Wednesday, August 15, 2018

Bukit Kembara, Ampang

semua sedia maklum lepas PRU14 hari tu kan kita dapat cuti 2 hari kan...so memang mereputlaaa kat rumah...sehari lepas PRU14 tu aku melepak kat rumah, then petang sikit aku dah meroyan boring...so terus contact Ab ajak hiking!dah takde sape nak ajak kan kat KL ni, dia la jadi mangsa...hahaha terus janji jumpa di sana lepas Asar...dalam hati aku nervous jugak sebab dah lama tak hiking sejak sakit lutut kan...tapi boring punya pasal, pastu baru lepas masuk trail run kat Kemensah, terus acah-acah fit kan...hahaha
so aku ni terus je ke Taman Bukit Indah sebab baca blog mula naik kat situ, Ab plak terus ke Taman Tun Abdul Razak sebab dia refer mana tah...pastu dia duk cakap dah tutup dah Bukit Kembara ni, aku frust laaa sebab beriya nak hiking kan...masa ni aku tak sampai lagi, sekali dah sampai Taman Bukit Indah, eh ada je orang hiking...haaa masa ni baru la tau rupanya Bukit Kembara ni ada 2 pintu masuk...satu dari Jalan 1, Taman Tun Abdul Razak yang berhampiran KDE golf course tu...satu lagi dari Taman Bukit Indah...tapi sekarang laluan dari Taman Tun Abdul  Razak dah tutup, tapi laluan dari Taman Bukit Indah ni buka je lagi...aku parking Jalan Cangkat Bukit Indah 2, belakang Emerald Hill Condominium...pape pun cari tokong ni, trek nak naik Bukit Kembara kat sebelah kiri tokong ni...
sebabkan insiden salah paham tu, kami mula mendaki jam 5.45 petang juga...aku jalan naik dulu sebab Ab mesti laju nanti potong aku kan...masa naik ni, ramai gak orang lagi...tapi lama-lama aku tinggal sorang sebab aku naik slow and steady je...tapi takde la steady sangat sebab aku dah semput...walaupun hanya 270 meter je ketinggian, tapi leh tahan steep gak pada aku yang tak berapa fit ni...hahaha...ada satu kawasan yang ada tinggi tu, pewai gak aku...hahaha...
aku baca blog lepas kawasan tinggi tu ada kawasan lapang ni, so aku jumpa dan lega...sebab masa ni takde orang dah...cuak juga...lepas ni banyak jalan mendatar katanya...tapi tak juga, sikit je mendatar dia, lepas tu mendaki lagi...ko dah kenapa kan naik bukit tapi nak cari jalan mendatar...hahaha...lepas tu jumpa lagi tempat tangga steep...ntah berapa puluh kali aku berhenti weh...penat gilaaaa...eii masa ni memang menyumpah dalan hati, patut tido je kat rumah...
lepas dari tempat steep tu, aku dah pening dah...walaupun jalan agak mendatar...jumpa batu besar aku siap duduk then kepala aku rasa berpusing dan aku rasa nak muntah!huhuhu lama aku duk sini, aku siap call Ab cakap aku nak patah balik je...huhuhu tapi dia bising suh teruskan sebab dah dekat sangat...demmm aku duk bayang dia je dapat amik gambar tasik cantik tu,  mana boleh kan...makanya aku rileks, kuat kan hati teruskan perjalanan...
