi aku dah takde post baru...hahaha almaklum lama dahhh berkurungkan...bila laaa nak boleh bercuti lagi ni...sobs!ok jom aku mulakan dengan resepi yang aku cuba masa bulan puasa lepas...iaitu Nasi Ayam Geprek!aku memang usha a few resepi yang aku rasa okay dan jadikan menu di Ayam Gepuk Pak Gembus sebagai rujukan...so untuk makluman korang penyet, gepuk, geprek tu semua sama je maksud dia...macam diketuk or dipukul la ayam tu...cuma beda dari segi loghat la kat Indonesia...dan cara dimasak dan ingredient dia pun beda sikit...ok ada a few steps nak buat, so meh aku mula kan dengan ayam dia dulu...untuk ayam, aku guna bahagian debone chicken chop dalam resepi kali ni....so aku rebuskan ayam bersama bawang besar, bawang putih, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan jintan putih, serbuk kunyit dan garam...semua tu kisar sekali dan rebus dengan ayam dalam 30 minit...api kecik jer...dah siap rebus tu, tos kan ayam dan letak tepi...nak makan nanti baru kita goreng ayam tu...air rebusan jangan buang nanti nak guna lagi..
setel part ayam, kita buat sambal dia plak..haa dalam menu ayam geprek ni, selain ayam kena sedap, haruslah sambal nya kena mantop kan!aku dah kata aku nak ikut style pak gembus, makanya sambal aku ada kacang!hehehe tapi tak dapat la sama, tapi ala ala laa...hehehe so untuk sambal, aku gorengkan dalam minyak bawang merah, bawang putih, cili merah dan cili api...nak lagi pedas lebihkan cili api...goreng sampai semuanya layuuu...then tumbuk kasar dalam lesung batu...jangan guna blender, takut berair dan cair sangat...then goreng kacang, kisar dan gaulkan sekali dalam sambal tu bersama garam dan gula...dan nanti lepas dah goreng ayam, tuang kan dalam 1 senduk minyak ayam yang panas tuuu dalam sambal ni dan gaulkan rata...siappp sambal kita!
untuk menu sampingan lain aku goreng tauhu dan tempe...untuk tauhu dan tempe ni, aku rendam dalam air rebusan ayam tadi untuk seketika, then baru aku salutkan dengan tepung dan goreng...so ada la perasa sikit kan kat tauhu dan tempe tu instead of goreng ngan telur dan tepung je...ada rasa sikit rempah rempah tu....sedap!goreng garing garing lagi sedap!
dan untuk sayur pula, boleh je nak makan sayur mentah macam kobis, kacang panjang dan timun...tapi aku decide untuk buat kobis goreng ala pak gembus...just potong kobis dan goreng dalam minyak sampai kehitaman...percayalah cakap aku, rupa dia memang buruk tapi rasa dia sedappp!rangup krup krap!nak lagi sedap guna baki minyak goreng ayam...serious sedap!
ok siap semua bahan...nanti bila dah nak makan, aku goreng la ayam tadi...tak payah lama sangat sebab dah masak kan tadi cuma nak bagi garing kat luar dia je la...pastu nanti angkat ayam dan tumbuk guna lesung...yaaaa kita geprek kan la ayam tu kan...hehehe aku takde lesung macam Indonesian tu, guna je la lesung biasa tu...hehehe then letak laa sambal tadi di atas ayam...nyummeh!
dan dengan itu siap laaa set nasi ayam geprek kita sedia untuk dijamah...makan dengan nasi putih panas panas memang terangkat la wei!hahahaha aku suka gila...hilang rindu kat pak gembus tau...hahaha so musim PKP ni, kita takleh nakpi pak gembus, takde hal lah...kita bawak pak gembus datang dapur kita...hahaha so korang apa lagi, boleh la cuba tau...serious memang sedap dan puas hati!hahaha...ok selamat mencobaaa!muahciked!

4 comments:

  1. puas hati macam ni..banyak bahan2nya..kalau beli, tempe/tauhu seketul je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul...kalo sambal kat pak gembus tu nak lebih kena bayor...hahaha ni ha masak sendiri, makan la banyak makan pun kan...hehehehe!

      Delete
  2. Kobis goreng tu memang sedaap laa haha.

    Ayam gepreki ini pedasnya level berapa Dj? Haha. Biasanya di Indonesia kita boleh pilih level kepedasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha dah cuba ya kobis tu? Kann mmg sedap!

      Klo di pak gembus tu ada 4 level kot. Tp saya mkn yg level 1 pun dah berpeluh2 hahaha

      Delete