Tuesday, January 6, 2015

Good Bye 2014 & Welcome 2015!

woot woot!dah terlambat sikit la nak ucap Good Bye 2014!sebabnya trip hujung tahun baru ni terlajak sampai ke tahun baru...hehehe Alhamdulillah tahun 2014 merupakan tahun yang terbaik untuk aku...kalo nak cerita bab travel, aku happy banyak trip dalam dan luar negara yang dapat dilaksanakan...cuma tahun 2014 ini juga menyaksikan ketraumaan aku untuk naik flight disebabkan pelbagai insiden yang melibatkan flight negara kita...dengan MH370, MH17 dan juga terkini QZ8501...lagi memberi kesan bila kejadian MH370 dan QZ8501 berlaku semasa aku berada di luar negara!Tuhan jer tahu betapa berdebarnya tiap kali aku naik flight nak balik Malaysia selepas insiden tersebut...huhuhu Al-Fatihah buat semua mangsa yang beragama Islam...semoga roh mereka ditempatkan di kalangan yang beriman...dan semoga misteri kehilangan MH370 dapat diselesaikan...Amin....sama-sama kita doakan semoga tahun 2015 menjadi tahun yang lebih baik buat kita semua, rakyat Malaysia!Amin....

Moeraki Boulders, New Zealand

ok tanpa membuang masa, ayuh lihat kegigihan aku menyahut seruan Visit Malaysia Year 2014 dan juga sahutan trip ke luar negara bagi tahun 2014...bermula pada JANUARI 2014, tirai trip dibuka dengan trip ke Melaka bersama asie dan irma...demi nak pergi kenduri kawin adik dayaho, tapi akhirnya menjadi VMY2014 kami yang pertama!memang enjoy giler trip ni sebab dapat pergi the other side of Melaka yang tak pernah dilihat sebelum ni...
masih dalam mood VMY2014, gigih ajak sue join trip ke KL!hehehe selama ni pergi KL, tak pernah pun hayati sisi pelancongan kan...kali ni, trip ke KL kami jejak tempat-tempat menarik di KL, dan surprisingly memang ada banyak tempat best untuk dilawati di KL ni tau...sehari memang tak cukup!
orang selalu cakap, kita suka take for granted perkara yang dekat dengan kita kan...yup aku sangat setuju!selama ni tak pernah fikir pun betapa indahnyaaaa Putrajaya!7 tahun kot kerja kat sini...baru tahun 2014 ni laaa terhegeh-hegeh nak appreciate taman-taman yang ada di dalam Putrajaya...dimulakan dengan Taman Seri Empangan...memang cantik...sesuai sangat untuk beriadah...
dan pada penghujung bulan Januari 2014, trip luar negara dirasmikan dengan trip ke Banda Aceh, Indonesia...syukur sangat dapat pergi ke sini setelah lamaaa duk berangan nak melihat sendiri kesan tsunami yang melanda Tanah Serambi Mekah ini pada 10 tahun yang lalu....trip juga dimaniskan lagi dengan misi bersama adik-adik di Dayah Nurul Huda... =D
pada FEBRUARI 2014, balik jer dari Banda Aceh, dah kena melayan si budak tecik ni pulaaa...kali ni kami ke Farm In The City, Seri Kembangan!memang menarik sangat tempat ni untuk kanak-kanak...sangat best!kakak pun sukaaa....
kemudian layan pula Cruise Tasik Putrajaya....memang best....tak pernah-pernah aku terpikir nak naik cruise ni, tapi demi VMY2014 kan, dan juga permintaan mak aku...maka layan juga laaa...nasib pergi masa Cuti Hari Wilayah, ada diskaun sikit...
semangat VMY2014 tak pudar di Putrajaya...seterusnya aku membuat lawatan ke Laman Megalit, Taman Putra Perdana...memang menarik tempat ni kalo nak beriadah...cantik!cuma kalo pergi dekat senja tu, boleh tahan banyak gak nyamuknyer!hehehe
dan penghujung bulan Februari, aku bersama cikwan, cikwi dan amirah ke Bandung, Indonesia!last plan punya trip nih...pergi semata teman cikwan nak shopping barang kawin...kerlass ko kan cikwan...sekali cikwi dan amirah nak ikut sekali...trip ketiga aku ke Bandung, baru la berkesempatan untuk ke Kawah Putih!memang cantik!
pada MAC 2014, aku sepatutnya bersama mak, abah dan anim ke Jepun untuk melawat adik sebelum adik habis belajar...tapi last minute, sebab arwah atok aku tak sihat, mak dan abah aku tak jadi pergi...cuma aku dan anim saja yang ke Jepun berjumpa adik....tripadikberadik yang penuh drama ini berjaya ke Osaka, Kyoto, Kobe, Hiroshima dan Universal Studio Japan....
pada APRIL 2014 sepatutnya takde apa-apa plan pun...sebabnya dah kesangapan lepas balik dari Jepun...tapi dah nama kaki jalan kan, memang gatal kaki tak pergi mana-mana...terus ajak asie dan irma naik ETS menuju ke Ipoh, Perak!yeay!kat sana dah ada sue yang menanti dan bawa kami berjalan-jalan di sekitar Ipoh...memang terbaiklah trip ni!
awal bulan MEI 2014, aku bersama sue dan dini menjejak bumi Surabaya, Indonesia...akhirnya selepas setahun trip ini tertangguh dek PRU2013...sampai juga kami ke Mt Bromo ini...cantiknya pemandangan di sini...memukau sungguh!
penghujung bulan Mei, aku dengan asie dan irma telah membuat roadtrip ke utara sempena nak ke kenduri kawin cikwan...sebelum tu sempat singgah di Ipoh, Perak dan juga Kuala Muda dan Lembah Bujang, Kedah...
masuk je bulan JUN 2014, selesai kenduri cikwan...kami pun terus kan lagi perjalanan menuju ke Sik dan Alor Setar, Kedah...
dari Kedah, kami panjangkan lagi langkah menuju ke Perlis Indera Kayangan pulaaa....demi mencari seafood dan harumanis....nyummeh.....
kemudian ada pula Floria Putrajaya 2014 yang diadakan di belakang opis aku...haruslah kena pergi juga kan tahun ni sebab tahun sebelumnya tak pernah nak pergi....hehehe memang menarik berwarna-warni!tahun depan boleh pergi lagi...hehehe
dan pada pertengahan Jun, kami sekeluarga telah ke Melaka...asalnya nak pergi kenduri anak sepupu aku kawin...tapi haruslah ambil peluang bercuti sekali kan...
pada akhir Jun, sebelum puasa, sepatutnya aku ke Bangkok, Thailand...tapi sebabkan keadaan keselamatan di sana tidak memuaskan, kami ambil tindakan untuk membatalkan trip tersebut...sobsss....

