Saturday, January 10, 2015

Summer in Downunder: Day 1.0 - KLIA2 ke Coolangatta Airport, Gold Coast

Sebelum nak sambung cerita di Australia dan NZ ni, aku nak bagi kredit sikit kat Dini yang tolong ambil dan editkan gambar kat header blog aku yang baru ni...hehehe aku suka banget wei!dini ni merupakan schoolmate aku dolu yang sekarang dah jadi travelmate sekaligus travel photographer aku!kehkehkeh...dia ni buat wedding photography gak especially untuk pengantin yang mempunyai bajet 'CIPUT'...haaa kalo ada yang nak kawin dan mencari budget package untuk fotografi, leh laaaa usha FB I Love To Shoot ni okey!

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 0 - Persediaan Trip

pada hari Isnin, 22 Disember 2014 yang lepas...sue dan dini dah datang awal ke rumah aku...kemudian kitorang sempat lari ke bangi sekejap untuk beli buah tangan buat kenalan aku yang akan kami jumpa di NZ nanti...lepas tu balik rumah, kami pun terus siap-siap kemas beg dan apa yang patut...masa ni dah mula merasa debaran nak berjalan jauh....mak abah aku asyik bising suruh gerak awal, takut lambat nanti...huhuhu
dalam pukul 6 petang, adik aku pun hantar kami bertiga ke KLIA2...sampai jer di sana, kami terus menguruskan urusan check in dan drop luggage...jarang-jarang kami buat aktiviti ni sebenarnya...biasa mana ambil luggage kalo ke luar negara...tapi kali ni kena bawa la sebuah beg troli yang sarat berisi makanan!hahaha harus ambil gambar tau sebagai kenangan...
setel urusan check in, kami mula mencari tempat untuk makan...pusing punya pusing di KLIA2 tu, kami decide untuk makan di Johnny Rockets...aku selalu tengok orang post video staff Johnny Rockets ni menari depan kaunter dia tu, tapi yang di KLIA2 ni takde la kot gituu...sebab kawasan dia agak limited....hehehe kat sini aku order Bacon Cheddar Single Beef size XL dengan harga RM19.90...pastu nak tambah fries dan air bayar lagi RM5...sampai je makanan, tak teruja langsung pun...nampak dry jer burger dia...masuk mulut jer, memang bagai dilihat...tak sedap pun...tak best...huhuhu tapi telan je la kan, kalo tak kang berlaparan plak....sambil makan, sambil lepak, sambil layan internet...
lepas tu dalam jam 7.30 malam, kami pun bergerak masuk ke boarding hall...sempat singgah di salah sebuah surau yang ada kat situ...lepas tu melepak di kerusi pelbagai bentuk dan menarik kat area situ...kedai-kedai mewah semua tu tak menarik minat kami sangat pun...sibuk la masa ni nak bergambar kaki memasing...nak upload ke FB...nak kasik amoi jeles...dia follow kitorang ke Australia tahun lepas, tapi tahun ni tak join...tu dia duk merengsa je suh kami update...haaa terus kami kasik dia tengok gambar kasut baru kami dulu....merah makngah tau....hehehe
dalam kul 9.40 malam baru la flight take off...aku dapat seat 2-2 kat area belakang sekali...selesa sikit...aisle pun besar dan yang duduk sebelah aku plak budak dalam sekolah rendah...memula aku rasa ok la kan...tapi tak lama pastu budak tu tido smpai jatuh-jatuh badan ke aku...bukan sikit-sikit tu tau...memang rebah terus ke aku!pasrah!aku biar je dulu...masa nak makan pun kurang selesa aku nak bergerak...sebab dia himpit tangan aku...tapi sampai masa aku dah naik rimas, aku macam tolak dia dan buat-buat bangun...sekali bila dia tak dapat sandar tu, dia takleh tido!pastu dia merengek sepanjang malam!aduhaiii panas betul hati aku...merengek bukan sikit-sikit tau...hoih dah besar pun perangai merengek cam budak-budak...huh!

tapi aku buat bodoh jer la...siap aku tido mengereng ke arah dini...punya tak nak bagi dia sandar ke aku kan...hahaha dah la payah aku nak lelap mata...sekali masa aku baru lelap, mak dia kejutkan aku nak minta tukar tempat budak tu ngan abang dia...sebab budak tu memang takleh tido gamaknya kalo tak menyandar ke orang...pasrah je la aku...elok-elok dah lelap, terjaga balik...aduhai...bila dah tukar tu aku ingat ok dah...sekali hazabedah woi!abang dia lagi lesak!siap kaki naik ke aku!bau stokin dia ya ampunnnnn...takde ampun punya lah!huhuhu giler emosi aku...tapi nak merungut kat dini sangat takleh, sebab mak dia duk belakang aku, bapak dia belakang dini...huhuhu makanya bertabah je la aku!duk mengamuk dalam hati je laaaa...

