Thursday, February 5, 2015

Summer in Downunder: Day 5.2 - Biri-biri, Rapeseed, Fairlie & Lupine!

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 5.1 - Christchurch, Ashburton & Geraldine

perjalanan daripada Geraldine menuju ke Lake Tekapo adalah sejauh 90 km...sepanjang perjalanan kami melihat ladang luassss di kiri kanan jalan...keadaan jalan pula sedikit bagai ular dipalu...tapi ok jer lagi...kereta pun tak banyak...bawa rileks-rileks sudah...sampai satu kawasan kami ternampak biri-biri!memula nak berhenti tepi jalan jer tapi pikir balik boleh membahayakan diri sendiri dan orang lain sebab tepi jalan tu kecil jer...jadinya ambil gambar dari dalam kereta je laa...tapi alahai kecik jer nampak biri-birinyaaa....jadi la kannn....
dan kemudian depan sikit tu ternampak ada jalan boleh masuk ke bawah...terus kami masuk ke jalan tu...tapi tetap laaa jauh jugak ngan biri-biri tu...sebab besar gilerr ladang dia nih...dari jauh dah nampak macam ulat sampah pun ada gak!bergerak-gerak gitu kan...imaginasi memang takleh blah betol...hahaha...tapi aku perasan kebanyakan biri-biri masa ni dah kena cukur bulu dia...mayb summer kot...panas plak kang biri-biri ni kalo berbulu tebal...
lepas bergambar dengan biri-biri yang jauh tu...kitorang teruskan perjalanan lagi...sebenarnya memang banyak jer kiri kanan jalan ni biri-biri tapi semuanya jauh-jauh dan kami takde la kegigihan nak pi masuk dalam ladang tu...kot kena tembak tak pasal jer kang...hahaha layan jer la gambar yang diambil oleh dini dan sue sepanjang perjalanan kami ni...tapi memang saujana mata memandang betul laaa masa drive di NZ nih...sejuk mata aku walaupun cuaca kat luar tu panas...macam aku cakap, mayb sebab sekarang summer, so rumput tu dah nampak kekuningan...mayb kalo korang pergi masa spring or early summer tu rumput masih menghijau...mesti lagi meletop!
masa aku tengah drive ni, duk layan pemandangan ladang rumput kering yang meluas ni...tetiba jer sue menjerit!terkejut giler aku!rupanya tetiba jer lepas 1 selekoh tu, belah kiri jalan terhampar luassss ladang rapeseed!hoihhhh lawa giler wei...memula dah terlepas!harusss pusing balik kan...hahaha giler lah!bercita-cita nak jumpa ladang canola di Jeju, sekali kat sini dah jumpaaalaaa...walaupun bukan canola, tapi rapeseed kan, ada aku kisah?janji kaler sama kan...hehehe terus fefeeling citer hindustan kat NZ kan...nasib aku tak main guling-guling sangat jer...hehehe tapi memang sakan la masing-masing bergambar kat sini...pakai kamera, pakai hp, selfie, wefie semua style keluar!hahaha oh ye, daam kita bergembira, aku baru tau rupanya rapeseed ni bahaya untuk orang ada alahan...sebab dia ada debunga yang boleh menyebabkan hay fever...macam mata berair, bersin etc...fuhhh nasib baik kami bertiga takde pape masa tuuu...
lepas dah puas hati bergambar dengan rapeseed, kami meneruskan lagi perjalanan...tapi dalam kereta tak abes-abes masing-masing excited bercerita tentang rapeseed tuh!out of nowhere tetiba jer kan ko jumpa tempat macam tu...cun giler!hahaha memang tak sabar nak jumpa internet dan upload gambar dalam FB!hahahaha habes cerita rapeseed, teruskan lagi perjalanan ke Lake Tekapo melalui Fairlie...sampai jer di Fairlie, kami tak singgah pun....teruskan lagi perjalanan menuju ke Lake Tekapo!yeay!antara tempat wajib singgah kalo ke South Island ni...
sebelum datang NZ ni aku ada angan-angan...aku nak jumpa bunga Lupine di Lake Tekapo!aku tengok gambar Lake Tekapo penuhhhh dengan Lupine kalo pergi bulan November ke Disember...so aku agak memang bunga ni ada kat Lake Tekapo jer laaaa during spring ke summer gitu...sekali belum sampai pun lagi Lake Tekapo, aku dah menjerit-jerit ternampak bunga Lupine yang banyak di tepi-tepi jalan!hoihhh apekah?banyak okeh...sampai tak nyempat-nyempat aku nak berhenti takut lepas ni tak jumpa lagi....hahahaha maafkanlah kualiti gambar yang berbeda-beda nih...almaklum banyak sangat kamera dan hp yang digunakan yang berbeda kualiti dan harganyaaa...
setel merempan tepi jalan jumpa Lupine tu, kami teruskan lagi perjalanan ke Lake Tekapo...masa dalam kereta ni aku ngan dini duk nyanyi la lagu KRU...almaklum kereta takde usb port!gigih dini simpan lagu dalam 3 pendrive, sekali takleh guna daa...terpaksalah hakak menunjuk bakat kan...paling takleh blah, rupanya dalam diam sue rakam video kitorang berdua duk fefeeling nyanyi siap tarik-tarik lagi...dalam tengah nyanyi, boleh plak terkeluar huishh lupine...lupine...cantiknyaaa...pastu sambung lagi karok...hahaha tapi demi keamanan sejagat, aku takleh nak share la video tu kat sini...hahahaha

dan seterusnya kami disajikan dengan pemandangan gunung-ganang coklat yang kadang aku rasa macam tipuuu jer...macam cardboard jer....sebab kaler dia coklat-coklat gitu kot...hahaha sempat juga la berhenti ambil gambar kat tepi jalan tu...best betul view kat sini....pastu tetap laaa ada sikit-sikit si Lupine kat tepi jalan tu....hehehe bestnya!rupanya banyak kaler si Lupine ni...purple, pink, kuning...comey!aku sukaaa Lupine!sorry hydrangea... =D

45 comments:

  1. aku nak komen 1 perkataan je

    perghhhhhh!!!!!!!!!!!!!...very picturesque
    okey, 3 perkataan

    ReplyDelete
  2. NZ memang cantik !!!!

    Terima kasih kerana sudi berkongsi dengan detail !

    Seronok membacanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sgt cantik...no prob, its my pleasure...hehe terima kasih sudi baca blog ni yer...

      Delete
  3. again. gambar tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!! benciiiiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboih kakjemm..ko dah knapa?saka cookie time merasuk kah?hahahaha

      Delete
  4. Lupine......... wait for me
    calling for miss Bibier. ..kring. ..kring. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda, nk repeat ker?hehe

      Haaaa tu dia ada no ngikut dah tu...hehe

      Delete
    2. FARIKICA. .joms.
      DJ. Ripit apanya. Aku blom jejak pon south island ni.

      Delete
    3. Repeat nz mksud aku...hehe aku pun nk repeat nz gk..nkpi north island!heeeee

      Delete
    4. Nk jugak guling2 dlm bunga...haha.... semua pon dh ade exp north or south... yg ini neither north nor south..tngk lam gmbr jer...huhu...

      Delete
    5. takpe, nanti sampai la tuuu farikica...InsyaAllah....

      Delete
  5. Mmg sakan kome yer...adoiii... seronok boleh guling2.... klu bln 6 bunga2 gitu mesti dh x de ek? Tu untung p time pns... .
    cantik tol... saujana mata memandang...kuniiiinnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah. Mmg sakan gler laaa...nasib xde hero hindustan jer nih...hahaha winter guling atas salji la plk farikica...hehehe

      Delete
  6. Tak sesia gi sana time summer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza sikit tu kurelakan juaaa...hehehe...

      Delete
  7. Memang cantik banget dapat bergambar di celah-celah bunga kuning dan ungu tu. WOW boleh buat kalendar.

    Biri-biri tu pemalu kan? Bila kita nak tangkap gambar dia dekat-dekat dia lari :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe akak sebut kalendar, terus saya teringat saya dah beli kupon nak buat kalendar, tp smpai skng tak buat2 lagi...huhuhu

      biri2 tu masa kita smpai dia pandang kerek jer...pastu bila makin dkt, lari plak diaa...hehehe takut kena tangkap dan kena grill la tuuu...hehehe

      Delete
    2. Tu buat kalender bagi aku satu. Sbb aku pengerusi kelab kipas susah mati blog ko ni.

      Delete
    3. Hahaha! Dan2 ko kan...muntah darah ko kang tgk model kalendar tu kang...hahaha

      Delete
  8. gambar sgt la lawa , boleh dijadikan poskad

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak...NZ ni sangat cantik.... =D

      Delete
  9. Gmbr ko duk tgh2 kt rapeseed tu lawa gilerrr! Nasib tinggi kan. If not dh blh guling2 dah ala2 hindustan. Hiks.

    Rindunyaaaaa nz! 😍

    Mohon share la video karoks tu. Ramai nk tgk ni. Ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kan2!gler la mula2 sbb panas, aku ingt nk duk dlm keta je wei biar diorg jeee yg amek gambo...nasib aku waras lg masa tu, kuar gk keta...hehehe

      Hahaha aku bkn xnk share video tu...aku takut jd viral kang!pastu smpi plk kt kru, dh dia nk amek jd grup feminin versi terlajak bmi!hahaha

      Delete
  10. Subhanallah! Cantik sungguh aih. Tak percaya tempat macam ni wujud sebab terlampau amazing! Beruntunggggg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol pojie.masa sy upload kt fb, guna gmbr dr hp jer, semua duk ckp mcm super impose!hehehe pastu diorg ckp Mcm Windows punya gmbar...hehe

      Delete
  11. mohon share video karokssss... pelissssssssss.. penat iolsss rakam tu... hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboih kak sd ni...dah tukar jd anonymous plak...kehkehkeh aku nak simpan video tu...lagi 10 thn baru keluarkan...kasik jd legend sket...hehehehe

      Delete
  12. jelly iolls tgk ganba bunga Lupine.
    lawaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuppp mmg cung....hehe rindu plk kt lupineee

      Delete
  13. Aku rasa berangan jelah nak guling2 kat rapeseed tu. Sebab aku alergic ngan certain pollen. Sobs. Lupine adalah lawa giler. Memang bijak ah bila ko kata diorang ni kat tepi2 jalan pun ada. So xpayah nak enter mana2 garden untuk tengok semata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pi crik canola la wei..hahaha lupine tu mula ingt lavender, rupanya sama tp xserupa..kehkehkeh

      Delete
  14. Replies
    1. Hehe jgn le jeles anil...awak pun dh smpai kan..hehe

      Delete
  15. Tq. Mmg jadi bahan rujukan our next trip!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2...hehe ok enjoy your trip!

      Delete
  16. Cantiknya semua gambar especially yg rapeseed tu...tempat rapeseed tu boleh main masuk je ke? xde orang jaga? insyaAllah sy akan ke sana november nanti...wah tak sabarnya... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ili...tmpt rapeseed ada pagar tp terbuka jer...kami masuk jer laaa...hehe nasib xkna tahan ke apa kan...wah nkpi nov?dpt laaa jupe lupine nnti...hehe

      Delete