bulan JULAI 2014 ni aktiviti slow sikit la sebab puasa...dan rayaaa...tapi selepas beberapa hari raya, kami sekeluarga telah bercuti ke Morib, Selangor!ingatkan pergi time raya ni tak ramai orang...rupanya penuh gilaaa tempat niii....fuhhh....
pada OGOS 2014, dapat peluang menghadiri conference di Pulau Pinang bersama asie dan irma...memang tak lepas peluang laaa untuk berjalan sekali kan...dah la conference jatuh hari rabu sampai jumaat...memang bersambung ke hujung minggu laaa trip kami ni....puas hati dapat banyak food sedap!
balik dari Pulau Pinang, sempat singgah jalan-jalan di Kuala Kangsar dan Gopeng, Perak pula...sue sekali lagi menjadi guide kami di sini....memang best!banyak tempat tak pernah pergi, kami pergi kali ini...tahun 2014 ini juga menyaksikan betapa banyakkkk kalinya aku ke Perak!kembali ke tanah kelahiran kekdahnya ni...hehehe
awal SEPTEMBER 2014 dimulakan dengan perjalanan ke Port Dickson, Negeri Sembilan dan Bagan Lalang, Selangor bersama keluarga...melayankan si budak tecik tu laaa kan sambil pergi kenduri kawin anak kawan abah....
dan kemudian untuk trip tiup lilin aku pada tahun 2014, aku dengan dini telah ke Brunei Darussalam!sepatutnya trip sekali dengan sue, tapi sebabkan dia baru bertukar tempat kerja, so payah nak minta cuti...trip singkat, banyak dugaan tapi berjaya diharungi dengan positif dan kami enjoy!
bulan OKTOBER 2014, di kala sibuk dengan pelbagai event di pejabat, sempat juga aku, dini, amoi dan sue merancang percutian hujung minggu ke Kuala Kubu Bahru, Selangor...percutian tak berapa terancang ni end up menjadi trip hujung minggu paling awesome buat kami semua!aktiviti yang agak rare untuk kitorang...bersatu dengan alam katanya....hehehe
awal NOVEMBER 2014 aku bersama mak dan abah ke Port Dickson, Negeri Sembilan...layankan abah nak hadiri reunion geng askar dia dulu, sambil tu ambil peluang pusing-pusing PD...layan jugak...
berbekalkan tiket return hanya RM56, aku bersama sue, asie dan irma telah ke Kuching, Sarawak selama 2 hari 1 malam...weekend getaway katanya...patutnya dini join sekali, tapi last minute ada plak hal dengan kesihatan, terpaksa kensel...percutian yang penuh dengan agenda makan dan makan ini memang best!senak giler perut pada trip kali ni...tapi memang best!
dan akhir sekali....pada DISEMBER 2014, selepas lebih sebulan tak pergi ke mana-mana....aku bersama sue dan dini telah melaksanakan trip tiup lilin dini di Gold Coast dan Brisbane, Australia dan South Island, New Zealand!fuhhh trip mega paling lama dan paling mahal dalam sejarah travel aku buat masa ini....tepuk dahi, intai poket lepas balik dari trip ini....tapi memang sangat best dan berbaloi-baloi!tak sabar nak share ngan korang semua keindahan bumi New Zealand ini nanti!
syukur sangat-sangat tahun 2014 ni dimurahkan rezeki untuk berjalan melihat bumi Allah ini...semoga tahun 2015 akan menjadi lebih baik..dan semoga semua perancangan yang telah ada ini dipermudahkan...buat yang belum terancang juga moga dipermudahkan jugaaa....Amin....yeahhh and now time to say Welcome 2015!please be good to me OK! =)
Moeraki Boulders, New Zealand

