Friday, July 3, 2015

Entry Poyo: Macamana nak pack beg seberat 7 kg untuk hand lugagge?

dalam entry pertama menjejak Seoul hari tu, aku ada cerita pasal aku bawa backpack 7 kg jer ke sana...dan disebabkan cerita tu, ramai pula yang minta supaya aku tunjukkan macam mana aku boleh bawa 7 kg jerrr barang dalam beg tuh...hehehe selama ni aku rasa biasa jer bawa 7 kg tuh, tapi tak sangka pula ramai yang terkejut dan berminat nak tahu...makanya sempena recent trip aku ke Vietnam hari tu, aku telah membaikkan hati untuk ambil gambar selangkah demi selangkah semasa aku pack beg aku...gigih tau walaupun packing last minute!tapi takpela, demi memenuhi permintaan korang tu...aku pasrah...hehehe

OK sebelum pape, please bear in your mind yang aku bukan la travel secara fashionista, hijabista, dan sewaktu dengannya...takde maknanya aku nak berOOTD semasa travel...jadi aku rasa itu antara sebab utama kenapa aku mampu pack 7 kg jer masa pi travel...aku bawa barang sekadar cukup jer...

yang pertama sekali, ni benda wajib aku bawa iaitu duit, pasport, itinerary, buku nota dan pen...tapi biasanya benda-benda ni tak termasuk dalam kiraan 7 kg tuh sebabnya barang ni semua aku letak dalam sling bag...tapi kadang kala termasuk gak, macam aku naik Jetstar baru ni, dia cakap 7 kg tu termasuk handbag / camera bag etc...hampeh kan...tapi barang-barang ni tak makan ruang dan berat yang banyak pun...lain laaa korang nakpi shopping bawak RM10,000...tu baru berat!hehehe
yang kedua barang wajib bawa adalah ubat-ubatan...yang ni pun ringan jer...dan kalo rasa backpack dah berat, aku masukkan ubat ni dalam sling bag aku jer...mudah...letak dalam 1 plastik atau bekas...supaya tak tertumpah minyak tu...aku pernah satu beg bau ammeltz yoko yoko tau...panas tangan aku!huhuhu
yang ketiga pula segala jenis barangan elektronik...aku ni takde banyak gadget pun...aku cuma bawa hp, kamera (tiada dalam gambar sebab sedang digunakan), charger hp, charger kamera dan juga universal adapter...itu jer laaa...takde laptop ker tab ker....semua ni pun macam ubat gak, kalo backpack masih ringan, aku masukkan dalam backpack...kalo dah berat, campak dalam sling bag jer...tak berat mana pun...
yang keempat pula adalah toiletries...yang ni memang bawa yang wajib dan ngam-ngam jer...body shower dan syampu memang aku letak dalam bekas yang aku beli khas...memang tak sampai 100ml pun...kemudian pencuci muka, ubat gigi, perfume semua saiz yang kecil jer...sikat pun bawa sikat free ambil dari hotel...hehehe wipes tu pula aku bawa sekiranya pergi negara takde air dalam toilet...wajib ada nih!hehehe dan semua barang ni aku masukkan dalam beg toiletries comel aku tu....haa kadang-kadang aku campak jer ubat-ubatan di atas dalam beg ni juga....senang cerita...
yang kelima adalah baju-bajan aku laa...haaa ni yang makan ruang dan berat sikit...almaklum baju aku extra size kan...hehehe tapi biasanya aku kira siap-siap...kalo 5 hari trip, aku akan bawa 3 helai baju jer dalam backpack dan 1 helai lagi aku pakai...hari pertama dan hari terakhir trip aku akan pakai baju yang sama...tapi kalo pi musim sejuk, pakai baju sejuk...haaa lagi kurang aku bawa baju...tudung jer aku bawa lebih...hehehe seluar pula aku bawa sehelai jer la dalam backpack, sehelai lagi aku memang sedia pakai la kan...biasanya aku akan pakai seluar jeans, dan yang dalam beg adalah seluar slack...sebab dia ringan sikit berbanding jeans...pastu yang dalaman semua tu, sendiri kira la yer!hehehe haaa semua baju-bajan ni aku akan gulung-gulungkan dengan padat...
yang keenam adalah barangan untuk solat...kompas tu aku campak dalam sling bag biasanya...telekung pula aku bawa yang biasa sebab aku tak suka telekung travel yang nipis dan pendek tuh...tak muat aku!untuk alas semasa solat, aku bawa shawl yang nipis jer, ringan sikit berbanding sejadah...semua ni pun gulung padat-padat...
yang ketujuh ni optional...tak semua trip aku gigih bawa makanan...kadang tu kalo bawa pun takat megi dan milo jer laaa...nasi tuh ikut destinasi...
haaaa itu jer laaa barangan yang aku bawa...setakat ni memang banyak trip aku, ala-ala gitu laaa aku packing...kadang ada gak kalo aku rasa ringan lagi beg, aku tambah lagi baju...hehehe biasanya aku akan masukkan segala baju-bajan dan telekung kat paling bawah...padat-padatkan mereka...lepas tu baru aku selit-selitkan beg toiletries, charger semua...makanan tu aku akan letak atas sekali...kalo aku pakai kasut dan nak bawa selipar, aku selit jer selipar tepi beg tu...haaa selepas dah siap packing...tadaaaaaaa....gini la ghuper backpack aku...beg tu 65L...tapi biasanya aku isi half jer...so boleh lipat masa nak tutup tuh...dan trip ke Vietnam ni aku sempat timbang beg kat KLIA2...termasuk makanan semua tu, sikit lagi nak capai 7 kg...hehehe ok la kan...lepassss masuk!
ok la korang, aku harap entry poyosss ni dapat membantu korang untuk travel light yer!biasanya aku travel gini masa pi jer la sebab kedekut duit dan juga malas nak menunggu luggage bila dah sampai destinasi...balik plak kadang-kadang aku amek luggage gak, tapi selalunya kongsi-kongsi jer laaa...melainkan aku memang plan nak shopping, which is sangat jarang la...eh yeke?hahahaha!

