Friday, June 4, 2021

Laksa Johor by #daridapurdj (Updated)

#sorry guys aku baru perasan post ni tak lengkap tapi dah terpublish Rabu lepas...hahaha nah aku republish versi lengkap punya cerita...hahahaha

haaa lama dah kan aku tak share resepi #daridapurdj aku ni sebab banyakkk nau post tertangguh...tapi memandangkan now aku dah post cerita hari-hari, pastu takde new trip or new tempat makan sangat dah, makanya kena start balik laaa share menu menu yang aku cuba kan selama ni...aku suka cuba benda baru...hahahaha sebabkan baru baru ni kecoh pasal perang laksa kat FB, makanya aku semangat laaa Google cara buat laksa kan...so first aku try adalah Laksa Johor, then later aku buat Laksa Sarawak...ok step pertama nak buat Laksa Johor ni adalah rebus ikan kembong dan kulit & kepala udang...lepas tu asingkan tulang ikan dan blend dengan air rebusan dan tapiskan, then blend plak kulit & kepala udang dan tapiskan...lepas tu guna lagi baki air rebusan ikan tadi untuk blend isi ikan, isi udang dan ikan masin kurau...ok setel, letak tepi...
pastu kisar halus kunyit hidup, lengkuas, serai, halia, cili kering yang dah direndam air panas, bawang merah, bawang putih, belacan dan udang kering...tumis bahan kisar ni sampai naik bau...then masukkan pula serai yang dititik untuk lebih wangi dan sedap...dan masukkan pula serbuk kari daging...teruskan kacau sampai pecah minyak dan garing...lepas tu sila laaa masukkan semua air rebusan dan bahan kisar udang, ikan dan ikan masin tadi tuuu...adjust la ikut kepekatan kita suka kan...then masukkan santan, kerisik, daun kesom, bunga kantan, asam keping, gula melaka dan garam secukup rasa....dan siappppp la kuah Laksa Johor kita...yummeh!
dah siap kuah laksa, saat kena buat benda renyah...haa memula kena buat sambal belacan dulu...Laksa Johor ni kalo takde sambal belacan memang tak kick laa kan...so juat blend je cili merah, cili api, bawang putih dan belacan...tak payah letak air pun, just kisar je dengan air limau kasturi dan perasakan dengan garam secukupnya...siappp!
dan paling unik buat Laksa Johor ni yang menyebabkan aku nak cuba haruslah timun gulung dia ni...hahaha ni penyebab aku nak cuba buat laksa johor tau...hahaha gigih tau tengok Youtube cemana orang potong...hahaha susah gak sebab asyik patah je gulungan timun tu, tapi sis cuba okayy...menjadi jugaklah...hehehe walaupun orang cakap leh je potong biasa, ehhh tak johor laa laksa dia kalo tak gulung kan...hahaha dan selain timun, aku potong juga bunga kantan, daun kesum, bawang besar, kacang panjang dan limau kasturi...then ada juga taugeh..nyummehh!
dan sebelum nak makan, rebus spaghetti, dan chap spaghetti tu...maksud chap adalah bentukkan spaghetti dalam bentuk bulat atau nombor 8....tu memang style depa la, kita ikutkan saje...heheeh payah gak weh nak chp laksa ni tau...dia asyik terbarai je balik...hahaa aku tengok orang buat cantik je, aku punya serabut!hahaha takpe la janji chap...haa dah chap laksa, apa lagi, masa untuk makan laa...sebelum tu flatlay la dulu seround...mak aih dekat 4 jam tau aku siap kan semua ni sorang sorang...memang mencabar betul...hahaha tapi puas hati nampak cantikkk atas meja!hahahahah...rasa kita tak tau lagik...janji cantik je dulu...kahkahkah oh ya aku tambah gak lobak asin as sampingan dia..
dah bergambar, now masa untuk plating dan makan...hahaha gitu kan, gigih susun lawa lawa tau dalam pinggan nak bergambar punya pasal....hehehe ambil laksa yang telah dichap tu letak tengah...kira chap tu, 1 portion la...hehehe then letak laaa bahan bahan sampingan tu kat keliling laksa...then tuang kan kuah atas laksa dan letak sambal belacan...dan lepas tu apa lagi, makan laaa...hahaha makan Laksa Johor ni kena pakai tangan tau...apa barang pakai sudu garfu...tak cukup haul dia...hahaha ya Allah sedap ya amat Laksa Johor aku ni weh...dia punya kuah tu pekat likat, penuh isi ikan dan udang...sedap gilaaa...pastu sedap gila makan bunyi krup krap dari timun, kacang panjang dan taugeh tu...serious penambah sedap sangat laksa ni...ya ampun memang tipu sangat laaa makan 1 je laksa yang dichap ini...hahaha...
lepas tu memang asyik makan je laksa ni...aku siap Lalamove ke abang aku lagi kat Nilai...kemain melambung memasing puji sedap gila Laksa Johor aku...aku bagi gak kat Ain, rakan setaman aku ni, pun sampai menghirup kuah katanya sebab sedap sangat...hahaha ya ampun serious sedap!tapi namanya nak suh aku buat lagi memang tak tau la bila kan...so basically laksa Johor memang pakai spaghetti...tak payah la kita nak pertikaikan nape kan...pastu ikan leh je guna ikan mana mana...aku memula nak guna tenggiri, then mak cakap guna kembong je sebab kembong lagi manis...hahahaa gitu kan...hehehe so korang kalo rajin sila la buat, kalo tak beli jer lahhh...hahaha...

2 comments:

  1. kena guna tenggiri la kang sebab jenis ikan tu depa gado =p
    my fav ni laksa johor tapi rajin beli dari buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kannn! Sbb ikan pun nak gaduh hahaha...

      Delete