Tuesday, January 27, 2015

Summer in Downunder: Day 4.1 - Gold Coast, Australia to Christchurch, New Zealand

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 3.3 - Arabesque Bazaar dan Surfers Paradise, Gold Coast

hari terakhir kami di Vibe Hotel, Gold Coast adalah merupakan hari krismas!seawal jam 4 pagi kami dah bangun, bersiap dan sarapan Nasi Goreng Kampung keluaran Brahim's....kena makan berat pagi ni sebab nanti lamaaaa tak jumpa makanan...huhuhu selesai semua, sempat laaa jugak lepak kali terakhir di balkoni yang best nih...jam 6 pagi dah terang dah kat sini...lepas tu terus turun dan check out...sempat tanya kat staff tu earliest tram dan bus untuk ke airport pukul berapa...sebabnya hari ni kan krismas!mesti tak sekerap dan seawal biasa kan...
staff tu tolong ushakan Translink untuk kitorang...memang bagus website ni untuk kita plan perjalanan kita di Australia...tapi mamat ni bagi masa pukul 7 pagi bus dari Boradbeach Station, so kami boleh naik tram dari Surfers Paradise ni jam 6.40 pagi punya...tapi sebab dah alang-alang kami turun awal ni, kami terus jer la ke tram station...sekali ada jer tram awal dari 6.40 pagi tu...terus kami naik dan tiba awal di Broadbeach Station....kemudian ke Stop A untuk menunggu bus...actually bus stop ni sama station jer dengan tram tu cuma dia ngadap ke belah luar jalan...

masa tengah melanguk kengantukan menunggu bus, tetiba dengan pengumuman yang tram ada problem...kiranya tram yang kami naik tadi adalah the last tram yang operate untuk pagi tuu...fuhhh Alhamdulillah lega kami sempat naik kan...tak sia-sia bagun awal...kalo tunggu yang 6.40 pagi punya tu, memang tak tau la macam mana punya kalut kami nanti...huhuhu pada jam 7.06 minit, bus nombor 777 pun tiba membawa kami ke airport...lega betul bila dah dapat naik bus ni...risau jer sebab pagi krismas kan, kot-kot semua sibuk nak raya takde sape plak nak bawak bus...
sampai di Coolangatta Airport dalam 7.45 pagi...cepat-cepat kami menuju ke kaunter Jetstar bagi destinasi ke Christchurch, New Zealand untuk urusan check in...excited dah masa ni sebab macam tak percaya sikit jer lagi nak menjejakkan kaki ke NZ!macam mimpi!huhuhu tapi tetap debar nak menempuh kanter check in, imigresen, kastam dan naik flight!hohoho semoga semuanya dipermudahkannn....sampai turn kami di kaunter check in tu, ada 1 luggage jer yang kami check in...memang beli 15kg jer untuk beg makanan, share bertiga...lagi 10kg adalah handluggage...tapi staff tu tak timbang pun handluggage kami...oh ye, now Jetstar dah turun berat handluggage ke 7kg saja tau...haaa masa check in ni, tetiba je jadi slow sebab staff tu tak biasa dengan binti ni..dia konpius mana surname, mana middle name...jadinya urusan kami sedikit lambat...nasib baik ada coklat free kat kaunter sempena krismas, dapat gak alas perut...hehehe tak lama lepas tu kami pun dapat boarding pass masing-masing!yeay!lega satu perkara setel...makin hampirrr dengan NZ ni!yiihaaa!
tanpa membuang masa terus masuk ke kastam dan imigresen...semua urusan mudah sangat...untuk ke international departure hall kena lalu 2 kali kastam yer...means 2 kali ler scan beg...pastu sampai jer kat international departure hall dah bertambah excited dah!sempat pi toilet dan nampak ada multi-faith room kalo nak solat...memang ada tempat wuduk semua...
pastu kami pun duduk melanguk di hadapan gate flight Jetstar yang akan ke Christchurch!haaa masa ni laa sibuk update FB bagitau orang kampung yang kami akan ke negara yang seterusnya iaitu NZ!excited weh...selama ni mimpi jer nakpi sini...tak pernah sangka akan ke NZ sebab macam jauhhhh jer kan...huhuhu terharu....syukur....
tepat jam 9.40 pagi, flight take off meninggalkan bumi Australia....ketiga-tiga kami terus pengsan!almaklum bangun awal gila hari ni kannn...walaupun budak-budak belakang kitorang punyaaa lah bising!tapi abaikan jer laaa...tak mampu nak buka mata dah!perjalanan dari Gold Coast ke Christchurch mengambil masa 3 jam lebih...dalam sejam lagi nak tiba, barulah kami semua buka mataa...masa ni baru la sibuk nak isi arrival card...tetiba jerrrr hati aku berdegup kencang!sebabnya terbaca pasal visa untuk masuk NZ?what?why?macam tak pernah baca pun perlu visa masuk NZ?tapi aku memang tak pernah search pun secara spesifik NZ perlu visa ke tak...tapi thru pembacaan blog tak pernah cakap pun kan...adusss dari dah excited nak sampai NZ, terus debar giler kot-kot kena patah balik Australia nanti kan sebab takde visa...tapi cuba sejuk kan hati mayb visa on arrival kot boleh buat...huhuhu dalam cubaan nak tenang hati sendiri, tetap cuakkk okeh....
tak lama lepas tu mula nampak gunung ganang kat bawah...maknanya dah masuk NZ woi!aduhai cantiknyaaa...tetiba nak drama plak, sedih plak rasa kaloooo tak dapat masuk NZ sabit pasal visa kan...terasa nyesal tak pernah cari info pasal tu...huhuhu tapi tetap asyik layan pemandangan...macam dalam gambar jer cantik dia...masa ni summer, so takdelaaa snow capped mountain...kalo tak mesti lagi cantik kan....
semakin hampir dengan Christchurch, dah mula nampak sungai dengan air yang biruuuuu!tapi sungai macam dah kering jer, mayb sebab summer...tapi tetap seronok!biru tuuu...macam gambar dalam internet tuuu...hehehe dan kami makin hampir dengan Christchurch bila dah nampak laut di hadapan!yeay!sekali flight buat u-turn kooo...seram sejuk gak rasa....hahahaha!
dan akhirnya pada jam 3.30 petang waktu NZ (cepat 3 jam dari Australia, cepat 5 jam dari Malaysia) kami selamat mendarat di Christchurch Airport...Alhamdulillah....macam tak percaya jer masa ni....hehehe masa nak lalu imigresen tu, sangat laaa debornyaaa...risau isu visa tu laaa...sekali sampai jer di kaunter tu, buat muka manis sambil wish krismas kat diorang...dan urusan imigresen berjalan lancar....saat dia cop jer 'visa' kat passport aku, terus rasa nak melompat!hahaha visa yang dia maksudkan adalah cop tu laaa...visa 30 hari jer leh duk kat NZ ni...hoih buat aku cuak jer tau dengan terma visa tuh...hehehe

