Thursday, October 16, 2014

10 Random Facts about Me when I am Travelling (as tagged by Nanatron)

yeah mekasih bangat kepada cik nanatron yang sudi mentagkan aku di blog nya untuk sama-sama menyenaraikan 10 fakta berkaitan diri sendiri ketika sedang travel...tapi sebelum tu nak mintak ampun mintak mahap sebab lama bangat baru nak buat post ni kan...sebab nak kena cari ilham dulu baca orang lain punya...boleh?kehkehkeh tapi aku suka bila baca orang lain punya post, macam-macam kekdah dan ceritanya bila korang travel kan...i loike....ok meh tengok aku punya pulak...bagus juga buat menda ni, aku selama ni tak terpikir pun aku cengginii rupanya masa travel..buat menda sama ulang-ulang dalam semua trip...hahaha yeah cekidaut!
ni gaya aku masa travel...takde ootd bagai...cukup dengan tshirt, jeans, tudung bawal tak iron, spek itam bajet diva, sling bag yang nak roboh dah dan kamera calar-balar...peta dan itinerary dilupa jangan...plaster cartoon di tangan tu sila abaikan...
Lokasi penggambaran: RMIT, Melbourne

1. ITINERARY
Itinerary adalah benda paling penting dalam setiap travel plan aku...biarlah walau travel dalam negara je pon, tetap nak kena ada itinerary...mungkin ada orang tak suka buat itinerary sebab tak bebas, tak thrill, tak rock dan sewaktu dengannya....tapi as for me, ianya adalah wajib!sebabnya aku jenis travel dalam masa yang singkat tapi banyak sangat tempat aku nak pergi...jadinya itinerary tu kena ada untuk pastikan semua tempat yang dirancang dapat dijejaki...biasanya aku akan sentiasa cuba untuk mematuhi itinerary yang ada....tapi takde la rigid sangat sampai takleh ubah langsung kan...kalo ada sebarang perubahan atau ketidaksesuaian itinerary semasa travel tu, aku boleh je tolerate...

selain itu, dengan adanya itinerary ni juga aku boleh buat budget siap-siap dan aku akan bawak pun duit ngam-ngam ikut budget...bagi mengelakkan aku overspent...juga akan siap-siap book semua accommodation berdasarkan itinerary...aku belum berani redah lagi tanpa buat any booking untuk penginapan...

masa travel, aku memang sentiasa berkepit dengan itinerary aku...pantang ada masa jer, selak jap...laju kepala berjalan dan pikir pasni nak ke mana, still in time ke tidak, budget masih ok blaa...blaa...blaa...jadinya apabila berlaku deviation dalam itinerary, aku boleh alert awal dan boleh adjust program...hehehe disebabkan aku banyak travel menggunakan Airasia, dan akan beli tiket promo setahunnn awal, jadi aku takde masalah nak buat itinerary bajet perfect untuk diri aku sendiri...even trip yang takde tiket lagi pun, aku dah mula draf itinerary...hahaha overkan...

2. LAYAN ICED COKE & PEPSI
Minum coke atau pepsi dengan ais dalam flight!haaaa aku ni dalam flight, kalo tak sebab terlalu penat or tak cukup tido malam, aku memang jarang tido...kadang tu penat sangat pun aku takleh nak lelap...jangankan travel partner aku yang lain, lagi si sue tu, lajuuu je dia membuta...hehehe kalo naik flight mahal leh la aku layan movie ke kan...tapi kebanyakannya aku naik Airasia, so tiada entertainment...makanya aku akan lebih suka melayan perasaan sambil minum coke atau pepsi with ice!ini memang wajib!hirup sikit-sikit menikmati keenakannya sambil melayan perasaan...perghhh memang terbaik!tapi sejak-sejak aku banned coke ni, aku ada alternatif baru dalam flight Airasia...iaitu Lipton Iced Lemon Green Tea...juga kena ada ais!terbaik...sambil-sambil berangan akan trip yang bakal tiba....wink!wink!

