Monday, November 11, 2019

5th time to Seoul, 2nd time to Jeju

Annyeonghaseyo!hehehe so last week aku baru balik dari trip ke South Korea...trip ke lima ke sana sebenarnya nih dan tetappp bersama Sue...memang sejak jejak kaki ke sana tahun 2012, kami dah declare Korea ni kampung kami la...hehehe so basically tiket trip kali ni kami dah beli setahun lebih yang lalu, even masa tu takde dalam kepala pun pasal trip nakpi Turki tu, just grab promo free seat je masa tu...hahaha tu yang terjadinya trip macam dekat-dekat je ni...hahaha...pasrah la poket oi!so sebelum aku mula cerita yang penuh pasal trip ni, macam biasa aku nak buat teaser la dulu...trip selama 6 hari 5 malam ni seriously terbaik lah pada aku...sempoi, santai tapi bermakna...gituuu...dan seperti trip Turki yang lepas aku masih excited nak berootd lagi walaupun asalnya malas nak ootd sebab nak jimat duit, sekali Sue duk ajak beli skirt bagai...last aku excited cari skirt, dia tak pakai pun skirt...hahaha...pasrah!tapi skirt je la aku beli baru dengan kasut!hehehe yang lain tu aku mix and match je baju lamaaa...diberikan nafas baru, terus nampak macam baju baru...hahahah!i loike!ok layan ootd sis dulu yaaaa...hahaha...
untuk trip ni sebenarnya aku pergi dengan Sue, then sampai di Seoul kami bergabung dengan kaklong kawasan Seoul iaitu Bibie Karim...sebab dia busy, ada masa dia join ada masa dia tak dapat join kami di sana...but then hari ke empat aku di Seoul, kami terbang ke Jeju Island plak...di sana kami bergabung dengan kawan Bie yang baru sampai dari Malaysia...menjadikan jemaah kali ini 4 orang explore Jeju Island...thanks semua bertabah dengan kedivaan sis nak bergambar sana sini dengan ootd hahaha...walaupun asyik kena bahan je pasal late puberty hits...hahaha siot je Bie duk bahan aku bila nampak aku punya blusher...hahaha tak abes kutuk aku tau...hahaha siap cakap aku late puberty hits...umur 36 tahun baru nak belajar pakai blusher, ootd bagai...hahaha hellooo timeline kita berbeda tau...dont compare! Hahaha sis memang late puberty hits, almaklum dapat rasa sakitnya jatuh cinta pertama kali pun umur 34 tahun...so how?eh. hahahaha matiklaaa pengakuan..hahahah!
oh ya rasanya highlight trip kali ni sebab aku jumpa hanbok plussize!hahaha happynya lahaiii...almaklum since 2012 sibuk nak pakai hanbok...tapi takde size...ingat lagi tahun 2012 tu paksa gak pakai hanbok sempit gila sampai tersepit dada aku...hahahaha malas nak share sini gambar nya, nak tengok pi carik sendiri...hahaha pastu tahun 2013, gigih la pakai hanbok jantan..nak bergambar gak punya pasal kan...hahaha dannnn akhirnyaaa syukur tahun 2019, impian dan angan-angan jadi kenyataan...dapat pakai hanbok sambil berjalan di Bukchon Hanok Village...bahagia sungguh rasanyaaa...dia kan macam cari dan tunggu jodoh plak aku rasa...hahahahaha...duk tunggu dan cuba tanpa putus asa...akhirnyaaaa masanya tiba jua...gitu...hahahaha!
dannnn haruslahhhhh sesi JJCM Korea pada kali ini sangat meriahhhh...semua yang dirindui dan ingin dicubai ALhamdulillah dapat makan kali ni...siap dapat extra lagi...memang puas hati gila aku makan kali ni...dengan salmon, king crab, rapokki, korean fried chicken, BBQ lamb, ikan bakar, sotong pedas, samgetang, bulgogi, corndog, odeng, topokki, abalone hotpot, ikan galchi a.k.a cutlassfish, bibimbap dannnn banyak lagi lah!hahaha penat nak sebut semuanya...Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah....syukur!
dannn trip ke Jeju Island diserikan dengan lawatan ke ladang tangerine!apa lagi fefeeling YooJooRin la dalam cerita My Girl...memang musim tangerine masa aku pi ni, pi mana pun kat Jeju Island ni penuhhhh ngan pokok tangerine...aku ada buat video dengan OST drama tu tapinya takleh share sini plak sebab besar sangat size nya...hahahaha so aku share gambar je lah ehhh...hehehe...sape yang follow IG aku dah tengok la kot video bengong tuuu...hahahahaha!ok korang later aku story pasal trip best ke Korea ni yaaa...sambung cerita Turki kasi abes dulu...hehehe...baiii!

