Monday, January 22, 2018

Family Getaway in Kualalala Lumpur: Petrosains & Bumbu Desa, KLCC

hujung tahun 2017 baru ni, aku amik cuti 1 minggu...dari Krismas bawa ke New Year...dah tu penuhhh laaa aktiviti aku sepanjang cuti tu...hehehe aktiviti berjimba hujung tahun dimulakan dengan Sabtu pertama cuti tu aku dan keluarga bercuti di Kualalala Lumpur je...nak sangat bercuti, tapi risau jalan jammed cuti panjang kan, so last sekali decided kita jalan Kualalala Lumpur jer lahhh...memula tu, kami semua pergi ke KLCC!abang aku yang sampai dulu, aku suh diorang terus ke Petrosains...sampai je abang aku dah nak ajak balik dah sebab ramai orang beratur!haish abang aku ni memang gitu, tak gigih benda-benda gini...terus aku tarik dia suh beraturr kat barisan yang ada...hahaha pastu aku pi carik atm machine jap, sementara ahli keluarga lain dah berlegar-legar di kawasan sekitar...sekali masa aku balik ke Petrosains, adik aku cakap, 'Ngah, abang emo sebab ko salah suh dia masuk barisan...yang dia masuk baris tu untuk masuk dalam Petrosains bukan beli tiket!"...kahkahkah gelak besar aku!dah la dia tak suka beratur lama-lama, kena plak beratur kat salah tempat...hemosi la habang!hahaha nasib laaa dia tak blah tauuu...aku yang gigih pi beratur beli tiket...tapi tak panjang pun line beli tiket...ada volunteer kat situ, kita bagitau nak berapa tiket dewasa dan kanak-kanak...then dia bagi kita borang terus ke kaunter je...hahaha...nasib baik abang aku belanja tau walaupun dah emosi ngan aku...hahahaha harga tiket adalah RM20 untuk dewasa, RM10 untuk wargaemas dan RM8 untuk kanak-kanak...bawah 2 tahun percumaaa...
dah dapat tiket, kami diberi slot pukul 1.30 petang...so kena la berpusing-pusing dulu kawasan sekitar...then dalam 1.15 petang aku dah pi beratur...lama gak beratur tu, nasib baik disediakan kerusi untuk wargaemas duduk...so warga muda ni je la kena beratur...dekat setengah jam juga la beratur panjang ni weh...nasib anak buah den ok jer...semangat nak masuk Petrosains...
yang lamanya beratur nak masuk Petrosains ni sebab nak tunggu turn naik kapsul nih...kapsul ni la yang bawa kita ke tempat exhibition dalam Petrosains ni...seronok plak kau kann naik benda ni...dah la dalam gelap tetiba dia naikkk mencuram!hahaha cuak iols tauuu...sambil tu layan tayangan video kiri kanan jalan...
ok seriously aku malas nak study sections yang ada dalam Petrosains nih...even kitorang pun main jalannn je dalam ni...singgah mana nak singgah je laaa...hahaha...mana nampak menarik...sebabnya pergi ngan orang tua dan budak terlalu kecik untuk paham benda dalam ni kannn...makanya tak berapa menghayati la semua yang ada dalam ni...hehehe...tapi awal-awal tu, kitorang ada masuk dalam macam mesin angin typhoon...hahaha dah tak fefeeling typhoon aku rasa, lebih kepada fefeeling macam Marilyn Monroe adalah!hahaha...
lepas tu ada laaa beberapa game yang kitorang main...pastu pakcik makcik malas nak baaca penerangan semua mainan, dah anak buah den tak tau apa benda diorang main...alaaa cerita pun bukan kau paham pun kannn sains ni...hahaha...
tapi seriously besar gak la Petrosains ni...kalo bebudak dah sekolah rendah tu sesuai la kot datang sini...ke sekolah rendah atas ke...sebab dah paham sains kot...harga di pun berpatutan...anak buah aku nak masuk kat dinasor punya exhibition tapi tutup plak masa ni...penat gak la berjalan dalam ni, aku rasa kalo main semua benda, mau 3,4 jam gak boleh lepak dalam ni...
tapi sebab pergi dengan warga emas dan warga gangsa yang tak berapa rajin melayan semuaaaaa games, so sejam lebih je la kami kat dalam tu...hahaha beratur punya lama, kejap je duk dalam tu kannn...lepas tu kena beratur lagi sekali nak naik kapsul kembali ke luar semulaa...masa nak balik tu, sekali lagi kapsul turun mencurammm...cuakkk weh...rasa macam nak terbalik je...hahaha...
keluar dari Petrosains, perut dah lapar...terus kami ke Bumbu Desa jer paling senang...aku rasa kalo nak makan makanan Indonesia, Bumbu Desa adalah antara yang paling best lah...lama tak makan Bumbu Desa ni, dulu ada kat Alamanda, but now dah tutup...kat KLCC ni harga dia boleh tahan mahal gak laaa...tapi pasrah je laaaa aku dan adik share belanja semua makan tengahari tu...kasi umpan sikit, malam nanti nak powww abang aku dinner dimsum!hahaha...

Thursday, January 18, 2018

Food Truck Hotspot, Putrajaya

kat Putrajaya dah ada Food Truck Hotspot!haaa dah lama ada dah sebenarnya...dah beberapa kali jugak aku pi sini lepas kerja...tapi kali ni baru teragak nak ambil gambar dan share dalam blog ni sebabnya pergi ramai-ramai...so banyak la sikit gambar makanan leh ambil dan share dalam ni kan...so lokasinya adalah berhampiran dengan Masjid Besi, simpang yang sama kalo kita nak Umai Cafe tepi tasik tuuu...
kalo malas nak cerita panjang boleh?hahaha layan gambar je laaa...sempat la aku snap beberapa food truck yang ada di sini...memang banyak laaa pilihan yang adaaa...ada western, ada timur...dari chicken wing sampai laaa ke nasi kerabu...semua ada kat sini...pilih laa mengikut anak tekak memasing...harga pun berpatutan la pada aku...
dah setel membeli tu, carik laaa port nak duduk...meja ada banyakkk...tapi ada masa aku sampai, payah gak nak dapat tempat sebab penuh...tapi rezeki pergi petang tu, senang je nak dapat tempat...so layan laaa makan masa senja, fefeeling berbuka puasa koo...hahaha tapi banyak-banyak makanan aku layan kat sini, aku paling suka mi bandung dan mi rebus dia...sedappp gilaaa pada aku...kuah dia sedap, pekat dan likat...marvelous!western banyak gak kat sini, semua ok laaa...takde la sedap gila, tapi boleh layan...hehehe...
so korang kalo nak chill petang-petang sambil layan sunset sambil makan boleh la try kat sini...pastu jangan lupa roger aku, sebab opis aku dekat situ je...hahahaha leh lepak sembang-sembang sambil berkenalan kannn...hehehe...ok baiii...