Monday, August 13, 2018

Kodai Ain, Seri Menanti semasa PRU14

hahaha dah lama dah kot PRU14 nih...siap dah abes Janji 100 Hari Pakatan Harapan dah kan...aku baru terhegeh-hegeh nak update cerita haaa...hehehe...tapi sebenarnya lebih kepada nak share kedai makan, tapi sebab gambar kedai makan tak banyak, so aku tepek la sekali cerita PRU14 aku kan...sebagai kenangan Barisan Nasional tumbang buat pertama kalinya...hehuuuu...so dalam kul 10 pagi aku dengan Mak Abah gerak ke Kuala Pilah...kami masih setia mengundi di Kuala Pilah tau walaupun dah 10 tahun meninggalkan Kualalala Pilah tu...hahaha Anim patut ikut sekali, sekali masa nak naik kereta baru sedar IC dia tertinggal kat rumah dia kat PJ...denggg...hahaha terus kena bahan la kannn sebab kami berdua mempunyai ideologi dan sokongan politik yang berbeza...hahaha...
sepanjang jalan dari Seremban ke Kuala Pilah memang sesak teruk!so nak hilang boring memang duk membahan Anim je laaa dalam group wassap...hahaha siap amik gambar tepi jalan semua, cakap pihak politik sokongan dia mesti kecewaaaaa penyokong kuat tak balik mengundi!hahaha sebabnya Abah aku tak bagi dia balik bila tengok jem teruk gilaaa...sedangkan masa ni dia dah balik PJ amik IC...hahaha...
pertama kali dalam sejarah, 3 jam okayyyy dari rumah aku nak balik Kualalala Pilah!gilaaaa lah!sedangkan musim raya pun paling lama 2 jam ke 2 jam setengah...ini kali pilihanraya, dahsyat kemain jem dia...huhuhu seriously memang memenatkan gila lah...
sampai je Kualala Pilah dalam jam 1 petang, terus ke tempat pengundian pertama iaitu SJK (C) Chung Hua Senaling untuk Abah aku membuang undinyaaa...sebabkan sampai tengahari, kejap gilaaa Abah aku setel mengundi...aku baru nak pusing kereta, eh dia dah keluar!hahaha...haaa selesai kan...tak payah beratur lama...
tempat pengundian kedua adalah Sekolah Tamil Tebat Kering untuk Mak aku pula menunaikan tanggungjawab kepada negara...pun tak lama menunggu terussss sampai turn mengundi...cumanya staff kat sini kerek, nak ambil gambar luar sekolah pun takleh tau...poyo gila siap ugut nak delete gambar aku bagai...siap takut-takutkan aku macam aku budak kecik...what the heck?dia tak tau keee aku dah tua?huhuhu...
dan akhir sekali turn aku ke SK Kuala Pilah plak!patut aku dan Anim mengundi sama kat sini, tapi terpaksa laaa selpie sorang je kan...hahaha pun samaaaa takde orang langsung tengahari ni...so memang pantas dan tuntas aku dah selesai memangkah parti idaman hati gitu...
dalam masa 30 minit je, selesai kami terjah tiga pusat mengundi di Kuala Pilah dan selesai semua memangkah parti yang berlainan...hahahaha denggg drive tiga jam, ngundi setengah jam je kan...nak makan, malas sebab konon nak makan kat Ulu Bendul yang sedap tu, so kitorang pun patah semula ke Seremban...Abah aku tinggal masa ni sebab dia nak melepak ngan kawan-kawan lama dia...
tapi nasib tak berapa baik, nak balik pun jammed gilaaaaa weh...makanya tak sempat sampai Ulu Bendul pun, kami sibuk cari kedai makan sebab dah lapar gilaaa...dah laa dengan tak tahan nak pergi toilet lagi...gila lah jammed dia lain macam!huhuhu...
dan akhirnya kami berhenti di Kodai Ain di Seri Menanti...kedai ni famous gak orang cakap sedappp tapi aku tak pernah cubaaa...masa sampai tengok lauk dah licinnn...sobsss logikla kan mestila ramai orang berhenti makan sebab jalan jemmm gilaaa...
so dapat laaa rezeki aku makan ikan baung yang mahal...aku tak ingat apa nama baung ni tapi katanya mahal banding baung yang Abah aku biasa makan...rasa dia pun takde laaa rasa 'darat' lumpur sangat tu...not bad laaa...mak aku suka gila rendang dia tapi tinggal kuah je la, pun jadi bertambah...hahaha Alhamdulillah...next time harusss aku repeat kedai nih, nak mencuba menu lain plak....hehehe...
then sempat gak singgah membeli itik dan ikan salai kat tepi jalan tu...benda wajib beli laaa kalo balik Kualalala Pilah ni kan...hehehe nyummeh!tapi itik kali ni aku ingat gila tak freshhhh sebab mak aku masak masa nak dekat puasa hari tu, rasa tak sedap sangat...demmm tau...

