Thursday, February 14, 2019

Korean Food di Rumah!

ada satu masa tu aku gila makanan korea...eceh satu masa je ke, bukan selalu ke...hehehe takdela, maksudnya aku masak sendiri korean food tu...masa tu aku duk jalan kat supermarket, teringin nak beli Gochujang, ataupun korean red pepper paste yang sedap tuuu...cari punya cari tak jumpa plak yang ada logo halal...jangan buat main ya kawan-kawan, walaupun cili je, tapi diorang guna alkohol dalam tu, sebab tu kena cari yang ada logo halal..hehehe...so disebabkan tak jumpa, aku pun ngadu kat Instagram...ecewah...
sekali Bibie Karim bagitau aku leh cuba beli Gochujang dari kawan dia!katanya kawan dia buat sendiri...wahhh menarik kan...insyaAllah gerenti halal laaa...so aku pun usha Instagram double.jj.delight ni...menarik terus aku order Gochujang botol kecil (380g) dengan harga RM23...dan tak lama tu sampai laaaa Gochujang ni kat rumah aku...excited tau...dia bagi free serbuk cili gak, tapi aku tak guna pun...
aku berhubung dengan Jaja, penjual Gochujang ni...dia ajar aku...sebabkan Gochujang ni homemade, makanya jangan la aspect sama macam kat Korea tu sangat...sebab barang limited dan tak sama kan, pastu Jaja cakap Gochujang dia tak peram direct bawah matahari tu beza sikit rasanya...so dia tak sarankan aku makan terus...dia bagi la resepi untuk hasilkan sos bibimbap dari Gochujang ni...campur dengan brown sugar, sesame oil, roasted sesame seeds, air, minced garlic dan vinegar...haaa makanya dengan tak sabarnya, malam tu jugakkk aku buat!hahaha...bau dia, ya ampunnn meleleh air liur weh...
gigih gak la malam tu masak ayam, rebus sayur...aku bahagi tugas dengan Irma dan Zu untuk prepare nak buat partayyyy bibimbap kat opis esok...hahaha gigihkan...hasilnyaaa tadaaaa...ada sliced chicken masak blackpepper, enoki mushroom, bayam, carrot, shittake, seaweed, fishball dan crabstick...selain tu aku bawa juga roasted sesame seed dan sesame oil...
Zu pi beli nasi putih dan telur mata kat kafe bawah dan bawa mangkuk bulat comel...lepas tu gigih la memasing menghias bibimbap masing-masing...hahaha sakan kan bertiga gila korea ni...hahaha omg rinduuu plak nak buat partayyy ni lagik...hehehe...dan hasilnyaaaa tadaaa...
nampak menarikkan?hahahaha suka gila wehhh...sedap gilaaaa...hahaha bertambah kami makan tau sebab sedapppp sangat...terbaiklah Gochujang ni...sedikit pedas la, tapi dah makan campur-campur tu seriously terbaik!hahaha...kemain jeles orang lain kami tak ajak mereka...hahahaha...
dan ada sekali tu aku masak nasi goreng kimchi guna Gochujang ni, sedapppp weh!kemain suka adik beradik aku...hahaha fefeeling sangat kan goreng telur mata cair, pastu tabur seaweed dan sesame seeds atas tu kann...hahaha terbaik!sebelum tu aku masak nasi goreng kimchi takde Gochujang ni, warna dia pale je laaa...
selain tu, aku suka gak masa ada sos bibimbap dari Gochujang ni kat rumah, asal nak makan nasik je aku gaul kan sekali...serius terbaik weh...tak kisah la lauk apa pun, semua nak makan dengan Gochujang...menggeleng kepala mak aku...hahahaha...nasib laaa....anak kau rindu Korea haaaa...hahahaha...
haaa tu cerita Gochujang, ni nak citer pasal topokki plakkk...punnn sedap gilaaa...aku beli Gungmul Tteok Bokki bran kat bawah ni...ada halal korea...so masak masa pi rumah Sue, aku campur kan dengan Gochujang juga...tambah mi segera, cheese dan fish cake...senang gila dan sedapppp sangat!highly recommended!makan plak dengan kimchi berselera wehhh...kawan-kawan Sue pun suka sangat...
dan untuk kimchi plak, aku suka dua bran ni...satu Chongga, satu lagi Bibigo...both ada halal dan sedappppp sangat!serius la rasa macam balik kampung weh dapat makan benda alah ni...aku kadang tu makan wrap, aku campak je kimchi ni dalam wrap tu...sedap gila krup krap weh...hahaha adoi laaa gila makanan korea, rindu makanan korea...petanda nak kena balik kampung Seoul lagi ni...dah almost 3 years tak balik kampung wehhh...hahahaha rinduuuu....

Wednesday, February 13, 2019

Jom Kurus Run 2018

penghujung Oktober 2018, aku masuk Jom Kurus Run 2018...asalnya aku tak join pun larian ni, tapi sebab Sara tetiba accident then takleh join, dia minta aku pi tolong larikan...aku plak dah lama tak lari masa ni, badan memang sangap la kan...dah la sorang plak tu nak lari, lagi la lemah semangat aku...tapi sebab member dah minta tolong gigihkan juga la diri walaupun asyik rasa taknak pi...hahaha...larian diadakan di Taman Alam Rimba di Presint 15, Putrajaya...
aku dah tak masuk JK1M ni, tapi ramai la muka-muka yang dikenali masa larian ni...tegur je la mana yang rasa nak tegur tu...hahaha tapi seriously aku dan lemah semangat sebab sorang-sorang...hahaha walaupun 5 km je larian dia ni, tapi aku rasa hazab nak abeskan macam 10 km weh!hhuhu layan je la gambar masa larian ni...malas nak citer, dah la panas!huhuhu...
selepas berjalan dengan tak semangat nye tu, aku pun sampai kat garisan penamat...lepas ambil medal memang nak blah je, sekali ada orang tegur...rupanya Anil Wanina...so dapat la aku bergambar bersama kawan dan diri sendiri kannn...hahahaha kalo tak memang aku blah je terusss...hehuuu...ada la kenangan kat larian ni kan...
dari larian aku ke rumah Asie...rehat dulu seround...siap tapau makanan semua dah...then bersiap sebab lepas tu kami sama-sama attend majlis perkahwinan Faliq, staff Asie dan Irma dulu kalaaa...ni pun kejap nakpi kejap taknak aku sebab dah penat kan...tapi dah alang-alang kat Putrajaya ni, layan kan aje laaa...
habis kenduri, detim ngan Liana plak la...penat gila aku kan...nonstop program!hahaha Liana nak belanja sempena birthday aku...walaupun dah hujung Oktober kan, tetappp kena tunaikan janji...tapi aku baikla, sebab tak pow dia sangat kali ni, lagipun aku kenyang gila kot...so kami lepak Starbucks kat Alamanda je laaa...sembang sambil kekenyangannn...
dari Alamanda ingat nak balik terus...sekali mak aku call diorang semua kat rumah abang aku...so aku gerak la ke Nilai...kat sana tetiba kak ipar cakap teringin nak makan steamboat...so selaku adik ipar yang baik, aku pun cakap jommm try steamboat viral ala Family Mart tu...dah aku cadang, aku la kena pi beli barang...hahaha pasrah je laaa...menjadi gak laaa resepi akuuu...hahaha Alhamdulillahhh.....ok malam tu aku pengsannnn...hahahaha...