Friday, June 23, 2017

Kenangan Ramadhan 2017

sebelum kita menyambut bulan Syawal yang mulia, aku nak recap aktivti sepanjang bulan Ramadhan aku tahun ni...saje kan takde kerja sangat, sempat pula buat entry ini...dan yang bestnya, hari ini aku masih bekerjaaa...hehuuu...

1 Ramadhan - tengahari sempat terjah ke IOI City Mall then aku berbuka puasa di rumah jer...siap masak lagi...tahun ni tetiba jer aku rajin memasak di bulan puasa...angin apatah masuk...hahahah tapi menu sempoi je la, ayam masak kicap dan sayur...tetapp menjadi pojaan tau...lepas berbuka sempat surprise birthday Shane...
2 Ramadhan - kegigihan memasak lagi...puasa kali ni aku nak makan simple jer, so aku layan masak sambal telur dan ayam goreng cili api...sedappnyaa makan dengan nasi panas...dan lepas abes makan, kita sempat nyanyi birthday kakak ipar aku pulaaa...
3 Ramadhan - aku ambil cuti untuk bawa mak aku ke hospital...sampai rumah dah jam 3 petang...tetap gigih kau memasak petang tu...aku masak ayam stew dan lala masam manis bertelur...haaa bukan nak puji lah, tapi memang sedap...hahaha!
5 Ramadhan - bulan puasa tahun ni kebanyakan masanya memang aku bertiga je ngan mak abah aku berbuka di rumah...so aku dah siap pesan ngan mak tak payah masak...kebetulan ada budak opis jual lauk sedap, so beli je dari diorang...then kali pertama aku ke bazar, berjaya menahan nafsu beli sejenis makanan je....
6 Ramadhan - seminggu duk menjaga makan, buka puasa segenggan nasi, sahur pun makan biskut, kurma dan susu...turun juga la berat aku...then sempat la pi cek gula, Alhamdulillah...Normal...yeay...dah mula la kan nak lupa diri...hahaha
8 Ramadhan - aku masak daging goreng dengan kacang panjang...teringin gila nak makan...usha menu kat internet, nasib menjadi...dan malam tu sakan ajak geng kesekian moreh di Trust Issue, KL...balas dendam sebab seminggu menjaga makan...
11 Ramadhan - aktiviti berbuka puasa di luar yang pertama untuk tahun ini...dan merupakan yearly event bersama keluarga surveilan...bersama bekas, bakal dan ahli semasa surveilan berbuka di Restoran Slero D'Timur, Ayer@8, Putrajaya...then lepas maghrib, geng bujang sambung mengopi di Papparich berbincang mengenai family day...
14 Ramadhan - iftar perdana geng kesekian di Bora Ombak, Putrajaya...geng ni kalo melepak memang tak reti nak balik...dari Bora Ombak sambung moreh di McD, membawak sampai ke sahur!huhuhu tak sedor diri memasing bila bersembang....
15 Ramadhan - berbuka puasa dengan gengn skola podeh di Melewar Kitchen, Senawang...juga yearly event yang Alhamdulillah berjaya dilaksanakan...cuma tahun ni tak cukup sorang ahli...hehehe moga raya nanti dapat berkumpul semua...
16 Ramadhan - semua ahli keluarga berbuka puasa di rumah abang aku...macam-macam kak ipar aku masak...nyummeh...lepas tu sempat ke Mesa Mall usha kawasan...sambil tu mak aku emo sebabnya aku ada plan nak moreh malam tu dengan member...hahaha
aktiviti moreh malam minggu bersama kesekian lagi di Abah & Sons Co Motocafe dan bersambung ke Trust Issue, KL...hahaha aku pun tak tau la geng kesekian ni, memang takde keroje banyak kali melepak bulan puasa kali ni...dah tu Trust Issue, tetapp menjadi pilihan hati...
17 Ramadhan - dah siap masak kat rumah, sekali kelaur ke Nilai beli barang, takdan balik rumah berbuka...so kami 3 generasi singgah berbuka puasa di Engineer's Cafe, Bandar Baru Nilai...kemain laaa anak buah aku tu makan banyak...hehehe
18 Ramadhan - berbuka puasa sekeluarga di Nasi Arab Marhaban Bikum di Nilai...antara tempat wajib berbuka puasa ni...memang sedappp sangat nasi arab dia...kambing dan ayam bakar pun sodap!hehehe...
19 Ramadhan - berbuka puasa bersama Liana dan Ab di Passage Thru India yang sedapppp gilaaa...nak nanges sedap dia...pastu sambung moreh di The Hyacinth Cafe...
20 Ramadhan - keluar membeli barang nak buat kuih raya sekali ajak Dzuli bermoreh di RSMY Bangi...kenyang gila makan roti nan cheese ni bersama daging keema...terbaiklah...nyummeh!
21 Ramadhan - ada majlis khatam Al-Quran kat opis aku...kiranya event tahunan la ni kan, Alhamdulillah dapat join lagi tahun ni...
then petang nya geng orang bujang di pejabat berniat nak berbuka puasa sambil piknik di Laman Iftar, sekali hujan, rezeki kami di KFC rupanya...super nyummeh wei...lama tak makan KFC idamanku selaluuuu (macam awak) Eh! hahahaha
22 Ramadhan - misi membuat kuih raya pun bermulaaa...so takdan nak memasak sebab penat gilaaa...tugas memasak dilakukan oleh mak je, dan abang aku tapai Roti John Kambing Carik dari Semangkuk, Batang Benar...ya ampunnnn sedap gilaaa...terbaik!
lepas terawih, tiga beradik sempat merayap ke Trust Issue, KL...hahaha tiap minggu kan aku ke sini...dah kena mandrem gamaknyaaa...hehehe...tapi aku suka sini dan lagi sebab malam Ramadhan ni, dia buka sampai 1 pagi so senang nak moreh...hehehe...
23 Ramadhan - misi membuat kuih raya diteruskan lagi...Alhamdulillah berjaya buat 4 jenis kuih raya tahun ni...sakit gila badan weiii duk mengadun, menekap, membakar...huhuhu penat dia toksah cakap laaa...tapi puas hati bila ada yang puji sedappp...hahaha....
24 Ramadhan - minggu terakhir bekerja, dapat arahan attend workshop sampai Khamisss...uwaaaaa...orang dah mood raya kot...nape laaa masa ni kena buat workshopp...sob sob sob...
25 Ramadhan - workshop lagi dengan rela hati dan petangnya kami berbuka puasa di rumah abang aku lagi...hehehe
27 Ramadhan - geng tiga dara pingitan berbuka puasa di McD, Putrajaya...niat nak berbuka di Laman Iftar sekali lagi gagal sebab hujannn...huhuhu lepas berbuka sempat ke Masjid Besi menunaikan terawih, lepas tu aku ke Papparich, moreh dengan Liana...
28 Ramadhan - dan hari ni merupakan hari terakhir bekerja...opis dah sunyi dah tapi banyak pula kerja...hehehe pasrah je la, so aku amik half day arini...jap lagi nak balik dan bersiap-siap untuk perang di dapur esok...hehehe...Alhamdulillah kita hampir ke penghujung Ramadhan, semoga kita berkesempatan menemuinya di tahun hadapan...cumanya minggu terakhir Ramadhan ni ada beberapa plan nak berbuka luar...tapi tak jadi...aku berbuka kat rumah je la...ntah la, sayu lain macam sikit Ramadhan kali ni, sedih plak tengok mak abah yang makin berusia...huhuhu...