tak lama tu jumpa sekumpulan makcik cakap kawan aku tunggu kat atas tuuu...aku macam pelik ye ke...sekali sampai kat puncak Bukit Kembara, ada aunty tunggu aku...rupanya dia tunggu aku sebab dia suruh Ab jalan dulu...dia suh Ab jalan turun ke tasik dengan suami dia, then dia tunggu aku kat atas tu...tapi last sekali dia tak turun pun tasik sebab masa aku sampai puncak tu, laki dia dah naik pun dari tasik tu semula...hahaha punya la lama aunty tu tunggu aku...siannn dia...hahaha...aku masa ni dah berbelah bahagi hati nak turun ke tak ke tasik tu...kalo pi macam jauh je lagi, kalo tak pi rugiiiii sebab tak dapat gambar jambatan besi kat tasik...Ab duk racun suh turun, dia tunggu kat tasik...huhuhu...masa ni dah jam 6.20 petang...
last aku decided nak turun gak laaa...masa turun tu aku sumpah Ab sebab dia cakap tak jauhhh...sekali memang tak jauhhh tapi steep gila babi wehhh...bongok gilaaa...nak patah balik belakang pun tinggi mencanak, aku dah penat so aku teruskan turun bawah...lantak la lambat, aku paksa Ab tunggu aku nanti...sape suh tipu aku cakap dekat kan...aku siap campak tongkat aku tau sebab payah nak turun dalam keadaan yang agak steep tu...hahaha emosi tau...
dalam 10 minit aku melompat-lompat turun tu, sampai gakkk aku kat tepi tasik...huwaaaa seronoknyaaa...dah dengar suara Ab sembang dengan sekumpulan orang, terus aku gerak ke arah diorang....mengah gila aku masa ni weh...
tak sempat melepas lelah, Ab suh aku cepat-cepat amik gambar sebab takut lambat balik nanti...so aku pun dengan pantas tapi mengah aku bergerak ke jambatan besi...cantik gak view kat sini, tenang jer weh...tasik ni katanya air simpanan kat kawasan ni, sekiranya berlaku kemarau nanti...
seronok akhirnya dapat gak sampai kat jambatan besi idaman hati ni haaa...hehehe so apa lagi, sakan la kita bergambar kannn...memang bergambar pun melompat-lompat je rasanya masa ni sebab nak cepat kan...aku siap bawa bendera Barisan Nasional tau sempena PRU14 yang baru berlangsung...huhuhu...
setel ambil gambar, terus kami bergerak naik semula...masa ni memang rasa semput lah, tapi tak berani rest sangat tetiba dengar bunyi anjing menyalak!ehh demmm...cuak ok...Ab plak dah laju ke depan masa ni...gila cuak aku...memang kitorang je tinggal masa ni...6.45 petang kami mula mendaki tempat steep gila tuuu...Ab memang laju ke depan, kejap aku jerit dia suh tunggu...hari makin gelap, dia plak makin laju tinggal kan aku...weiii geram gila weh...rasa nak putus kawan dah masa tu...cuak aku sebab dengar anjing menyalak macam dekat je...demmm...huhuhu aku sampai senak dan sakit perut sebab terlalu push mendaki masa ni tau...Ab tak kasi chance langsung aku nak rehat...huhuhu aku paham laaa dia pun takut sebenarnya duk dalam hutan dah nak maghrib ni, tapi sape suh gatal lagi paksa aku turun pi tasik kalo dah tau aku semput tak fit cam dia...huhuhu haa masa balik ni, nasib baik jupa balik tongkat aku...hahaha...
dan akhirnya jam 7.30 malam kami sampai semula di tempat mula mendaki tadi...masa ni bersyukurlah tak putus sahabat sebabkan makian dan cercaan di sepanjang pendakian pulang...hahaha tapi Ab sempat cakap, kalo dalam keadaan mencemaskan macam tadi tu, kalo putus kawan pun, putus lah...jilake...tak guna punya kawan!hahahaha...dah lepas ni aku serik nakpi hiking ngan dia dah...separuh nyawa aku kena paksa ikut pace dia...gila lahhhh...huhuhu....

