Tuesday, February 10, 2015

Summer in Downunder: Day 5.3 - Lake Tekapo


haaa lepas dah layan biri-biri, rapeseed dan Lupine, kitorang teruskan lagi perjalanan ke Lake Tekapo!yeay!Lake Tekapo ni merupakan antara tasik terbesar di South Island dan memang menjadi tarikan utama di sini...kiranya datang South Island ni dah jatuh hukum wajib untuk singgah di Lake Tekapo..hehehe haaaa masa kami nampak jer signage Lake Tekapo tu, terusss ternampak dari kejauhan tasik yang membiruuuuuuu...fuiyooooo....biru turquoise tuuuu...memang cantik giler!Subhanallah...terpegun kejap kami melihat tasik ni dari jauh....memang tak sangka betul ada tempat macam ni punya cantek kat dunia ni!huhuhu
terus hati rasa tak sabar, cepat-cepat kami cari jalan menuju ke arah tepian tasik...nampak signage menuju ke arah Holiday Park, terus kami masuk...jalan terus sampai dah nampak church dan dog statue yang famous di tepi Lake Tekapo tu, kami berhenti di situ...main parking jer tepi tu dan bergegas menghampiri tepian tasik!cantiknyaaaaa...pastu nampak pula Lupine!yeay!double happy!walaupun tak banyak sangat Lupine nya, cukup la sekadar nak bergambar bersama Lupine dan Lake Tekapo...hehehe gitu impian aku tau...Alhamdulillah tercapai...
lepas dah sakan bergambar dengan Lupine di tepian Lake Tekapo, aku nak try for the 1st time guna mode panorama kat dalam hp...sekali cuba, tetiba macam menjadi plak kan...cantikkk...terus excited dah kitorang!
pastu teringat taktik bergambar menggunakan mode panorama yang pernah viral di FB dulu...terus aku cuba buat dengan suruh dini dan sue yang posing...penat okeh buat pose ni sebab kena berlari-lari anak belakang aku untuk dapat seperti pose di bawah...sekali perghhh menjadi kooo...hahaha bertambah excited la aku...
pastu aku suh sue plak ambil gambar mode panorama untuk aku dengan dini ni...penat giler ok berlari!sekali hasilnyaaa kuciwa weii....tak masuk plak gambar keempat iaitu gambar dini...tak cukup L.O.V.E kami tau...huhuhu memang nak ambil gambar mode panorama ni kena ada skill kot...tapi aku skill semulajadi, buat sekali terus jadi...hehehe  
tapi aku tetap tak puas hati, aku suh sue ambil lagi sekali...kali ni nak extreme sikit, aku buat sorang-sorang!so kena lari belakang sue 3 kali!hohoho memula dah berjaya sampai kali ketiga...masa lari yang last tu, tetiba kaki aku terpelecot terpijak batu kecik!aduhaiiii sakit giler tapi tetap lari nak habeskan pose...tapi, sekali hampaaaaa....sakit kaki dapat, penat pun dapat....tapi gambar panorama tak jadi lagik....sobs sobs sobs!lepas kejadian ni aku dah pasrah, malas nak ambil gambar panorama lari-lari dah...huhuhu
lepas tu kami pun terus berjalan menghampiri air tasik...masa ni sakit gila kaki aku nak pijak tanah...so aku mula jalan slow dan berjengkot-jengkot...kalo boleh taknak pijak tempat sakit yang injured tu...untuk cepat sembuh...huhuhu seksa juga la nak jalan atas batu tak rata tu kan....tapi tetap gigih nak pi dekat dengan air tasik...tapi diorang je la beriya bergambar, aku duduk setempat je...layan perasaan...sue pula sempat rasa air tasik dengan kaki..dia kata sejuk gilerrr...syioknyaaa....
hasih memang asyik sangat duduk tepi tasik ni...nyaman...panas pun dah tak pedulik masa ni...dek sebab seronok tengok air tasik membiru ni...syukur sangat-sangat ada peluang melihat keindahan ciptaan Allah ini...layan tengok pemandangan sambil tangan masing-masing tak henti snap gambar...
sayangnya takleh nak lepak lama pula kat situ...masih jauh lagi tempat yang dituju untuk bermalam pada malam ini...jadinya terus laaa kami bergerak untuk meninggalkan tasik biru ni...sebabkan kaki aku dah sakit ni, aku terus menuju ke arah kereta...tapi aku minta dini dan sue untuk ambil gambar di dua mercu tanda dan attractions yang famous di Lake Tekapo ni....
yang pertama adalah Church of the Good Shepherd...gereja kecil lama yang telah dibina pada tahun 1935 ini dikatakan antara yang terawal dibina di sekitar sini...gereja kecil ni terletak mengadap Lake Tekapo...memang superb view dia...dan di sini juga dikatakan port strategik nak stargazing dan 'tembak' gambar bintang dan milky way!
dan yang kedua adalah statue of Collie Sheep Dog yang terletak tak jauh dari gereja tu...statue yang dibina pada tahun 1968 adalah bersempena memperingati akan kerja keras haiwan ini bekerja dalam menjaga ladang biri-biri di NZ ini....
dan sementara sue dan dini ambil gambar gereja dan dog statue tu, aku hanya mampu melayan perasaan dari dalam kereta saja...snap lagi gambar Lake Tekapo dari kejauhan...huhuhu cantik!memang sangat cantik!kalo gunung belakang tu dipenuhi salji mesti lagi cantik kan?
tak lama lepas tu, kami pun bergerak meninggalkan Lake Tekapo...masa ni sue pula yang drive...aku nak rehatkan kaki...memula ingat nak pergi kawasan tinggi untuk ambil gambar Lake Tekapo ni...tapi sebab kaki dah sakit camni, mood pun dah spoil sikit...huhuhu oh ye, sepatutnya plan asal aku nak stay kat area Lake Tekapo ni jer...tapi masa aku nak buat booking, semuaaa penginapan yang sesuai dengan kami dah penuh...fuhhh....sebab tu la akhirnya aku memilih untuk tinggal di Twizel sahaja....

dalam perjalanan dari Lake Tekapo ke Twizel, tetiba kami melalui sebuah canal yang sangat cantik!air diaaa biru macam Lake Tekapo tadi juga...rupanya ia adalah Tekapo Canal...cantik sangat!gigih kami berhenti di tepi jalan tu...masa berhenti ni kena hati-hati tau, sebabnya ruang tepi jalan tu kecil jer...takut kalo kereta laju, boleh terlibas kita sekali...masa ni angin kuat giler...aku yang jalan berjengkot-jengkot ni dah rasa terhuyung-hayang jer nak terbang...nasib baik berat badan mampu menghalang aku dari diterbangkan angin kuat tu...hehehe tapi seriously, pemandangan kat sini sangat best!rasa nak mandi jer kat dalam canal tu...
dan seterusnya dalam perjalanan tu kami duk cuci mataaa jer la tengok kiri kanan jalan penuhhhh dengan Lupine!tapi masa ni memang tak larat dah nak keluar dari kereta dan ambil gambar...sebabnya perut dah kelaparan tahap gaban...dan Twizel masih jauhhh...huhuhu tapi sebelum sampai Twizel, kami akan lalui satu lagi tasik besar dan cantikkk di NZ ni...nak tau tasik apa?haaa tungguuu next entry ok! =D

26 comments:

  1. cantiknya gambar akak..time kami pegi salji masih ada kat belakang tuh ;)

    ~watie79~

    ReplyDelete
  2. hukhukhukkk... lupine..... jelessss arrrrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe besttt dpt jupe lupineee..hehe

      Delete
  3. pehhhh..perghhhhh..lawa gila..
    *korek tabung, jual tanah (banyak la aku punya tanah), buat part time, takyah tukar underwear setahun*
    haa..punya la azam nak bagi sampai NZ
    (aku exaggerate je ni hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha hamboi tak tak tuka underwear setahun tu extreme sgt tuh...hahahaha!