Friday, November 8, 2019

36th Birthday Trip: Day 2.3 - Blue Mosque, Egyptian Obelisk, Antiochland Fish & Meat House and Basilica Cistern, Istanbul

Sambungan dari: 36th Birthday Trip: Day 2.2 - Hagia Sophia @ Ayasofia Museum, Istanbul

then kami berjalan menuju ke Blue Mosque sekali lagi mencuba nasib, masa ni dah menghampiri waktu solat zohor, so kami cuba nasib cakap nak solat, sekali dia bagi yang Muslim masuk...tapi dia pesan solat only, no ziarah...kami angguk je laaa...hahaha...haaa jangan terkejut plak kat perkarangan masjid pun ada anjing ok...selamba je orang sini dengan anjing, dah la anjing dia besar gabak dah macam apa aku tengok...haish tang tu aku rengsa weh...nape orang duk cakap Turki banyak kucing tapi takde sape cakap banyak anjing?huhu...
oh ya sebelum datang Istanbul ni, aku ada baca pasal perempuan kalo nak solat kat Blue Mosque ni better ambil wuduk dari hotel sebab tempat ambil wuduk dia terbuka..masa aku masuk ni nampak la tempat wuduk terbuka ni, tapi then aku pi jengah toilet dia kat tepi tu, ada juga tempat wuduk untuk wanita kat dalam toilet tu...so boleh je laaa tak ambil wuduk dari hotel punnn...
lepas tu kami masuk kejap dalam Blue Mosque ni...belah luar yang cantik ambil gambar tu tak buka masa ni sebab nak ready untuk solat...so kita usha belah dalam je la...kami tak singgah solat pun, just masuk sekejap tengok kawasan...taknak lama-lama masa ni sebabnya orang dah mula start masuk ke masjid untuk ready solat Jumaat dah...
then kami keluar semula ke Sultanahmet Square belah tepi Blue Mosque, dan nampak la mercu the Egyptian Obelisk...ok jangan tanya aku ape bendanya ni...aku pun tak tau dan malas nak tau...hahaha aku cuma ambil gambar dari jauh je la, malas nak menuju ke mercu tanda ni dengan dekat...sebab perut dah lapar, so kita nak pi carik makan...
untuk trip Istanbul ni, aku tak fix sangat dalam itinerary mana nak makan...biasa aku plan kan...tapi sebab dah negara halal kan, takde la beriya sangat itinerary makan aku...so sambil bergambar kat Sultanahmet Square tu, aku sempat tengok list kedai makan sekitar Istanbul dan aku tengok mana paling dekat dengan tempat aku berada sekarang...so dari situ, kami pasang Waze dan menuju ke Antiochland Fish & Meat House...sepanjang jalan ni, banyak nampak kedai makan yang ada meja kat luar...comel-comel meja diorang...rasa nak berhenti semua kedai!hehehe...
tak jauh pun berjalan, dalam 10 minit kami sampai ke Antiochland Fish & Meat House ni...kami sampai sini dalam jam 12.30 tengahari, so memang ngam la perut tengah laparkan...so sebab kan dekorasi kat luar sangat la comel, kami memilih makan kat luar jer...comel jer rasa....dah la adik yang melayan kami tu comel dan mesra...haishh aku lemah betul dengan lelaki turki ni, kemain mulut manis dan ramah...hensem tu tak payah cakap laa...leh tangkap lentok tengok mata dia weh!hahaha...
dan untuk makan tengahari tu, aku makan kebap dan Sue makan grilled fish...both makanan sedap!harga dia leh tahan mahal...untuk kami berdua makan tu harga TL125...sempat la message dengan Bibie Karim dan Hang Dhamin tanya memang mahal ke diorang makan dulu...rupanya memang harga gini, cuma bila diorang pi reramai, takde la ambil menu ikut bilangan orang...so pi 5 orang, order la menu 3 or 4 jer...kongsi la...pastu roti sini memang percuma dan leh request tambah lagi...hehehe ooo patut la..kami plak pi berdua je, macam tak best plak nak order 1 menu je kan...hehehe makanya bertabah la, makan lagak orang kaya la kita kat Turki ya...hehehe...
