Monday, November 27, 2017

Padang, Indonesia Day 1

awal tahun hari tu aku dan member Cawangan aku buat trip ke Padang, Indonesia!aku dah pernah pergi sebenarnya dulu tahun 2011 dengan family...leh usha kat sini...asalnya bebudak ni dah lamaaa nak ikut aku travel...dari zaman aku gila travel, sampai dah suam-suam kuku ni...nak jadi cerita, last year ada promo, so nampak tiket ke Padang ni murah, terus aku suggest ke diorang...terus semua setuju!maka beli laaa kami berlima tiket dengan harga RM150...dan pagi Jumaat, 10 Februari kami berkumpul di KLIA2...aku sampai awal so sempat layan breakfast di Papparich dulu, yang lain duk kalut laaa sampai takdan breakfast...
bila semua dah sampai, yang mak-mak siap amek luggage bagai...kena la beratur awal kan...dan kemudian kita say bye-bye kat Bampish yang datang dengan Hana hantar kami pagi tu...sian Hana kena tinggal ngan Mommy ye...plan asal Mommy nak bawa Hana, sekali Mommy termengandung, sarat plak masa trip ni, so Mommy tak larat...hahaha...
kami selamat tiba di Minangkabau International Airport pada jam 8 pagi...sampai je terus berjumpa dengan Riku adik Pa'Unchu, supir yang kami hire untuk sepanjang trip di Padang ni...untuk 3 hari 2 malam ke Bukittinggi, Padang dia caj kami Rp1,800,000...ok la kan share 5 orang...memula sekali Riki bawa kami sarapan di Rumah Makan Lamun Ombak...on the way je ni dari Airport ke Bukittinggi...kami layan la murtabak dan mi sup...biasa je la pada ku...harga dah tak ingat...tapi untuk trip ni, memang aku kutip siap-siap duit dari semua...so senang aku yang bayar makan, penginapan, entrance fee dan juga transportation...
trip kali ni kami tak ke bandar Padang pun...sebab masa singkat kan so kita hanya ke Bukittinggi...on the way tu sempat laaa singgah ke Air Terjun Lembah Anai...ini memang tempat wajib berhenti laaa kalo ke Bukittinggi...diorang kena caj Rp3,000 seorang nak masuk sini...
dari Lembah Anai kami ke Pusat Dokumentasi dan Informasi Minangkabau...sama je laa itinerary dia macam first time aku sampai dulu...hahaha redho pasrah je laaa sambil kita melayan bergambar kannn...sambil dengar cerita salasilah orang Minangkabau ni...
then kami meneruskan lagi perjalanan ke Bukittinggi...dalam kereta Riki memang ramah gila cerita pasal orang Minang ni...memang lelaki Minang terkenal kerana kerajinan diorang sampaikan satu tahap, orang perempua yang pinang dan bayar hantaran tauuu...perghhh so kena pikir panjang ni nak kawin ngan laki Minang...hahaha tapi kalo dia rajin tolong kemas rumah, ok gak kan?hahaha...then sempat gak singgah tempat shopping tah mana tah...bebudak ni gatal, duit dalam poket dah melompat-lompat...
then kemi sempat ke Istano Basa Pagaruyung!haaa best sebab kali ni datang aku leh masuk...last time datang dia baru terbakar then ditutup untuk renovation...kali ni dapat laaa masuk dengan fee sebanyak Rp12,000 seorang...layan laaa masuk dalam istana yang besarrr tu...3 tingkat tauuu...dahsyat kan...takde apa sangat pun dalam tu, kita layan bergambar sambil melepak...rileks je la trip kali ni...lagi ada ibu mengandungkan...
dari Istano Basa, perut pun dah laparrr...so Riki bawa kami lunch nasi padang di Pondok Flora...best sini makan sambil ngadap sawah padi katanya...hehehe boleh la makanan kat sini, berselera semua orang makan...nyummeh!sedap ikan bakar dia...yang lain tu macam-macam lagi lah menu kannn...biasa la nasi padang ni, berlambak-lambak lauk dia hidang kan...sentuh mana nak makan je la yer...
dah kenyang, Riki bawa plak kami ke Kinku Enterprise...sini aku pernah pi gak, makan pisang sale dan kopi...saje aku request ke sini...kebetulan dah sama jalan, Riki ok jer...terjumpa plak kami dengan Pa'Unchu kat sini...dia bawa pelancong lain, tapi esok dia akan bersama kami...hehehe...kat sini kita layan makan dan minum free as sample...lepas tu apa lagi, borong laaa pisang sale yang ada si situ...sedappp...
dan akhirnya kami menuju ke Bukittinggi dan ke penginapan yang aku dah booking iaitu Bamboosa Guesthouse...berangan nak stay di Novotel Hotel tengah pekan tu, tapi full house!nasib baik ada lagi penginapan yang kosong masa ni tau...tak tau nape banyak hotel penuh...dan tempat kami tinggal ni macam homestay laaa...rumah banyak bilik dalam harga RM110.50 seorang untuk 2 malam..ok la kann...cantik gak rumahnya...masa check in kena naik tangga, tapi rupanya lepas tu ada jalan naik ke bilik tu untuk kereta...lepas tu Riki memang ambil kami kat depan rumah jeee...tak payah turun naik tangga ni...
kami rehat seketika then lewat petang tu kita pergi spaaaa...hehehe sakan memasing duk urut la, waxing la, cuci rambut la, pedicure manicure la...memasing melabur duit kat sini weh....besttt...aku gatal pi urut kaki lepas menjerit kesakitan wehhh...hahaha harga kat sini berpatutan la dan dia ramai staff so serentak semua dapat layanan...
dan dah sudah memanjakan diri, Riki bawa kami dinner makan ayam penyet!sedap gilaaa sambal ayam dia tuuu...pedas berapi tapi sedap!memasing order set ayam penyet dan kami tambah dengan ikan gurame bakar yang sedappp tapi lupa ambil gambar sebab lapar sangat...hehehe harga pun murahhh...best!
dan dari kedai ayam penyet tu kami jalan kaki ke sebelah tu ada kedai jual kain Riki...Riki i bisnes jual kain juga...ada laa yang sempat melabur kat sini gak...sambil aku duk jumpa Pa'Unchu dan bersembang untuk trip keesokan harinyaaa...
selesai semua urusan, Riki pun hantar laaa kami balik ke guesthouse kami...malam tu semua pun masuk bilik awal sebab dah kepenatan....tido pun awal memasing malam tuuu sebab nak ready diri untuk esok...esok nak jalan sakannn...heheheh...

7 comments:

  1. Salam cik dj, saya afif. ada no riki tu x, sebab akan ke padang tahun depan. maaf susahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. No dah xde. Leh usha FB Pa'Unchu Aulia...

      Delete
  2. macam penah sampai cahaya bordir tu. tuan kedai jamu murtabak sedap ekeke

    ReplyDelete
  3. DJ , bilik tu macam mana , harganya kira kepala atau kira bilik? akak nak pergi tahun depan tengah riki2 hotel...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga dia per bilik kak...tapi harga sy tulis tu per orang untuk 2 malam...hehehe akak tengok kat Booking.com nanti...

      Delete
  4. Assalamualaikum…
    Nice entry!!!
    .Mohon izin tuan tanah untuk promote service kami..
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Medan, Bandung,Bali,Lombok,Pekanbaru,Aceh,Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi popular untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.Harga ground arrangement yang paling minima dan service yang tip top!!
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JAMINAN KEPUASAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete