Wednesday, January 2, 2019

Bye 2018, Hello 2019!

Travel Dalam dan Luar Negara

pencapaian Outdoor Activities 2018 aku dah cerita sebelum ni, so aku sambung pula kompilasi cerita jalan-jalan aku...aku rasa aku banyak gilaaa program tahun ni...sampaikan boleh kira pakai jari weekend yang aku duk rumah...tapi bila buat compilation macam ni, macam takde pi travel mana sangat!hahaha...lagi plak outdoor activities aku masa awal tahun je rancak...hehehe...


29 hingga 31 Julai - Siem Reap, Cambodia secara solo


29 hingga 30 September - Kuala Lumpur bersama Zara, Alam dan Kak Shane

3 hingga 5 November - Janda Baik, Pahang bersama officemates

16 hingga 17 November - Home Wood Kajang, Selangor bersama Wani, Ain, Zu, Fariha, Asie, Nor dan Hana Sofea

1 hingga 2 Disember - Kuantan dan Melaka bersama Asilah dan anak buahnya, Auni

13 hingga 15 December - Hatyai & Songkhla, Thailand bersama Asilah

20 Disember - Genting Highlands bersama Mak, Alam, Zara & Qaiser

22 Disember - Perlis bersama Zu, Asilah, Syahnaz, Ain, Fariha dan Wani

28 Disember - Lunch di Jumaat terakhir 2018 bersama Geng Sosial BKKM

2019 New Year Eve di Kuala Lumpur bersama Dini, Adam Kecik dan Amoi

Alhamdulillah ada rezeki aku nak berjalan-jalan lagi tahun ni...I am happy and blessed!so untuk tahun 2019 ni, aku dah ada beberapa keping tiket dahhh...hehehe Alhamdulillah...tak sabar nak start explore dunia ni bersama rakan-rakan...aku niat, di setiap trip tu, aku nak highlight atleast 1 lesson learned yang leh aku kongsi dengan semua orang, dan semoga ilmu tersebut dipanjang-panjangkan buat mereka yang hendak mengembara...gitu kan...hehehe...

Family & Friends

dan perkembangan untuk diri sendiri sepanjang 2018 ni takde apa sangat lah...masih sama, masih solo, masih kerja di tempat sama cuma yang tak sama satu je, berat badan aku!demmm kemain bagai dipam-pam weh...hahaha sesiaaaa je aku diet dulu tau...hahaha...pasrah je laa...nak kena jaga balik ni...sakit balik lutut aku dah ni...hehuuuu...exercise banyak pun sakit lutut, stop exercise naik berat badan punnnn sakit lutut...huhuhu...

