Wednesday, November 8, 2017

Trip Jiwa Lara: Lopburi, Thailand

Sambungan dari: Trip Jiwa Lara: Bangkok, Thailand

hari kelima aku di Bangkok, seawal 4 pagi kami dah check out dan naik teksi dari resort menuju ke Bangkok Railway Station (Hua Lumpong)...sedih gila hati meninggalkan resort yang best tu...hahaha sampai je railway station terus cari luggage storage dan letak beg kami di situ...dia buka jam 4 pagi sampai 11 malam setiap hari...murah je caj dia dalam THB40 per bag untuk sehari...
setel letak barang, kami ke kaunter tiket untuk beli tiket Train 111 ke Lopburi jam 7 pagi dengan harga hanya THB50 sahaja...murah gila kannn...ada 2 train rasanya nak ke Lopburi tapi yang kami ambil ni kira macam rapid train gak la...tapi rapid pun dekat 3 jam perjalanan weh...sangap! 
dah beli tiket, jam masih awal so kami cari port untuk breakfast...nasib baik ada kedai kopi dah buka...beli kopi dan kita layan makan Brahim's...sedap je wehhh walaupun tak dipanaskan...saat darurat ni mana berkira sangat perut ni kannn...siap makan kurma daging kauuu...dahsyat kan perangai...
then kami masuk menuju ke area gerabak keretapi dan di situ ada surau...tapinya tiap kali keretapi lalu, surau bergegar weh...tapi takpela, janji ada surau kan nak solat...sempat la kami berbaring jap lepas solat sementara tunggu boarding timeee...
nak dekat boarding time, kami pun bersiap dan ke gerabak yang ditetapkan ikut tiket...olskool gila wehh keretapi diaaa...hahaha takde aircond pun...dah bayar THB50 je kan, apa ko harap kan?kerusi dia keras dan tegak je!perghhh sengsaraaaa...
perjalanan mengambil masa 3 jam weh dari Bangkok ke Lopburi ni...so dalam train hanya mampu bersembang, tido dan ambil gambar, sambil layan view kampung kat luar tuuu...sangap gilaaa...nasib ada sekumpulan adik-adik dari Malaysia gak...meriah la sikit kami...
hampir jam 10 pagi kami sampai di Lopburi...pertama sekali aku buat adalah beli tiket balik ke Bangkok jam 2.30 petang...lepas tu menganga tak tau nak buat apa...keluar dari train station tu takde orang pun approach kami...pastu tengok adik-adik tadi pun duk berlegar tak tau nak wat apa...then kami beramai-ramai jalan ke mart berhampiran...masa tu baru ada orang tegur cakap "Sunflower?" terus kami jawap yeesss...deal punya deal dia nak charge kami sorang THB100 untuk ke dua buah ladang, eh murah sangat rasanya tuuuu, terusss setuju!
sekali patut la murah, kami duk belakang lori rupanyaaa...hahaha tak kisah la kannn...janji sampai nak tengok sunflowerrrr...jauh gak la perjalanan dari station tu ke ladang pertama...adalah dalam 20 minit kot...masa tu plak matahari tengah mencanak, memang terbakor la wehhh...pasrah je laaa...
masa dalam perjalanan dah nampak sikit-sikit sunflower dah...memasing dah exciteddd...bila dia stop kat satu kawasan ladang dengan view bukit bukauuu, dengan pantas semua melompat turun lori dan bergambar!sakan gilaaa bergambar masa ni...cantik gilaaaaaa...matahari pun terik, makin cantik la gambar kannn...malas nak cerita panjang, layan je la gambar eh...
masa kami pergi ni dah hujung season dah, kira rezeki laaa dapat tengok lagi sunflower ni kan...cuma kalo tengok dekat-dekat banyak mati dahhh bunga kat ladang ni...kena pandai carik angle laaa nak nampak cantik tttuuuu...seronok kitorang semua dapat jumpa sunflowerrr...
then driver bawa kami ke ladang kedua yang kecik sikit tapiiii bunga dia besar gilaaa...lagi besar dari muka kita tauuu...dah tu plak masih cantik dan hiduppp semua bunga dia...memang bestlah sini...siap plak ada buaian nak bergambar memang bestlah kannn...cantiknyaaaaa...i loike!terlaksana juga impian nak tengok sunflower di Lopburi ni...
dah puas bergambar sempat la kami menapau kuaci kat situ...murah sebungkus THB35 je..fresh plak tu...satu tu dia bakar gitu je, satu lagi dengan gula ke madu tak silap akuuu...memang memborong la memasing kan...siap panas lagi dia baru bakar...
dah setel borong, kita pun bergerak balik semulaaaa ke train station...memasing muka dah terbakar tapi happy sebab misi dah tercapai...kemain naik train bapak punya lama, tapi masa spend kat ladang ni tak lama mana pun...aku rasa dalam 2 jam kot termasuk perjalanan...takpela, gigih sekali sekalaaa...nasib baik Cik Wi ok jerr...
sampai di station, kami melintas laluan keretapi tu untuk ke arah signage kedai halal tu...kemain besar nampak banner dia dari station tu...happy gila wehh...tapi bila sampai sana dia tutup daaa...huwaaa sedih gilaaa...so kami gigih pusing kawasan tu nak cari masjid...rupanya masjid jauhhh dari situ...then pusing punya pusing, dengan harapan jumpa kedai makanan halal...nan hadooo...
sampai laaa kami terjumpa sorang mamat ni, muslim rupanyaaa...depan dengan surau kat situ, terus dia tunjukkan kami kedai makan muslim...memang takde tanda halal pun, tapi dah mamat tu imam kat surau tu, kami percaya je laaa...hahaha...layan je laa nasi ayam yang ada, harga murahhh....tapi dah lupa harga berapa...
kedai makan tu dekat je ngan surau ni...if dari station tadi, lintas je jalan sampai kat kedai tutup tu, nak ke sini kena ke kiri...jalan jeee ikut jalan yang ada...nanti jumpa la surau ni...dah makan tu, kami singgah solat dan rehat sampai nak dekat kul 2 petang baru kami gerak ke station balik...
masa balik ke station tu, sempat terjah kedai yang tutup tadi...dah buka dah, so usha menu je laaa...nah untuk sesiapa yang nak ke Lopburi dan mencari halal food...leh la cuba nanti yer...aku tak cuba dah laa sebab dah kenyang....
sempat jalan tengok runtuhan Wat depan station tu...ambil gambar sikit-sikit, pergi mart beli makanan buat bekal dalam train nanti...banyak gak jajan-jajan yang ada logo halal kat dalam mart ni...syiok la kami kannn...
dan akhirnyaaa kami pun menaiki train balik ke Bangkok...masuk train semua pengsan kepenatan...aku plak kejap tido kejap bangun, kejap layan perasaan...gila punya jiwa laraaa....hahaha...sangap punya pasal, aku roaming dan beli data...dan akhirnya kami selamat sampai di Bangkok jam 5 petang...ambil luggage dan bergerak ke hotel tempat Nuurul dan Dr Chin menginap iaitu Century Park Hotel...
malam tu aku dan Cik Wi nak tumpang tido bilik Nuurul je...jimat kos...hehehe sempat laaa naik Uber pergi dinner dengan Dr Chin dan Nuurul malam tu kat Yana Restaurant...sedap gila dan tak pernah mengecewakannnn...sempat aku beli simcard malam tu kat MBK...almaklum sangap laaa sebab ada beberapa hari lagi ni kat Thailandd...hahaha malam tu balik bilik Nuurul, sempat aku drama masuk bilik Dr Chin curi bantal dan selimut...kecoh gak la kami berempat malam tu kannn...hahahaha best gilaaaa...so kemana kembara aku dan Cik Wi seterusnya?tungguuu... #laraDJ

