Monday, February 16, 2015

Gogossing Korea Travel Seminar: Cherry Blossom Romance in Korea

hari tu aku terbaca kat blog Azra pasal seminar ni...sebenarnya aku tak pernah tau pun KTO ada kat Malaysia!selama ni aku tau KTO ada kat Korea jer tau...hahaha nampak sangat ketinggalan zaman kan aku...lepas baca post Azra tu baru realise ada Korea Plaza kat KL dan banyak anjurkan program demi mempromosikan Korea di Malaysia ni...jadinya sebabkan excited nak tahu lanjut, terus aku register untuk hadiri seminar ni melalui website KTO Malaysia...aku register sorang jer la sebab lepas tanya kawan-kawan semua takleh nakpi...gigihkan aku...dan last week masa aku tengah kursus, dapat email cakap aku dipilih untuk ke seminar ni....yeay!

jadinya pada Sabtu, 14 Februari lepas, aku gigih bangun pagi untuk ke KL...hehehe registration dibuka mulai 10.30 pagi dan event akan start pada 11 pagi...itu seperti dalam email laaa...tapi aku sampai ngam-ngam jer kul 11 pagi, dan event tak start lagi...untuk yang tak tahu, Korea Plaza ni terletak di Menara Hap Seng, KL...ada 2 building Menara Hap Seng ni, pergi ke menara 1...masuk kat lobi yang ada Starbucks dan Maybank tu...kat dalam tu nampak dah Korea Plaza ni....masuk jer terus register dan diberi goodie bag...sesiapa yang dah ada ticket ke Korea pada musim spring nanti boleh beri masa ni, nanti akan dapat join lucky draw....
selesai register terus aku ambil tempat...ramai dah orang masa ni...tapi sebab dia selected, aku rasa dalam 40 orang jer kot yang hadir ni...tak lama tunggu, seminar pun bermula...memula diorang present basic info pasal travel di Korea...pasal transport, accommodation, plug point etc...memang membantu laa untuk orang yang kali pertama nak ke sana tu...
lepas tu baru laaa masa yang aku nanti kan...presentation berkaitan Cherry Blossom Romance in Korea katanyaaa...hehehe basically diorang tunjukkan segala macam festival yang berlangsung sepanjang musim spring di Korea...ya Ampunnn cantik giler ok...macam-macam jenis bunga ada...dan masa ni baru aku tau rupanya untuk enjoy spring di Korea ni, better pergi ke arah selatan laaa macam Busan, Jeju, Gyeongju, Jeollanam do etc...teruja sungguh la menengok gambar dan video yang ditayangkan...hehehe moga-moga ada la rezeki aku nak sampai ke Korea semasa spring nanti kan...Amin.... 
dan akhir sekali ada pesanan dari dongsaeng-dongsaeng BigBang, nak jumpa hakak di Korea uolss...hahaha aduhai terus rasa nak melompat pi Seoul skang jugak!eh?hahaha oh rupanya BigBang ni duta KTO...patut muka diorang ditayang kat slide tuh...hehehe dah abes presentation, ada sesi lucky draw untuk yang dah ada tiket ke Korea...dan kemudian sesi kuiz pun ada juga...tapi aku takde la gigih nakpi menjawab...aku nengok adik-adik muda yang beriya nak menjawab, aku yang dah 'matang' ni rasa segan plak...hahaha kasik chance laaa...hahaha!
habes sesi lucky draw dan kuiz, tiba laaa masa yang dinantikan...yeay!ada light refreshment disediakan...apa lagi, serbuuuu!ada glass noodle mee, apetah nama dia in Korea...tak ingat....tapi sedapppp!pastu ada kimchi, kimbap dan juga kimchi pancake...semua pun sedap-sedap!siap aku tambah lagi kimbap dan pancake...tapi yang lain dah abes, tak dan tambah...sambil makan duk borak ngan makcik cina sebelah aku...beriya dia cerita dia nakpi Korea bulan 4 ni...hehehe best-best!
lepas dah makan, aku pusing-pusing jap tengok dan ambil gambar sekitar Korea Plaza tu...sempat berkenalan juga dengan sorang akak ni yang kaki korea gak...dia siap dah pernah pi Korea masa spring...cantik katanya...jeles aku hoih...takpe-takpe, insyaAllah ada rezeki, sampai la nanti kan...hehehe dalam Korea Plaza ni banyak laaa pameran berkaitan kebudayaan Korea...pastu ada banyak information, pamplet, buku yang boleh dibuat rujukan dan ada yang boleh diambil terus...
dah setel semua, aku pun bergerak laaa balik...kejap jer event ni dalam 2 jam...ok la kan...best!next time leh join lagi...tak silap aku early Mac ni pun ada event gak...kalo korang berminat leh laa usha website diorang dan register yer!hehehe leh gak laaa melepas rindu pada Korea...hehehe oh ye dalam goodie bag aku tu dapat macam-macam pamplet...pastu yang best sebab dapat kalendar ni...comel!hehehe

