Tuesday, October 28, 2014

VMY2014 : Pulau Pinang >Day 4.1< : Toy & Fantasy Museum, Teluk Bahang & Pantai Miami, Tanjung Bungah


awal pagi bangun dan kemas beg....turun breakfast dan terus check out dari Hotel Bayview ini...petang nanti kami akan check in di hotel yang murah sikit...sebab yang tu takleh claim, kena bayar sendiri...hehehe lepas dah check out terus menuju ke Batu Feringghi, hadiri hari terakhir conference...masa break sempat bergambar dengan profsalam kesayangan aku dulu nih...dia ni dulu, kalo tetiba lalu kat lab, aku ada dalam tu mesti nak nyinggah...pastu kalo dia tengah stress, boleh tak nanti dia mintak nak tumbuk bahu aku...dia panggil aku punching bag dia!hahaha apa pun prof sangat ayah-ayah kat kitorang dulu...dah keje ni pun selalu gak aku jumpa or deal ngan dia...ahhh rindu plak zaman belajar...bila nak sambung nih...
habis je conference jam 12 tengahari, kami lunch dulu...sedih plak pasni tak dapat lunch sedap gila macam ni lagi...sobsss....dan tanpa membuang masa, ayuhhh kami terus menuju ke Teluk Bahang!destinasi kami pada kali ini adalah ke Toy & Fantasy Museum!ianya merupakan muzium permainan yang terbesar dan paling berharga di dunia!nak mencari muzium ni agak mencabar sikit...sebab kedudukan dia yang ke dalam sikit...kalo sampai di roundabout Teluk Bahang, dari arah Batu Feringghi...ambil pukul 9 iaitu ke kiri...depan sikit nampak signage SJK (C) Eok Hwa, masuk ke kiri...nanti nampak sekolah macam kat bawah ni, dan kemudian baru nampak signage ke muzium...kecil jer signage nya....bayaran RM15 dikenakan bagi mereka yang mempunyai MyCard...kalo takde, bayar la ko RM30...
masuk jer ke dalam muzium, rasa nak nganga!wahhhh banyak giler mainan!auntie kaunter cakap memang owner muzium ni beli semua mainan tu...patut la kos nak masuk tempat ni mahal..bagi balik modal la kot...hehehe tapi seriusly mengagumkan!pelbagai era dari aku kecik sampai la aku besar ni tau mainan dia...excited giler kalo jumpa watak-watak yang pernah menghiasi kehidupan aku dulu...rasa macam kembali ke zaman kanak-kanak!ada tu watak sampai aku dah lupa, tapi bila kat sini terus ingat balik!hahaha ok jom laaa layan gambar...aku tak reti nak explain satu-satu...biarkan gambar berbicara...gituu....awas, entry ini banyak gilerrrrr gambar!
haaa ada tak yang korang kenal?hehehe tu aku tak snap semua tu...tak larat...banyak giler mainan...semua tersimpan rapi dalam almari kaca tuh....lorong macam kat bawah ni ada lebih kurang 6 atau 7 lorong kot...bayangkan la banyak mana mainan yang ada kan?hehehe ok jom sambung cuci mata!
aku suka gila bila jumpa Barbie!bajet gurgirl sangat kan dolu-dolu main Barbie Doll...hahaha tapi muzium ni punya koleksi memang meletops la kan dari yang aku punya dulu...macam-macam doll weh...rasa nak amek jer semua bawak balik!hahahaha
lepas Barbie, sambung lagi dengan pelbagai jenis koleksi kartun-kartun yang pernah femes satu ketika dahulu...memang layan la kann...semua pun nak snap...asie dan irma entah ke mana masa ni...aku duk sorang-sorang layan nengok koleksi ini....
sambung lagi dan lagiii melayan koleksi-koleksi yang menarik...aku sampai kagum dengan orang yang beli mainan semua ni...dahsyat betul...mesti beribu habis nak beli semua nih....hohoho eh silap-silap mau berjuta kan....
layan lagik watak-watak superhero dari zaman dolu hingga kini....power rangers tuh memang epik gak laaa...zaman aku kekecik lagi..hahaha nasib takde flashman, gaban..lagik syiok!
dan lagiii.........macam-macam koleksi mainan best.....layan jer la menjamu mataaa....hehehe
dan lagi....susunan koleksi mainan kat sini takde ikut tema sangat pun...tu yang main redahhh jer semua pun adaaa...
kat hujung-hujung tuh banyak koleksi mainan cerita hantu...paling aku suka, favourite aku cerita The Nightmare Before Christmas...sampaikan first time aku beli kereta, semua aksesori dalam kereta adalah bertemakan cerita nih!hahaha mak aku bising cakap dah macam kereta hantu dah kereta aku masa tuh!hahaha
selain koleksi mainan yang kecil-kecil, terdapat juga banyak patung-patung besar saiz manusia yang diletakkan di muzium nih...memang syiok la nak beraksi kan...hehehe cuma tang kat Joker ni aku cuak sikit sebab orang lain entah ke mana...muka dia plak macam real duh...abang batman!help me!hehehe
sejam jugak la kami spend masa dalam muzium nih....masa nak keluar tu, boleh plak aku tergelincir kat depan kereta, tapi dengan pantas bangun balik!hahahaha giler lah sengal lutut aku rasa!hahaha terus lepas tu suruh irma drive...hohoho masa ontheway kembali ke Georgetown, sempat singgah melepaskan lelah di Pantai Miami berhadapan dengan Hotal Hydro...aku pernah kursus kat sini dulu...teringat plak zaman awal-awal kerja dulu...macam best jer...
lepak kat Pantai Miami nih, takleh la nak fefeeling Amerika sangat kan...gerai dia pun jual laksa dengan rojak buah jer...takde plak la hotdog ker apa kan...hehehe ambil semangkuk jer laksa...irma yang nak makan...aku ngan asie duk bereksperimen beli aiskrim dan root beer...sambil tuh lepak layan angin pantai..nyaman.....nak ke mana lagi kita lepas ni?hehehe tungguuu.....