6 comments:

  1. sedap nampak lauk pauk tu especially tom yam dan sotong tuu... ingat tak masa bulan berapa yg pergi ke ladang bunga matahari tuu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup sedappp makanan kat sanaa...nyummehhh...musim bunga tu hujung thn til awal tahun tuu...

      Delete
  2. kami pergi awal nov. masuk satu ladang tu sekuntum je ada! kecewa gila! nasib baik driver bawak kami ladang lain plak, sepadang bunga matahari puas cemuih amik gmbo... tapi serius seksa kulit muka ekekeke

    Dah dua hari baca entry DJ ni sebut pasal Yana Restaurant. asal Nampak je nama Yana Restauran nak tergelak. Kami dh tulis dlm iti kami nak ke Yana Restaurant kalau pergi ke MBK tu. ntah cemana semua terlupa, mencari2 mana restoran halal, jumpa festival halal international kat MBK tu. maka makan la dengan gembiranya. Tapi bukan authentic Thai la kan? Lepas kenyang, keluar je dr tempat tu, Yana Restaurant depan mata... adoi laaa! Perut dah kenyang dah! ntah kenapa la haritu, lapar sgt kot sampai lupa kat iti kami ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nasib baik rezeki dapat jumpa ladang yang berbunga kann...hahaha alaaa rugi gilaaa tak dapat pi Yana tuuu...sedap gilaaa makanan dia...seriously antara thai food yang terbaiklah walaupun sedikit priceyy...hehehe takpe next time ke Bangkok, ingat betul2 nama Yana tu tau!hahahaha

      Delete
  3. Ape name Padang sun flower yg ade buaian tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg xtau la nma ldg2 tu...mmg org tu je yg bawa kan...

      Delete