56 comments:

  1. Posting yang lain dari yang biasa dari Tuan Tanah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe saje la en mie, memenuhi permintaan orang...hehehe

      Delete
  2. seriusly aku mmg fail to the max nak pack less than 7kg utk semua sekali .. charger + gajet2 + laptop pun dah berape kilo

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kalo bawak semua gajet tuh memang berat la...laptop tu je dah 2 kilo...hehehe

      Delete
  3. entri poyo katanya hihih..jap nak baca poyo ke tidak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha poyo la bajet terer sgt packing barang...kuikuikui

      Delete
  4. matilah aku tak cukup baju woiii. kah kah kah. kene pandai agihkan brg2 ni semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ko sehari doblas kali tukar baju memang laaa tak cukup baju john!hahahaha!

      Delete
  5. utk pakaian, aku selalu susun dlm vacuum bag..misal kata apa2 jadi, pakaian aku takkan basah dan boleh jimat byk space *err poyo tak aku share benda ne dgn ko? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku takde vacuum bag tu zilla...tak rasa keperluan lagi nak beli...sbb tak pnah basah lagi kot...cuba next time kena hujan, mesti aku akan terpikir akan keperluannya...hehehe no prob beb, info tuk aku tu...hehehe

      Delete
    2. DJ, aku beli kat daiso je..satu plastik 5 hengget hehehe..aku kalau p mana2 mmg pakaian akan letak dalam plastik tak kiralah vacum bag tu atau pun plastik sampah..langkah berjaga2 kononnya hehehe..

      aku pnh ada pngalaman naik mnivan di bangkok..bag letak bawah seat sekali angkat hah ambik kot, lencun beg aku....nasib pakaian aku semua aku bungkus dalam bag plastik kalau tidak naya hehehe..

      Delete
    3. Fuhhh aku xpnh tpiki weh beg akn basah slma ni...mknanya kna ambil kira la pasni lg next trip aku musim di sinun...thanks bg info, aku nkpi daiso gk la nnti...hehehe

      Delete
  6. benda yang aku paling tak suka packing baju! semua rasa mcm nak bawa acener nak packing 7kg

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe dulu macam tu la mrs...tp lama2 ni tok koser laaa...lg experience byk baju yg bawak tu, last2 tak pakai pun...hehehe

      Delete
  7. Akak pun bawa baju yg nipis supaya boleh basuh dan cepat kering.termasuk yg dlm 2 sekali tu pun....hehehew

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...kalo ada baju nipis lagi bagus....senang nak cuci dan kering...hehehe tp saya ni baju besar2, berat gak le beg tuh...hehehe

      Delete
  8. entri ni x poyo DJ..u know why...setiap kali JM packing baju mesti fail...7 kg jadi 15 kg...sedangkan nak pegi 4-5 hari je..itu belum plus mknan termasuk megi..last2 beg troli yg d bawak..so entri ni mmg membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi letak lesung batu ke JM oi sampai 15kg pi 4-5 hari tuuuu...hahahaha tp sok2 dah kaya sikit teringin gak nak travel dgn beg troli naik premium flight...

      Delete
  9. Terbaik la DJ! Salute you boleh sumbat all those things into a single backpack beg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe demi menjimatkan duit katanya pojie...hehehe

      Delete
  10. wau sis, sangat infomatif. tapi part gulung baju tu memang aku fail sikt, tak padat pun, lagi makan space ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe alaaa ko gulung ketat2 laaa...senang jer...lagi kalo kain cotton...hehehe kalo guna vacuum bag macam zilla cakap tu pun ok...

