Tuesday, July 7, 2015

Spring in South Korea ::Day2.2:: Nami Island, Gapyeong

daripada Noryangjin Fish Market, kami terus menuju ke Noryangjin Station (Line 9)...station yang ni jauh sikit, bukan yang sama dengan station kami sampai tadi...kena follow direction yang terdapat di situ...kena lalu depan kedai semua untuk masuk ke station bawah tanah...dari situ terus ambil train ke Gapyeong Station dengan transit di Express Bus Terminal Station dan Sangbong Station...perjalanan mengambil masa 2 jam juga laaa nak sampai ke Gapyeong ni...sengal punggung..nasib baik dapat duduk...masa dah keluar dari bandar tu, nampak la sikit-sikit cherry blossom kat luar...tapi setompok-setompok jer laaa...then aku teringat yang Jea Mohamad pesan kat aku kalo nak tengok cherry blossom leh singgah kat Daeseong-ri Station, dalam 3 station sebelum sampai ke Gapyeong...masa pergi ni memang nampak cherry blossom yang agak meriah kat situ, tapi pikir balik nanti la singgah sebab nak ke Nami Island dulu...

sampai di Gapyeong Station terus ambil teksi menuju ke Gapyeong Wharf...kali ni aku rasa macam dia bawa jalan jauh dan tak lalu jalan yang pernah kami lalu sebelum ni...bayaran yang dikenakan pun agak mahal iaitu KRW6,000, sebab biasanya hanya KRW3,000 saja...tapi aku positif, maybe jalan biasa tu jem kot...sampai jer di Gapyeong Wharf tu tengok ramainyaaa manusia!masa ni dah terdetik nyesal plak datang lambat...dah laa hari minggu ni!hohoho lepas beli tiket dengan harga KRW8,000 seorang, kami terus menuju ke feri...masa ni baru nampak, ya ampunnnn ramai giler orang tengah beratur nak naik feri!bersabar je laaa...hohoho
selepas beberapa kali feri datang dan pergi membawa penumpang, akhirnya baru laaa kami dapat naik feri...memang bersesak juga la dalam feri tu...nak ambil gambar port baekk pun payah...terus hilang mood nak bergambar...huhuhu masa ni dah rasa hangat dah...buat penat jer angkut baju sejuk tuh jauh-jauh...
sampai jer di Nami Island memasing seronok bukan main...macam kan 1st time sampai sini...hehehe ada pula sikit-sikit cherry blossom kat sini...memang seronok la kami...tapi masa ni aku tengah tahan diri nak pergi toilet, makanya mood nak bergambar tu kurang sikit laaa...rasa nak cepat jer sampai di toilet!huhuhu tapi masa ni memang terasa ramainyaaa orang di Nami Island!orang malaysia tak payah cakap laaa...bersepah!
sampai jer di bangunan library warna kuning ni, laju je kami masuk untuk ke tandas dan surau...dalam ni ada surau tau di aras 2...rasanya ramai dah tau kot kann...hehehe kali ni dah ada tandas di tingkat atas berhampiran dengan surau...lagi mudah...cuma kalo laaa tandas yang berhampiran surau tu dia buat ada hose, lagiiii bagus!hehuuu....pastu kali ni juga dah asing tempat solat dan wudhuk lelaki dan perempuan...2 kali aku datang sebelum ni, suraunya campur laki perempuan...penambahbaikan yang sangat bagus!selesai solat, sempat la bertegur sapa dengan orang malaysia kat dalam tu...
dari surau, kami pusing-pusing kejap library yang comel tu...lebih kepada bahan bacaan kanak-kanak la kat sini...memang ramai mak bapak bawa anak dan lepak di library ni...warna library ni memang menarik dan memberangsangkan minda lah...i loike!
