Monday, November 20, 2017

Santuari Ikan di Sungai Chiling & BBQ di Batang Kali

hari Jumaat aku abes audit di Melaka malam, sampai rumah pun dah lewat kul 11 malam...cepat-cepat tido dan esoknya jam 2.30 pagi aku dah terjaga!takleh tido...huhu jam 5 lebih tu, masa tengah bersiap, Ab call cakap demam takleh nak join plak...alahaiii...so then dalam jam 5.30 pagi aku gerak ke Putrajaya, sempat singgah solat di Petronas dan terus ke rumah Liana...sampai sana, naik 1 kereta dengan Liana dan Mrs, then jumpa 2 kereta lag di Petronas...so dalam jam 6.30 pagi, aku bersama Liana, Mrs, Raja, Farihah, Nor dan Zu bergerak ke Kuala Kubu Bharu...
sampai masjid KKB dalam jam 8 pagi...duk menunggu laaa Aju, Ajib dan Adib kat situ...punya lama tunggu, sempat melayan satu bekas pavlova masa ni...nyummeh sangat pavlova dia...dah sampai semua orang, kami naik 2 kereta je menuju ke Sungai Chiling...
sampai kat pintu gerbang Santuari Ikan Sungai Chiling ni, haruslah bergambar dulu kannn...haaa nama pun pintu gerbang, tak terus sampai Sungai Chiling tu dari sini...kena jalan dalam 1 km kot or kurang sikit untuk sampai ke pejabat pengurusan dan pintu masuk Sungai Chiling ni...masa kami sampai ni kan cuaca dah mendung dah, dalam hati berdoa je la moga tak hujan lebat...
sampai kat pejabat pengurusan tu, kita kena lapor diri dan bayar sorang RM2 kalo tak silap aku...semua Ajib yang setelkan sebab orang situ kenal diaaa...pastu nanti orang tu akan tanya berapa banyak barang kita bawa sebab dia nak kira, banyak mana kita bawa naik, banyak tu kita kena bawa turun ye...jangan buang sampah kat dalam tu...
setel semua urusan pentadbiran gitu, jommm kita mulakan langkah!aku pernah sampai sini dulu...memang sampai kat jambatan ni je, pastu hujan lebat...so tak dibenarkan masuk...huhuhu so kali ni sangat berharap laaa dapat masuk sampai ke air terjun diaaa...
memula trekking tu, memang lalu atas laluan basah dahhh...alahai nyesal pakai kasut tau...memang air mengalir je kat laluan ni...ada masa tak dalam, ada masa dalam sikit sampai basah stokin dan kasut...pasrah je laaa kan...so kita lalu je laaa kat laluan air tu...kecil je laluan diaaa...kalo berselisih memang kena stop dan bagi laluan pada orang di hadapan...
habis laluan berair dan kecil tu, dah mula dahhh nampak Sungai Chiling...wehuuu excitedd weh...tak sabar nak terjun air...tapi sabarrr...perjalanan masih jauhhh...so kita layan je dulu view sungai dan dalam hutan semasa trekking tu ye...sambil jalan, sambil bergossip, sambil speku pasal kena Ab tak datang...siap buat video khas untuk beliau...hahaha...dan selepas lebih setengah jam berjalan kami sampai di Lintasan 1...haaa untuk sampai ke Air Terjun Sungai Chiling ni, kita kena rentas sungai 6 kali tauuu...masa kat Lintasan 1 ni, tak rentas air sangat...so aku tak ambil gambar sebab tak de signage...
masa awal-awal je jalan lama sikit...once dah sampai Lintasan 1, then nak ke Lintasan 2 tu tak jauh dahh...masa Lintasan 2 ni kita mula rendam kaki betul-betul dalam air...banyak gilaaaa ikan masa ni...memasing menjerit-jerit bila masa lintas, Adib duk baling makanan ikan...berkerumun ikan kat kaki kitaaa...hahaha hati-hati ye masa lintas ni...lagi kalo air deras, pastu batu dalam tu licin gak...elakkan la pijak batu...pijak pasir jeee...
di Lintasan 3 ni air makin dalam...leh basah gak la seluar kecik kita masa ni...hahaha pastu batu pun makin banyakkk...air plak derasss...kena lebih berhati-hati...masa kami pi ni, malam nya tu hujan lebat...tu air deras kot...pastu sejuk gilaaaa...
masa di Linatasn 4, Ajib cakap jangan lalu dalam air...dia ada port lalu baikkk punyaaa...haaa depan sikit dari signage tu, ada pokok besarrrr tumbang merentasi sungai!so kita rentas sungai menggunakan pokok tu...cun gilaaa ambil gambar kat sini...terbaiklah Ajib!
