Monday, February 9, 2015

Digital Luggage Scale with LCD

haaaa kita lari jap dari citer NZ yer...ni nak cite, aku nih bila travel memang selalu naik Airasia laaa kan...jadinya aku selalu pilih option untuk tidak mengambil luggage sebabnya selain nak jimat duit, aku juga tak suka nak buang masa menunggu luggage...tapi disebabkan perangai yang satu ni, banyak kali juga aku berhadapan dengan saat-saat getir di airport, terutama kalo dari negara luar nak balik ke Malaysia...kalo di LCCT/KLIA2 ni diorang tak pernah timbang pun handluggage (7kg) tu...tapi aku experience di Medan, Melbourne, Gold Coast, Brunei semuaaa tu kena timbang juga handluggage...gigih la masa tu keluar masuk barang depan kaunter...huhuhu

selain dari tu, ada juga trip-trip yang aku dah ambil luggage masa nak balik ke Malaysia...tapi sebab shopping tak hengat dan tau certain airport tu strict, jadi kecuakan melampau dah berlaku kat airport...paling terbaru kat Gold Coast dan New Zealand baru ni laa....hehehe nasib baik ada kaunter kosong yang bagi kami pinjam penimbang...kemain kiraan matematik sambil keluar masuk barang!fully utilised 50kg luggage yang diambil bersama 7k handluggage per person!hohoho

jadi disebabkan pengalaman-pengalaman ini lah, serta untuk kemudahan di trip akan datang....aku dah buat keputusan untuk beli luggage scale ini!hehehe aku beli kat Groupon jer dengan harga RM35 sahaja...penghantaran adalah percuma...hehehe jom tengok product specs!

Product specifications and features

Capacity: 50kg (110lbs)

Accuracy: 100g (0.1lbs)

Battery: 1 x CR2032

Easy-to-read LCD display.

Auto hold function (weight hold)

Buzzer

Automatic shut-off

Low battery indicator (LO)

Overload indicator (Err)

Colours: Lime green, or purple

yeay aku suka...masa barang sampai kat rumah, terus aku timbang handbag aku...hahaha amboi kemain dekat 2 kg kan handbag...apetah aku sumbat dalam tuuu....hehehe ok lepas ni kecuakan luggage terlebih berat boleh dikurangkan....boleh timbang siap-siap dari hotel lagi....hehehe korang kalo ada masalah macam aku tu apa lagi, cepat la terjah Groupon! =D

31 comments:

  1. Replies
    1. hehehe kaki travel + kedekut duit nak beli luggage...hehehe

      Delete
  2. Finally ada juga barang ni. Memang berguna. Tak perlu terhegeh-hegeh nak cari penimbang dekat airport ataupun merayu dekat kaunter untuk timbang. Senang dah ada benda ni. Terima kasih for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sgt berguna pun pjie..dah ler ringan...hehe kdg ada airport, diorg baik bagi guna penimbang tu...sbb kalo dpn kaunter br nak timbang, takut makin kalut kan...tp pnah jer airport, dia off semua penimbang yang tak digunakan...huhuhu sadis!

      Delete
  3. 50 KG tu ko sumbat apa DJ? Guni beras kaaaa? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha.. soklan bernas tu...haah.. buntil beras ka DJ...?

      Aku dok pinjam kawan punya.. die ade tiga..he..he.. aku ingat nak belik jugakla satu... Hari tu ada nampak kat website china neh..rm7.. mcm caya x caya... tp reviewnya ok... last2 dah lupa website ape... teros x belik..
      All this while, kalu x da penimbang ni, aku dok p kat kaunter baggage yg tutup dan timbang kat situ... sengeh2 cakap nak tumpang timbang....kikiki....

      Delete
    2. Beli kat taobao aje... Lagi murah...

      Delete
    3. Haaaa...SS..aku rasa itu lah websitenyer....hahaha.... payah nak hengat tol la nama website tu..? reliable meh..? baca review mcm ok...

