Saturday, June 29, 2013

Restoran Nasi Ayam Chee Meng, Bukit Bintang

masa pergi bengkel asean aritu, sempat la malam2 keluar makan...so 2nd malam tu, ktorg pergi makan nasi ayam Restoran Nasi Ayam Chee Meng, Bukit Bintang...dekat je jalan kaki dgn hotel kitorg tu...aku teringat pernah baca kat blog psl tmpt makan nasi ayam yg best, antaranya chee meng ni la...so semangat la kan nak pergi makan...hehehe selain nasi ayam, menu adalah sgt byk...mi ada pelbagai jenis, lauk pauk masak2 pun ada...tp sbb dah kata famous nasi ayam kan...so harus la aku order nasi ayam....yg berharga rm9.50...harga mmg mahal la kawasan ni...kata Bkt Bintang kan...huhuhu campur air, dah belas2 la kan...smlm nye tu pun makan mamak je dah rm16...sdgkan makan roti nan, tandori n air coke...hehuuuu soo komen aku....nasi ayam dia ok la...tp takde la sedap sgt...sbb pd aku secara keseluruhan, sedap lg nasi ayam gemas presint 15, putrajaya tu...hehehe cuma lately dah tak bape sdp la...tp yg chee meng ni, ayam dia sejuk laaa masa dia serve tu...sup dia extra sket sbb ada letak kacang tanah...nasi dia pd aku biasa...tak panas sgt...nasib baik sup tu panas...hohoho n rasanya plg sedap kat chee meng adalah sambal dia kot....mmg sedap dan pedas....ok kalo nak cuba, kena pergi la kan...rasanya ada lagi cawangan dia...tp tak sure kat mana....layan....oh btw, restoran dpt halal dr jakim ye...hehehehe~

Sunday, June 23, 2013

Tuesday, June 18, 2013

Addicted to MBC~

hehehe since last weekend, aku dah ada hobi baru...hobi yg akan menyebabkan masa aku lebih banyakkkk dpn laptop...hehuuuu bkn la nak ckp sblm ni kurang masa dpn laptop, banyak juga...tp kali ni bertambah-tambah banyak...rasa mcm tak cukup je 24jam sehari...hahahaha overst kan...so nak bgtau, sekarang aku giler follow group MBC ~ Malaysian Backpackers Club dalam FB...dulu follow group dia je, tp aku tak tgk sgt...tp bila like fanpage ni, terus seronok duk follow post dlm tu..mcm2 cerita psl travel ada...mmg best...even tempat tak pnah pikir nak pergi pun ada org pergi...so ni semua la nihhh yg buatkan travel wishlist aku makin panjangkan...hahahaha so lepas follow MBC ni, aku mula la post gambar yg aku amek masa travel...wah lagi la aku excited bila ramai yg like...ada yg komen...pastu ada gak aku komen kat post2 lain, kongsi information ttg persoalan diorg...lagi2 kalo tmpt tu aku dah pergi, mmg passion la aku kan nak share segala info kat situ...tp aku tak comfortable lg share blog ni kat situ...nanti2 la dulu...hehehe tp aku share link dropbox aku kat situ utk diorg dapatkan itinerary aku...aku happy dapat share pengalaman yg sedikit ni ngn org yg nak berkongsi la...myb sbb aku passion ngn travel ni...tu sbb excited je nak cerita....tp tak nafi dlm  fanpage gini, akan ada juga segelintir yg nak tunjuk hebat etc...so memula sentap, tp pikir balik...tak guna nak sentap, so abaikan aje la kan...hehehe tak berkudis pun....hehehe apa pun, sekarang sukaa la ngn hobi baru ni...wpun email aku asyikkk penuh dgn notification dr fanpage ni je...hahaha ok sape2 nak join tu, dipersilakan...search je la nama fanpage tu...so far yg aku baca, dah lama ada MBC ni wujud...diwujudkan oleh pasangan suami isteri yang mmg giler travel secara backpack...n even dah banyak event diorg buat sama2 dgn geng MBC tu...baguskan...so apa tunggu lagi...hehehe lubuk travel info situ...leh jumpa ramai otai2 traveller dlm tu...hehehe.....