grilled fish yang Sue makan tu sedappp...aku suka nasi kat Turki ni macam pulut sikit...tapi sedap la cuma sikit nauu portion nasi dia bagi....hahaha aku punya kebap sama la kan, ada sos tomato masam tu, aku kureng sikit..tengah tu adalah isi terung, paksa telan je laaa...hahaha dan habes makan, adik comey offer nak apple tea tak?oo masa ni baru tau selain Turkish Coffee yang famous tu, kat sini juga famous dengan apple tea...masa minum ni, angin kuat, sejuk...dapat minum apple tea yang hangat...perghhh terbaik!apple tea ni ada dua jenis, ada yang epal merah, ada epal hijau...tapi aku suggest korang cuba epal hijau pun sedap gila!
dan dah kenyang makan, kami pun gerak semula ke Sultanahmet Square...masa ni la nampak orang lelaki solat Jumaat kat tepi jalan je...aku pun tak sure mana imam nya...hhuhuh...samada dalam masjid kecik tu ke, or ikut Blue Mosque punya imam...sebab dah tak jauh dah...alaaa macam kat Mekah tu la kan...hehehe...haish sejuk hati aku tau tengok lelaki turki ni...hensem, mulut manis, solat tak tinggal walau di jalanan...ecewah!hahaha...
dan tak jauh dari masjid kecil ni adalah Basilica Cistern, merupakan tangki simpanan air yang dikagumi seni architecture nya dan dibina zaman dulu kala...ok dengar pun macam aku tak berapa paham dah appreciate kan...hahaha tapi sebab dah memang lalu jalan nak balik hotel, so kami pun singgah je la, join the crowd...ticket masuk pun tak berapa mahal cuma TL20 sahaja per pax...
Basilica Cistern ni actually underground punya tangki...so memang gelap dan dingin je kat bawah ni...aku macam kagum la zaman dolu kala leh bina binaan macam ni kan...tapi aku tak berapa sure adakah the whole kawasan kami lalu ni penuh air dulu kala...sebabnya aku baca sikit-sikit tapi tak paham, pastu malas nak paham kan dah...hahaha pastu blurr tak tau nak buat apa...so jalan je la ikut crowd sampai hujung...ada la tempat orang lempar duit syiling la, ada tiang menangis lah...aku macam tak berapa best duk dalam ni...ramai orang lagi...so cepat jalan sampai hujung, cepat jalan keluar balik...hahaha...
gitu trip kau kat Istanbul hari ni kan...main touch n go je...satu sebab aku rasa rimas ramai sangat orang weh...satu lagi maybe sebab aku rasa penat kot...masih tak hilang rasa penat perjalanan semalam...so dari Basilica Cistern kami pun jalan balik ke hotel...lalu depan Hagia Sophia, masa ni dah jam 2 petang, so lawa la matahari memancar ke arah Hagia Sophia, masa ni depan Blue Mosque tak berapa cantik sebab dah membelakangi cahaya matahari...
masa ni memang lemau dah nak sampai bilik...so ambil hati dengan berhenti bergambar kat building lawa sikit sebelum sampai ke hotel...hehehe sempat gak beli air dan coklat kat kedai berhampiran hotel, sebab rasa exhausted dan haus sangat hari ni...walaupun dingin tapi matahari terik kot...sebab tu aku kerengsaan...hahaha dannn sampai hotel dalam jam 2.15 petang, apa lagi memang terus membutaaa laa weh!penat yaa amat!petang nantilaaa kita keluar semulaaa...