selepas mengalami tekanan emosi semalaman, dalam 2 jam sebelum landed, lampu kapal terbang dibuka semula...masa ni orang duk makan-makan....budak sebelah aku pun dah bangun duk nak makan maggi...lega sikit hati aku kan...pastu kitorang duk borak-borak dengan orang yang duk sebelah sue...gigihkan aku nak join bersembang ngan diorang walau terpisah dek aisle...hehehe pastu aku duk layan ambil gambar sunrise...nasib ko la dik, aku selamba je hulur-hulur tangan ke tingkap tu nak ambil gambar...dia ok jer la, duk sibuk main game kat tab...huh ko dah puas tido, dah kenyang, ko main game yer!
masa aku duk snap gambar tu, orang yang duk sebelah sue pun sibuk suh orang yang duk kat tingkap sebelah sana ambilkan gambar...sekali dengan hp aku pun dia bagi ke orang tu...hahaha katanya matahari terbit dari arah sana...haaa ye laa...aku iyakan aja la kan....hehehe
dan bila makin lama makin terang kat luar tu....aku pun happy....cuaca cantik!syukur laa takde turbulence sepanjang perjalanan kami ini...aku sejak akhir-akhir ni kecuakan terlebih bila flight gegar ni...teringat-ingat kenangan flight kena sambar petir masa ke Surabaya dulu...sobsss....
dan akhirnya pada jam 7.50 pagi, 23 Disember 2014, kami semua selamat landed di Coolangatta Airport, Gold Coast, Australia...Alhamdulillah...lega gila masa ni...selesai satu kerisauan...lepas ni nak ngadap plak kerisauan imigresen dan kastam Australia sebelum dapat berjimba-jimbaa...hehehe...debor wehh kalo-kalo kena hidu beriya dek anjing kat kastam nanti, takpun kena buang makanan yang telah dibeli....hehehe....

16 comments:

  1. huhu bab bau dalam flight ni memang mengundang gelisah..apatah lagi kalau flight tu lama
    bertabahlah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo kaki dia kt bawah takpe lagi mrs...ni mmg dia angkat ke atas peha saya...huhuhu

      Delete
  2. he he he... gelak sendiri je bc n3 ni. tapi memang hazab kan DJ bila kita rasa terganggu dek suara bebudak ni... dalam masa perjalanan ni kita for sure nk tido, nak rest... kalau tak cukup rehat kang mula la nak bertukar jadik hulk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cheqsue...sebabnya sampai di GC nanti dah nak kena berjalan seharian...tu bajet nak tido dan kumpul tenaga la malam tu kan...tapi nasib tak baik, tak dpt tdo plak dlm flight...sobsss....pasrah jer laaa....hehehe

      Delete
  3. Rasanya budak tu dah nampak tempat yang selesa untuk dia parking ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ye la tu en mie...tu yg syiok sgt dia tido tuh....hahahaha!

      Delete
  4. seriau saja naik flight ....minta dijauhkanlah mala petaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol kak.sejak mcm2 kes ni, rasa debor nk naik flight...klo dulu nak travel tu excited terlebih.now debor lebih...huhu ya minta dijauhkan yg musibah gitu...huhu

      Delete
  5. 1. Blogspot busuk hati, sabotaj komen aku.
    2. Kasut Puma ko smart wei. Gigih kan beli kat Jepun dari haritu lagi. Demi downunder katanye.
    3. Salam simpati sebab tetiba dapat 2 adik angkat on board. Hahaha. Part lentok ok lagi wei, part stoking busuk tu xtahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. hahaha tu la psl...apesal tah bengong si blogspot ni...hehehe
      2. yezza gigih tahan hati taknak pakai kasut tu dekat 10 bulan hoih...hahaha
      3. pasrah je laaaa aku dlm flight tu takleh tido...esoknya aku weng!huhuhuhu!

      Delete
  6. ckp psl naik flight ni,rasa cm trauma plak nk naik flight..ikutkn hati cm nk kensel flight tiket yg dh beli..tp bila fikir2 balik, ajal maut tu sume Allah yang tentukan..tp still takut gak, x tau la cmne nk hilangkan perasaan takut ni..klu tak naik flight cmne nk travel..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...masa kat nz aritu, dgr cerita qz8501 tu, terus terpikir nak berhenti je travel....huhuhu mak abah pun dah risau kan...tapi ingat balik, ajal maut tu, mana boleh larikan...kalo dah tiba masanya, kat mana-mana pun boleh kan....tapi tetappppp takut naik flight dah skang ni!macam2 pikir sebelum dan semasa dalam flight tu...huhuhu tapi insyaAllah, moga Allah lindungi kita semua dari malapetaka macam tu....

      Delete
  7. Nak tanye kalau bawak masuk makanan dalam AAX tu lepas tak kat imigresen Australia??

    ReplyDelete