Sunday, June 16, 2013

Father's Day di Restoran Marhaban Bikum, Nilai

disebabkan hari ni aku kena oncall sbb ada isu di pejabat...so kami decide nakpi  makan2 sempena Father's Day malam semalam je...saje je la nak pi makan2...so sbbkan na tak bape sihat, so kami decide makan kat area nilai je..cari punya cari kedai yg tak pnah pi, kami decide pi makan nasi arab di Restoran Marhaban Bikum..berdekatan Dataran Nilai...selalu dah nampak kedai ni, tp tak pergi2 pun....so smpai je, tunggu semua smpai baru la order...kami amek nasi arab dgn ayam kabsah, ayam grilled, ayam roasted dan lamb...pastu amek juga murtabak....selain tu ada juga pemanis mulut macam kek choc cheese, trifle...makanan smpai agak cpt la kec utk murtabak...sian mak...lambat smpai food dia...hehuuu so overall makanan dia boleh la...kabsah tu kureng sket pd aku...byk sgt rempah...hohoho total makan adalah Rm102.60...aku n anim belanja...hehehe Alhamdulillah....
lepas dah kenyang, kami mengangkut la kereta si bambam ni..utk dia main di dataran tu..happening gak kat dataran ni malam2...ramai org dtg..budak2 main bola la, belon la...mcm2 aktiviti...hehehe so apa lagi excited la dak tecik ni main kan...smpai mengah la papa dia nak terbangkan lampu yg dia suka sgt tu..hehehe lepak dkt 1hour gak kat situ b4 balik...hehehe enjoy....walau di mana pun kita celebrate, janji dgn family tercinta...ttp enjoykan!!Happy Father's Day buat Atok & Papa bambam....

Friday, June 14, 2013

Visa ke Jepang dimansuhkan~

yeay Alhamdulillah....lega rasanya bila berita ni dah confirm...hari tu ada baca kat internet je, sumber belum sohih...tp tiba2 smlm ada bgtau yg PM Jepang dah announce dah kat sana utk withdraw visa requirement utk malaysia....wahhh syukur sgt2 laa....aku duk pening gak nak piki nak buat visa nanti..berapa ribu nak..dokumen apa semua tu lg...messy sket la kan...heheheh tp dgn ini, sgt laaa lega kan...semoga perjalanan kami next year dipermudahkan...Amin...btw, sumber cerita adalah dr website embassy Jepang di Singapore...sebab website embassy di Msia takde update lagi...hehuuuuuu

Thursday, June 13, 2013

Windmill Station, Nilai

terletak di Kompleks Sukan Nilai...rupanya ada banyak kedai makan kat kompleks ni...aku pun pas abes mting ptg td, ingt nak smbung buat kerja...tp abg n mak dah call ajak pi makan western...abah duk ajak dr aritu kan...asyik la bertangguh...hehuuu so terus gerak ke nilai...smpai je sana, diorg dah smpai...sib baik aku dah siap2 order ngn diorg lambchop...skali anim pi amek double daa...ada menu double sini...double lambchop, double chicken chop etc...harga, biasa la...belas2...utk yg double lambchop tu rm20.90...boleh la kan..total harga tak tahu sbb abah bayar...hehe n rasa dia....ok la...boleh la masuk tekak...tp takde laaa sedappp giler...tp boleh la kalo nak cuba...hehe