Wednesday, June 21, 2017

The Hyacinth Cafe, Kuala Lumpur

lepas dah berbuka puasa di Passage Thru India, kitorang menuju pulaaa ke The Hyacinth yang terletak di Saville@Melawati untuk layan dessert!hehehehe dah lama usha kafe ni, baru berkesempatan nak terjah...payah sikit laaa nak parking kat lokasi ni, kena jalan jauh sikit laaa...
masa masuk je kafe ni laju mata aku usha kek yang ada...sebab nampak beberapa bekas kek dah kosong...dalam hati teringin gila nak makan Rose Pistachio dia sekali habis daa....frust gilaaa...huhuhu so kita layan je laaa kek apa yang tinggal ye...huhuhu
selain dari kek, kat sini ada juga kopi dan tea...dan ada beberapa savoury food, tapi tak banyak pilihan...tapi masa kami datang ni pun dah abes...maybe orang banyak beli masa berbuka tadi...memang datang malam tak banyak pilihan laa yang hadooo...
so kitorang layan apa yang ada jer laaa....Ab minum Iced Mocha (RM15) dan aku layan Lempngrass Cooler (RM13)...apa mimpi tah aku minum air serai ni...acah-acah detox la gamaknya ni...hahaha tapi surprisingly, air serai ni sedappp!tak kuat sangat rasa serai diaaa...nyummm nyummm!
dan untuk dessert, kami layan Chocolate Hazelnut Meringue Cupcake (RM8), Mini Pavlova (RM10) dan Spartak (RM14)...overall aku rasa biasa jer laaa...aku pernah makan yang lebih sedap kot...hehehe tapi cupcake tu not bad, boleh tahan sedap...yang Spartak tu pada aku kuat sangat macam ada rasa dairy / susu...so tak berapa sukaaa...hehehe...
tapi kafe ni cantik...aku sukaaa...sempat la posing depan cermin kafe ni...nasib ada member yang gigih tolong jadi tukang amik gambar kannn...hahaha acah-acah la sikit kitaaa...hehehe...tak tau la nak datang lagi ke tak, tapi teringin Rose Pistachio tuuu...hehuuuu...

