haritu kan ada ura-ura yang Papparich dah bangkrap la, nak tutup apa la...haaaaa selaku peminat Papparich yang tegar, haruslah aku cuak kan...hahaha...so masa tu dah terfikir, kalo betul Papparich tutup macam mana aku nak makan steamed chicken dia yang sedap tuu...ngan bubur ke, ngan nasi ke, dengan mee sup dia ke...pastu macam mana plak dengan stevia white coffee dia tu....huhuhu siap member cakap kena pi Australia la gitu sebab Papparich kat sana halal...hahaha denggg...so terus terfikir, kalo camtu kena belajar masak sendiri lah!haaa musim PKP ni memang aku suka je carik menu yang aku tak pernah cuba lagi...saje try test bakat...so mana tau, sok sok kena masak, atleast dah tau cara sikit sikit kan...hehehe so terus aku usha resepi untuk buat bubur dengan ayam kukus ala Papparich...so perkara pertama kena buat adalah beli ayam debone chicken chop tu...untuk 2 ketul ayam besar ni, aku perapkan dengan 2 sudu besar kicap cair, 2 sudu kecil minyak bijan, 1 sudu kecil lada hitam dan sedikit jer garam sebab kicap cair dah masin...ok biarkan perap sekurang-kurangnya 1 jam...
lepas dah sejam tu, boleh dah la nak kukus ayam tu...letakka daun bawang dan hirisan halia dalam bekas kukus...then letakkan ayam tadi di atasnya dan kukus lah dalam masa 20 ke 30 minit sampai ayam tu masak!masak tengah masak ni, aku sempat la buka tudung pengukus tu dan semerbak bau ayam ni menusuk ke hidung...OMG bau sedap gilaaaa...terliur terus tengok tau ayam tu...happy sangat sebab nampak macam menjadi je ala Papparich ni kan...hahaha...
ok dah siap ayam tu, leh laaa kita potong dia ikut suka kita, macam aku slice kan aje ala Papparich tuu...heheh then letak timun di keliling dia, dan taburkan daun ketumbar kat atas ayam...then siram kan air kukus ayam tadi tu atas nyaaa...air kukus ayam ni jangan buang tau, kena makan sekali nanti, baru lah sedap meletup letup...lagi campurkan dalam bubur nanti...perghhh memang sedap gilaaa...ayam ni serious sangat sedap tau...memang sedappp...silap silap lagi sedap dari yang di Papparich!hahahah...dengan juicy dia, dengan well marinated dia...Allahu makan seketul tu sorang pun leh habis tau...puas hati sangat masak sendiri ni...
ok bila ayam dah siap, kita kena la ada bubur kan...baru la macam kat Papparich...haa bubur ni ikut suka kita la nak buat macam mana kan...macam aku buat bubur ayam...memula aku rebus dulu dada ayam dan tulang bersama halia dan bawang besar...then keluarkan dada ayam tu, racikkan dan letak tepi untuk makan dengan bubur nanti...then hasil air rebusan dia yang ada bawang dan halia tu aku masukkan dalam rice cooker yang dah ada beras, sekali dengan air yang cukup untuk masak bubur, carrot dipotong dadu, kiub pati ayam, garam dan garlic oil...garlic oil aku masak sendiri je...chopped garlic, masak dalam minyak...ok dah siap laaa bubur kita...serious sedap!masa nak makan nanti tabur laaa dada ayam yang diracik, daun bawang, ikan bilis, bawang, garlic oil dan bawang goreng....lagi bertambah sedap!
then boleh dah laaa makan bubur ayam dan ayam kukus ala Papparich ni...oh jangan lupa buat kicap cili ni...terpaling sedap makan dengan bubur dan ayam kukus ni...senang je, just tambah kan kicap cair dengan cili api...siappp...haaa seriously memang sedap!bubur yang lembut dan penuh bahan krup krap kat atas dia, dimakan plak dengan ayam kukus yang lembut dan sedap...Allahu memang tak angkat muka dah!serious aku rasa jauh lagi sedapppp dari Papparich punya...lagi plak masak sendiri kan, makan la banyak mana pun kau nak!hahaha memang puas hati....haaaa layan plak bersama Stevia White Coffee Papparich!Allahuuu sedap gilaaa...kau nak tutup pun tutup je laaa Papparich!aku tak kisah dahh...hahahaha....
oh ya cakap Stevia White Coffee Papparich ni, masa aku duk kalut kat IG pasal Papparich nak tutup ni...merempan la macam mana nak minum kopi dia yang jadi favourite aku ni kan...sekali ada kawan share ada je jual online...haaa terus la aku usha kat Shoppee dan beli terus...harga dia dalam RM20 je termasuk delivery charge untuk 12 sachets!haaaa sekali rasa dia, sedap gilaa...aku buat ikut recommendation dia...satu sachet dengan 100 ml air panas campur 200 ml air sejuk!then campur ais...Allahu sedap gilaaa....dah la murah tau banding minum kat Papparich...RM7.90 per gelas!hahaha dah la kadang kadang tu cair orang tu buat!yang ni memang puas hati sebab murah dan kita leh adjust sendiri pekat dia...seriously terbaik!hahaha haa again, nak tutup pun tutup laaa Papparich...hahahaa....
dan kat bawah ni saje la share kali kedua aku masak bubur dengan ayam kukus ala Papparich ni...kali ni mak aku yang masakkan bubur tu...so dia letak daging plak kali ni...then masukkan juga carrot dan kentang yang dipotong dadu...haaa sedap jugak kan...kali ni buat cair sikit banding hari tu, lagi sedappp...aku suka kepekatan bubur macam ni lagi...dari terlalu pekat or terlalu cair...haaa makan plak dengan ayam kukus sedappp aku ni...Allahu nikmat gila!serious korang kena cuba resepi ni tau...memang sedappp!terbaik!
😋
ReplyDeleteSila buat okayyy
Delete