Monday, June 10, 2013

Snorkeling & Mencandat Sotong di Pulau Kapas, Marang, Terengganu

yeah semangat nih nak pergi mencandat!hehehe so jumaat lepas, pi keje adalah dalam keadaan kecuakan sbb ada byk isu kat opis...bos atas aku plak tgh cuti..makanya, pape hal aku juga la kan yg kena...huhuhu siaplaaa masa terhantar dokumen kat kerani, tserempak bigg boss...haaa terus dia ckp eh u ada ke, i thought u cuti...ada menda nak buat...choisss...huhuhu terus call cikwan n bgtau...so ada menda puan nak suh buat tp cikwan dah exclude nama aku la...nasib baik...huhuhu so ptg ada mting ngn enjml...then tepat kul5.30ptg aku pi solat n siap2...terus pecut ke kepong...menuju ke rumah amoi...jalan jammed la plak...smpai kepong dah maghrib dah...kul7.30mlm..ngam2 je dini n ed pun br smpai...so terus siap2, solat...pastu kami lepak makan makan...mak mertua amoi siap masak mcm2 la kan...then pas akan smbung borak mcm2 cerita la ngn family mertua amoi...sedar tak sedar dlm gelak tu, dah dkt kul11!ha apa lagi, siap2 then terus la gerak menuju ke Terengganu!hehuuu aku mula drive la...so dlm keta duk borak mcm2 cerita la kan....smpt la singgah isi myk, beli jajan..bawak pun rileks2 je la...takde nak laju2 sgt...so dlm kul3pg tu smpaila kami di Jabor...terus singgah toilet, n tukar driver sbb aku dah ngntok...hohoo dini take over plak...aku memula hidup kat belakang..then smpai je kemaman, terus terlelap!ngntok giler!huhuhu smpai nak dkt marang br terjaga!dini masa tu dah ngntok giler katanya...semua plak dah lelap...huhuhu nasib aku terjaga...laju giler dini bawak...bar kul4lebih masa tu...dkt nak smpai marang, singgah isi myk kat petronas, then kami parking situ n tido la beramai2....hehuuuu pastu dkt kul7pg br la terjaga...n terus ke masjid di marang utk solat n mandi....setel mandi, n rehat2 jap...kami ke Pasar Besar Marang...on the way ke Jeti ke Pulau Kapas dah...singgah beli makanan utk breakfast..so makan nasi kerabu la, nasi dagang la...nyum....makan dlm kereta je..hehe
then kami pun terus ke jeti, kat situ ada kedai utk Makcik Gemok Beach Resort..pi situ jumpa dgn Kak Maznah...aku mmg dah siap call dia awal2 utk buat booking...so kami amek pakej utk snorkeling + boat transfer + 2 bilik + candat sotong...utk 4 org berharga RM990...yg mahal bot candat la rm650 sbb kami amek bot besar yg kapasiti 7-8org punya...hehehe lepas tu, 1st bot ke Pulau Kapasn adalah 9.30pg...sbbkan awal lagi, kami just jalan2 la ada pasar pagi dkt area situ...
then tepat jam 9.30pg, kami pun terus menuju ke Pulau Kapas...amek masa 15 minit je atas bot tu..kejap je la...smpai sana tgk ramai jugak tgh mandi2 dkt dpn resot nih...bilik kami tak siap lagi...so smbil tunggu, bergambar2 la kat dpn resort tu...then dpt je kunci, terus ke bilik..amek plg murah..rm40/bilik...toilet kat luar...alahai bilik belakang sekali....keadaan bilik agak kurang la pd aku...berpasir lantainya...katil n alas pun uzur je...kipas slow je...takde plug point...huhuhu redha je la....letak brg, terus siap nak pi snokeling...
wpun aku tak minat ngn aktiviti air ni, tp layan je la kan since dah smpai sini...huhuhu so agak bot bawa kami berempat di satu kawasan di sebalik pulau...dia hentikan kami tepi pantai utk snorkeling kawasan situ...dia bg masa kami 2jam la...so lepak la situ, mandi2...tgk ikan, bg ikan makan..kawasan coral mcm jauh sket..kena berenang...disebabkan aku ni gayat tak bertempat ngn tmpt dalam, makanya aku main kat tepi2 je la...pastu cpt boring tkt main air n ikan...pasntas je aku naik semula ke darat n tido!hahaha penat weh tak cukup tido..hohoho diorg siap2 la pi ke kwsn coral semua...aku membuta atas darat....smpai gatal2 badan aku...hahaha semangat la diorg kan bercuti...aku takde la...seriously bkn minat aku la aktiviti air ni...dah tu tak pndai guna alat snorkeling tu, smpai air masuk hidung, pastu mata rabun, mana nampak pakai gogle tu...so lg la menambahkan boring aku kan...hahahaha dah sejam lebih br la semua naik n join aku tido!sib baik bwh pokok..panas giler...hehehe then lepas 2jam, kami call org tu utk jemput....smpai je resort, kami lepak kat depan tu je...aku dah ngntok lg...so terlelap la kat depan tu...diorg pi order makanan utk lunch...aku sedap la tido smpai diorg kejut utk makan..br la naik pi kafe dia...wah sedapnya mskn dia...wpun nasi grg kg tu pedas sbb kami yg request...tp mmg cukup rasalah!hehehe tp ya ampun, harganya mmg mahal...jumlah utk 4org makan nasi goreng tu adalah RM45..hahaha sabar je la...nasib faham kat pulau kan...huhuhuu dah kenyang, apa lagi, balik bilik...mandi...solat n tido!yeah....penat giler aku rasa badan aku kat pulau ni...hehehehe
kul4.30ptg kami bangun..siap2 utk pergi mencandat plak...terus bawak barang2 yg patut, telan pil mabuk...then ke jeti utk naik bot nelayan...bot pakya...kul5.30ptg bot pun gerak...wah kuat jugak ombaknya...fuhhh sabar je la kan...masa nak ke kandang sotong tu, terumbang ambing gak la kami...siap air masuk bot ok...aku cuak dah...hahahah...dlm hati aku dah rasa mcm ape je...bila tgk keliling aku air laut dalam...dah le tak reti berenang...isk...mmg saje crik psl btol aku ni...huhuhu dlm sejam naik bot, smpai la kami ke kandang sotong...masa ni byk dah bot candat sdg mencandat...so bila bot berhenti, enjin dimatikan...lagi la rasa mcm kena lambung je sbb angin n arus kuat...hohoho anak pakya ajar kami mcm mana nak candat...pas dpt masing2 pun mencandat la...aku duk dr tengah je...takut nak duk tepi...hehehe taklama tu, semua dah mula boring...then tetiba amoi mabuk lain mcm, siap muntah!ah sudahhh masa tu aku n dini pun rasa nak muntah!hahaha aduhai sabar je la..terus makan asam, sapu myk angin...huhuhu taklama tu, amoi rebah dah...aku n dini n ed je gigih lg candat...seronok bila dpt sotong...tp slow la ktorg...pakya je laju je dpt sotong...hehehe last gigih candat smpai kul9mlm gak le...hahaha aku dpt la 3ekor!hahaha ed dpt sekor je!hahaha tp dini la terer siap dpt double 2x okeh!hehehe total dia dlm 6ekor kot...n pakya dpt lebih 20 ekor!hahahaha masa ni aku dah rasa lain mcm...so pakya decide nak bwk kami ke kwsn dkt pulau utk makan...so air dia tak gelora...ktorg setuju je la...hehehe aku duk tgk pakya masak...beriya ok...smpai aku rasa pening n muntah!sbb bot bergerak n arus kuat...huhuhuhu pakya siap masak sambal tumis sotong ngn nasi okeh...hahahaha haduhai...memula dia letak dpn aku, dah siap masak, tp bot masih gerak...aku rasa nak muntah je...tp smpai je air tenang terus lapar!hahahaha terus makan..sedap wehhh hehehe....terbaiklah pakya...siap pastu dia candat area situ dpt la sotong gemuk nama sotong mengabang...geli aku tgk...hehehehe pastu kami pun dihantar balik ke jeti...smpat lepak minum b4 balik bilik...sekali bilik blackout n takde org selain kami kat bilik murah tu...sib baik dpt call Kak Maznah n ada org dtg pasang balik lampu...cpt2 aku pi toilet, solat n tido!sbb takut!hahaha siap smbur perfume b4 tido...sbb byk nyamuk!huhuhu haru sungguh!
 