      Delete
  11. kita share produk muka yg sama lah! high five sikit. hehehehe. soalan kakjem disini. masa ko packing ni ada tak perasaan "what if"? sebab kakjem selalu duk pk what if la jadi angkut barang macam nak migrate terus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo sama ker? Patut kita sama cantik sama padan..eh.

      Hahahaha alaaa aku je pkai tu..sblm xpki pape..bajet cantik smula jd..kahkahkah...

      What if zmn dolu2 ada la pikir...pastu mls nk layan pikiran gituuu...hehehe

      Delete
  12. oi DJ alat make up ko tu dah 2 kilo aku rasa.

    aku selalu cuak nak bawak benda2 liquid mcm ni masuk hand luggage takut kena rampas sebab pernah kena ubat gigi di rampas... ( tapi aku tetap gosok gigi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mna ada mekap meng oi...tu sume ringan2 je aku bli mini size...hehehe ubat gigi tu mesti ko ingt <100ml kn..sdgkn ko dh lipat2 dia jd kcik...hahaha sbb diorg kira 100ml ikut size bks knnn...ko gosok gigi pkai pe pastu meng???pinjam ubt gigi neelopak ke?

      Delete
  13. Akak punye backpack 11kg sebb travel 16 hari tuh..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe 16hari tu kalo saya mau xmuat backpack...hehehehe!

      Delete
  14. wah..salute...saya terlebih bawa...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe terpaksa laa mkl...cheapskate katanya...hehehe

      Delete
  15. aku kagummmm gilos kot entry ko ni! aku selalu plan nak travel lite. tapi selalu sgt terlajak.
    utk itu.....aku challenge diri aku utk trip kali ni nak buat mcm ko. hopefully menjadik la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa sila challenge diri anda...hehehe pastu sila update ok ko berjaya ke tak...

      eh nakpi mana tuuuuuu?

      Delete
  16. Ha aku macam Zilla. Letak baju dalam beg vakum. Tapi bukan sebab takut basah tapi jimat ruang. Sejak kejadian plastik tu koyak masa trip autumn aritu, aku bijak berganda dah. Bawa spare plastik takut kejadian malang berulang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie xbrt ke alat nk vakum tu.mmg jimat ruang, tp takut xcpi purpose 7kg plk kang...lain laaa naik qatar...kuikuikuii....

      Delete
    2. Sangat xberat. Ringan je. And selim. Kalau ada vakum kat hostel, aku pinjam. Lagi kuat dia sedut keluar angin dari pam angin guna tangan tu. Insha Allah capai purpose 7kg. Xde makna kan tetiba Qatar! Hahaha.

      Delete
    3. ooo yeke...ok2 nanti leh try usha...hehehe

      Delete
  17. Ini adalah sama sekali kelemahan kak kep. Apsal macam segala benda haku nak hangkut tah. Tak paham btol dgn diri sendiri. Nyampah dengan diri sendiri pun yer gak. Haih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha rasanya ramai dilema mcm tu masa packing...hehe kna slow2 didik diri..

      Delete
  18. SS sumbat pakai bag plastik sampah je DJ...
    * Saje nak beritahu... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe ye la tu ss...hahaha!

      Delete
  19. aku confirmkan DJ memang travel light. aku pon jawdropped masa jumpa aritu, 'eh ini je ke beg ko????'

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe beg aku je ringan jea...kalo airlines timbang berat aku, mampus!terus kena extra charge!hahahaha!

      Delete
  20. Boleh di praktikan ni, aku selalu jadi pelajar akademi fantasia dekat luar sana. Nak masuk yang real , suara tak sedap. Tapi memang hebat boleh travel bawah 7 kg. marilah kita berhuhuhu untuk diva DJ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa mmg praktikal pun...cuba laa nanti...klo dh bjaya, leh sepak jer beg af tu bawah katil...kuikuikui...

      Delete
  21. 7kg?..hebatnya...kena blajar lagi nih

    ReplyDelete
  22. awak kalau musim bunga yang memerlukan winter coat bagai acaner, saya mmg x ambik luggage pun ni. Takutnya backpack berat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. msuim bunga tak payah bawak winter coat bagai, cukup sekadar sweater...sy aritu pegang tangan jer...tak kena tahan pun...hehehe tp kalo kena tahan, sendiri mau ingat tau...hehehe

      Delete
  23. Curious la kalau beli yang Brahim's lauk sedia dimakan tu bole lepas tak nak bawak dalam backpack?

    ReplyDelete
  24. Terima kasih DJ. Saya ambil idea dari enteri ni. :D

    ReplyDelete
  25. Hi nk tnye, mknn semua y awak bawak mcm brahims megi semua tu msa scan xde ke kena tahan dgn kastam ke apa ke..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut ngara gak...ada yg ok ada yg x.

      Delete
    2. Nak tanya DJ, kalau handbag saiz besar boleh kan..mqsuk cabin ..mcm longchamp medium saiz

      Delete