Friday, February 13, 2015

Summer in Downunder: Day 5.4 - Lake Pukaki, Mountain Chalets Motel, Twizel & Stargazing

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 5.3 - Lake Tekapo

merujuk kepada previous post, ada yang tanya macam mana kekdahnya ambil gambar guna panorama mode sambil berlarian tuh....haaa sini aku share link kepada artikel 7 Smartphone Photography Tips and Tricks...teknik yang aku buat dalam previous post tu adalah yang nombor satu tu...haaaa dapat bayang tak sebab apa aku leh terpeleot kaki sebelum ni...hehehe

ok jom sambung cerita di NZ...dari Lake Tekapo dan Tekapo Canal, kami meneruskan lagi perjalanan ke Twizel melalui Lake Pukaki!haaa gitu kan nama tasik ni...sebut betul-betul okeh...hehehe by the way, semua nama ni berasal dari bahasa Maori...Lake Pukaki ni terletak berhampiran dengan Mt Cook...kami ada pasang angan-angan nak naik gunung gak malam nanti...tapi kita tengok la macam mana nanti yer...haaa gini la kan jadinya bila travel tempat besar-besar gini dalam masa yang singkat...semua pun nak terjah tapi masa singkat plak...ni pun nasib baik pergi masa summer tau...lambat gelap...banyak la sikit aktiviti leh buat...

sampai di Lake Pukaki, kami terus usha tempat nak lepak...tak de study pun spesifik tempat best nak lepak...just tengok kawasan yang tak ramai orang, terus kami hala kereta dan parking di situ...betul-betul di tepi tasik...wah memang asyik betul lepak kat sini layan view...again tasik harus lah membiru kannn....ada plak gunung-ganang kat belakang tasik tu...dan ada sikit-sikit salji lagi atas gunung tu...cantik!angin masa lepak ni juga sangatlah masyuk....nyaman....
memang best sangat lepak tepi tasik nan biru ni...terlindung plak di bawah pokok, memang tak rasa panas la kan...duk asyik sangat duk kat sini sampai rasa nak tido jer tau kat bawah pokok nih....hahaha tapi memikirkan yang kami tak solat lagi, perut pun lapar giler dan penginapan untuk malam ini masih jauh lagi...tak boleh laaa nak lepak lama-lama kat sini....huhuhu
tak lama tu kami meneruskan perjalanan ke Twizel...masa lalu di tempat tinggi, di tepi Lake Pukaki ni, terus suruh sue berhentikan kereta di tepi jalan!apa lagi posing cepat-cepat!hahaha dalam lapar, dalam nak cepat tu, mana boleh abaikan tempat-tempat cantik ni kan...Subhanallah view dari atas ni memang marveles!siap ambil gambar atas jalan lagi kat situ sebab tak banyak kereta...hehehe cantik, cantik dan cantik!
dan kemudian gps diset terus menuju ke arah Twizel...masa dalam perjalanan, tetiba jer gps ni bawak kami keluar dari jalan besar...memula pelik juga, macam masuk dalam jalan kecik, tapi still jalan tu selari dengan main road tu, cuma di sebalik bukit kecil...memula duk pikir something wrong somewhere ni...dah bajet nak balik semula ke jalan besar...tapi, tetibaaaa jer ternampak canal yang cantik!ada plak orang-orang berhenti memancing kat tepi tuu...wahhh ni mesti pancing salmon ni kan...hehehe best-best!cantiknyaaaa canal ni...rupanya inilah Pukaki Canal!rezeki gps nak bawa kami tengok canal ni rupanya...hehehe
then kami jalan lagi ke hadapan dan ternampak dah balik main road...jalan kecil yang kami lalui ni sebenarnya private road...tapi takde sape pun halang dari nak masuk situ...layan jer lah....hehehe dah tu nama pun private road, memang takde kereta la kan...nak guling-guling atas jalan tu pun takpe...hahahaha memang superb pemandangan air membiru di sini...
dan seterusnyaaaa kami menuju ke Twizel...perjalanan dari Lake Pukaki ke Twizel ni menyaksikan tanah luas di kiri kanan jalan...asyik jer tengok pemandangan ni...memang terbaik!sebabkan view macam ni laaaa menyebabkan perjalanan dari Christchurch ke Twizel yang sepatutnya ambil masa 3 jam dah jadi 8 jam!hahaha so korang kalo plan roadtrip di South Island, NZ ni kena ambilkira faktor berhenti-henti ni tau dalam merangka itinerary...
dalam setengah jam perjalanan, akhirnya kami tiba di Mountain Chalets Motel yang terletak 1 km sebelum tiba di pekan Twizel...senang jer nak ke motel ni sebab ianya terletak di tepi jalan utama...masa ni dah jam 7 malam...tapi masih lagi terang...maghrib masuk jam 9.30 malam kat NZ ni masa summer...terus ke receptionist, staff tu terus bagi kunci dan password wifi!yeay!senang jer urusan check in kat NZ ni...takde nak minta any info or document...motel ni aku dah book siap-siap sebelum datang...nak tahu details harga boleh usha di sini...program Rasa Halal Antarabangsa ke NZ pun pernah stay di sini...aku pernah tengok hari tu...
being me yang suka pikir bukan-bukan, aku agak kecuakan pikir kalo takde orang lain stay kat motel ni...sekali masuk jer ke belakang area motel kami tu, penuh daaa dengan motel yang ada orang, ada kereta depan motel masing-masing...dan ada yang siap pasang kerusi lepak kat luar motel...fuhhh legaaa ok...takde la kami jer yang duk sini...hehehe sampai jer di unit motel kami, terus masing-masing excited!sebabnya comel giler!terus parking kereta di sebelahnya...
motel ini dilengkapi dengan aircond, sofa, dapur, fridge, microwave, meja makan, toilet, tv, ironing facilities dan sudah semestinya laa wifi...hehehe best-best!di bahagian bawah ada sebuah bilik dengan katil queen...kat atas pula ada 3 buah katil single...memang cantik!
tanpa melengahkan masa lagi, terus siap-siap solat semua...then dini dan sue mulakan operasi memasak!kemain chef berdua tu beraksi di dapur...aku plak malas nak kaco diorang, kang penuh sangat dapur kan....dah la dapurnya comel jer...
terus aku ambil tugas mencuci pakaian...sebelum tu aku dengan kaki terjengkot-jengkot pi usha laundry house dia...ada washing machine dan dryer...kebetulan masa aku kat situ ada makcik ni datang...dia baru abes basuh baju so nak pulang kan baldi...aku tanya dia macam mana nak guna...dia ajar laaa...pastu dia cakap sekarang summer, takpayah la gunakan dryer tu...jemur jer dekat luar rumah...angin pun kuat ni...haaaa terus lepas tu aku balik motel dan kumpul baju kami semua untuk dibasuh...bayaran sekali basuh dengan machine kapasiti besar tu adalah NZD4 sahaja....share 3 orang, memang murah sangat la kan....
setel masukkan baju dalam washing machine, aku pun siap-siap kan meja makan...taknak kalah lagi kan...tetappp nak ada goblet atas meja makan...hahaha sekali sekala nak ngada hias meja bagai kasik selera makan bertambah!hahaha menu kami pada malam ni adalah tomyam crabstick yang meletop dan telur dadar menggegar jiwa!ditemani plak sambal hijau dalam botol yang mak aku belikan...perghhh pedas berasap!memang terbaik lah wei...bertambah-tambah nasi kitorang makan malam tu....nikmat sungguh....
dah kenyang perut, kami pergi pulaaa sidai baju di hadapan motel...masa ni dah dekat jam 9 malam tapi masih terang di luar...pastu masing-masing melanguk kat sofa sambil berinternet...habes laaa semua gambar menarik di hari pertama roadtrip di upload kan...paling win gambar aku kat rapeseed tu laaa....ramai giler orang like...pastu semua nak komen macam super impose wallpaper Windows katanya...hahaha
bila dah malam, badan pun dah kepenatan...tapi takleh nak tido lagi sebabnya kami ada misi penting malam ni iaitu stargazing dan melihat milky way!hehehe lepas dah lepak, mandi semuaaa...aku siap buat bekal air hot chocolate dalam flask...dalam jam 12 tengah malam, kami pun keluar dari motel...gigih sangat kan 3 orang perempuan ni jalan dalam gelap!kami menuju ke arah Lake Pukaki semula...berdebar-debar juga aku drive masa ni...tapi tak cakap apa la ngan diorang...sampai di area Lake Pukaki, plan nak naik ke arah Mt Cook...tapi separuh jalan, tengok lain macam gelap dan kiri kanan hutan, dah lain macam debornya kan...terus patah balik ke main road...masa ni memang tak nampak kereta sangat la...

kami terus ke arah kawasan lapang macam visitor centre di tepi Lake Pukaki...parking kereta dengan tak tutup lampu, buat-buat yakin keluar...tengok atas jer, waaaaaaa nganga mulut weh....penuhhhh bintang!milky way pun ada...ok jangan tanya aku apa itu milky way, aku pun tak reti...tapi diorang berdua cakap gugusan bintang yang aku nampak macam kaler biru purple tu laaa milky way...pastu masing-masing cuba nak ambil gambar bintang tapi tak dapat...sobsss....kamera aku dan sue awal-awal dah surrender...mungkin kamera tak berteknologi tinggi atau sebab tak tau skillnya...memang gelappp jer gambar langit kitorang...tapi dini tak putus asa...alang-alang dah datang ni, macam-macam kekdah dia cuba nak ambil gambar...sue jadi pembantu setia...aku plak duk usha kiri kanan...kot-kot laaa kan....huhuhu
lepas berpuluh ke beratus cubaan gagal, kami pun decided untuk balik jer laaa dengan hati yang lara...masuk kereta, tetiba terdapat ilham nak pergi ke private road di Pukaki Canal yang kami pergi petang tadi...sampai sana, cubaan gigih diteruskan lagi oleh dini dengan bantuan sue...masa duk tunggu dalam sejuk ni laaa aku nak minum air hot chocolate, kemain panas giler rupanya menyebabkan sampai ke akhir trip ni lidah aku kebas terbakor...hohoho
selepas beberapa ketika, terdengar dini dan sue menjerit...laju aku keluar kereta...wahhhh dah berjaya ambil gambar dah...walaupun ada sikit-sikit noise tu, abaikan jer laa kannn...janji dapat yang dinanti-nanti...hahaha gigih giler okeh kena letak hp dulu depan kamera untuk fokus, pastu baru laaa tekan dengan timer...lama giler kami kena posing tanpa gerak sampai kamera tu terketik sendiri...hahaha dan hasilnyaaaaaaaa tadaaaa!
dah dapat lihat dan ambil gambar yang diidamkan, kami pun bergerak balik ke motel...masa dalam perjalanan ni, dalam kepekatan malam...tetiba jer ada orang naik basikal tahan kereta kami!hoih apakah?kul 1 pagi ni orang naik basikal malam-malam?terus aku pecut kereta!lepas tu aku macam nampak dia mengejar ke arah kitorang, lagi laaaa aku tekan minyak!pastu tak nampak dah, tapi aku nampak lampu macam lampu motor terkelip-kelip tak henti di belakang!terus teringat masa datang tadi pun, lebih kurang kawasan ni aku nampak benda yang sama...huhuhu aku siap cakap eh ada motor ke belakang kita...tapi bila balik ni aku nampak, dah tu tak henti plak tu lampu seolah ikut kitorang walaupun aku dah laju abes ni, mula laaaa aku pikir bukan-bukan...debarnya Tuhan jer tahu masa ni...aku diammm jer masa ni...cuak hoih...tapi lama-lama bila dah nak hampir ke motel, baru la lampu tu takde...cepat-cepat aku parking dan masuk motel...ingat nak kunci pintu cepat-cepat tapi budak 2 orang tu duk sakan lepak tepi rumah nak ambil gambar milky way lagi...haish aku dah la debar giler masa tu...huhuhu tapi untuk tenang kan jiwa, aku main internet kat dalam rumah...nahhh layan gambar yang diorang ambil di luar motel kami ni...cantik kan...
tak lama lepas tu diorang pun masuk...terus kami kunci pintu dan naik ke atas...malam ni ramai-ramai tido kat atas laaa...aku dah kecuakan...terus semua tarik katil rapat-rapat tapi aku taknak tido tengah tengah sebab kena ngadap tingkap...laju aku lompat kat katil tepi!hahaha sue laaa jadi mangsa tido kat tengah...pastu cepat-cepat aku letak kepala dan paksa diri untuk tido!aku takut kalo diorang dah tido, aku takleh tido lagi...huhuhu dan akhirnyaaaa aku dapat lelap duluuu....fuhhhh......