 
esoknya semua bangun lewat!kul7, dah terang baru jaga...huhuhu pas solat semua tido balik...kul9pg baru la kami keluar pi breakfast...again mahal gilos..3pinggan mihun grg + 1set roti bakar adalah rm40..redha je laaa....kul10pg bot dtg amek n kembali ke Marang..lega bila jejak kaki ke tanah besar...Alhamdulillah...singgah jumpa Kak Maznah kat kedai, then siap2 nak balik...
lalu je Pantai Kelulut, carik kedai makan sotong celup tepung..br kul11pg, semua tutup lg...sib baik kdai yg kami pi dulu br nak buka..terus singgah!hahaha apa lg, order sotong tepung, udang tepung n ikan tepung...nyummeh wehhh...mmg puas hati makan!wpun masih kenyang tp tamakkan...hehehe pastu singgah Keropok Lekor 008 utk beli keropok....bawak balik rumah...hehuuuu
then dalam perjalanan bawak rileks je la...aku drive...smbil borak mcm2 cerita...kereta pun takde la byk sgt...hehehe smpat singgah makan di Hai Peng Kemaman...makan mihun goreng, roti bakar...sedappp...msa ni jumpa mat salleh yg ride motor dr Bangkok to JB to Bangkok...giler la kan...borak sakan ngn dia psl aku salah bg info kat dia...dia ckp tmpt tu nama Chukai, aku ckp Kemaman...rupanya Kemaman tu daerah, Chukai tu tmpt dlm daerah la...hehehe pastu borak psl travel, dia org rome...sakan la lagi borak kan...hehehe pas makan smpat singgah beli satar kat masjid kemaman tu...n terusss gerak lagi...
smpai la di Kawasan Rehat Lanchang...kami singgah dalam kul5ptg...utk solat n tukar driver...hehehe dini plak bawak...smpai kat rumah amoi kul7.30mlm..kami solat, transfer gmbar, bahagi sotong...then lepak makan jap kat kedai dpn rumah...then balik la ke rumah aku..smpai kul9.30mlm....Alhamdulillah...great experience...tp cukuplah sekali...hehehehe total lost utk trip kali ini adalah RM250 seorang utk pakej dgn makcik Gemok Beach Resort...Tol+Minyak adalah RM45 seorang...dan untuk makan RM50 seorang...utk org rumah aku beli satar RM8 & keropok lekor RM20...short trip on weekend!berbaloi-baloi....