Thursday, August 9, 2018

Restoran Nasi Lemak Royale Kedah, Ayer@8, Putrajaya

aku suka gilaaaa kedai ni wei!tak tau berapa kali dah terjah!hahahah tapi kali pertama pi dalam bulan Mei, masa dia baru buka...terus jatuh chentaaaa...sedap gilaaa!hahaha gambar dalam post ni adalah dari terjahan kali pertama iaitu sehari sebelum PRU14 dan beberapa kali yang sempat aku ambil gambar...dari kosong kedai nya, sampai penuh dahhh dengan gerai-gerai lain tepi tu...hehehe...
setting kedai ni macam kedai mamak la kan...nak makan pun kena beratur ambil nasi dan lauk sendiri....isitmewanya kedai ni nasi lemak dia warna kuning dan tak rasa berlemak macam nasi lemak pun...hahahaha then kuah campuqqq akan diletakkan atas nasi...macam nasi kandar tuuu...then kita leh laaa pilih lauk apa kita nakkkk...ada ayam, sotong, udang dan macam-macam lagi...dah pilih nanti dia bagi kerta harga makanan kita...
dah siap memilih makanan mengikut pilihan hati memasing, kita pun ambil lah tempat dan makannnn...aku layan ayam goreng dan daging masak hitam...ya ampunnnn sedap!kuah campuran atas nasi tu memang menjilat jari!aku rasa paling sedap adalah kuah hitam tu...nyummeh wehhh...sedap gilaaaa...hahahaha aku suka...
masa pertama kali pergi ni, aku pi ngan Asie dan Irma...esoknya PRU14, makanya rancak laaa bersembang pasal parti yang ada di Malaysia kan..hahaha kami bertiga ni sama parti...parti apa tu biarlah menjadi rahsia ye...hahaha yang penting bersatu hati menyokong parti tersebut tak kira masa dia menjadi pembangkang atau kerajaan...gituuu...hahahaha...
ada masa bulan puasa aku terjah gak Nasi Lemak Royale Kedah ni dengan Bibie Karim, Dzuli dan Mrs sempena kedatangan Bibie Karim ke Malaya...hehehe masa ni setting lain sikit, sebab bulan puasa kan...ada khemah kat luar untuk menampung orang yang datang berbuka...punya awal aku dan Mrs sampai sebab nak cop tempat...sini takde sistem reservation ye masa bulan puasa...masa datang kali ni banyak dah buka gerai-gerai kat tepi tu jual roti canai, mee, sate...meriah laaa...
sebabkan bulan puasa, so kami amik nasi dengan kuah asing laaa...tetap kena beratur kann...pi beratur sambil tinggalkan kerabu telur asin yang aku beli kat meja...nak cop meja...hahahah...kami ambil ayam goreng, daging hitam dan sayur...sedappp gila wei makan plak dengan kerabu telur asin tu...terbaik gilaaaaa...kenyang!
masa bulan Raya pun sempat je aku bawa Kun dan Fikran makan nasi kandar kat sini...suka sangat la diorang cakap sedappp...diorang duk makan nasi kandar kat KLIA2, mana sedapppp...hahaha haaa kita kasik rasa yang power sikit...nak power lagi sila pi Penang...hahaha then sempat gak berbuka puasa ganti kat sini dengan Asie dan Irma lagi...
aku dengan Irma memang dah gila bayang dengan Nasi Lemak Royale ni weh...hahaha terkini minggu lepas kami pergi dua hari berturut-turut...hahahaha...masa hari kedua tu duk ambil sorang 2 ketul ayam lagi sebab semalamnya tak puas makan seketul jer...gila lah...hahaha siap paksa Zu dan Asie ikut makan kat sini sebab teringin sangat la kan....Asie cakap semalam dah makan pun hari ni tetappp muka excited dan berselera makan dah kenapa...dah kena mandrem agaknya nih...hahahahaha....
oh ya masa pi baru ni baru perasan dah ada harga kat lauk...hehehe...haaa boleh la jadikan panduan ye, jangan main amikkk je lauk pastu terkejut tengok harga pastu viralkan dalam media sosial...hahaha haaa tengok tu mahalnyaaa sotong tu!haish...tapi biasanya aku ambil nasi dengan sayur dan ayam dalam RM8.50 jer la...ok je...kalo tambah daging jadi laaa RM13 kot tak masuk air...ok sangat...ayam dia sedap, kuah dia sedap, daging dia lembutt...aku tak reti makan telur sotong ke, telur ikan ke...so no komen...udang dan sotong pun tak pernah cuba...oh ya pernah makan kambing dia, sedapppp gak!pernah gak makan ayam masak apa tah yang ada daun kari tu, punnnn sedapppp...nyum nyum...tapi yang paling wajib makan adalah ayam goreng diaaa...dannnn kuah banjir sebanjirnya supaya makan dapat jilat-jilat jari...pastu jangan bawak boipren makan sini, nanti nampak nauuu gelojoh makan...hahahaha....

Tuesday, August 7, 2018

Nasi Kambing Meletup, Nilai

ada satu petang tu aku ngan mak ronda-ronda cari makan...ingat nak makan nasi arab kat Nilai, sekali nampak kedai baru, Nasi Kambing Meletup...terus ajak mak usha jap...hehehe aku ni memang pantang nampak kambing ni kan...terletak di sebelah A&W di Bandar Baru Nilai tu...senang je nak nampak dari jalan utama lepas plaza tol Nilai tu...
makan di sini kena self service...so kita usha menu di kaunter dulu...banyak je makanan lain selain kambing rupanya...tapi haruslah yang menarik perhatian aku Nasi Kambing Meletop (RM15) diaa...hehehe konsep dia macam Nasi Kambing 40 Hari di Yong Peng tu aku rasa...memang menggoda lah kan...dah la kecewa tak dapat makan nasi tu sebab Aju silap percaturan...hehehe...
so mak layan nasi campur lauk asam pedas ikan pari yang boleh tahan sedappp...aku malas nak rotate gambar ni...hahaha pusing la kepala korang nak tengok eh...hahaha dan aku makan Nasi Kambing Meletop yang sedappp!sedap laaaa, lepas gian nak makan Nasi Kambing 40 Hari tu...hehehe...cumanya memang takleh lawan laaaaaaaa rasa kelembutan dan kesedapan Nasi Kambing 40 Hari tu...yang tu tetap juaraaaa di hati aku....haaa sape nak merasa tu, boleh la terjah ke Nilai ye...nak roger aku pun boleh...eh!hahaha...