3. BACKPACK
Biasanya masa travel aku angkut backpack sahaja...dan tak beli pun luggage dengan Airasia...main angkut jer backpack aku tuh as hand luggage...jadinya aku kena plan sehabis baik la pakaian aku untuk sepanjang trip tuh...7 kg jer beb...dah la baju extra size memang makan berat la kan...makanya akan terjadi la adengan-adengan repeat pakai baju sama...hahaha tu sebab takde maknanya aku nak ootd bagai ni...pakai apa yang ada sajer...

aku bawa backpack as hand luggage ni sebab selain nak jimat duit, aku juga rasa buang masa tunggu nak claim luggage bila dah sampai satu-satu destinasi tu...kalo takde luggage, boleh main terus lompat keluar jer lepas imigresen dan kastam...hehehe tapi disebabkan perangai aku ni la, aku ada berhadapan dengan beberapa saat-saat menggetarkan semasa nak balik ke Malaysia...hahaha so far, dekat Aussie dan Brunei memang strict sangat dengan berat hand luggage...siap timbang lagi tau...pasrah...

4. CUACA SEJUK
Aku cukup suka travel masa cuaca sejuk...boleh jadi masa winter, atau spring atau autumn...sejak pengalaman pertama travel masa winter ke Shenzhen, Macau & Hong Kong pada Januari 2013, aku sebolehnya nak elak summer kalo ke negara 4 musim nih...cuaca sejuk buat aku rasa tenang dan nyaman...almaklum kulit dan lemak aku tebal, jadi boleh tahan kebal sejuk gak la aku ni....cuma bila aku tak sihat macam masa pi Seoul during winter, memang sangap la gak kan....

selain tu, jalan masa sejuk ni aku boleh abaikan saja tshirt kat dalam baju sejuk tu...boleh pakai ulang-ulang seploh kali pun takde sape tau...tak busuk okeh...hahaha dan yang palinggggg penting kenapa aku suka travel dalam cuaca sejuk adalah kerana masa ni laaaaa temperature dan panas hati aku lambattt naik!kalo naik pun, cepattt jer dia sejuk balik!hahahaha nyamannn hoih!aku suka...kawan-kawan aku punnnnn sukaaa!

5. MAKAN, MAKAN & MAKAN
Haaaa yang ni memang tak boleh disangkal-sangkal lagi....buat sesiapa yang dah biasa baca blog ni, memang dah tahu dah yang DJ dan makanan berpisah tiada...hehehe jadi dalam setiap trip, memang aku akan cari siap-siap tempat makan best-best di sesuatu destinasi...buat itinerary pun susun ngam-ngam akan berada di kawasan sekitar tempat makan kalo dah menghampiri waktu makan...sebab tu aku kena patuh itinerary, kalo tak nanti lambat plak masa makan aku....hahaha

aku sangat-sangat enjoy makan during travel...masa ni la nak cuba pelbagai jenis makanan kan...insyaAllah selagi aku yakin, aku makan la...masa-masa macam ni la aku akan apply knowledge food science aku...hehehe rasanya dah terlalu banyak jenis makanan yang aku enjoy sepanjang aku travel...dan sehingga kini, makanan terbaik dan selalu aku rindui adalah jatuh kepadaaaaa KING CRAB!oh my, rasa nak pi makan sekarang gak kat Korea...
kiri:big portion seafood spaghetti di Sophia, Camberwell, Melbourne; kanan: nasi padang Pak Datuk di Bukittinggi, Padang
atas: dimsum di Masjid Ammar dan  Osman Ramju Sadick, Hong Kong; bawah: lembu naik bukit di Siem Reap, Cambodia
kiri: king crab di Noryangjin Market, Seoul; kanan atas:ikan gurame terbang di Sari Sunda, Bandung; kanan bawah: vegetarian food di Chokhi Dhani, Jaipur
bila cerita bab makan ni, aku ada satu perangai yang takkan bagi orang makan dulu selagi aku tak setel ambil gambar makanan tu...hahaha now si dinie pun dah terikut perangai aku nih...ye la aku kena la gigih ambil gambar, sebab nak tunjuk dan bagi inspirasi pada korang gak nanti kan...hehehe

6. JANJI SAMPAI
Macam aku cakap sebelum ni, aku punya itinerary tu memang pack sungguh...semua tempat nak pergi...sampai tak cukup 24 jam sehari tau...hehehe jadi bila dah beberapa kali travel, dini discover 1 perangai aku yang aku sendiri baru perasan bila dia cakap...iaitu sebolehnya akan pergi juga tempat dalam itinerary walau sekadar hanya ambil gambar di pintu pagar sahaja...walaupun tak masuk....janji sampai....janji ada gambar kenangan cakap dah sampai dah aku kat sini woi...hahaha boleh gitu?

macam di Changdeokgung Palace di Seoul dan steam train di Puffing Billy, aku bergambar bergaya macam kan dah masuk...sedangkan ambil gambar dari luar sahaja...takdan nak masuk...hahaha...tapi tick dalam list - done!

7. PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN
Obviously aku memang tak suka aktiviti lasak-lasak semasa travel...harus memahami kondisi diri sendiri kan...jadi aku lebih suka melihat keindahan alam dan paling aku suka pergi melihat persembahan kebudayaan di sesuatu tempat...aku suka kalo ada orang menari-nari dan dijemput sekali penonton sama-sama menari...memang aku tak segan la nak join...hahaha tapi bukan konsert laa...so far aku tak pernah lagi pergi mana-mana konsert kpop ke jpop ker...sebab aku tak layan lagu depa kot...kalo layan, mau aku pergi dah...hehehe

banyak juga tempat persembahan kebudayaan yang aku dah pergi...antara yang aku suka haruslah di Saung Angklung Udjo, Bandung...dan paling klasik tarian orang kampung mabuk di Perkampungan Chokhi Dhani, Jaipur!hahaha menarik!dan sekarang aku sedang mengidam nak pergi tengok water puppet theatre di Hanoi, cabaret show di Phuket, Impression Sanjie Liu performance di Guilin dan Siam Niramit di Bangkok...gituuu cinta-cita aku...

8. PRIVATE HOSTEL
Masa mula-mula travel, aku suka ambil hotel budget giler sampai tahap reput dah almari dia...nak jimat duit punya pasal...hahaha tapi semakin meningkat usia ni...aku mula cari penginapan tahap hostel atau hotel budget yang sedikit selesa tapi masih mampu milik...aku masih memegang ayat keramat, alaaa kita duk hostel/hotel masa nak tido jer...tak payah mahal-mahal sangat...hehehe

penginapan pilihan aku adalah private room...dan seboleh-bolehnya juga aku nak yang ada ensuite bathroom...pastu yang paling pentinggg haruslah ada wifi!sehari dah tak ngadap internet masa jalan-jalan, sekurang-kurangnya malam dapat layan internet pun dah ok kan...hidup zaman skang ni, rasa tak lengkap je kalo tak tengok internet sehari...

9. GAMBAR DIRI SENDIRI
OK aku kagum dengan orang yang tak suka ambil gambar sendiri masa travel...sebab aku gila okeh nak ambil gambar sendiri...kalo boleh setiap tempat, setiap masa, setiap posisi semuaaa nak ada gambar aku...kejap-kejap posing pastu panggil dini suh ambil gambar aku...hahaha sampai adik aku siap pernah cakap, aku laaa orang gemuk paling konpidenn dalam dunia ni...dah tau diri gemuk, lagi mau ambil gambar sendiri banyak-banyak...orang lain gemuk sikit je dah taknak ambil gambar sendiri, trauma kononnya....kehkehkeh hado den kesah?hahaha tapi sejak dua menjak ni, aku dah pandai sikit dah ambil gambar sesuatu tempat tanpa diri aku...demi tatapan korang-korang semua jugak...hehehe

10. NOT A SHOPAHOLIC
Masa mula-mula travel memang aku sakan memborong souvenir untuk semua orang...kalo boleh satu opis tu nak bagi, setiap orang dalam rumah nak bagi...tapi makin kerap aku travel, aku dah makin malas nak membeli...even ada sampai masa aku tak beli pape pun untuk diri sendiri walau hanya sebutir FM...bagi aku hanya gambar lah kenangan terbaik untuk aku...bukan keychain, FM, tshirt semua tu...lagipun aku malas nak pening kepala pi carik menda-menda tu semua...

