Monday, June 7, 2021

Laksa Utara by #daridapurdj

haaa demam laksa tak abes lagi weh...hahaha kali ni aku buat Laksa Utara plak...hahaha asalnya hari Jumaat lepas aku turun bawah masa tengahari...intai mak aku masa...pastu aku nampak ada 4 ekor ikan kembung besar...terus terasa nak makan laksa masam masam masa berbuka puasa....haa so tengahari tu aku sesiap laaa rebus ikan dengan asam keping dan bawang...lepas tu aku asingkan isi ikan dengan tulang...then aku blend kan half air rebusan dengan tulang dan kepala ikan dan tapiskan...pastu half lagi air rebusan ada bawang tadi tu aku blend dengan isi ikan...dan kemudian hasil kedua duanya aku gabungkan dan simpan...petang nanti baru masak!sambil tu sempat message adik aku balik nanti belikan laksa kering, bunga kantan dan otak udang!
nak buat Laksa Utara ni serious senang gila...aku rasa senang laaa...aku panaskan air rebusan ikan yang dah buat tengahari tadi tu...pastu aku campurkan dengan bawang besar, bawang kecil, bawang putih, belacan, cili kisar, asam keping dan daun kesum....then perasakan dengan garam...siap!haaa mudah kan...pastu sementara tunggu bunga kantan sampai, aku reneh api kecik je la...bagi umpph lagi kuah dia ni...hahaha ni first time aku buat sendiri laksa ni...so aku suh mak aku rasa dan dia cakap sedap!hahaha dan dalam kul 6.30 petang adik aku sampai, terus aku campak bunga kantan yang dipotong empat dalam kuah laksa...siappp kuah aku...
dah siap kuah laksa nya, masa untuk potong dan hiris laaa bahan sampingannya...so macam biasa untuk laksa utara ni kita makan dengan timun, bawang dan limau kasturi...potong la kecik kecik...ada orang potong cili api gak, tapi aku tak berapa suka makan cili api mentah ni unless sambal belacan...hehehe pastu dah plan nak rebus telur sekali je dengan laksa nanti...sekali aku dengar mak aku cakap, ermm laksa ni kalo ada telur sarang lagi sedap ni...amboi kemain dia main hint je kan!Hahahaha 
selaku anak yang baik tapi suka gaduh ngan mak aku tu, hahaha aku pun google la cara nak buat telur sarang ni....sesambil tu tanya Dini gak sebab dia biasa buat...so aku ambil 5 biji telur, campur air sikit dengan tepung jagung sikit...pastu pukul sampai sekata dan masukkan dalam bekas nak buat roti jala ni...then panaskan minyak banyak dalam kuali kecik, dan picit laaa telur dari bekas roti jala ni...haaaa nanti berbuih buih dia...dan insyaAllah jadi laaa macam kat bawah ni...hehehe sedap weh sebab rangup!
dan lepas tu sampai je laksa, aku terus rebus...patut kena rendam dulu...tapi sebab dah lambat aku terus rebus...dekat 15 minit rebus sekali liat weh laksa tu...aku cuak dah...hahaha kuah dah sedap, telur sarang dah siap ni...huhuhu pastu aku baca kat plastik tu cakap kena rendam dulu laksa tu, bagi lembut...then baru rebus...ahh cuak dahh...salah step ke...hahaha pastu sib baik ada akal food science sikit kan, pikir logik nape plak nak liat...so search la, baca ooo kalo laksa tak rendam memang kena masak lama dalam 30 ke 45 minit!haaa terus sambung rebus laksa tu dekat 40 minit gak laa...hahaha Alhamdulillah lembut dan sedap!hahahaha...kemain beriya mak abah aku makan...ada plak otak udang tu, memang menambah selera la kan...flavor dari otak udang tu serious menyelerakan!
telan air liur aku tengok mak abah aku makan sementara aku nak tunggu waktu berbuka puasa...hahaha serious nampak sedap...bau tak payah cakap la kan...hahaha sampai je masa berbuka, terus ngappp...Allahu sedapnya...masam, masin, pedas semuanya cukup!ditambah dengan krup krap dari telur sarang, timun dan salad...memang sedap laaa...jadi plak orang last makan, telur sarang ada lagi, memang bertambah laaa kita makan kannn...hahaha sedap weh...sedap gila....esoknya pun aku makan lagi masa sarapan, lagi la sedap, kuah makin pekat!cuma aku malas nak masak telur sarang lagi je...hahaha tapi makan laksa gitu je pun dah sedap!hahaha...
so lesson learned aku dari memasak tiga jenis laksa dalam 3 hujung minggu berturut ni adalah, walaupun aku tak suka laksa sebelum ni...kalo beli ke makan kat kedai ke, memang laksa bukan pilihan aku la kan...tapi bila buat sendiri ni aku rasa sedap gilaa...mayb sebab kita tak kedekut bahan...semua pun letak lebih...macam kuah laksa aku, udang banyak, ikan banyak...bahan bahan tambahan pun mana nak kedekut...dengan telur sarang la, udang la, sayur sayuran la....so memang sooo flavourful lah kan...memang rahsia dalam memasak sedap ni adalah jangan kedekut bahan...letak je banyak banyak baru lah mantul!hahahaha...so kalo tanya aku lepas ni nak buat laksa ke tak, bolehhh ajeeee...hahaha awal awal rasa payahnya, renyah nya...tapi lepas dah 3 kali buat ni, ermmm ok la...raya next year boleh jadikan menu lah...hahaha....ok bai!

4 comments: