Wednesday, February 28, 2018

Air Terjun Pelangi, Sungai Lembing

Sambungan dari: Worktrip dari Kuala Lumpur ke Kuantan

dari Kuantan kami terusss menuju ke Sungai Lembing!haaa dalam 40 minit perjalanan je...hahaha ko nampak tak perangai budak berdua ni kannn...panjang akal wehhh demi misi 'tick, tick' kami...hahaha kami terus ke Time Capsule Retreat, Sungai Lembing...penginapan kami malam tu...sebenarnya dalam kereta tu, aku was-was gak betul ke nak tido Sungai Lembing malam weekdays ni...mesti sunyi kan...lagi kawasan Time Capsule Retreat ni....hahaha tapi demi misi outdoor kami keesokan harinya, gigih juga laaa...hahaha aku sebenarnya dah contact staff sini sehari sebelum lagi...dah riki-riki harga bilik, dan pakej untuk aktiviti esoknyaa...hahaha see!last minute konon kann...propa sangat, sedangkan dah well planned!tu gigih pi shopping kat Sport Directs tu!hahaha...sampai di Time Capsue Retreat, kami disambut oleh 2 gadis Melayu yang merupakan pelajar yang sedang jalani attachment di sini...tak lama tu aunty pun datang dan kami buat pembayaran bilik White Cottage untuk 2 orang dengan harga RM118 sahaja...saje aku pilih bilik ni sebab terletak di main building...dulu pernah duk di Parallel dan Capsule tapi taknak kali ni sebab takut takde orang...hahaha...nak tau cerita aku stay di Time Capsule Retreat dolu kala, leh usha sini...
lepas setel check in, aku buat pembayaran untuk pakej trip kami ke Air Terjun Pelangi siap-siap...RM60 seorang...haaa gituu...itulaaa tujuan kami, nak tick list outdoor aku untuk tahun 2018 ni!hahaha tu yang tick, tick tu kann...tak sangka datang peluang secepat ini...hehehe...lepas dah buat bayaran, kitorang dinner makan KFC dan McD...lapar gila weh...lepas makan, lepak tengok tv, iron baju, mandi dan rest...sempat aku bersembang dengan 2 staff tadi tu...diorang kemain rajin masak karipap bagai malam tu...pastu baru tau ramai gak stay malam tu...kat belah Parallel dan Capsule ada 7 orang dan kat White Cottage ada 3 orang lagi...semua pun akan join trip ke Air Terjun Pelangi esoknya..yeayy terus tak jadi nak takut tido Sungai Lembing...hehehe...

