Monday, January 12, 2015

Summer in Downunder: Day 2.1 - Coolangatta Airport ke Surfers Paradise, Gold Coast


dengan debaran, kami pun turun dari flight menuju ke arah kaunter imigresen...punya la panjang beraturkan...sebabnya diorang buka kaunter sikit jer, katanya sebab 1 jer flight pagi tu...tapi 1 flight pun, besar wei...huhuhu kepala aku memang dah weng sikit masa ni sebab tak tido kan...nampak je muka adik yang duduk sebelah aku tu masa beratur ni, rasa nak gigit jer!hahaha masa beratur ni, sempat la sembang dengan kakak depan kitorang...orang malaysia gak..dia datang bercuti sekeluarga...kisah travel la banyak kami cerita...lagi bab korea!akak ni giler drama korea ok, siap zaman dolu gigih beli video original tu...hahaha dan bila sampai turn kami, hulur passport dan arrival card yang mengandungi borang declaration tu...aku memang dah tick siap-siap bawa ubat dan makanan...so staff situ tanya ubat dan makanan apa yang aku bawa...terus dengan pantas aku tunjuk pada dia list makanan dan ubat yang aku dah buat siap-siap dari malaysia macam kat bawah ni...haaa terus tak banyak soal dah, dan diapun cop passport kami!yeay!
selesai imigresen, belakang tu jer dah tempat ambil luggage dan terus beratur nak melalui kastam...masa ni memang aku berdebar la...mata duk tercarik-carik juga kalo ada anjing...masa pakcik kastam tu nak check arrival card kami tu, dia tanya aku makanan apa aku bawak?bila aku cakap instant noodle, terus dia cakap 'oooo maggi?tomyam?' hahahaha!gelak giler kitorang masa ni...ni mesti dah biasa orang malaysia datang sana bawak maggi...hahaha pastu dia suruh aku ke kaunter untuk semakan lanjut...samapi situ, diorang tak buka pun beg...dia just tanya ada bawa pape barang makanan fresh tak, pastu dia tengok list makanan aku tu...pastu dia cakap OK dan tunjuk arah jalan keluar...perghhh lega gila wei...makanan tak kena buang dan anjing pun takde...anjing dah cuti krismas kot!hahaha syukur!

keluar je ke arrival hall...hati dah bunga-bunga...cari tempat duduk jap nak layan internet jap...haaa info penting ok...ada wifi FREE di Coolangatta Airport, Gold Coast...terus masing-masing senyap, update apa yang patut pada keluarga di kampung halaman dan rakan-rakan di FB...hehehe sekali masa lepak tu, jumpa balik akak drama korea yang beratur depan kami tadi...sembang punya sembang, macam mana tah dia tanya kerja mana...bila aku cakap kementerian mana dan building mana...terus dia sebut nama bahagian aku dan big boss aku!pastu dia siap cakap patut muka aku familiar jer!hahahah hoih rupanya dia selalu deal ngan bahagian aku!kecik hoih dunia ni...memang dia kenal la ramai member-member aku kat opis tuh...hahaha....

tak lama lepas tu, kami pun bergerak menuju ke arah kanan (dari keluar arrival hall), melalui banyak-banyak kaunter check in flight...pastu akan nampak la kaunter oren terang seperti di bawah ni...haa kaunter ni berada di kawasan kaunter kereta sewa seperti Britz etc...kat sebelah kaunter ni ada banyak gila map, risalah berkaitan Gold Coast...so jangan lupa grab sebanyak mungkin buat berat beg ok!hehehe ok tujuan ke kaunter oren ni adalah untuk membeli GoCard!yeah kad untuk public transport kami di Queensland termasuk Gold Coast dan Brisbane yang akan kami terjah nanti!nak bayar cash atau beli tiket direct masa naik public transport pun boleh, tapi lebih jimat katanya dengan GoCard ni...
selepas buat perkiraan perjalanan kami di Gold Coast dan Brisbane, aku decide untuk topup AUD40 sahaja dulu dan kena bayar juga AUD10 sebagai deposit kad...macam kat bawah ni laaa rupanya GoCard tu...siap diberi dengan panduan penggunaan lagi...
sebelum beredar dari kaunter, sempat aku tanya pada staff di situ macam mana nak pergi ke Vibe Hotel yang terletak di 42, Ferny Avenue, Surfers Paradise...memang aku dah tau macam mana nak pergi sebab dah siap rujuk blog sebelum ni, tapi saja la kan ringan mulut...sekali dia cakap kena naik bas 777 dari sini ke Broadbeach South Station, kemudian tukar naik tram ke Cavill Avenue!alamak lain betul direction dia dengan apa yang tercatat dalam itinerary aku....