dalam bangunan yang sama dengan library ni ada ASEAN Cafe, kedai makan baru yang halal di Nami Island...so kalo ke sana, dah malas nak makan nasi goncang, boleh la cuba di cafe ni ye...kami tak berkesempatan pun nak makan di situ...perut masih kenyang dengan king crab dan selepas ni ada tempat lain yang kami plan untuk terjah...tapi tekak terasa nak mengopi...so ayuh ke sebelah library ni, di mana terletaknya BooXafe...layan caramel macchiato secawan (KRW5,500) dulu sambil berinternet free di sini...
kemudian baru la kami bergerak ke tempat WAJIB bergambar di Nami Island ni...mana lagi kalo bukan Metasequoia Lane!alaaa lane yang berderet pokok macam dalam cerita Winter Sonata tu...payah betul nak nyebut nama lane tu kan...hehehe masa spring ni, pokok kat sini botak dah macam masa winter jugaaa...cuma tak sekelam winter la kan...layan jer laaa bergambar!
kemudian kami ke tempat WAJIB lagi satu iaitu statue Kang Jun Sang dan Jung Yoo Jin!hahaha dan seperti trip sebelum-sebelum ni, harusss berangan nak jadi orang ketiga...perampas pakwe orang gituuu...hahaha lelebih feeling kan...maafkan jer laaa pompuan gemok yang hover nih yer....hahahaha!
kemudian kami pun bergerak patah balik ke arah tempat naik feri...tapi kali ni kami tak lalu jalan datang tadi...kami lalu di bahagian sebelah nya pulaaa...tertarik pula nampak pokok-pokok togel tak berdaun tuh...sekali tengok macam dalam ladang getah kat mesia...tapi sesekali feeling macam kat obersi la plak...ehhhh memang kami kat obersi pun kannn!hehehe
dan kat situ juga ada beberapa bahagian yang ada cherry blossom...harus gigih tertunggang tertonggeng demi mengambil gambar cherry blossom ala-ala sendu dah nii...pasrah jer laaa dengan apa yang ada...kemain si sue...selalu aku yang tak puas hati dia ambilkan gambar aku...tapi kali ni, kemain semua gambar dia yang aku amek dia tak puas hati...sedangkan aku tengok sama je gambar aku yang dia ambilkan dengan gambar dia yang aku ambilkan...tetappp tak puas hati gak...haaa akhirnya terpaksa laaaa aku berkata-kata mengguriskan hati kan...hahahaha!latarbelakang gamba dah sama, kamera sama, posisi sama cuma model dalamnya yang berbeda...haaa apakah maksudnya...hahahaha!makan dalam!
dan dalam jam 5 petang, kami pun menuju ke arah feri...sekali dari kejauhan nampak orang tengah beratur!mak aih!jauh lagi tuuuu dengan tempat naik feri...ah sudahhh....ni yang nak nyesal sungguh datang lewat dan hujung minggu plak tuh...sobss sobss sobss...pasrah jer la kena beratur kan...dalam setengah jam jugak la kena beratur tu...nampak gayanya cita-cita nak bercherry blossom di Daeseong-ri Station terpaksa dibatalkan....huhuhuhu
akhirnya bila dah dapat naik feri, baru laaa rasa lega...selamat tinggal Nami Island...selamat tinggal kakak cantik tapi seksi yang kesunyian...semoga kita berjumpa lagi dalam next trip...harap-harap ada laaa rezeki kami nak ke sini pada musim luruh pula nanti...InsyaAllah....
sampai jer di Gapyeong Wharf, kami terus ke information centre...aku minta tolong diorang call restoran yang kami bakal nak pergi lepas ni...sebabnya maklumat yang aku catat dalam itinerary, restoran ni buka sampai jam 6 petang jer...masa ni pun dah 5.45 petang...takut dah pergi kang, tutup plak kan...bila orang tuh dah call, dan restoran kata masih buka...lega...lepas ucap terima kasih, kami pun meninggalkan information centre tu...
dan terus menuju ke arah bus stop di tepi jalan untuk menahan teksi...nasib baik tak perlu tunggu lama walaupun ramai giler orang kat situ...maybe ramai yang nak tunggu bas kot...hehehe ok Nami Island, see you again in autumn!daaaa...