      Delete
  4. subhanallah cantiknya view. pandainya korang amik gambar sampai jadi cantik macam ni. memang jatuh hati. Terus nak korek tabung juga. terpaksa aku jual game coc aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpyh ondai sgt amek.gmbar pun nazla...mmg smulajadinya tmpt ni cantik meletop!hehe ok aku generasi lain..xtau apekah game coc tu...hahaha

      Delete
  5. nanti kalau jumpa, tlg demo skit mode panorama yg viral kt fb tu. mushkil aku teknik kau ni sampai kene berlarian?

    eh kau gi nz bln brapa ni ek *malas nak tengok previous entry kekdahnya
    sebab macam terrrjatuh hati kat lupine.
    kalau aku nk gi sana...aku nak pastikan musim lupine !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha aku try blik search link tu tp xjupe laaa..ingt nk share sini..hehehe aku pi hjg dec..tp setahu aku hjg nov pun dah ada lupine ni...

      Delete
  6. Replies
    1. Hehe mmg cantik weh...terigau2 tmpt ni til now...huhuhu

      Delete
  7. Hurmmm speechless... seronok tgk org travel sana sini.. bila la kita nyer time nak tiba pula hahahaa.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi afif oi...bkn awak lg rancak ker...hehe cpt update blog tau...xsbr nk baca citer myanmar...hehe

      Delete
  8. Wahhhhhh melopong aku tgk entry ni weh. Canti banget!

    ReplyDelete
    Replies
    1. melopong takpe, jangan sampai menjejes air liur sudah...hahaha!

      Delete
  9. Seriously lawa!!!!! Ni kalau winter, mau meroyan duk depan tasik. Motif sangat nak elak summer kan.

    Tulaaa riak lagi katanye skill semulajadi kan dah terjelepuk. Batu besar di seberang nampak, batu kecil depan mata ko ignore. Fuh snart gak peribahasa aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo winter, aku takut ko xmenahan jer duk lama2 tepi tasik...hahaha aku rasa autumn or spring pun ok kot...winter kang pendek sgt masa nk jln...hehehe

      Hahaha skill tu mmg bkn sng nk ada tau...hahaha terpeleot tu xde kaitan ngn skill okeh...hahahaha!

      Delete
  10. sumpah cantik! semuanya membiru.......
    gambar lupine dan lake tekapo tu paling2 mrs suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...memang cantik mrs...tp paling cantik yg lupine + lake + DJ tu sebenarnya...kuikuikui!

      Delete
  11. Sepanjang jalan cantik aje.... kalu mcm niaku, destination 1 jam blh jadik 3 jam...asik dok nak berenti ja..he..he... cerah btl langit kan... sepanjang kat sana ada ujan x DJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu farikica...pjlnn dr christchurch Ke twizel dlm 3jam jer, tp kami grk kul11 pg, 5 ptg lbih br smpi...byk menyinggah...hehehe lg hari 1st kan...smngat petik kamera masih tinggi...hehehe seingt aku xde hujan tp ada 1 hari tu mndunggg jer...

      Delete
  12. Foto semuanya cantik di tambah pula dengan model2 yang fotogenik...pergh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi bodek ada makna kaa?hahahaha!

      Delete
  13. Jeles la gmbr tang church ngn lupine background lake tekapo tu. lawa giler! sila beri tunjuk ajar, plszzz... kami pegi awal Nov 2013. Bunga lupine tgh merimbun masa tu. snow cape masih ada lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe gambar tu byk mmber yng ambil...kaki sy terpeleot dah masa ni...lgpun ada mmber tu photographer, tu cantik gmbar dia...hehehe

      Delete