Tuesday, May 21, 2019

Kay's Steak & Lobster, Putra Heights

lepas tengok movie kat rumah Liana, aku pun message Mrs ajak lepak dah kebetulan rumah dia tak jauh dari sini, dan restoran pilihan merupakan tempat pertama kami bertentang mata dulu kata...gituuu...tapi dulu nama restoran ni adalah Moon's Kitchen tapi katanya sekarang dah pecah dua, so Moon's Kitchen tu dah pindah tak jauh dari situ, dan nama baru restoran yang berada di tapak lama adalah Kay's Steak & Lobster, Putra Heights...masuk je dalam restoran ni, terus mengimbau kenangan lama kan...hahaha...sama je lagi lukisan kat dinding tu...
dan marilah kita mengusha menu...yang sebenarnya ads restoran ni kerap kelaur kat Instagram dan FB aku...duk promote lobster dan tomahawk mereka...memang merecik la nampaknya kan...wagyu tomahawk kat sini aku rasa agak murah banding tempat lain iaitu RM30 per 100 gram...pastu diorang ada live lobster gak, dan pelbagai menu masakan barat la...sila la usha penat aku ambil gambar kat bawah ni...semua nampak menggoda weh...
dan untuk dinner tu, aku layan NZ Lamb Steak (RM49) dan Mrs layan Chicken Chop (RM18)...dan both makanan sedap, especially lamb steak aku laa...sedapnyaaa...nyummeh!masa makan ni, kitorang berdua tak puas hati, awat semua meja order tomahawk dan lobster ni...hahaha terus pasang angan-angan lepas ni nak kena datang balik!nak makan tomahawk plak...hahaha...
dan tak lama lepas tu aku kena pi KPJ Rawang dengan mak melawat sedara, masa tu dah pikir nak makan tomahawk, so terus plan dengan Anim jumpa kat sana nanti...so aku dah siap call restoran tanya ada size apa tomahawk untuk hari tu, dia cakap ada yang kecik dalam 700g - 900g...haa ok la terus setuju...tapi rupanya kat sini, kita dah sampai baru dia start masak tomahawk tu, so kena tunggu lama gak la, dia memang takkan terima order by phone je...tapi kalo kita bayar in advance tu aku tak sure...so sampai sana, kita order siap tomahawk suh masak cepat sikit sebab dah lapar...
selain tomahawk kami order juga Aglio Olio (RM16)...tak silap aku sampai 4 pinggan gak kami order, bertambah sebab sedap...mak dan adik aku suka sangat Aglio Olio kat sini, sampai sekarang pun mak aku duk teringat...hahaha sedap sangat lah tu...hehehe then ada juga kami order Fish and Chips (RM15) yang kecik je portion dia, sesuai la dengan harga...tapi sedap!dan tak lupa kami order Kulacakes Mango Cheesecake (RM13)...sedap jugak...
dan setelah hampir 45 minit menanti, akhirnya sampai laaaa tomahawk kami...dengan berat 700 gram berharga RM210...didatangkan dengan 4 jenis sos yang berbeza dan semangkuk salad...kami ambil medium well untuk tomahawk ini...masa sampai diorang akan tanya nak chef potongkan ke...eh mestilahhh...hahaha sakan kami bergambar, then chef keluar tunjuk skill potong daging tomahawk tu...dan seterusnyaaaa ngap la...sedap wehhhh, sedap sangat!lembut, juicy...perghhh dan tambah best semuaaaa sos dia sedap!serious sedap!aku suka gila semuaaaa sos dia...hahaha walaupun memasing dah kenyang, but still berebut makan tomahawk ni...hahaha...terbaiklah!
kami semua sangat laaa happy, bak kata pepatah kenyang perut suka hati laaa...hahaha seronok makan malam tu sebab sedap-sedap makanan dia...terbaik...total makan dalam RM300++ laa...tapi sebab happy, so tutup mata je lahh...hahaha dan dah niat dah, nanti nak datang lagik!hahahaha...gila kannn....
dan yess tak lama lepas tu kami datang lagi...hehehe kali ni ada orang nak belanja, aku on je laaa...hehehe...again order menu sama je, cuma kali ni kami ambil tomahawk yang 900 gram plak...besar sikit laa...ingat kalo ada 1kg nak gak amik sebab orang bayar kan, tapi takde plak, paling besar pun 900 gram, so kita pasrah je la...dannn again, Aglio Olio dan tomahawk dia seriously win!sedap gilaaa...cuma kena bertabah la nak tunggu tomahawk tu siappp...hahahaha...cumanya sampai masa dan tika ini, aku takdan lagi nak rasa lobster dia, nanti la one day, aku datang lagi...hehehehe...