26 comments:

  1. Nami Island ni setiap musim ramai org kan DJ...pegi autumn dulu pun beratur almost 1 km baru sampai turn naik feri nak balik ke seberang...ehh...tapi x pasti..on Winter ramai camni tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah penah sampai nami island few times time winter ... kalau mase awal2 winter, ramai jugak la org tapi tak seramai time spring & autumn .. tapi kalau bulan Jan, Feb tu, mmg tak ramai sangat org sebab sejuk yg amat kan

      Delete
    2. memang ramai la JM...autumn tu korg pi masa ada festival kan...tu lagi ramai orang kot...hehehe winter masa pi tu awal winter, takde salji lagi...so ramai je orangnyaa...hehehe

      Delete
    3. azra btol tuh...masa aku pi ramai je orang...tp aku mmg teringin nakpi winter salji tebal kat situ...baru laaa winter sonata namanya!hehehe fefeeling lebih sikit peluk jung sang!eh.

      Delete
    4. aku pun same DJ .. dah banyak kali terjah nami time winter, tapi tak penah terkena time snow memutih atas tanahh.... mmg takde luck betul

      Delete
    5. Hehehe tu la kan...blom smpi saatnya lg..gituuu...hehehe!

      Delete
  2. Nak cukupkan empat musim juga ke gi Nami Island tu...hehe. Kat Perth pun bersepah orang Malaysia DJ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah enmie...kalo ada rezeki...hehehe perth pun nakpi gak nanti...

      Delete
  3. meriah jugak bunga2 cherry blossom kat nami island ni
    wah wah nak pi makan kat Nami-Ok ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la juga cherry blossomnya azra tapi tak banyak sangat laaa...haa pandai kaklong kawasan kannn....mana lagi nakpi kalo bukan nami-ok...hehehehe!

      Delete
  4. surau kat situ bestkan.. luas dan dah di asingkan lelaki perempuan.

    see you again in autumn??? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah btol jea...dah banyak improve since 2012....hehehe aku berangan je duluuuu nakpi sana masa autumn...bila tu tak tau la lagi kannn...hehehe

      Delete
  5. Aku masuk surau last Oct, pemisah laki pompuan cumalah langsir. Pastu tempat wudhu' pun sharing is caring kat belah pompuan. Nengok gambar ko, aku dah x cam tu surau aku gi aritu. Cepat giler berubah. Trip Jan lepas aku xsinggah sebab coti. Tu yang xtau.

    Wah dia da ada plan nak berautumn! Aku tinggal spring lagi nak gi, maka cukuplah kitaran musim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira cepat gak dia buat keja kan...agaknya masa peak winter, tak ramai orang...masa tu laaa diorg buat keje2 renovation tu kot...hehehe memang berbeda sungguh...plan je laaa...implement blom tentu lagi....hehehe!

      Delete
  6. alamakkkk. serious aku takleh digest ramai org kat Nami Island tu. sebab masa aku pegi mmg terus naik feri. takde beratur2. anyway jauh gak perjalanan ko dari Noryangjin sampai ke Gapyeong

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2x sblm aku smpi pg, xde la ramai gini...kali ni tghari, weekend + spring...org dh lama tperap dlm umah sbb winter...tu ramai kot..hehe eh klo dr myeongdong pun lbih kurang 2 jam gk kn...2,3 kali transit...

      Delete
    2. dulu aku naik shuttle bus dari insadong. memang terus sampai kat nami wharf tu.

      Delete
    3. Haa klo maik bas mmg cpt sbb direct.tp mhl la.n masa pun dh tetap...aku 1st time je baik bas..lps tu xnaik dh..leh singgah2 tmpt lain.

      Delete
  7. DJ, kad raya dah sampai..terima kasih banyak tau, special kad tu hehehe..cuma dah tertanya2, address ambik kat mana ekk? rasanya takde share pun address dgn sesapa2 ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe smpi gak yer...hehe address tu.tnya random je kwn2 jupe aritu...nsib dpt dr mrs smile...hehe

      Delete
  8. salam.

    thank you for the information. complete pulak tu. tapi boleh saya tanya, food restriction notes boleh ke share? saya cari jugak tapi tak jumpa.

    thank you in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.ok nnti sy share dlm blog ni food restriction tu...

      Delete
    2. terima kasih banyak2...

      Delete
  9. Pulau indah kampungku. Macam pernah kena sekali dia lalu jalan lain, dia macam detour sikit, rasa macam depa saje je, Mengambil kesempatan hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasrah je la radin...nk buat cmne kita pun xtau sgt jln nk sound dia...hehe

      Delete