esoknya seawal 5.50 pagi aku dah terpacak depan pintu...jumpa laa dengan another 10 orang yang stay kat situ jugaa...sembang-sembang sambil tunggu truck pick up sampai...dalam jam 6 pagi truck pick up dah sampai...sempat la solat Subuh dulu sementara nak tunggu semua siap...Subuh lewat, sib baik laa pick up tak jalan sharp on time...
lepas pick up kat hotel diorang akan bawa kita minum pagi di pekan...kebanyakan kedai dah buka tu kedai cina, tapi nasib baik ada sebuah kedai melayu...so ke situ je la kitaaa...layan nasi minyak weh pepagi buta tuu...hahaha oh ya makanan ni tak masuk dalam harga pakej ye, bayar sendiri...dan kalo tak sempat solat kat hotel, aku rasa leh je tumpang solat sini, luas kawasan diaa...
dan dalam jam 6.45 pagi, kami mulai menaiki truck menuju ke Bukit Sunrise...memula je jalan kat jalan tar weh, lepas tu dia mula masuk ke jalan takde tar...memang melantun-lantun la kita kat belakang truck tu...dah la sejuk awal pagi, angin kuat lagi...menggigil la jugakk...baju dah la tak tebal manaaa...hahaha...pasrah je laa...
dalam 15 minit perjalanan tu, kami pun sampai di Bukit Sunrise...layan sunrise kat sini sampai terang...cantik juga view masa ni, cumanya taknampak betul-betul sebijik matahari keluar...maybe awan tebal lagi masa ni...dalam hati doa laaa moga keluar matahari hari ni sebabnya kat Air Terjun Pelangi tu, kalo takde matahari memang takde laaa pelangi diaaa...
dalam jam 7.15 pagi kami pun mula bergerak meninggalkan Bukit Sunrise...masa ni jalan memang melantun-lantun laaa...sakit perut weh...kalo rasa nakpi toilet tu, pergi la siap-siap sebelum naik pick up kat pekan tadi tu...hahaha...perjalanan sejauh 10 km menuju ke pintu masuk Hutan Simpanan Kekal...memang lalu tepi lereng bukit la, lalu dalam hutan laaa...siap meredah anak sungai lagi...cool gila aku rasa...hahaha...dalam truck memang layan perasaan dan hentakan je laaa...
dalam 20 minit kita akan lalu Xcape Resort yang merupakan tempat nak buat aktiviti lasak kat Sungai Lembing ni, tapi jauh gilaaa dari pekan weh, dengan takde line internet nya...takde laaa aku nak duk sini...tapi macam best sebab ada sungai jernih gilaaa kat depan resort nih...
lepas dari resort tu kita akan masuk ke Hutan Simpanan Kekal...dari sini dalam 8 km lagi nak sampai ke tapak permulaan trekking ke Air Terjun Pelangi...tapi masalahnya jalan takde tar kan...ko jangan harap laa nak sampai cepat...hahaha masa ni lalu sungai yang cantik weh...jernih kebiruan air dia...cantik sangat!
dan selepas hampir sejam dari Bukit Sunrise tadi melompat-lompat dalam truck menahan sejuk, akhirnyaaa kami sampai di tempat permulaan trekking ke Air Terjun Pelangi...kat sini siap ada toilet kena bayar RM0.30...pastu leh sewa kasut getah dan juga tongkat untuk kegunaan trekking nanti...guide tu cakap untung kami datang weekdays ni, cuma 3 trucks je gerak ni, so tak ramai sangat...kalo weekend, leh sampai 45 trucks tauu...gila sesak weh!
dah siap semua orang, kita pun memulakan trekking kitaa...kalo sebelum ni, mula-mula je dah kena lompat dalam air sungai paras pinggang..tapi sekarang dah ada batu dahh, so jalan atas batu je laaa...cuma kena hati-hati sebab deras gak airnyaa...ada budak pakai selipar, memang hanyut selipar masa ni...then diorang tengan buat jambatan, siap jambatan tu sok memang tak kena air la kitaa...
kitorang ni dalam 30 orang la, so ambil masa gak nak tunggu semua orang lepas melintas sungai tu...guide memang membantu la, sebab air sungai tu deras sikit especially kat bahagian tengah...kalo dolu takde batu ni, lagi ambil masa agaknya nak meredah kann...hehehe...
bila semua dah lepas melintas sungai, kita mulakan perjalanan trekking menuju ke Air Terjun Pelangi...nak trekking ke Air Terjun ni tak jauh sangat dalam 1 km sahaja...trek dia plak aku leh consider mudah laaa...ada laaa naik turun tapi tak ekstrem mana...sistur acah-acah fit duk jadi lead group ni...hahaha semput gak la masa mendaki sesetengah tempat tu, tapi boleh laaa...hahaha...
lepas 25 minit trekking, dah nampak dahhh air sungai mengalir...masa ni ada lagi 100 meter lagi nak sampai ke Air Terjun Pelangi...memasing dah excited dahh...nampak plak matahari cerah memancorrr...hehehe....100 meter terakhir ni dah kena mendaki batu-batu dah...so memang kena hati-hati laa...sebab tu kena pakai kasut yang sesuai...ada budak dalam group kami last sekali kena buka kasut sebab terlalu licin takleh nak panjat batu...
dari jauh nampak Air Terjun Pelangi dengan pelangi yang teranggg...aku dan Zu berhenti dulu beberapa meter dari air terjun sebab nak ambil gambar...gila lawa wehhh dari sini sebab leh nampak langit sekali gambar...haaa apa lagi, sakan la kami berdua bergambar kat sini...cantik sangat!Syukur dapat tengok sendiri keindahan Air Terjun Pelangi ni...tick pertama tercapai!
lepas dah puas bergambar, kami gerak naik atas lagi sikit...makin rapat ke air terjun...licin sikit la kawasan ni sebab memang berbatu...then kami berhenti lagi untuk ambil gambar lagi...sakan laaa nonstop ambil gambar sebab cantikk sangat!matahari sangat memancar-mancar...air terjun ni plak facing matahari naik, tu yang munculnya pelangi ni...memang best time nak tengok pelangi ni kena sampai sini dalam jam 9  ke 10 pagi laa...
pastu kami keluarkan muffin yang dibeli dari Starbucks semalam beserta lilin nak celebrate birthday Zu...gitu tau, terus wishlist birthday seterusnya ke air terjun jugak tauu...hahaha abes laaa mana nak carik air terjun lagi lepas ni...hahaha...
lepas tu baru la kami naik ke atas area kolam air terjun tu...sambung lagi ye bergambar...air memang memercik la kat atas ni sebab air terjun dia jenis bukan deras tu, so memang macam air hujan je duk kat bawah tuuu...tapi tetappp cantikkk...aku cakap ngan Zu, orang kita siap sibuk pi oversea nak tengok air terjun cantik, sedangkan kat Malaysia pun adaaa yang sangat cantik!hehehe...
lepas puas bergambar kami banai mandi plak...syiok gilaaa mandi air terjun ni...lepas dah mandi, kitorang makannn...dalam pakej kami ambil ni dah termasuk diorang masakkan maggi untuk kita dan juga air panas...ko dapat bayang tak nikmat diaaaa lepas mandi sejuk-sejuk tu ko makan maggi panas dan minum air panas?terbaik!
lepas sejam setengah melepak di Air Terjun Pelangi tu, kami pun mulai turun...kali ni aku dan Zu kat depan lagi...dengan guide Melayu dari group lain...sembang punya sembang, beriya pakcik tu kagum kat kami berdua kononnya orang bandar tapi pandai masuk hutan....hahaha pastu siap eksyen berlari-lari anak dalam hutan lagi masa balik tuu...hahaha acah-acah trail runner kauu...hahaha...perjalanan balik rasa kejap gilaaa...dalam 30 minit kami dah sampai kat tempat mula trekking tadi...
dan kemudian kami naik truck untuk kembali semula ke pekan Sungai Lembing...perjalanan mengambil masa dalam 45 minit juga laaa...terumbang ambing kita kat belakang tu...bila dah nak masuk jalan tar tu semuaaaa menghelakan nafas legaaa...tak larat duk belakang tu...hahaha tapi best lah trip ni...memang wajib pergi la Air Terjun Pelangi ni kalo korang ke Sungai Lembing...aku memang highly recommended!terbaik!
then truck hantar kami terus ke penginapan kami...masa ni dah dekat jam 12 tengahari dah...patutnya dah kena bersiap untuk check out laaa...tapi kami berdua minta extend lambat sikit check out sebab ada satu lagi misi tick kami nak buat ni...hahaha haaa kemanakah kami?tunggu dalam next entry ye!