tahun 2018 ni juga ada berita baik untuk kesihatan mak aku...Alhamdulillah Malaysia dah ada ubat Hepatitis C yang mahal tu...tengah tahun datang jumpa doktor, tetiba doktor tanya nak ubat tak...haa haruslah nak kan, aku siap ingat kena bayar la juga sikit kan...sekali free weh...Alhamdulillah...3 bulan mak aku kena makan ubat tanpa tinggal!masa pun specific time!Alhamdulillah dapat makan mengikut masa yang ditetapkan cuma mak aku ada sikit down masa makan ubat ni, stress gak aku nak menaikkan semangat dia masa ni...dan lepas makan ubat, doktor tunggu 3 bulan untuk final virus load testing...dalam masa 3 bulan ni pun mak aku banyak down, so sedikit menguji kesabaran gak la...dan Alhamdulillah, hujung tahun baru ni jumpa doktor dan doktor cakap mak dah bebas dari virus Hepatitis C...tapi still kena monitor sebab hati dah keras...hehuuu...
masa mak dah ok, sekali hujung tahun Abah pula mula sakit belakang. Dah xray dan doktor suspect aging bone dan dah refer ke pakar Hospital Putrajaya...dan insyaAllah mulai 2019 akan mula followup di sana...betul la kata orang, mulai usia 35 tahun ni, akan mula dugaan kesihatan mak ayah kita. So just ready...moga Allah kuatkan aku dan beri aku peluang berbakti kat mak abah sampai akhir hayat aku...
dan beberapa hari sebelum berakhirnya 2018, selain aku sakit lutut sebab jatuh tersembam main badminton, anak buah kedua aku warded sebab muntah teruk!huhuhu sedih gila tengok dia kena cucuk jarum bagai, tapi surprisingly dia cool je...takde kerenah langsung...huhuhu adik kuat!nanti Makngah bawa adik lalan eh lepas adik dah sihat...
Dan tahun 2018 juga menyaksikan aku bertambah sorang lagi anak buah...dan sorang lagi on the wayyy...heheh Alhamdulillah...murah rezeki semuaa...Baby Nina lahir masa Makngah kalut kenduri di Kuantan dan Melaka...memang rezeki gila, minggu tu ada kenduri kat Melaka, Makngah dah sampai Melaka baru Nina keluar...hehehe rezeki la Makngah nak jumpa Nina masa Nina freshhh baru keluar dari 'oven'...hahaha...
lahirnya Baby Nina, konpem laaa Kakak Zara jadi big sister kan...Alhamdulillah, Kakak dah konvo tahun ni...nak masuk sekolah betul dah kakak...besar dah weh anak buah aku...means that aku dah tuaaaa...hahaha...dan paling bangga dengan #projekkawankawanzara tahun ini...god job kakak!
dan untuk kawan-kawan pula, best tahun 2018 ni sebab ada kawan-kawan yang rapat dengan aku kawin!rasa macam dah lamaaa takde kawan yang rapat berkahwin kan, almaklum usia makin kertu...hehehe yang lagi best dua-dua ni kawin pun macam agak mengejutkan...Fariha bertemu jodoh dengan Azman seorang pakar pastri gitu...hehehe seriously aku happy for her bertemu jodoh jua akhirnyaa...
dan wedding of the year yang paling menggemparkan adalah Cik Wi!hehehe satu pejabat kecoh pasal Cik Wi nak kawin ni almaklum dah lama tunggu kan...Alhamdulillah Cik Wi bertemu jodoh di usia 52 tahun dengan seorang lelaki yang budiman, Cik Lah...teruskan semua anak-anak dara kat pejabat ni terinsiprasi dengan kisah Cik Wi...jangan sesekali berputus harap, jodoh akan tiba pada masa yang tepat...insyaAllah...
selain tu aku nak share kat sini gak aku happy tahun ni sebab dapat jemputan selaku Alumni UKM ke Majlis Konvokesyen ke 46...sebenarnya dari tahun lepas Prof dah ajak aku tapi ada program dah masa tu, so bila tahun ni Prof jemput sekali lagi, lajuuuu aku check date aku dan say yesss!hahaha seriously lain rasa dia masuk Dectar tu bersama pensyarah tauuu...hahaha i loike!
dannnn di sebalik yang happy-happy, tahun 2018 juga menyaksikan kedukaan buat aku dan seluruh pejabat apabila boss yang rapat dengan aku iaitu Dr Chin disahkan menghidap kanser paru-paru...huhuhu detect je dah advance level pula tu...banyak kali juga la aku menziarahi dia, terus berikan dia semangat untuk berjuang...semoga Dr Chin cepat sembuh dan kembali berkhidmat macam biasa...aku rindu Dr Chin...huhuhu...
dan penghujung 2018 kami dikejutkan dengan pemergian Mak Irma yang sangat mengejutkan...tetiba makcik deman dan terus pengsan...almost seminggu di HKL tak sedarkan diri sebelum meninggal dunia...arwah sangat baik, sangat ramah bersembang...tiap kali singgah rumah, asyik kena paksa makan je...mesti rindu dengan ikan keli sambal makcik lepas ni...huhuhu semoga Irma sekeluarga terus tabah...
dan banyak isu juga dalam persahabatan aku tahun ni...ada yang kecik hati sampai hilang dari radar dah...ada yang acah-acah mangsa keadaan, ada yang dah cakap maafkan tapi seolahnya tak memaafkan...ada yang kejap ok, kejap tak ok...ada yang emosi berlebihan...dan macam-macam cerita lagi lah...aku anggap semua tu lesson learned lah...insyaAllah aku akan jadi kawan yang lebih baik untuk semuaaaa kawan-kawan aku lepas ni...

14 comments:

  1. Replies
    1. Motippp hai liana kat sini...dia tak baca blog lah...

      Delete
  2. insyaAllah, semoga kita semua dipermudahkan segala urusan.amin

    ReplyDelete
  3. naik turun pasang surut kehidupan. yang baik yg indah kita kenang. yg buruk ambil pengajaran. seronoknyaa da ade tiket untuk 2019. huhu cheqqq belom lagi.. semoga makin murah rezeki kita semua ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...yang baik jadikan tauladan, yg buruk jd kan sempadan...gituu...hehehe...haish cepat pi beli tiket, hahahahaha!

      Delete
  4. Wah rajinnya buat entry pencapaian !

    ReplyDelete
  5. amin.. semoga much better in 2019

    ReplyDelete