26 comments:

  1. Replies
    1. Mmg meng.apa lg meng.klo ko yg amek, lg marveles kot.hehe

      Delete
  2. cantiknya milky way..time kitorang g ritu.. hujan pulak.. tak dapat nak tengok.. T_T

    ReplyDelete
  3. Gambar ko kt rapeseed tu aku tunjuk kat kwn aku pun dia kata mcm ko tampal gambar ko kat background tu..hahha

    Lawa nya milky way (aku pun tak tahu apa tu main sebut je)hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kannn...selain tu diorg ckp ingt kat cite hindustan dilwale kot..ntah aku pun xsure...hehe

      Milky way tu jnji nmpk bntg byk2 tu...milky way laa tu kt aku...hahaha

      Delete
  4. sukanye tengok motel cam gitu .. nampak sangat best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best azra...aku pun rasa ni antara pnginapan ktorg plg best kt nz!

      Delete
  5. sependapat dengan azra pasal motel tu...awat cantik sangat tempat ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu la kan.rindu2an dibuatnya tau...

      Delete
  6. Replies
    1. Hehe bila piki blik, nsib la xjd pape.berani sgt ktorg ni...huhu

      Delete
  7. Wishlist gak ni nk amek gmbr stargazingggg! Tp tu la sejukkkk yg amat pastu kene bangun tgh malam baru syiokk org kata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tgk ada org siap bwk spotlight..ntah le aku pun xreti nk amek gmbo stargazing ni...ko mesti terror kan...hehehe

      Klo pi masa summer, leh tahan lagi sejuknyaaa tuh...hehe

      Delete
  8. Memang cantik cantik pemandangan di sini !!!!

    (Keluar topic - kalau dia orang cakap pasal DILWALE tuh rasanya ianya di Switzerland heheheh so kena buat gak gi Swiss !!! Hahaha)

    And Malam bintang berteraburan boleh juga di lihat di Malaya .... janji kena balik kampung ... tak ada cahaya yg ganggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mmg cantik en ghaz!saujana mata memandang gituh...hehehe

      Yup dilwale mmg shoot kt swiss...yg dimksudkan tu guling2 dlm bunga kuning tu...hehehe nasib baik sy x guling2, klo x lagi real laaa dilwale nyeee..hehe

      Sy ni kg kt bandar, mmg xnmpk dah lerrr bintang tu..hehehe

      Delete
  9. teringinnya stargazing....nasib baik rumah aku atas bukit, boleh camping dekat parking dan purak2 stargazing sebelum dihalau pak guard...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboih huntunglaaaa rumah melangit...hahaha

      Delete
  10. Jln raya mika mcm takdak keta ja.. blh baring posing bagai...hehe. ..bentuk motel tu mcm chalet2 kt pangkor plak.. tiga segi...hehe...
    Aku lg x pndai amik gmbr esp mlm... even pkai kamera bsr pon lg la blurry seribu..walhal msa belik tu, punyalah cina tu ajar... n
    masok kiri kluar knan aje nmpknyer ...
    jenis gmbr2 yg diambil: hentam keromo / asal ado... ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe jln private tu mmg xdak keta..tp klo main road tu ada la...cuma kdg2, jrg2...hehe

      Haa aku pnh tgk gmba chalet pangkor tu...cantik...tp aku bias sbb ni kt nz, so lg cntikkk....

      Aku mmg xpndai amek gmbo, tp kwn2 aku pndai...untung laaa sikit...klo aku mi cm ko laaa janji adoo gamba...hahaha

      Delete
  11. bestnya stargazing ituuuuuu. i iz jelly again. memang semua gambar2 kali ni mcm photoshop tau. pi jual kat mana2 publisher buat postcard!! sbenanya aku nak tau lebih lanjut psl insiden basikal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best....tp nasib dlm gulap gulita tu, klo jd pape mmg org xtau la...huhuhu berani terlebih nmanya ni...

      Abes dh cite beskal...hrp tidak berulang!kuikuikui tp aku tertanya gk...org betul ke tak betul yg thn kitorg mlm tu?hohoho

      Delete
    2. aku siap tny colleague "eh kat NZ ada hantu ke?" ko ghase?

      Delete
    3. Hahahaha! Aku rasa imaginasi aku yg terlebih nih...hahaha Bdn besar, hati kcik aku ni Bak kata adik aku..penakut...hahaha

      Delete
  12. Motel korang nampak sangat comel & comfy wei. Kesian kan, dah lah jalan pun terjengkot2 pastu lidah lak terbakor minum hot choc. Tapi paling xboleh blah orang naik beskal tu ah. Giler mengecutkan perut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mmg the best punya accomodation la spjg trip nih...hehe tu la nasib xbaik, kaki sakit, lidah terbakor...sadis!

      Kisah beskal tu biarlah mnjadi Kenangan jer...huhu cuak bila dingat2

      Delete