Monday, May 20, 2019

Kedai Makan Fei & Ali, Shah Alam

selesai go karting dan shopping, kami ke Kedai Makan Fei & Ali sebab selalu nampak dia lalu kat Instagram kan...pastu pernah nampak Meng makan, nampak sedappp...so terpengaruh la jugak...so dah alang-alang di Shah Alam ni, ayuh la kita ke Kedai Makan Fei & Ali di Seksyen 9...masa sampai ni ada satu meja je ada orang, nervous dah tak sedap ke...hahaha sebab memang lunch hour kan...hehehe...
tanpa membuang masa, ayuh la kita usha menu yang ada...untuk minuman je, satu page haa menu minuman dia...banyak gila...dari hot tea, ke ice tea shaker, teh tarik series, coffee, vanilla frappe, yogurt smoothie dan fruit republics...soft drinks juga ada kat sini...haa sangap nak pilih...hehehe then untuk makanan pula, diorang ada pelbagai pilihan western, asian, korean dan juga burgers...haaa pilih je mana kita nak kan...selain tu ada gak platter set, nampak menarik tapi sebab takde la lapar sangat, taknak la makan platter tu...besar sangat!
dan taraaa inilah pilihan kami...aku pilih Tempura Buttermilk Chicken with Rice (RM12.80) dan Liana ambil Spiral Pesto with Grilled Chicken (RM16.40)...haaa ini yang datang...aku nye tu nampak tak memberangsangkan ayam dia...nampak kering dan sejuk...Liana punya plak takde kot spaghetti spiral, so dia bagi spaghetti biasa...ayam nampak kering...huhuhu...
untuk air pula both of us pilih nak cuba teh tarik series diorang...aku pilih Teh Tarik Vanilla (RM6.70) dan Liana pilih Teh Tarik Cincau (RM6.30)..ok la nampak menggoda dengan leleh leleh gitu kannn...hehehe so rasanya?untuk teh tarik ni aku suka la sebab light je aku rasa, tapi Liana tak suka sebab dia cakap manis sangat...bila aku rasa dia punya, memang dia punya manis sikit mayb sebab cincau tu manis agaknya...heheuuu so aku adah tehtarik laaa dengan air dia ni, tapi Liana tak tehtarik sangat...hahaha...
untuk makanan plak, maaf laaa dua-dua tak kena tekak aku...aku rasa dry sangat...ayam dia alahai keras dan kering weh...biasa sangat la pada aku kedua-dua menu tu...sos pesto Liana tu pun tak berapa umphhhh sangat..hahaha entah la kenapa, tak berapa happy la...tak tau la sebab high expectation sangat ke, salah pilih menu ke...tapi perut sis tak happy kat sini...hehehe...
so overall, sis taknak datang sini dah laaa...hahaha sorry Fei & Ali, Air tak Tehtarik dengan uols sangat lah...hahahaha...Air lebih Tehtarik dengan orang lain la macam ni...hahaha...adoi laaa rasa tak puas sangat!so lepas makan kitorang balik rumah Liana, aku lepak sampai lewat petang sebab layan movie kat rumah dia...dannn sebabkan tak puas makan, dinner aku nak something best!sooo nak tau apa aku makan for dinner?tungguuuu...