dalam itinerary aku wajib masukkan tempat shopping tapi takde la lama mana masa diperuntukkan untuk shopping tu...tapi sebabkan aku tak berapa shopping, aku lebih banyak temankan orang je shopping...dan kadang-kadang tu aku siap jadi banker lagi untuk diorang...yang selalu terbabas shopping si dini laaa...hahaha tapi sejak akhir-akhir ni aku dah mula sikit-sikit beli souvenir untuk dikongsi dengan member maya ni...tapi takde la banyak mana pun...beg aku 7 kg jer...hehehe
haaaa OK selesai dah hutang aku kat si nanatron ni...hehehe haaa kan, aku dah cakap jangan bagi aku mulaaa..panjanggg cerita aku nanti...hahaha ok aku nak tag sape eh?boleh kan?hahaha kalo korang ada masa, sudi-sudi la buat yer...so aku nak tag En MieNaramas AmanMKL, Syieda, Farikica, Nieda Ramly, Dzulichan, Saidatul Nazla, Orga, Anilwanina,  The Travelling To, Cheq Sue, Farel, Syarliz & Jari Manis (sebab dia tak buat lagik!)

30 comments:

  1. No 1 & 4 adalah diri ku...Suka ada list tempat nak pi dan suka cuaca sejuk..

    ReplyDelete
  2. Thank you tag saya...nanti saya pun nak buat,,,tak sabar nak baca Abg Mie dan JM punya..deme tak buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sy pun x sabar nak baca korang punya versi plak..hehehe

      Delete
    2. En Din dan DJ... saya surrender... hehe

      Delete
    3. Ala jgn ler gitu en miee...hehe jom ler join...hehe

      Delete
  3. ehehe...aku pun kena tag. Thanks
    InsyaAllah aku buat la weekend ni. Maklumlah agak segan sebab takde la banyak mana pun travel. :-P
    ko punya facts dengan aku sama dekat no 1,3,6,10.
    bab bergambar memang la aku sangat jarang ambik gambar sendiri haha...ntah la kenapa, mebi sebab lagi sibuk ambik gambar pemandangan sekeliling kot.
    suka minum coke& pepsi atas flight tu rare sikit. aku akan cuba avoid minum banyak dlm flight sbb malas pergi tandas hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe buat jangan tak buat!hehehe
      aku wpun busy ambik gambar sekeliling gak, tapi tetapppp nak kena ada gambar sndiri...bukti dah smpei...kehkehkeh
      aku rsa kering la kat dlm flight sbb tu aku suka minum air....lagi dpt coke/pepsi yang beraiss...memang nyamannn jer tekak aku...hahah tu tak masuk sebotol air kosong lg tuh...hehehe mmg melompat ke toilet la lepas touch down tu...hahaha kalo bleh malas gk masuk toilet dlm flight...kecik bebenor...hahaha

      Delete
  4. erkkk... ada juga namaku.. ^_^ belum berkesempatan nak buat pape entry selain dari schedule entry.. hihihii

    tq so much... nanti kita wat ekkk... ada la a few yang sama tapi kita lebih suka bawa beg beso.. hahahah.. ada kwn kita lg la.. pegi rini balik esok je pun.. beg dia mcm nk bercuti sebulan.. kikikii... mcm2 ado dalam beg plak tu.. jgn tak tau.. hair dryer pun dia bawak hokeyy.. T_T #pitam

    hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi hair dryer pun bawak?pengsan laaa kalo ada travel partner gituuu...hahaha ye la memang ada orang kalo boleh 1 rumah nak dibawanya...tp tang tu takleh nak pack last minute laaa....mau 2 minggu sblm dah kena start packing...saya ni kul 12 tgh flight, bangun pagi tu baru kalut nak packing...hehehe

      haaa jangan lupa buat tauuu....hehehe

      Delete
  5. HAHAHAHHAAHA dah draft itinerary even tiket tak beli lagi tu mmg aku paham sgt!! sama la macam aku. berangan tu penting. so aku tau apa aku nak & lebih kuat berusaha utk pergi travel hehehee. Btw, king crab ituuuuuu Y____Y kempunan aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe perangai yang tu memang sukar nak ubati dah...tp betul cakap ko, atleast tu pendorong kita utk melaksanakan perancangan dan angan2 kita tu....hahaha some sort of motivation gak la kan...kuikuikui

      KING CRAB??oh my, jangan sebut2 nama boipren aku tu...rinduuuuuuu aku ke dia....setahun sekali jer dapat bersuaaa...nyummm!

      Delete
    2. hahaha tunggu la nnt aku bersua dgn boipren ko tu. lagi satu beg sling yg nak runtuh. aku memahami juga. Macam macam dlm beg tu kan!!

      Delete
    3. hahaha ko jangan nak rampa2 boipren aku tu okeh....kita share2 jer boleh...hahahaha sling bag aku dah berapa banyak dah ranap...tp memang aku guna sampai ranap baru tukar...br nampak gigih sikit travel...kehkehkeh ha la ko byg la dgn hp, kamera, beg duit, itinerary, botol nakpi toilet, peta, spek itam, pasport, kunci bilik, tiket sana, tiket sini, biskut bla...blaa....blaaa....hahahaha

      Delete
    4. Spek hitam juga dalam list. Mensampah ok. Hahaha.

      Delete
    5. Kata diva uolss...hahaha

      Delete
  6. Ye makanan & DJ berpisah tiada. Tu point aku paling tegar untuk ko. Even x travel memang ko kan hos JJCM sign mati. Aku cari gak port makan kalau travel tapi x segigih ko.

    Aku imagine la kan ko melompat terus ke bahagian kastam & imi sebab x check in luggage. Haha. Tapi part tu kita sama. Demi nak menjimat. Pastu part shopping pun sama. Best kan baca info orang. Dapat kenal lagi katanye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kat oversea aku tukar prgram tau..bkn JJCM lg dah...tp rasa halal antarabangsa kooo...kerlasss...hahaha aku mmg gigih...memang crik siap2 dan susun dalam itinerary...supaya jgn miss...hahaha

      Hahaha masa tu je aku mampu melompat...masa lain sakit lutut...kehkehkeh tp seriusly aku malas tunggu luggage...lembabbb...huhuhu aku dah smpai hostel dah, diorg tak dpt lugagge lg...hehehe haah best baca cerita masing2...hehehe lebih mengenali gituu...hehehe eh, aku lupa nk masuk pasal sukaaaaa naik teksi la...ahaks!

      Delete
  7. hahaaahhahaa...gelak besar.
    sekarang kite pula yg kena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe apa lagi kak...sila laaa....sila laaaa....hehehe

      Delete
  8. bab draft iti even tiket belom beli tu macam sama je.
    best berangan macam tu..hehehhe...

    thank you participating beb!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa betul tu...berangan tak salah....syiok lagi ada..sebab freee....kehkehkeh

      no prob beb, thanks sbb sudi mentag aku...

      Delete
  9. hehehe...suka yg no. 9 tu.
    Samalah kita....suka berposing. Lantaklah orang nak kata orang gemuk suka posing ke. Yang penting kita dah jejak tempat tu dan ada kenangan kita kat sana.....orang lain pun tak jejak lagi kannnn. Hehehe

    Nak lah buat jugak utk diri sendiri...walaupun takda org tag saya pun..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la pasal...kisah apa kan orang nak cakap..janji sendiri happy...tak kisah laaa orang nak cakap apa...hehehe

      alamak saya tak tau plak leez baca blog ni, tu tak tag tu...takpe2 saya tag sekarang jugak!hehehe

      Delete
  10. Hiks tergelak aku bc yg no.9 tu. Adik ko slamber smash ko. Lantakla kan janji happy bila travel.

    Aku pun x suka travel time summer, nnt cepattttttt je naik darah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik aku ckp tu dh lama.now dh kna sumpahan dh..dia pun makin gemokkk...hahaha!

      Kannn...kalo sejuk tu, rasa nak senyummm jer...rasa nak gumbira2 jer....cuba panas, br sesat sikit dah emosi xtentu hala...hahaha

      Delete
  11. Omaiiiiii..no 9 sama la ngan aku! Ke adik kita buat pakatan eh?
    Serious wei...dorg kata konpiden level aku paling tinggi di dunia.

    Ni mcm tau2 jek aku cuti deewali seminggu. Nanti aku usahakan la yer buat entry ni.... dari dok melayan jiwa yg resah dek credit card yg bengong tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha adik ko pun sama ngn adik aku...kureng asemmm...hahaha tu la sbb konpiden level tinggi aku ckp kt dia klo kurus sikit ni, leh jd model aku..kahkahkah

      Hmboi lamanye skola cuti deepavali..ko ngajar skola tamil kah? =D

      Eh kredit kad ko nape..ada bie bgtau ko pun kna mcm dia gk..adehh xsyiok btol..

      Delete
  12. bestnye.. sampai sini masa cari info pasal melbourne.. thanks dj..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi farrah....thanks sebab menerjah....hehehe

      Delete