lepas tu ambil luggage dan kena lalu kastam pulaaa...again lebih kurang Australia jer strict depa ni...memula beratur untuk diorang tanya apa yang kita bawa...ada bawa pape bahan terlarang ke...bila cakap ada food dia tanya apa, aku terus tunjuk list yang dah disediakan...lepas tu dia suruh beratur ke kaunter untuk diorang check lanjut beg kita...masa kat kaunter ni, diorang pun buka la beg makanan kami...pastu aku bagi list makanan tu jugak...terkejut mamat kastam tu sampai panggil kawan dia tunjuk list tu dan puji kami okehhh...hahahaha terus dia tak check sangat...bajet kami ikhlas dan jujur la tu kannn...hehehe wahhh lega gila bila dia suruh tutup beg dan tunjuk jalan ke arah scan bag dan keluar...yeay!

setelah mengharungi pelbagai debaran dan cabaran, ewahh...akhirnya baru laaa nampak perkataan 'haere mai'!Welcome to Christchurch!yeahhhh serius macam tak percaya...akhirnya jejak juga kaki kami kat NZ ni...Alhamdulillah....oh ye, haere mai tu adalah bahasa Maori, indigenous peoples in NZ ni...semangat dan seronok dah masa ni!
keluar di arrival hall, kami duk lepak kejap di kerusi yang disediakan...rasa macam penat pula masa ni lepas berdebar-debar tu kan....hehehe relaks, pergi toilet, main internet...yeah Christchurch Airport ada wifi free okeh!hehehe update apa yang patut pada keluarga dan rakan-rakan...then aku rasa lapar giler kot, nampak Long White Coffee yang terletak berhampiran tempat duduk kami...terus pi beli Cookie Time Cookies!dengan air coke...orang cakap kalo ke NZ ni kena cuba makan cookies ni...hehehe sedapp!dah la besar, memang kenyang la untuk sementara waktu...=D

24 comments:

  1. new zealandddddddd........... tak merasa tengok snow capped mountain tu sbb ritu flight malam... ada chance kena repeat lagi ni.. bahahhaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yezzaaa sila la repeat Anil!hehehe boleh pi north island plak...hehehe

