Monday, January 4, 2016

Winter Trip to Beijing & Xi'an, China!

wohoooo...ada lagi ker yang membaca blog aku ni wei...hahaha alahaiii...lama gila tak berupdate...memang bajet busy sangat la kan aku 2 bulan terakhir di tahun 2015 ni....hehehe tapi dalam busy tu, Alhamdulillah sempat laaa last minute buat itinerary dan booking segala yang patut untuk trip penutup 2015 aku ni...Alhamdulillah selamat menjejaki tanah air pada Sabtu lepas selepas seminggu berkelana di China...trip kali ni sepatutnya bertiga dengan dini dan liana...tapi sebabkan keadaan kesihatan dini yang tak berapa mengizinkan, akhirnya aku berdua bersama liana jer yang meneruskan trip ini...
dari Malaysia kami terbang terus menuju ke Xi'an!sampai je kami disambut dengan suhu 0 darjah!pehhh...syiok!hahaha...syukur sangat-sangat kebanyakan tempat yang aku plan nak pergi dapat pergi...cuaca pula ada masa terang, ada masa sendu...tapi syukur la masa pergi tempat-tempat wajib tu, cuaca sangatla best!happy gila dapat tengok Terracotta Warriors depan mata, lepas tu buat kerja gila naik basikal dalam suhu -1 darjah, tengok masjid tertua di Xi'an dannnnnn makan street foods di Muslim Quarter...enjoy sangat-sangat!
selepas 3 hari di Xi'an, kami menaiki train laju terus menuju ke Beijing pula!sepanjang perjalanan cuaca memang sendu...kabus tebal gila...masa ni dah pasrah dah kalo ke Great Wall nanti cuaca macam ni gak...sape suruh datang masa winter kan...tapi, rezeki Allah tak siapa tahu...cuaca cerah sepanjang masa kami kat Beijing terutamanya semasa di Great Wall!syukur sangat-sangat...banyak tempat yang kami sempat terjah di Beijing...paling best bila dapat sampai ke 3 buah masjid yang aku nak pergi di Beijing...dan lagi best bila dapat makan yang sedap-sedapppp sepanjang masa di Beijing!nyummeh!
aku sangat-sangat happy dengan trip kali ini...walaupun buat persediaan last minute, aku syukur sebab ada kawan-kawan yang sangat membantu!semua kawan-kawan tu aku kenal melalui blog ini...thanks to En Mie yang sudi share itinerary Beijing dengan aku, sangat-sangat membantu...to Syieda, thanks cikgi sebab bagi direction yang terbaek!thanks kat Scdha Sein atas info-info terkini di Xi'an...dan buat semua blog yang sempat aku baca sebelum pergi ke China ni seperti Naramas Aman, Hafeeza Fauzi dan lain-lain....thanks semua...korang memang rocks!nanti aku akan ceritakan in details yer trip aku China kali ini...insyaAllah...

15 comments:

  1. Jeles tengok pemandangan kat Graet Wall tu... huntungnya takde kabus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la mmg rezeki btol enmie...xsngka cerah gitu... :-)

      Delete
  2. waaaa...dara jelita sudah slim melim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha xde nya slim kak...berkilosss lg tuh...hehehe

      Delete
  3. Oh, yg stimboat tuh memang sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ar lg mkn masa winter...marveles!

      Delete
  4. haruskah aku jeles dgn gambo kat greatwall tuh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi gmbo ko kt greatwall pun terang benderang wei...

      Delete
  5. Turn aku ngan Jea lak nak doa banyak2 supaya cuaca terang benderang kat GW tu. Btw, kaitan sangat video ngan hashtag eh. Coii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa sila doa lbih sikit...hehe hashtag #cintahati

      Delete
  6. Boleh tak share intineri pjalanan di fitriahhani@gmail.com pcutian ke xian sbb sy nak bagpackers dgn mak untuk 10 hari.. Terima kasih..

    ReplyDelete