Tuesday, August 16, 2016

Don's Diner, Bandar Baru Bangi

sempena birthday abah aku pada 12 Mei yang lepas, adik aku plan untuk early dinner di Don's Diner yang baru dibuka di Bandar Baru Bangi!aku pun apa lagi, terus la setuju sebab asyik dengar adik aku pi cawangan dia di PJ...Don's Diner ni terletak di Plaza Paragon Point, di belakang Andalusia Bandar Baru Bangi...masuk jer kedai ni aku terus suka dengan dekorasi diaaa...cantik!katanya inspirasi dari cerita Godfather tahun 1972...ye ke?aku pun tak pernah tengok cerita tuh...hehehehe...
menu kat sini berasaskan western food...memang terdapat banyak gila pilihan dari appetiser sampai laaaa ke dessert!memang boleh pening kepala mana satu nak pilih...hehehe tapi sebabkan kami dah ada aim nak makan apa kat sini, so memang tak payah pusing sangat lahhh...sempena birthday abah ni, kitorang dah plan nak cuba menu istimewa di Don's Diner ini iaitu The Crabfather!
setelah beberapa ketika menanti, akhirnyaaaa tibaaalah menu yang kami order iaitu The Crabfather (RM255)!menu ini merupakan lambakan seafood dalam dulang yang sangat menginzalkan!seafood ni boleh dipilih nak letak sauce butter saffron, mild spicy atau volcano hot...kami minta seafood dengan butter saffron...dan kemudian minta juga sauce mild spicy dan volcano hot dalam mangkuk yang asing...The Crabfather ini didatangkan bersama soup dan bread of the day!yeahhh marilah kita lihat rupa parassss The Crabfather ini......hehehe!
haaaa amacam?menarik?tertarik?hehehe memang menarik weh...buat kaki seafood tuh, memang sedulang penuh seafood ini mampu menggoda jiwa dan raga ok!hahahaha sedulang ni memang boleh buat makan sekeluarga!ko namakan je apa jenis seafood semuaaa ada kat dalam dulang nih....hehehehe haaa rupa dah inzal, macam mana rasa dia plak?pada aku seafood dia fresh laaa tak lembik pun...sedap!kuah butter saffron tu pun sedap...cuma nya sebab creamy dan tak pedas, bila makan banyak-banyak tu rasa muak cepat!nasib baik laaaa ada kuah tambahan yang pedas tu...penyelamat keadaan...selain tu aku rasa rugi sebab set ni tak didatangkan dengan nasi!kalo ada nasi lagi best kot...hahahaha dasar perut melayu kann...hehehe so makan semata seafood je, memang rasa tak cukup!hahahaha...
selesai makan, kitorang lepak-lepak kejap...tetibaaaa jer satu kedai bergema lagu happy birthday!hahahaha then staff diorang bawak keluar Don's Chocolate Grenade (RM19) untuk abah aku...adik aku dah kawtim dengan staff kat sini...gigih semua menyanyi beramai-ramai...tapi takleh blah bila nak nyalakan lilin guna lighter, terkial-kial adik tuh...last-last birthday boy yang pakar dengan lighter yang kena hidup lilin sendiri!hahahaha....Don's Chocolate Grenade ni sangat menarik!kena tuang sos karamel atas coklat tu, baru laaa keluar segala isi perut diaaa tu...menarik sangat dan rasanya pun sedap la kot...sebab aku dapat makan gitu-gitu je, sebab anak buah aku dah conquerrr....hahahahaha pasrah je laaa aku....
overall aku rasa suasana kedai ni best, staff pun sangat best...cuma pilihan makanan kali ni biasa je laa...tapi aku tak sure makanan lain macam mana, maybe kena pergi lagi sekali la kot untuk rasa menu-menu lain pulaaa...hehehehe ok korang, kalo rasa teringin tu, boleh laa cobaaa yer ke Don's Diner nih.... =D

Sunday, August 14, 2016

Cari Makan di IOI City Mall: BBQ Chicken

hi korang, sorry laaa untuk beberapa ketika aku memang akan keluarkan berderet-deret entry JJCM aku...sebabnya banyak gilaaa entry tertunggak dan aku nak abeskan segera entry tertunggak JJCM dulu sebelum aku kembali kepada cerita travel aku yang dah hampir setahun tu...hahahaha...ok harap bertabah...

pada 11 Mei yang lepas, sempena birthday Lianaaaa yang ke 30!haruslah aku gigih ajak dia keluar makan...kang kalo aku tak ajak, takde plak boipren nak ajak kan...hahahaha matiklaaa kalo dia baca blog aku ni...eh liana?ko baca eh?hahahaha =P so pikir punya pikir kami decided untuk dinner di BBQ Chicken!haaa ni kedai makanan korea sebenarnya, katanya antara franchise paling berjaya kat Korea nun...haaa harus semangat berkobar-kobar masuk ke dalam kedai ini...hehehe
dah ambil tempat duduk, terus kita usha menu...ada pelbagai jenis ayam goreng dijual kat sini...sampai tak tau mana nak cubaaa...pulak tu sebelum datang takde la plak rajin nak usha review tentang kedai ni, makanan apa yang sedap...last-last main pilih ikut sedap mata jer laaa...hehehehe selain ayam-ayam tu, dia ada juga pilihan main course korean food...
tanpa membuang masa, ayuhhh kita layan menu pilihan kami berdua...untuk main course kitorang telah memilih Kimchi Bokkeumbap (RM18.90) dan Kimchi Deopbap (RM16.90) yang berasaskan nasi dan ayam...dan kalo korang tanya aku, pada aku biasa jer laaa kedua-dua menu ni...takde yang menarik pun...huhuhu dannn untuk ayam pula kami telah memilih Hot Hot Drums (RM16.50) yang juga biasaaaaa jer pada tekak aku...huhuhu eh kenapa dah semua macam biasa?kata franchise no 1 di Korea?hohoho adakah tekak Korea aku telah hilang atau kedai ni memang biasa-biasa je makanan dia?entah laaa...tapi yang penting aku dan birthday girl agak kuciwa dengan kedai ini...dah le staff dia siap silap-silap hantar makanan bagai...adoi...
bila kita dah tak happy, kita haruslah mencari sesuatu yang menghappykan kita balik kan...haaaaa lepas dah makan, kita jalan-jalan carik happy kek pulak!terus kami menuju ke Wondermilk!layan je laaa makcik ni nak cupcake sekali nak tulis-tulis bagaikannn...hahahaha ngada sangat haih!by the way, walaupun dah lambat gilaaaa....aku tetap nak wish Happy Birthday rakan sebaya, Liana!kita dah sebaya ni...aku sukaaaa...hahahahahaha...semoga cepat dapat jodoh yer...jangan memilih sangatlah!hahahahaha....p/s: sape nak kenal dengan Liana, sila pm aku yer...hehehehe....