36 comments:

  1. suka duka 2014... ^_^ ok masuk tahun baru... sila update entry NZ.. hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.moga thn ni lbih baik dr yg lps..insyaAllah...hehe

      Delete
  2. ambuii...meriahuolls throwback 2014 ko..
    apa2pun, moga 2015 lebih ceria, bertenaga dan luas perjalanan...gittewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks beb.same wishes utk ko gak!

      Delete
  3. happy new year dan salam maulidul rasul DJ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak..happy new year dan salam maulidurasul juga..

      Delete
  4. meriahnya jadual 2014 dia. i iz jelly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...jgn ler jelly jelly...ko pun xde kurangnya..hehe

      Delete
  5. Replies
    1. Hahaha thn ni kenot..pnuh oredi...

      Delete
  6. Hye. Dulu awak ade follow saya kat blog lavenderbackpacker.blogspot. saya intan lavender. Blog tu saya dah tutup can kini saya bukak blog baru. Jom la follow saya di www.dorsettpink.blogspot.com. masih lagi cerite pasal travel and InsyaaAllah akan update travelogue yang tertunggak

    ReplyDelete
  7. tak terkira punya banyak nye trip DJ.... memang sokong VMY2014 ni heheh

    ok...tak sbar nak baca trip tiup lilin dini tu....segerakan entry nya ye....

    salam tahun baru DJ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu la thn lps byk plk bjlnnya..thn ni nk kna kurangkan sikit..hehehe sabar2..tgh kumpul mood ni.hehe

      Yeay salam tahun baru jugak!

      Delete
  8. Banyaknya dia berjalan tahun 2014. Semua nampak happening. Happy New Year.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rezeki leez...Alhamdulillah...hehe yup happy new year to you too!

      Delete
  9. Amboiii jeles nya aku kat ko sbb dah ada plan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ala plan kecil2an jer...hehehe

      Delete
  10. Hepi new yearrr... Semoga tahun 2015 lebih hebat lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks beb...sama2 la kita yer...insyaAllah...

      Delete
  11. Semoga diberi kesihatan yang baik...untuk menjelajah bumi Allah yang luas ni.

    Paling xboleh blah adalah trip ke Kuching sebenarnya...sebab nampak macam lama tapi rupanya 2d1n je kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezzaaa tq tq...hehehe haaa tu namanya silap mata travel!kuikuikui

      Delete
  12. Dan ketika di FLORIA tu lah kita bersua muka! Hiks...
    Tak pi makan kat Cafe NRE lagi ker hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yezzaaa...kata duta floria kan ko...

      huh, xsedap lah cfe nre...buat penat aku jalan jer!hehehe

      Delete
    2. DJ

      hari tu ko kata makan kat cafe NRE sedap sebab ada ....???

      hahahaha

      Delete
    3. taman cinta berperahu kat tengah-tengah tu?hahaha

      Delete
  13. Seronoknya, banyak tempat dah dia berjalan. Harap nanti include kan sekali diri ini kalau nak pergi berjalan lagi ok?

    ReplyDelete
  14. cayala Dj! like! =D

    ReplyDelete
  15. ngahhhhhh.sile reserve 28.02.2015 and datang ke seremban!

    ReplyDelete