Tuesday, June 20, 2017

Passage Thru India, Kuala Lumpur

minggu lepas aku plan berbuka dengan Liana di KL sebab minah tu busy, takut lambat balik Putrajaya...so aku pun tumpang Irma ke KL lepas kerja...terus Irma hantar aku ke Passage Thru India, salah satu restoran makanan india yang terkemuka di KL ni...hehehe sejak decided nak makan sini, aku asyik terliur je tengok menu dia weh...excited gilaaa!
gerak dari Putrajaya jam 5.30 petang, jalan tak jem la plak...aku siap sampai awal dari Liana dan restoran tak buka lagi!sebab dia buka jam 6.30 petang...so aku lepak tunggu Liana kat bahagian luar ni...masa bulan Ramadhan ni diorang ada buat buffet juga, tapi aku taknak laaa makan buffet so kita layan ala carte saja...
tak lama lepas Liana sampai, kami pun boleh masuk ke dalam restoran...excited gila aku tau masuk dalam ni...tengok deko dia, terus fefeeling rindu Indiaaa...lagi-lagi Jaipur...so colorful!hehehe...siap ada tempat duduk kat bawah tapi Liana tak nak la plak takut senak nak makan nanti...
lepas usha kawasan restoran seketika, kita usha menu pulaaa...haaa menu ni lebih kurang je dengan kat website dia...tapi aku share juga la ye kat sini sebab dalam menu ni ada star bagi setiap makanan tu...so banyak membantu kami dalam membuat pilihan makanan...harga kat sini boleh tahan la, tapi still ok pada aku...standard la indian food ada nasi, roti, lauk pauk, rempah, sayur dan sebagainyaaa...semua nya menggoda tau...aku la, gila indian food dan segala macam kari...

lepas order, kami dah siap-siap request untuk serve dekat nak berbuka nanti...so sambil menanti kami bersembang sambil menunggu ahli jemaah yang sorang lagi...hampir waktu berbuka, barulah mereka serve makanan...meh tengok apa yang kami order...untuk minuman, aku layan The Great Indian Coffee (RM6.00) yang sangat sedapppp!seriously sedap sangat...hehehe Liana pula layan Teh Tarik (RM5.50) pun sedap!dan untuk Ab yang tak sampai lagi, kami orderkan Mango Lassi (RM7.00)...aku tak sempat rasa ni, tapi katanya sedap juga...
dan untuk main dishes kami order Steamed Rice (RM5.00) dan Plain Briyani (RM9.00)...ko nampak beras beriani tu?panjang-panjang dan sedappp sangat!lembut nasi nyaaa...marvelous!dan dengan nasi ni kami order Gobi Manchurian (RM16.00) yang merupakan cauliflower yang dimasak bersama bawang, cili dan pelbagai jenis sos!rasa dia sangat laaaa sedap!sedap sangat tak rasa macam sayur pun, rasa macam ayam ada laaa...hehehe dan order juga Murgh/Chicken Tikka Butter Masala (RM23.50) dan Lamb Rogan Josh (RM23.50)...ayam tu memang sedap laaa, lagi sedap kalo dia guna thigh, tapi ni dada...but still lembut gilaaa...nyummeh!dan paling sedap gilaaa lamb tu wehhh...dia masak lamb tu dengan 16 spices...sedap sangat-sangat!kitorang makan ni sambil berzikir weh...sedapnyaa...sedapnyaa...sedapnyaaa...hahahaha gila lah...
dan selain nasi, kami order juga Plain Naan (RM4.50) dan Garlic Naan (RM6.50) yang dimakan bersama Tandoori Chicken (RM16.00)...haaa ni pun sedap!cuma naan dia tu biasa je laaa...hehehe sedap gila naan cicah kuah kambing tu tau...heavennn gilaaa...ya ampun!sedap!rasa nak pergi lagi sekarang...hahaha...

seriously enjoy gila kami makan...tengah-tengah makan baru laa Ab sampai, so terus makan...sempat laaa kami pi solat dulu dan sambung makan lagi...hehehe haish laaa, cumanya lambat-lambat ni, dah sejuk sikit makanan, so tak senikmat awal-awal tadi...so kurang sikit zikirnya...kita zikir masa maghrib je laaa...hahahaha sambil makan, sambil sembang, pastu sibuk berselfie...pastu kekenyangan gila dan pikir mana nak cari dessert...hahaha dasar kuat makan...