Friday, September 27, 2019

Cari Makan di IOI City Mall: Suki-Ya

masa jumpa Ain aritu dia ada suggest aku untuk cuba makan di Suki-Ya ni, memula aku ingat kedai Suki-Ya ni sama dengan Sukiya ni, sekali lain okey...Suki-Ya adalah tempat bagi penggemar daging dan kambing...sebabnya kat sini konsepnya adalah eat all you can sukiyaki and shabu shabu...masa sampai ni tak ramai sangat orang, dan kawasan restoran dia agak besar....
konsep kat sini adalah buffet...harga nya adalah seperti yang tertera di bawah ni haaa...so masa aritu kami pi weekday, layan lunch so kena la sorang RM40.35...haa rasa mahal tak?pada aku amat berbaloi sebab apa?haa jap lagi aku ceritakan kenapa...tapi berbaloi kalo korang penggemar daging la...kalo seafood, tak berbaloi sangat...hehehe...
sebabkan ni buffet kan, haruslah ada buffet station yang dipanggil healthy bar...maunya tak healthy, kebanyakannya adalah sayur je la kat sini, pastu ada laaa segala macam ball tu kat situ...meatball, fishball bagai...tapi paling banyak adalah sayuran dan cendawan la...selain tu ada telur dan bahan-bahan nak buat sos...kita leh campur-campur sendiri je ikut suka sos tu...selain tu ada gak la sushi, aiskrim dan air...haaa tu je untuk buffet?what?hahaha takkan makan sayur je kan...hahah sabarrr...
dan yang paling bestnya pada aku kat sini adalah niii bawah ni!free flow ok!ko mintala berapa puluh kali nak minta tambah, dia akan hantar kan...ada beef, lamb dan chicken...ya ampunnnmmenggoda gila dedaging dia yang dihiris nipis ni weh...sungguh la, aku sampai lost count berapa banyak kami tambah...aku rasa ada dekat 25 bekas kot...hahaha!
untuk kuah nya kita leh pilih antara shabu-shabu, sukiyaki, miso soup atau kimuchi...haaa atas saranan staff situ, kami ambil sukiyaki dan kimuchi...sukiyaki tu macam masin-masin sikit, kimuchi plak pedas-pedas sikit...tapi both pun sedap...lagi bila makin lama makin banyak dah daging masak dalam tu, makin sedappp kuah dia...hahaha...seriously terbaik!
kami makan bertiga, aku rasa dalam 25 bekas laa kami ambil daging tu...sekali je rasanya ambil ayam, lain tu memang belasah beef dan lamb je...serious sedappp sangat...dah la nipis, lembut je dagingnya...ada la aku cuba masukkan daging dalam soup then celup dalam telur mentah dan makan...ermmm boleh laaa, tapi lebih baik tak celup kot...pun sodap dahhh...hahaha...overall aku suka tempat ni, dannn seharusnyaaa boleh repeat lagi!hehehehe...terbaik....

6 comments:

  1. fuhhh my ultimate feveret ni! selalu mkn kat Da Men mall je, tak penah try lagi kat IOICM..
    oh btw, Fave ade buat promo tau.. rm28 je utk weekday lunch.. kot2 la u interested kan.. :)

    https://myfave.com/kuala-lumpur/suki-ya-ioi-city-mall-mon-fri-shabu-shabu-lunch-buffet-for-1-person-80136

    ReplyDelete
  2. pernah gi yg kt Pavillion, sempit tempatnya...matcha aiskrim the best..

    ReplyDelete
  3. Dulu selalu makan dekat Alamanda, lepas tu tutup dah. Cawangn IOI belum try lagi. Memang antara buffet yang sedap. Anak2 I kalo datang ke Suki-Ya ni, benda yang dia tuju, Matcha Ice Cream.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh alamanda pnah ada eh. Xperasan plak 😂

      Delete