Friday, December 14, 2018

ChokiChoki Minachi Birthday Trip - Day 1.3

Sambungan dari: ChokiChoki Minachi Birthday Trip - Day 1.2

haaa seronok sangat kami tido, dari jam 10 pagi sampai tengahari juga laaa...sempat solat Zohor dulu la sebelum keluar berjalan...seronok je walapun kat oversea, tapi tetap dengar azan kan...i loike!dah mandi dan solat, then cukup tido semua, perut dah lapar, so terus suruh Mihraj bagitau Nadeem untuk ready...so kita pun bergambar sakan la kat houseboat...
sempat bertemu dengan Sameena adik Ajaz yang merupakan tukang masak kami di sini...sempat aku tanya masak apa malam ni...dan puji omelette dia pagi tadi...hehehe...kat sebelah dapur Sameena ni merupakan houseboat tempat mereka sekeluarga tinggal...
lepas tu kami menuju ke kereta...sempat bergambar sakan kat taman awam ni...bunga dia segar bugar...maybe sebab cuaca dah sejuk kan...view berlatarbelakangkan Banjaran Himalaya weh..lawa gilaaaaa...hehehuuuu...layan je la gamba gegadis bunga ni haaa...dan lepas tu kami menaiki kereta, nakpi carik tempat isi perut woi!lapar gila dah...hahaha dasar perut besar asyik makan je kann...hehehe...
sebelum ke kedai makan, kami ajak Nadeem carik kek dulu...sebab hari ni kan birthday aku...nak pow la Sue dan Dini kek birthday...hehehe...Nadeem bawa kami ke salah satu bakeri famous kat sini, depan sebuah universiti di Srinagar ni...masuk je rambang mata tengok manisan dan roti dia...dah la Nadeem cakap bakeri kat Kashmir ni popular...tapi kek dia olskool weh!aku rasa macam balik ke Kuala Pilah zaman 80an ke 90an dulu...hahaha ada kek krim banyak-banyak dan potong-potong gitu...Sue dan Dini beli sebiji kek coklat kecil dan manisan sikit dengan harga Rs120...
lepas tu Nadeem bawa kami ke sebuah kedai makan...masuk dalam tu macam konpius sebab diorang duk sibuk hal diorang sampai takde sape melayan ambil order kami...hehuuu...eh kau ni nak serve aku ke tak kan...gitu marah tau...tak lama tu baru ada kemas meja, dan bagi kami duduk...dan bagi menu...lepas tengok tu, laju je buat order sebab dah lapar...
sementara tunggu makanan siap, kita bergambar la dulu dengan kek kan..kata birthday...hahaha banyak-banyak trip dan makan kek, ni la kiranya the real kek pada betul-betuk date birthday aku yang ke 35 tahun...hehe Alhamdulillah diberikan rezeki nak mengembara di hari lahir lagi...sedap gak kek dia dan manisan tu...maybe sebab lapar...
tak lama menanti sampai laaa makanan kami...ada nasi beriani ayam, roti naan, roti rumali dan ayam tandoori...nyummehhh...roti rumali tu katanya specialties di sini, tapi aku rasa sedap lagi roti naan sebab rangup...roti rumali tu macam lembik sikit...nasi beriani dia Sue suka...Sue cakap nasi beriani kat Kashmir tak terlalu "india" sangat rempah dia banding di Delhi...hahaha...fine, patut aku rasa kureng nasi beriani sini, tak cukup kick dan rempah 'india' dia...hahahaha...then layan teh masala dan pencuci mulut diorang yang macam gula-gula tu...tapi rasa berempah...total makan kat sini adalah Rs600...masa nak bayar tu, ada sorang mamat ni sakan la sembang ngan kami, aku melayan je la sambil menunggu baki dipulangkan...dapat je baki, masuk poket dan blah...
then Nadeem bawa kami pusing-pusing Srinagar...free and easy jer...so memula dia bawa kami ke Masjid Hazratbal...masa sampai ni tetiba je panas terik...kat pintu masuk penuh gila merpati, tapi sebab panas, malas nak bergambar...hahaha sempat masuk sekejap dalam masjid, tapi kecil je kawasan solat wanita dia...dan agak berhabuk pada aku...mayb sebab ada kawasan tengah renovation...sempat la Dini menumpang melepas hajat kat toilet masjid ni...
aku ngan Sue pula terus ke belah belakang masjid ni...ada taman yang mengadap Dal Lake yang berlatarbelakangkan part of Banjaran Himalaya!sememangnya Kashmir ni di kelilingi dengan banjaran...sebab tu cantik pada ku...cuaca plak nyaman dan cantik...haa memang asyik la kau melepak kat sini...tangan plak tak henti ambil gambar dan posing...sambil layan view cantik!
kami jalan sampai ke hujung ada jambatan kecil...view masa ni, Subhanallah cantik sangat weh...dengan reflection dalam air lagi...aduhai mendamaikan jiwa...tak puas weh tatap keindahan dia...masa kat sini aku dan kawan-kawan dah mulakan misi Choki-Choki kami...haaa aku bawak berkotak Choki-Choki masa ni, sebabnya saje nak bagi budak-budak di Kashmir...saje berkongsi kegembiraan kan...hehehe...masa kat jambatan ni Dini datang join kami, sakan bergambar...sembang dengan student di universiti tempatan juga...seronok dengan layanan mereka!peramah...
lepas tu kami berjalan melalui pasar petang...kagum tengok roti besar gilaaa dibuat panas-panas...teringin nak rasa tapi besar sangat dannn tak berapa yakin lah, takut sakit perut...dah la baru first day, spoil mood aku kalo awal-awal dah sakit perut kan...hehehe...tapi menariklah pasar dia...kat sini Nadeem kata kalo kambing tu, the whole part diorang makan, kaki, kepala, pipi semua lah...tapi diorang jual tepi jalan je kambing mentah tu, terus aku terbayang wow microbe load dia...hahaha...