18 comments:

  1. haa betul akak teka hehehe... sbb baru pegi jugak cuti hr wilayah hr tu dgn anak2. Mmg cantik berbaloi melantun lantun duk belakang track hahah.

    tq ye dayah, dr blog ni byk tmpt tau, mana yg sesuai mmg hangkut semua anak2 dan diorg pun suka.


    *kaklina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kannn memang berbaloi2 kak...saya suka tempat ni...nak repeat pun bolehhh sajeer...best!

      Ok kak. Mmg tujuan blog nk bg info pd org ramai n galakkan org ramai berjalan2 dlm dannn luar negara...hehe

      Delete
  2. Saya tak teka plak air terjun pelangi sbb DJ pernah pergi kan? Tapi best ah toilet pun dh cantik! untung pergi tak ramai orang. Saya pergi macam pasar punya la ramai orang, siap jem lagi semasa trekking

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah pi Sg Lembing jeee...Air Terjun Pelangi baru 1st time sampai masa ni...hehe haah mmg xramai org masa kami pi myb sbb weekdays kann...mmg rezeki sgt laaa...hehe

      Delete
  3. berlari-lari anak dengan eksyennya tak tahan... hahahahaha

    ReplyDelete
  4. nampak best ekspedisi kali nih

    ReplyDelete
  5. Balik semenanjung,jika berkelapangan nak juga akak ke lokasi ini.pasti seronok Mandi Manda sesudah trekking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je kak...senang je nak ke sini...hehehe memang syiok lepas trekking tu berendam!dapat plak makan megi dan kopi panas lepas sejuk berendam tuu...perghhh....

      Delete
  6. Assalamualaikum, boleh tau tak pakej ambil dari mana? Ade contact number?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saya ambil pakej dengan tempat tinggal ni, dia yang uruskan dengan company trip tu...so xsure nama company tu apa...

      Delete