Wednesday, January 23, 2019

Kayan+Co Cafe, Kajang

penghujung September lepas, birthday adik aku...so kami satu family decided nak makan luar...aku duk usha mana kafe baru kawasan Bangi/Kajang, nampak laaa kayan+Co Cafe yang terletak berhampiran Hentian Kajang ni...so apa lagi, marilahhh kita usha...aku dah message diorang book tempat...aku nampak kat IG diorang, diorang leh deco gak kalo kita nak...so aku dah cakap la dalam message cakap nak celebrate birthday, so diorang cakap ok...takde plak advise kena bayar ke apa...


so malam tu bila sampai, meja kami kat tengah-tengah kafe...aku siap ingat salah meja ke...sebab kata ada deco...ok kat sini start aku turn off dengan staff sini bila dia jawap ni la deko nya...sambil tunjuk meja dengan alas hitam...kat dinding kafe ni memang dah ada laa banner happy birthday...pastu siap cakap kalo nak ada belon semua kena bayar...haik takde plak advise gitu dalam message bila aku cakap pasal birthday tu...ok maybe aku salah paham ke apa...so takpela lagi kan...then kita pun layan menu dan order...
keadaan dalam kafe tu agak sempit laa...ramai plak tu orang sambut birthday malam tu...pencahayaan gelap sikit laaa...takpela, sis pasrah...so kami mulakan dengan bergambar, tiup kek semua untuk adik aku sementara tunggu makanan kami sampai...
masa nak minta ambil gambar, memang tak dapat nak minta tolongstaff diorang sebab busy bebenor...sedangkan kafe tak ramai lagi pun masa ni orang...nasib baik ada orang meja sebelah tolong snapkan...dapat la kami bergambar beramai-ramai satu keluarga kannn...dah setel bergambar, kita tunggu makanan sampai...
satu persatu makanan sampai...aku malas nak ulas setiap menu yang kami order boleh...hahaha sebab aku agak pissed off dengan kafe ni...haaa memula ok la lagi...tapi bila mula ada salah menu yang mereka hantar, dan ada pula menu tak sampai-sampai...bila kami tanya, diorang perrtikai kami balik order bila...siap ada staff dia very rude, datang jumpa kami dan pertikai jam berapa kami order...aku like wtf?eh camtu ke kau layan customer...aku bukan la tak pernah makan kat kedai, makanan lambat sampai...tapi cari dia argue balik siap sebut jam sekian-sekian kami order, sedangkan masa tu staff diorang yang salah ambil order...waaahhhh kauuu instead of kau minta maaf sebab lambat, dia argue aku order lambat so dapat la lambat...seriouslaaa...bukan taknak tolong promote business korang, tapi kalo macam ni attitude, sorry...rude gilaa...
ko tengok laaa bapak banyak kami order...pun nak kurang hajar macam tu kan...cakap la elok-elok ni seolah mencabar kita balik plak...kita ni dah la pissed off makanan lambat...ko datang kat meja pi pertikai hal lain plak...seriouslaaaaa...dan kauuu nasib baik sebab masa kat cashier budak cashier tu minta maaf...agaknya nampak sangat muka pissed off aku walaupun dalam kelam malam tu...total kami makan malam tu almost RM350, harga mahal standard kafe, makanan sedap la juga...tapi taknak pi dah...sorry, kau tak sedap dan murah tapi staff polite aku pasrah lagi...ni rude gini, maaflah...ok bai... #sismarah

Tuesday, January 22, 2019

Mohd Chan Chinese Muslim Restaurant, Putrajaya

ada satu masa tu boss aku sibuk nak belanja satu cawangan...dah tu suruh aku plak tu cari tempat mana nak makan kan...haaa apa lagi sakan la aku pikir manaaa nak makan ni...dah boss nak belanja kan, cari la tempat best sikit!duk terpikir nak pi Mohd Chan Muslim Restaurant yang baru dibuka di Presint 15, Putrajaya tu...aku pernah makan yang di cawangan Bandar Baru Bangi tapi tak berapa sedap pada aku, so sebabkan yang di Putrajaya ni nampak cantik kedainya, so terasa nak terjah!hahaha...
gigih aku study menu kat internet, plan apa nak order nantikan...sebabnya boss suh aku je order nak makan apa...hehehe memula aku ingat nak ambil Set D ni 2 set sebab kami ada 8 orang...sekali masa ambil order, adik tu cakap, banyak sangat nanti kak...siapla dia suh aku order set je jauh lebih murah dari ala carte!hahaha jujur betul adik ni tau...oh ya sorry la, aku lupa nak snap gambar menu sebab excited nak order makanan...hasilnya aku ambil 1 Set D dengan tambahan lauk buttered prawn dan chilli crab!hehehe...
banyak minuman menarik kat sini, antaranya asam boi kedondong ni...diorang cakap sedapppp...so refreshing...aku plak melayan air sampah aku panggil ni...semua benda ada dalam air tu kan...sedap jugaaa....sangat refreshing...sedap!sementara tunggu makanan, kita bergambar dulu seround...
tak lama tunggu tu, sampai laaa makanan yang kami order...semua makanan dari ikan ikan siakap garlic siam, chilli crab, buttered prawn, salted egg squiddan lemon chicken adalah sedapppp sangat!seriously jauh beza dengan yang Bangi weh...dah kedai dia cantik, environment best!staff pun membantu sangat...cumanya sebab makanan tak sampai serentak, so tersekat-sekat gak la nak makan tu...hehehe...
then ada juga tomyam yang biasa je la kat aku...ada dumpling, sayur dan dimsum juga...ni pun ok la pada aku...takde la sedap gila, tapi boleh laaa...hehehe penambah mengenyangkan perut hahahaha...dannn dessert dia tu seriously terbaik!sangat sedap...manis dia pun light je!
overall kami semua sangat berpuas hati dan kenyang sangat dengan makanan tersebut...harga makanan dia boleh tahan mahal tau...chilli crab tu aku rasa mau dekat RM100 hahaha...tapi boss belanja kannn...pasrah je laaa...hehehe total kami makan berlapan tu aku rasa dalam RM300 laaa...ok la kan boss, apa la sangat...hahahaha...Alhamdulillah...
dan ada satu masa tu aku ada interview di radio di UPM, balik tu dah lewat waktu lunch so aku decided ke sini lagi, layan nasi ayam dan dimsum...tapi sayangnya menu kali ini tak berjaya menambat hati aku laaa...nasi ayam dia biasa sangatlah...tak panas plak tu...ayam dia pun macam lembik benyek jeee...hehuuuu....