Monday, October 15, 2018

I Seoul U bersama Bibie Karim

nahh korang aku nak share...kalo korang berminat nak pergi Korea tapi masih takut-takut or malas nak study sangat kan, sila kannn korang pergi ambil Onnie Bibie Karim yang tengah bermastautin di sana ni jadi guide korang!haaaaa dia ni memang Korea kampung dia nombor 2 laaa lepas KK tu...hehehe so aku yakin seronok korang nanti...lagi plak dia ni kalo bersembang macam tak reti nak berhenti, insyaAllah meriah hidup korang di bumi kimchi tu...hahaha...ok ini details Trip I Seoul U Backpacking bersama beliau...

Assalamualaikum.

Harga trip TERMASUK:
  • Guesthouse (double atau triple room, ensuite bathroom)
  • TMoney (macam touch & go tu, untuk kegunaan naik train dan bas)
  • Entrance fee
  • Return transfer airport - hotel (Limousine bus)
  • Tips untuk personal tour guide

Ini adalah percutian  ala santai yang tidak menggunakan bas pelancong. Transportation hanya akan melibatkan subway train dan bas. Tangga dan Korea berpisah tiada...weh tak Korea laaa kalo tak merasa naik subway dannn melayan tangga dia tuuu...hahahaha rasa nak mencarut je kekadang bila tengok tangga dia...hahahaha..

Harga trip ini TIDAK TERMASUK:
  • Tiket kapal terbang
  • Insurans perjalanan
  • Makan minum
  • Personal expenses

Jangan risau part makan/minum, Kakak Bibie akan bawa korang ke restoran yang HALAL/VEGETARIAN bagi yang Muslim (makanan atas perbelanjaan sendiri). Suruh Kakak Bibie bawak korang makan king crab weh...pastu makan grilled lamb...hahaha sedappp...tapi bayar sendiri okayyy...hehehe...

Sekiranya anda mempunyai itinerari sendiri atau tempat-tempat spesifik yang ingin dilawati, bolehlah bincang lanjut dengan Kakak Bibie...nak tambah hari pun boleh, semua pun boleh bincang...pape pun sila hubungi Kakak Bibie ye +60138025272 (whatsapp) atau email eryantiekarim@gmail.com. 

Friday, October 12, 2018

Brew & Stone Cafe, Kota Damansara

masa kali pertama aku layan Cendol Durian Runtuh tu, duk search kat Instagram, tetibaaa je muncul gambar Durian Ice Cream Musang King di Brew & Stone Cafe kat timeline aku...haaa meleleh la air liur kan...terus aku pikir sape nak diajak kan...tengok lokasi kafe kat Kota Damansara, terus call Amoi ajak dinner sama...Amoi setuju je, lepas layan Cendol Durian Runtuh dengan Syahnaz, aku terus gerak ke Kota Damansara...sampai awal sangat pula, dah lama aku melanguk dalam kereta sementara tunggu Amoi sampai...nasib baik laaa masa ni Abam Ab pun tengah kesunyian melanguk kat JB ada tunggu masa untuk running, so kita layan videocall la seround sampai Amoi sampai...
masuk dalam tu, tak ramai orang sangat...dah nampak dahhh susunan durian musang king dalam chiller...dah siap harga dahh kat setiap tupperware tu...ikut berat durian...mostly dalam RM20 ke atas laaa...so harga tu siap dapat aiskrim dan sos durian sekali...memula rasa macam tak berbaloi je, macam sikit je kannn...hehuuuu...
dah usha durian, kita usha menu pulaaaa...macam biasa laa menu kat kafe hipster gini banyak yang western menu laaa...sebabkan aku datang sini semata nak makan Durian Ice Cream Musang King tu so aku takde idea sangat la menu lain dia...so pilih menu pun ikut anak tekak dan gambar je...
so sempat aku layan kopi kat sini, sedap juga laaa...then aku ambil chicken chop (RM16.90) dan Amoi layan grilled chicken chop (RM17.90)...ok je laaa makanan dia...takde la sedap gilaaa...tapi boleh la...then kami ambil juga baked cheezy scallop (RM15.90)....ok jugak laaa...layannn dah lapar kannn....
dan akhir sekali kami layan Durian Ice Cream Musang King...kami ambil durian yang harga dalam RM25 kot tak silap aku...then dia leh pilih nak aiskrim vanilla atau coklat...harus la vanilla kita pilih kan...macam pelik plak kang makan aiskrim coklat dengan durian...hehehe...dan taraaaa sampai laaa pojaan hati kita ni haaa...nampak kecik kan?tapi mengah gak abes kan...hehehe...makan pun sikit-sikit je menghayati dan menikmati...sedapnyaaaaaa gabungan aiskrim vanilla dengan isi durian yang sedapppp serta sos durian tu...tak over manis pun, sedapppp jer!terbaiklah...hehehe...antara aiskrim durian terbaik aku pernah makan...nyumsssss!

Wednesday, October 10, 2018

Cendol Durian Runtuh, Chow Kit

ni haaa tempat makan cendol durian tersedappppp aku pernah rasaaaa...dah la sedap, murah plak tu aku rasa...gila lahhh...terbaik sangat Cendol Durian Runtuh di Chow Kit ni....asalnya aku pernah tengok la tempat ni viral, pastu lagi rasa nak pergi lepas tengok Dhito dan Ab update kat Instagram dab Blog pasal cendol durian ni...haaa ada kesempatan mesyurat di KL, terusss aku ajak Syahnaz terjah!hehehe...terletak bersebelahan je dengan Pasar Chow Kit tu...parking memang payah sikit laaa...masa first time pergi ni, masih awal lagi dalam jam 4 petang, so tak ramai lagi orang...
ada pelbagai jenis cendol durian, paling mahakl cendol durian udang merah laaa kan...tapi kami layan cendol durian biasa je laaa...harga RM13 kalo makan kat situ, RM15 kalo bungkus...tapi aku pernah pergi masa musim durian banyak gilaaaa...harga dia kurangkan RM3 tau...so makan situ jadi RM10, manakala bungkus jadi RM12...gila lah kan...terbaik!selain cendol ada je makanan lain kat sini macam bakso dan ayam penyet, tapi sorry aku tak pernah cubaaa...
kali pertama pergi ni aku makan kat situ...excited tau tengok abang tu prepare cendol kami...dengan duiran yang banyak tu dalam bekas kuning dia...sambil tu ada pakcikt engah kopek durian kat tepi tu topup durian dalam bekas kuning tu...hehehe haaa nampak dia ambil segenggam durian, tambah lagi segenggam...dalam hati excited gilaaa nak makan!dah la panas masa ni kan...hehehe...
dan taraaaa inilah cendol durian igauan aku...tengok santan pekat likat dia tu, dengan limpahan durian dia, ya ampunnn...dihiasi sedikit jagung di atasnyaaa...berenang-renang cendol hijau dalam limpahan santan putih pekat tu kannn...kat bawah dia ada sedikit gula melaka yang sedap...
haaa tunggu apa lagi, makan laaa...ya ampunnn kami berdua makan sambil berzikir wehh...sedapppp sangat!gula melaka dia tak banyak pun...sebab manis tu dah datang dari durian yang sedappp gilaaa....sedap gila wehhh...hahaha kami siap kira berapa bijik durian dia letak weh...aku dapat 6 bijik durian weh...sedap gila plak tu...terbaiklah kombinasi cendol durian ni, memang menjadi igauan lah!
masa kami makan, orang dah mula ramai, pastu dah beratur panjang dahhh...fuh nasib baik sampai awal kan...petang-petang gini memang syiok weh layan cendol durian...seriously terbaik!highly recommended laaa kalo korang pencinta durian serta cendol!
seminggu lepas tu aku ada meeting kat KL lagi, sebelum balik aku ajak driver singgah tapau cendol durian ni...besar gilaaa bungkus dia weh...sebabkan tak tahan, aku minum dalam kereta...tapi tak sesedap makan kat situ laaa...aku rasa sebab faktor tak balance komposisi santan, gula dan durian kot...pastu makan plak dalam aircond kereta...nikmat dia takde sangat!hahahah...so lepas ni jangan bungkus Cendol Durian Runtuh ni ye tuan puan!hahaha...
dan lagi aku pergi makan dengan Zu, Raja, Asie dan Fariha lepas beraya rumah Irma dan Dr Chin...semua pun cakap sedap gilaaaa...semua tunduk makan sambil berzikir sedapppnya...sedapnyaaa...sedapnyaaa...hahahaha makan kat kedai dan masa panas adalah saat terbaiikkkk untuk menikmati Cendol Durian Runtuh!trust me, i am a food technologist!hahahaha...

Monday, October 8, 2018

Medan Selera Nelayan, Langkawi

lepas dah makan seafood mahal kat Telaga Seafood, tibalah masa kita cuba cari seafood murah-murah kat Langkawi pula ye...hehe so abang aku suggest kita pergi ke Medan Selera Nelayan...abang aku yang selalu datang kerja Langkawi ni, so makan memang dia je suggest...aku buat itinerary memang tak guna pun...hehehe
sampai tu terus aku dengan kakak ipar aku usha seafood yang freshhh tu...banayk gak jenis ikan dan hidupan laut yang lain...memang nampak segar bugar laaa...teurs excited!dah la masa kami sampai ni takde laaa ramai sangat orang lagi...so selesa la nak memilih ikan tu...
tak lama menanti, sampai laaaa makanan kami...aku order ikan jenahak 3 rasa (RM63), 2 ekor pari kecil bakar (RM22), ketam goreng kari (RM54), udang sambal petai (RM41) dan sotong celup tepung (RM23)...ikan parui tu sedap gilaaa, nyesal ambil dua ekor je...manis gilaaa isi dia weh...hahaha ketam tu paling win!sedap gilaaa masak kari gitu...terbaik!sambal udang pun sodappp...aku cuba makan petai dia, ermmm not bad!hehehe...
selain tu kami ambil juga la telur dadar, kangkung goreng, petai bakar dan dapat gak laaa free kot ulam-ulaman dan sambal belacan...memang layan...aku first time cuba makan petai bakar tu, sedap plak...hahaha haa lepas daripada ini laaa aku dah mula makan petai uols!kerlass kan umur 35 tahun baru nak belajar makan petai...hehehe...
total kami berenam dewasa makan adalah RM250 sahaja, almost half dari harga makan kat Telaga Seafood semalam kan...hahahah ok la tu, cuba yang mahal cuba yang murah...both pun sedapppp...cuma yang murah ni masakan dia lebih kemelayuan gituuu...yang mahal tu masakan dia ala-ala chinese food sikit...