16 comments:

  1. Wah toy museum dah pindah tmpt la... dulu SS gi kecik je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo yeke? Dolu kt tmpt lain ker...hehe dah transform ghopenyerr....

      Delete
  2. Wow, koleksi mainannya banyak sekali. Dulu saya hanya singgah di Teluk Bahang. Tak tahu pulak ada muzium mainan kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup mmg byk sgt! Saya rasa muzium ni baru juga sbb tu ramai tak tahu kot mas indra...

      Delete
  3. toy museum!!! ada captain jack sparrow ! wee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha boipren lama nooo....hahahaha

      Delete
  4. Replies
    1. Hahaha tu inovasi sndiri tuh..hehe

      Delete
  5. Jaga2 berdiri sebelah patung jack sparrow tu.. takut pedang tu jatuh dri tangan dia hahaaa :P
    patung wall e tu comel.. hehehee... kene tak posing lebih hebat dpn superman tu hehehe.. aduh terkenang zaman budak2 dulu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha abg jack tu boipren lamaa..hahaha dgn superman malu nk over posing, nnti abg jack mrh..kehkehkeh

      Tp mmg syiok msuk sini..teringat zmn knk2..hehehe

      Delete
  6. Kerlas kan Mak Ngah main barbie!! Aku paling suka Ninja Turtles ngan Mario. Lain aku xlayan sangat. Nak lagi patung2 seram tu semua. Selamat tinggal lorong tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha!tu bajet gurgirl jer tuh...tak tengok lagi makngah punya pistol, senapang...hahaha yup ninja turtles n mario mmg best dan femes zaman dolu2...casper pun best gak...hehehe citer hantuu tu zaman dah besar...dah berani dah...cehh cakap besar kan..kehkehkeh

      Delete
  7. ahaah...punch bag katanya..kalau JM lak nak buat BEAR ..bantal pelok time tido boleh?

    Museum bukan main gah terbesar dan paling berharga di dunia katanya tetapi kenapa tersorok camtu..kalau DJ x ke sini mmg x tahu museum ni ujud tau...signboard pun mati segan hidup x mau je hahaha

    eh..eh...abang Meng pun dh masuk museum..ap cer nih ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha cehhh bear?sunbear?teddybear?hahahaha

      tu la lokasi dia memang pelik laaa...jauh sgt dr bandar...tapi agak menarik la JM...hehehe so sila pergi ya kalo ke penang...hehehe meng masa siang je dalam museum, memalam2 dia keluar..hahaha

      Delete