okay kali ni aku nak share dengan korang pasal buat laksa Sarawak yang senang gilaaa ni plak!haish aku rasa aku masak lagi sedap dari kedai tau...kahkahkah!aku buat laksa Sarawak ni seminggu lepas buat Laksa Johor...hambik, perang laksa punya pasal, tiap minggu aku buat laksa tau...silap silap lepas ni aku buat laksa Utagha plak!hahaha ok ok untuk buat laksa Sarawak ni memang diorang suh guna pes je...orang Sarawak sendiri pun buat laksa guna pes dan antara pes yang memang recommended by Sarawakian adalah Pes Laksa Sarawak Hj Manan...aku tau ni pun sebab tengok IG member aku, pastu usha kat Shoppee dan terus beli 2 bungkus...hehehe...sampai je pes, menggeletis jiwa aku nak membuatnyaa...harga pes ni beli kat Shoppee adalah RM7.50 bagi 200 gram / sepaket pes ini...member aku orang Sarawak cakap mahal banding dia beli kat sana...ala logik la, kos nak bawa sini lagi kan......hehehe...
okay memula aku ambil dalam 20 ekor udang yang besar or sederhana...pastu kopek asingkan kepala dan kulit...kepala dan kulit tu aku rebus dengan 1 Liter air....dah lama sikit rebus, then sejukkan sikit dan blend hancur...pastu tapis...so siap laaa base kuah laksa Sarawak ni...haaa pastu dengan air tu, aku campurkan pes tadi sebungkus dan santan kotak kecil dalam 200 gram...kalo nak tambah air lagi pun takpe, ikut kepekatan kita suka...tapi asalnya sukatan pes tu adalah 200 gram pes dengan 1 Liter air...cuma bila kita rebus dan blend tadi, mayb dah berkurang air dia...haa pepandai la...ok masa tengah masak kuah tu, leh laa masukkan udang kita tadi, sampai masak...pastu keluarkan udang tuuu...letak tepi untuk hiasan nanti...pastu aku rebus dada ayam dengan bawang besar dan halia...dan carik carik kan dada tu bila dah sejuk nanti, pun letak tepi untuk hiasan...telur plak buat la dalam 4,5 biji, pukul dan masak nipis atas pan...then gulungkan dan potong nipis...letak tepi untuk hiasan...dan juga taugeh, celur dalam air panas...ok siappp kuah dan bahan hiasan dia...eh limau kasturi potong dua jangan dilupakan...
ok then paling penting adalah sambal dia...aku tengok orang biasa buat sambal belacan mentah tu...tapi aku ada baca gak sedap lagi buat sambal udang kering yang garing tu...so aku buat yang tu...senang gila aku blend je bawang besar dan bawang putih...tumis sampai garing, masukkan cili kering kisar...masak lagi sampai garing dan kering, then baru masukkan udang kering yang dah blend hancur gak...then perasa kan dan siappp!serious sedap gila weh...hahahaha dan jangan lupa rendam mihun semalaman dan celur air panas masa nak makan!haaa satu lagi, daun ketumbar pun wajib ada..
okay dah siap semua bahan yang perlu untuk makan laksa Sarawak ni...so apa lagi guys, masukkan mihun dalam pinggan pastu letak laaa udang, daging ayam, telur dan taugeh kat keliling atas dia, tinggalkan lubnag kat tengah...then tuang kuah kat tengah tengah tu dan tutup lubang dengan sambal udang kering, daun ketumbar dan limau kasturi...haaa paham tak cemana aku cerita pasal lubang kat tengah tu...hahaha tu kalo nak hias lawa laaa....kalo tak, campak je la sukati korang nak buat cemana pun...kehkehkeh!tapi serious memang sedap!makan bertambah tambah aku tau...
masa aku masa laksa ni hari Sabtu, pastu adalah kawan kawan aku sibuk nak rasa...kebetulan sebab Isnin nya tu aku work at office kan, makanya aku pun buat kan la...sebab ada satu paket lagi pes kan...gigih tau aku bangun kul 5 pagi siapkan laksa Sarawak untuk kawan kawan...kebetulan sambal udang kering memang buat lebih...so senang la kerja...kali ni aku dapat buat 8 pek laksa Sarawak...kemain memasing puji presentable abes packaging aku dengan lengkap semua bahan dalam laksa Sarawak aku...kemain kembang aku memasing duk puji sedap gila gilaa...siap ada suruh buka order la, jual la...hahaha hamboi...aku masak ni level tekak aku tau...kalo jual ni, tak dapat bawah RM10 tau...hahaha kemain bahan penuh!hahahaha...pape pun aku happy sebab bahan lengkap kat rumah, packaging pun ada...sebab tu seronok main masak masak ni...hehehe...
okay korang yang nak try masak sendiri Laksa Sarawak ni, aku memang highly recommend laaa Pes Laksa Sarawak Hj Manan ni...memang sedap, kau tak payah alter apa dah...just tambah air biasa atau air rebusan udang macam aku buat tu dan santan sekotak kecik...tu je...garam pun aku tak letak sebab pada aku masin dah...plus sambal udang kering aku pun aku buat masin, so tak perlu dah garam kat kuah aku...hahahaa haaa korang apa lagi, pi beli cepat pes Hj Manan tu!hahaha....haish kamik ghindu kitak nun di Saghawak nun!haish!
Merecik air liur
ReplyDeleteHehe kena cuba kakk
Deletewah hebat laaaa.....!!!
ReplyDeleteHehehe biashe biashe je lahhh
DeleteMacamana nak dapat pes tu
ReplyDeleteshoppeee
Delete