memula aku rileks lagi sebab pikir maybe ada banyak cara kot nak ke Surfers Paradise...jadi kami terus keluar melalui pintu yang berada betul-betul di depan kaunter tadi...lintas jalan untuk ke bus stop....masa ni dah terasa bahang giler Gold Coast hoih!panas!haaa masa ni aku mula rengsa dah!pastu duk tengok information di bus stop, semuaaaa bas 777 jer yang ada!ah sudah....dalam itinerary aku tulis cari bus nombor 702!nampak la info tulis bas 777 ni jer yang kerap, yang lain-lain tu kadang-kadang, jarang-jarang je ada...tapi bus 702 memang takde...huhuhu mula laaa hati aku panas dah...mana nak ikut ni kan...nak try buka internet, tak dapat pula masa ni...budak 2 orang tu memang tak tau pape la kan sebab semua info dan itinerary aku yang buat...makanya aku decided naik jer bus 777 tu...tak koser dah nak menahan kepanasan kat bus stop tuh...naik bus tu jangan lupa touch GoCard yer!
perjalanan dari airport ke Broadbeach South Station mengambil masa lebih kurang 40 minit...dalam bus ni aku cuba menenangkan diri...dengan panasnya, dengan tak cukup tido nya, dengan nak seret beg berat giler lagi, perut plak lapar wei...memang kombinasi terbaikkk nak kasi emosi berantakan kan...hohoho sampai jer di Broadbeach South Station, terus turun...touch GoCard tu dulu di mesin yang disediakan dalam bus sebelum turun yer...konsepnya naik touch, turun pun touch...OK?
masa sampai ni Boradbeach South Station ni, dah nampak dah tram kat situ...tapi tak terus naik sebab tak pasti ni hala ke mana...nasib baik ada staff di situ yang sudi membantu...rupanya makcik tu pernah duduk bertahun kat Malaysia!laki dia pilot MAS dulu...hahaha sakan la bersembangkan...dia la ajar kami pasal nak naik tram ni...dia cakap ada bas dari situ ke Surfers Paradise, tapi better kami naik tram saja lebih mudah...dan dia cakap situ adalah last station, so naik jer la tram yang ada tu...sebelum naik, jangan lupa touch GoCard pada mesin kat luar tram tu....tram ini menuju ke University Hospital, so dalam pertengahan jalan tu memang lalu la Surfers Paradise ni...
tak jauh mana pun perjalanan naik tram ni...dalam 10 minit kami dah sampai di Cavill Avenue...terus tarik beg turun, touch GoCard di mesin yang disediakan dan bergerak mencari arah nak ke Vibe Hotel...Vibe Hotel ni terletak di jalan belakang bangunan kedai-kedai di Surfers Paradise Boulevard ni...turun dari tram, kami ke kanan...depan sikit, lepas lalu Billabong, terus ke kiri...akan ada kawasan lapang antara bangunan....ada Chocolateria San Churro, Madras Cafe, Woolworth kat situ...lalu terus sampai ke hujung, jumpa laa Ferny Avenue, highway utama di Surfers Paradise ni....nama jer highway, tapi jangan bayang macam PLUS tu la yer...dia macam jalan 2 hala biasa jer...
dari sini dah nampak dah Vibe Hotel kat belah kanan seberang jalan....masa ni dah mula nampak abang-abang sado tak berbaju, tayang body!kakak-kakak manis plak semua baju tak cukup kain...hahaha woih kata summer in Gold Coast kan!hehehe terus lintas jalan dan bergegas ke Vibe Hotel...tak sabar nak melepaskan semua bebanan di tangan dan bahu nih....sampai jer di reception, tak boleh check in lagi...jadi kami hanya tinggalkan luggage dan juga tumpang guna toilet...setelkan apa yang patut...
kemudian kami berjalan menuju ke Elkhorn Avenue...dari hotel, ke kiri...konon nak cari kedai makan halal yang aku dah cari siap-siap dalam internet...nak ke Taj Palace atau Indian Gate Restaurant...sekali kedua-dua kedai tutup daaa....rupanya kat sini style kedai makan buka masa lunch or dinner hour sahaja...masa ni baru jam 11 pagi...sadis....Madras Cafe yang kami lalu tadi masa nak ke hotel pun tutup juga...pastu cuba ke Nando's pula yang terletak tak jauh dari situ...memang dah bajet kalo terdesak sangat, makan Nando's jer sebab katanya Nando's di Australia ni halal...tapi sebelum order tu, aku tanya juga laaa pasal halal, sekali adik tu cakap diorang serve non halal food juga kat situ...nasib adik tu jujur...terus kami blah dengan perut yang kelaparan...di sebelah Nando's ada Hungry Jack yang halal, tapi tetap tak buka lagi...