Monday, August 13, 2018

Kodai Ain, Seri Menanti semasa PRU14

hahaha dah lama dah kot PRU14 nih...siap dah abes Janji 100 Hari Pakatan Harapan dah kan...aku baru terhegeh-hegeh nak update cerita haaa...hehehe...tapi sebenarnya lebih kepada nak share kedai makan, tapi sebab gambar kedai makan tak banyak, so aku tepek la sekali cerita PRU14 aku kan...sebagai kenangan Barisan Nasional tumbang buat pertama kalinya...hehuuuu...so dalam kul 10 pagi aku dengan Mak Abah gerak ke Kuala Pilah...kami masih setia mengundi di Kuala Pilah tau walaupun dah 10 tahun meninggalkan Kualalala Pilah tu...hahaha Anim patut ikut sekali, sekali masa nak naik kereta baru sedar IC dia tertinggal kat rumah dia kat PJ...denggg...hahaha terus kena bahan la kannn sebab kami berdua mempunyai ideologi dan sokongan politik yang berbeza...hahaha...
sepanjang jalan dari Seremban ke Kuala Pilah memang sesak teruk!so nak hilang boring memang duk membahan Anim je laaa dalam group wassap...hahaha siap amik gambar tepi jalan semua, cakap pihak politik sokongan dia mesti kecewaaaaa penyokong kuat tak balik mengundi!hahaha sebabnya Abah aku tak bagi dia balik bila tengok jem teruk gilaaa...sedangkan masa ni dia dah balik PJ amik IC...hahaha...
pertama kali dalam sejarah, 3 jam okayyyy dari rumah aku nak balik Kualalala Pilah!gilaaaa lah!sedangkan musim raya pun paling lama 2 jam ke 2 jam setengah...ini kali pilihanraya, dahsyat kemain jem dia...huhuhu seriously memang memenatkan gila lah...
sampai je Kualala Pilah dalam jam 1 petang, terus ke tempat pengundian pertama iaitu SJK (C) Chung Hua Senaling untuk Abah aku membuang undinyaaa...sebabkan sampai tengahari, kejap gilaaa Abah aku setel mengundi...aku baru nak pusing kereta, eh dia dah keluar!hahaha...haaa selesai kan...tak payah beratur lama...
tempat pengundian kedua adalah Sekolah Tamil Tebat Kering untuk Mak aku pula menunaikan tanggungjawab kepada negara...pun tak lama menunggu terussss sampai turn mengundi...cumanya staff kat sini kerek, nak ambil gambar luar sekolah pun takleh tau...poyo gila siap ugut nak delete gambar aku bagai...siap takut-takutkan aku macam aku budak kecik...what the heck?dia tak tau keee aku dah tua?huhuhu...
dan akhir sekali turn aku ke SK Kuala Pilah plak!patut aku dan Anim mengundi sama kat sini, tapi terpaksa laaa selpie sorang je kan...hahaha pun samaaaa takde orang langsung tengahari ni...so memang pantas dan tuntas aku dah selesai memangkah parti idaman hati gitu...
dalam masa 30 minit je, selesai kami terjah tiga pusat mengundi di Kuala Pilah dan selesai semua memangkah parti yang berlainan...hahahaha denggg drive tiga jam, ngundi setengah jam je kan...nak makan, malas sebab konon nak makan kat Ulu Bendul yang sedap tu, so kitorang pun patah semula ke Seremban...Abah aku tinggal masa ni sebab dia nak melepak ngan kawan-kawan lama dia...
tapi nasib tak berapa baik, nak balik pun jammed gilaaaaa weh...makanya tak sempat sampai Ulu Bendul pun, kami sibuk cari kedai makan sebab dah lapar gilaaa...dah laa dengan tak tahan nak pergi toilet lagi...gila lah jammed dia lain macam!huhuhu...
dan akhirnya kami berhenti di Kodai Ain di Seri Menanti...kedai ni famous gak orang cakap sedappp tapi aku tak pernah cubaaa...masa sampai tengok lauk dah licinnn...sobsss logikla kan mestila ramai orang berhenti makan sebab jalan jemmm gilaaa...
so dapat laaa rezeki aku makan ikan baung yang mahal...aku tak ingat apa nama baung ni tapi katanya mahal banding baung yang Abah aku biasa makan...rasa dia pun takde laaa rasa 'darat' lumpur sangat tu...not bad laaa...mak aku suka gila rendang dia tapi tinggal kuah je la, pun jadi bertambah...hahaha Alhamdulillah...next time harusss aku repeat kedai nih, nak mencuba menu lain plak....hehehe...
then sempat gak singgah membeli itik dan ikan salai kat tepi jalan tu...benda wajib beli laaa kalo balik Kualalala Pilah ni kan...hehehe nyummeh!tapi itik kali ni aku ingat gila tak freshhhh sebab mak aku masak masa nak dekat puasa hari tu, rasa tak sedap sangat...demmm tau...