Lintasan 5 pula ikan makin banyakkk...syiok gila main ikan...pastu sakan gila kami bergambar masa ni...hahaha patutlaaa lambat sampai kat air terjun kan...setiap lintasan kami sakan bergambar tau...aku rasa excited tiap kali kena rentas sungai tu...best!
dan Lintasan 6, laluan terakhir sebelum sampai kee air terjunnn...kat sini pun banyakkk ikan...best gila bila ikan tu kerumun kat kaki kita...pantang baling makanan, haaa melurulah diorang ke kaki kita tauuu...best!
dan selepas Lintasan 6, kita kena lalu dalam hutan sikit sebelum mula dengar deruan air terjun...wahh tak sabar wehhh...bunyi dia memanggil-manggil...dan tak jauh pun jalan, kami nampak air terjund ari jauhhhh...cantikkkkkk gilaaa...nampak kabus-kabus putih lagi kat air terjun tuuu...excited semua orang!
tapi kami takpi terus kat air terjun sebab semuaaa kelaparan...so cari port untuk makan dulu...mekasih kat Aju dan Ajib yang tolong bawakan nasi lemak kamiii...sedapppp sangat nasi lemak ni...minum plak milo ais yang gigih aku jinjing sepanjang jalan tuuu...hehehe...sambil makan, sambil rendam kaki...sejuk gila weh...kat sini pun ada banyak ikan...
dah kenyang, apa lagi sesi bergambar laaa...haaa panjat la segala kayu dan batu yang ada kat situ kan untuk bergambar...sambil menahan ketar kesejukan weh...sejuk gila air dia...dah la hari mendung je takde matahari memang sejuk gila lah...
setel bergambar kawasan sekitar, tiba lah masa yang dinantikannn...jommm mandi air terjun!sambil mandi sambil bergambar sakan weh...macam-macam aksi dirakamkan melalu video dan gambar...aku malas nak masukkan video lah dalam blog ni...hahaha...si Ajib siap buat aksi terjun lagi...kami takpi dekat ngan air terjun tu sebab dalam...ada batu sebelum sampai kat kawasan air terjun tu...kitorang jalan sampai situ je sebab semua tak reti berenang...Ajib dan Adib je berani ke tempat dalam...Aju tolong jaga beg...hehehe...
selepas seketika mandi dan bergambar, kaki aku cramp weh...laju aku naik atas balik...pi lepak ngan Aju...tak lama tu semua datang kat kitorang...disebabkan semua bujang masa ni, aku dan Aju acah-acah buat sesi suaikenal...hahaha macam-macam soalan maut la semua orang kena kan...best dan kelakar gila masa ni...hahahaa...dan setel tu, kami pun bergerak pulanggg...sampai pintu masuk, sempat pi toilet bagai...beli goreng pisang sedappp dan kami balik...sempat singgah ambil gambar di empangan...
sampai masjid KKB, kami pun naik kereta menuju ke rumah Aju di Batang Kali...sebab semua decide taknak lunch, so balik rumah terus...laju aku masuk bilik air dan mandiii...baru lega rasa badan...dah sedap badan tu, mula la rasa lapar kan...orang duk sibuk mandi bagai aku turun bawah...Aju cakap ada Maggi Kari dan udang galah baru pancing tu...haaa apa lagi, terus sis tunjuk bakat masak maggi...kahkahkah tapi sedap gilaaa wehhh...terbaiklah!
dah kenyang kita pun relaks laaa...tak lama tu Dini dan keluarga pun sampai...then petang sikit ada yang start keluar beli barang...pastu yang kat rumah pun memulakan operasi...yang perempuan bersilat kat dapur nak masak nasi goreng la, nak buat sambal kicap la...nak perap ikan Aju baru pancing la, nak perap kambing baru beli la...struggle gak la sebab umah Aju barang dapur dia untuk skala kecil, so memang kena kreatif la masa ni guna apa ada....hehehe pastu dak laki duk sibuk buat cocktail dan pasang api kat luar...fuhh nasib baik gak la dapat semua barang last minute ni sebab patutnya Ab yang dipertanggungjawabkan bawa barang-barang nak bakar ni...huhu thanks to our hero, Ajib!dah la baik hati tolong perap ayammm...hehe
setel tugasan kat dapur, kita pun menyibuk laaa dengan orang kat luar...sabar je laa menanti semua makanan siap dibakar...hehehe nasib baik tukang BBQ dedikasi tauuu...sabar dia masak semuaaa makanan tu...walau dengan pelbagai gangguan nak bergambar la, nak pegang penyepit la...acah-acah BBQ gak la kann...
dalam jam 6 lebih tu kitorang pun mulaa makannn...yeay sedap gilaaa semua makanan...terbaiklah hasil kerjasama semua orang...berhasil jugaaa sesi BBQ kita yang best ni...makan memang tak ingat dunia...bertambah je kerja...hehehe...dan malam tu masing-masing berehat...sempat gak bergossipan then ada yang layan movie...malam tu, ada yang balik dan ada yang stay...
esoknya bangun pagi lambat gak laaa...sempat tu buat sandwich guna ayam bakar yang lebih...pastu Dini goreng nasi...Aju goreng keropok Ganu..sedap gilaaa kita bersarapan...lepas sarapan sambung bergossipan, pastu kita pun gerak balik...dalam kereta memang aku membutaaa je...hahaha kenyang dan penat gila wehhh...hehehehe...sekali petang tu sampai umah, mak ajak teman pi KL...haa hantar dia, pastu aku melanguk sorang-sorang...masa ni baru tau Ab demam betul-betul rupanyaaa, kahkahkah terus rasa bersalah speku beramai-ramai kannn pasal apa dia tak datang...hahahaha kepada Abam Ab, kalo ko baca post ini, I'm sorryyyyy sebab speku macam-macam pasal ko, sampai mempengaruhi orang lainnn sekaliiiii...hahahahahahaha....muahciked!