      Delete
  2. Entry yg ku tunggu2...NZZZZZZZZ....... cantik tol gmbr gunung2 dari atas tu... aku ade amik gak area fuji dari Tokyo nak balik Kansai ritu... tp x selawa yg ni la.. yg tu gegar2 ke laot..ha..ha... in real life lawa, bila masuk kameraku, hancus.... ishh DJ ni , buat takot aje la.. Kite pon dok terpikir sambil baca, errr ade visa ke nak masok NZ...? kikikiki.... aishhh bilalah nak sampai..aishhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe mmg cantik farikica...kalo tgk live lagi lawaaa...rsa mcm lukisan!huhuhu haaa tu la bedebor sgt kan, tu la nasib bila tak study abes...hehehehe insyaAllah nanti sampai la tu... =D

      Delete
  3. Replies
    1. hehehe sabarrr mrs...tgh berusaha keras nih...hehehe

      Delete
  4. selalunya kalau aku book tiket flight mmg aku drop terus "bin" sebab nnt byk soal lak. so far tak penah lg kene pape x kasik boarding ke ape.

    kia oraaa DJ! ahaks! aku lak excited! cookies time tu sgt sedapppp! teringat dulu beli bawak balik 2-3 keping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku mmg xpnh ltk binti gk masa bli tiket.tp ni myb masa tgk pasport kot.mmg ada ler binti tu.aku pun xsure ape mslh pkcik tu sbnanya sbb dia mcm key in smula nma ktorg...

      Yezzaaa kia ora john!hahaha mmg sedap!choc dia beso2..best!aku pun beli dlm paket kcik2 n besar2 bwk blik...hehe

      Delete
  5. Replies
    1. Akhirnya entry nz kuar?hiksss....

      Delete
  6. Rasanya staff Jetstar memang tak paham2 pasal Bin/Binti ni. Pernah kena time ke CHC jugak, anak2 member yang ikut skali ni nama dah tiga perkataan Bin pulak nama bapak yang tiga perkataan jugak. 5 orang suma nama panjang, ground crew tu fail nak baca nama wpon dah kasi tau mana surname / first name. Sbb tu saya elakkan dari letak Bin/Binti masa nak beli tiket. Mmg masakkk menunggu dorang nak cek satu2. Di CHC pulak, ada officer tu duk terangkan dekat kawan dia, Bin / Binti kalo org Msia maksudnya son/daughter of. Macam2 lah. Susah kalo nama anak panjang sangat. Hehe. Btw, tak sabar nak tunggu entry NZ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la mungkin yg jrg deal ngn org mesia ni xreti sgt kan...sbb sblm ni pnh naik jetstar di melb n sydney, ok je xde mslh...hehe

      Wahhh btol la, klo nma byk patah pkataan mesti lg diorg konpius kannn mna surname, semua..haha ok lesson learned, klo mak bapak kaki travel, xpyh nk letal nma ank pjg2!hahahaha

      Delete
    2. assalam..sy nak tanya sikit..sy nk beli tiket flight jetstar dr auck ke christchurch..maksudnya x payah letak bin dgn binti ke..tq

      Delete
    3. Sy letak je takut diory query plk klk dlm pasport ada tp kna bertahan sikit la lama prosesnya tp setel.

      Delete
  7. Replies
    1. ok kak.insyaAllah saya slow2 update...hehehe

      Delete
  8. perghhhh...lawa giler pemandangan NZ dari atas..tapi betol la kak, sy pun plg risau kt mana2 airport bila nk lalu kt imigresen, padahal selalunya takde pape pun kan..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yezzaaa mmg pun...kira pakej dh skng ni kecuakan tu...naik flight+imigresen+kastamm...hohoho

      Delete
  9. Cookie Time nak lagi 3 boleh ka? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi xckup lg kakjem mkn 3 aritu??haha kna terbang pi nz laaaa jwpnyer nih...hehehe

      Delete
  10. Aku lak ikut berdebar baca entry ni. Boleh kot relate debar aku tiap kali nak jejak negara yang selama ni cuma mampu tengok kat internet je. Cookies tu sedap tapi sebab aku bukan peminat tegar cookies makanya aku rela hati derma Naz sebungkus. Tu pun dia xpuas hati gak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol beb..debor sbb Sikit lg nak jejak tmpt impian...huhu kakjem tu mmg...dah dpt 3 pun dia leh mtk lg ke aku..hahahaha

      Delete