Monday, June 28, 2021

Seafood Miang Pla by #daridapurdj

haaa ada satu hari tu ada ikan siakap dalam peti ais...macam dah seminggu lebih...so takut dah tak berapa nak fresh kan, so malas masak kukus...nak buat goreng masak masam manis ke tiga rasa semua dah bosan plak...sekali entah macam mana masa tu aku kerja di pejabat, terpikir nak buat Miang Pla lah sebab mihun, timun dan salad ada je kat rumah...daun ketumbar pun ada...haaa onzzz!masa balik rumah tu sempat la singgah kedai Aceh, sekali nampak ada kerang!haaa apa lagi beli la juga sikit, dengan sotong sikit...sampai terus bersilat la aku...so now aku ada ikan siakap, kerang, sotong dan aku nampak ada udang gak dalam peti ais yang siap cuci!hahah mak aku nak masak apetah, terus aku ambil gak...hahaha so aku decide kerang aku rebus dengan garam, bawang dan daun kunyit, udang plak aku rebus bodoh je dengan garam...then sotong aku letak garam sikit dan bakar kosong je atas pan...untuk ikan siakap plak aku lumur garam je, then goreng garinggggg...
siap semua jenis seafood tu, aku siap potong salad dan timun...then aku rebus sekejap mihun...yang sebenarnya leh je guna suhun gak tapi kali ni aku guna mihun dan personally aku prefer mihun lagi dari suhun...hehehe then aku siapkan kuah dia...kuah dia lagi la senang gila nak buat...aku just kisar 2 senduk sos ikan, 3 ketul akar ketumbar, 4 biji bawang putih, 1 senduk air rebusan udang, 10 biji cili api, 3 biji air limau kasturi, dan 3 sudu besar gula...dah siap kisar tu, cincang daun ektumbar dan gaulkan sekali...siapppp!haaa lepas tu kau hiaslah cantik cantik dalam pinggan kan...macam aku buat ni...nampak tak muka bangga dapat buat sendiri Seafood Miang Pla ni...hehehe...
seafood miang pla ni walaupun makanan Thailand, tapi cara makan dia ala ala korea sikit...hahahaha kita ambil salad, letak mihun atas dia, pastu ambil ikan ke seafood lain letak atas tu dan tuang laa kuah atas diaaa...then wrap kan, dan masukkkk mulut!yummy!sedap gilaaaa...hahahaha masa kali pertama buat ni, aku makan ngan abah aku...mak aku duk dalam bilik...aku dah abes makan pesan kat abah nanti tinggal sikit kerang untuk mak...hahaha sekali aku tengok dia habiskan!hahaha sedap sangat lah tu kan...tapi memang sedap pun...lagi dengan kuah tu kan...serious takleh nak stop!hahahaha...
dan selang beberapa hari tu aku buat daging harimau menangis...makanya sebab kuah tu aku ada buat lebih, sayuran pun ada lagi...makanya sekali lagi aku buat miang pla ni...tapi kali ni takleh panggil seafood miang pla laa sebab ada daging...hahaha aku rebus gak kerang sebab teringat abah aku suka dan mak aku tak merasa kan hari tuuu...hehehe dan kali kedua ni aku rebus suhun plak...beza nya, suhun ni macam kenyal kenyal sikit banding mihun...dan aku rasa makan mihun lagi kenyang kot dari makan suhun ni...hahahaha tapi pape both sedappp!so korang, kena cuba buat sendiri okay...percaya la cakap aku, memang serious puas hati dan berbaloi!

2 comments:

  1. Sedapnyaaa..presentation macam kat restaurant gituu..👍👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe tula sebab now dah seronok ambil gambar masak2 dan share resepi, so suka la acah acah plating sikit hahaha

      Delete