      Delete
    4. SS, beg aku tak sampei pun 50kg tu..janji 10kg pun dah ok...hahaha tapi takde plak yang range gitu so beli je laaa yang 50kg ni...mana tau sok2 aku nak meniaga beras ke kan...senang dah ada penimbang....hahahaha

      Delete
    5. Farikica amboi dhsyat kawan ko smpai 3 dia ada...buat ape byk2 tu, meniaga jer...hehehe kalo search kat lazada, groupon, ada jer menda ni...tp tak dpt la harga rm7 tuuu...haaa cuba la try ngan taobao tu...leh buat review nanti...hehehe

      Delete
    6. Sorry SS n Farikica, aku ingat korg refer 50 kg tu ke max capacity luggage ni...kuikuikui ghupernya yg trip aritu...ala tu kongsi bertiga...pastu budak2 tu sakan sopping...hehehe

      Delete
    7. 50 kg tu dah boleh sumbat aku masuk luggage ko taw DJ.... Aku tak payah beli tiket... Ha Ha Ha...

      Delete
    8. Untung laaaaa ringannnnn....hahahahaha!

      Delete
  4. kena beli..nanti terhegeh2 nak kira berat....susah nak cari penimbang di airport...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg membantu ni mkl...sila la carik nanti...hehehe

      Delete
  5. Aku dari haritu nak beli...tapi rasa kondifen mengatasi segala2nya. Yakin giler beg aku xkan lebih berat dari 7kg. Walhal haritu timbang dekat 10kg! Tapi buat muka ala2 beg ringan depan pegawai2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo korea takpe dia tak timbang handluggage...leh laaaa nak berlakon konon tak berat...tp aussie, brunei jangan le berangan nak buat gitu...diorg suh timbang okeh...sadis!

      Delete
  6. penah g krabi ngan kwn.. temanya backpackers.. tapi kwn g angkut beg tarik.. alamakk... dah la tak beli luggage,, last2 purak purak ringan je beg tu padahal.. T_T.. utk personal use.. memang good menda ni.. tapi sampai ke sudah tak beli2.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha haa cmtu kna pi beli cepat...hehe sgt berguna tau buat org yg xbli luggage ni...hehe

      Delete
  7. ni entry ni tajaan groupon ke atau tajaan brand scale tu? hahaha. tp lpas ko ckp terus aku usha okehhhh. mmg ayat2 meyakinkan aku kannn

    ReplyDelete
  8. Hahaha ni tajaan DJ & co...kuikuikui sila kan beli....tp ki travel mmg amek luggage kan..almklum bwk brg serumahhhh...hahahaha

    ReplyDelete
  9. Benda wajib bagi kaki traveller yg suka shopping hahahaa... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tuuu...setuju...hahaha tp klo xsuka sopping pun, traveller yg kedekut nk bli luggage..kuikuikui

      Delete
  10. tandanya nak fly lagi le tuu....hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha next trip lambat lg laa kak....aduhai pasrah jer la menanti...hehehehe

      Delete
  11. Alahai kesiannya kaki terpelejuk !!!! Ada terbaca dalam buku Hiking , dia kata, elok bawa hot oil dan elastic bandage ... yang macam sarung jer tuh ... sebab dia kata , kalau kita terseliuh ker sakit kaki ker, sapu minyak panas, and balut ketat ketat ....

    Anyway, memang cantik NZ nih .... memang berangan nak sewa Mobile Homes and spend sebulan di sana ... muga Allah makbulkannya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh macam tersalah post jer en ghazali komen ni...hehehe saya mmg ada bawa ammeltz yoko-yoko kalo pi travel...memang sapu tu jer la sentiasa...sampai kering2 kulit kaki...huhuhu

      NZ mmg cantik en ghazali...ada rezeki nanti, insyaAllah sampai la nanti tu...memang menarik tu bawa motorhome, rileks2 sampai sebulan kat sana...mcm kami ni sedikit rushing laaa.hehehhe

      Delete
    2. Hahahahahahahahahahhahahahaaa ... maaallluuuu !!!! Iya ... sebab asyik membaca kannnn ... tak perasan lak scale tuh dah entry lain hahahahhaa

      DJ ... cuti sebulan tuh wish list jer ... hahahaha kalau dapat, nak cuti cuti sebulan kat sini dulu , pakai motorhomes ... memang teringin ...

      So apa lagi, uols pun patut gak melebarkan sayap ke belah belah benua Amerika nih hahahahahhaa

      Delete
    3. hahahaha takpeee...jangan malu-maluuu....hehehehe takpe, pasang angan2 dulu...insyaAllah nanti jadi kenyataan...hehehe

      Amerika?memang ada dalam wishlist...tapi nak sampainya entah bila la tuuu....hehehe ada rezeki nanti sampai laaa saya ke benua tu nanti....hehehehe

      Delete