kami pun meneruskan perjalanan di Surfers Paradise Boulevard, jalan di mana tram lalu tadi...nasib baik ternampak Saffron House nih!yang terletak di sebelah Starbucks dan Max Brenner Chocolate Bar...actually semua ni terletak di Towers of Chevron Renaissance...lega gila nampak kedai ni dan terus masuk...aku tanpa pikir panjang terus order kebab ayam (AUD10) dan poutine iaitu fries (AUD5)...sue dan dini pula order pide (AUD10)...sambil tunggu makanan jumpa la orang malaysia, sembang kejap la tanya mana lagi kedai makan kat sini kan....
tak lama tu makanan pun sampai...nampak menyelerakan betul pide yang diorang ambil tu kan...sekali ngapp, walawei memang pide tu sangat sedap ok!nyesal aku ambil kebab tu...hahaha kebab tu banyak sayur!tak best!tapi sebab dah bayar kan....telan jer laaa...lagipun dah tahap lapar macam ni, mampu lagi ko nak memilih makanan?
tengah makan, pakcik owner kedai datang sembang...dia tanya dari mana...bila kami cakap Malaysia terus dia excited...anak dan wife dia kat Malaysia sekarang ni rupanya...asalnya orang  Turki tapi banyak merantau dah...kat Australia ni pun dah bape puluh tahun duduk...tapi anak dan isteri dia suka duk Malaysia, tu taknak duk Gold Coast...hehehe macam-macam la kan....lepas dah kenyang, barulah kami bersemangat untuk bergerak menuju ke destinasi seterusnya!yeahhh!

12 comments:

  1. sampai kenal maggi tomyam...kahkah.
    byk betul bekalan korang bawak...habis tak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kan...aku memang gelak giler okeh bila pakcik tu cakap tomyam tuh....typical malaysian sangatkan...hahahaha
      makanan dari mesia tu abes jerrr....12 hari wehh...licin!hahaha cuma sambal bilis tu ada sikit...siap la drama nak sedih masa nak buang je dia tu...hahaha sebabnya tu laaa penyelamat menu kami setiap kali makan...pembuka selera katanyer!

      Delete
  2. aaaaa.. gambar bawah skali tu menyelerakannnnn..... french fries ke tu DJ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah friess...tapi kat kedai ni namanya poutine...nama glemer kat turki kot...hahaha!

      Delete
  3. alahai siannya panas....kenapa pergi musim panas?
    I kalau nak travel mana2 mmg avoid musim panas....sbb tak selesa dan cepat penat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa laaa leez...sebab nak cuti panjangkan....
      tp sebenarnya masa beli tiket, terlupa masa tu summer...hahaha nampak murah je, laju sambar...hehehe
      mmg cpt penat, tak selesa, cepat nak hemo...hahaha tapi ada untungnya gak....sbb masa jenjalan kat nz tu, smpai 9mlm pun terang lagi!hehehe

      Delete
  4. Replies
    1. Masa lapar, semuaaa pun sedap zila!hahaha

      Delete
  5. Jangan amalkan ambil panadol actifast... tidak bagus untuk kidney... ambil yang biasa saja...

    Trip musim panas, semua jadi cepat panas...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks atas peringatan en mie...tp sy dah terbiasa kot ngan dos actifast ni, so kalo panadol biasa dah tak bagi effect...huhuhu tp insyaAllah akan minum banyak air....utk detoks balik ubat tu...

      Musim panas campur kelaparan tuuu en mie!hahaha perut harus dibelai lebih sikit masa summer nih...hehehe

      Delete
  6. vibe hotel ok x?dh 3 bulan cari apartment n hotel xbegitu mahal tp ok yg penting penting bersih tgk review ckp kotor la byk kerosakkn🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok je...location pun ok, bersih...sunset view pun best...cuma xde la kelengkapan dapur semua mcm apartmnt tu...

      Delete