25 comments:

  1. lawanye azalea tu.. bile la nak sampai nih *tetiba mode berangan nak repeat spring plak*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku br tau yg ada azalea ngn royal azalea..beza,dr segi warna, size dan shape..gitu ingt sbb tu jwpn kuiz..kuikuikui apa lg, next year sila beli siap2...hehehe

      Delete
  2. JM pun ada gak bacara dari blog Azra tu..

    DJ!!! kenapa u oulss x rojer2 I..jika x boleh join the group...FREE hari tu huhhu..memula nk register gak tapi x de member nk join huhuh...

    Mmg cantik time Spring tu tapi sayangg...dulu JM pegi round area Seoul je..almaklumlah first time...so kalau ada peluang lagi nk keluar dari Seoul Area nk pegi tempat2 seperti dalam slide presentation tu..in sha allah...so DJ!!! ke Korea kah Spring nanti heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haipp..budak tecik perlu habis study dulu heee

      Delete
    2. Byk lh next time event ni JM..leh la pi nnti tuuu...ke korea masa spring?? InsyaAllah klo ada rejeki...hehe

      Pojie, amboi br blik nk jln lg?hehe

      Delete
  3. Ya Allah. Terliur sat tengok makanan-makanan tu. Hemmmm. Memang nampak cantik sangat environment kat sana kan? Belum ada kesempatan dan rezeki lagi nak ke Korea ni. Hmmm Hanya mampu tengok gambar-gambar orang lain saja la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap pojie.ada pluang join la event kt sini...dpt mkn free..hehe nkpi korea tu nnti2 smpi laaa tuuu...insyaAllah...

      Delete
  4. Dah lama aku tak makan kobis basi tu... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kobis basi? ahakss...x cirit ke nanti

      Delete
    2. Kobis basi pojaan hati tu SS oi...haha

      Delete
  5. Respek... siap tulis dalam jawi lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann...tu syg lebih ke korea tu...hehehe

      Delete
  6. I've been to this place dulu sblm jejak ke korea. Klu nak belajar bahasa korea pun ada kt sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu leez...blja msk korea, bhsa korea, dancing kpop pun ada...hehehe

      Delete
  7. bagi chance kat adik adik macam aku kan untuk jwb soalan soalan hehehehe. btw aku pun ada kalendar tu. masuk contest ok. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeee adik mcm kooo.... #julingbijikmata

      Gigih kan masuk contest kan...cuba msuk contest ilmiah sikit....dpt hadiah ilmiah...kuikuikui

      Delete
    2. yela. balik keje nnt aku pi beli buku ilmiah

      Delete
  8. Brp fees? Or Free ke dj? dh bca 2x tp x nmpk fees..ke mata aku ni..hehe..

    ReplyDelete
  9. Ha Kakak Matang! Siap Big Bang menjemput katanye kan. Lawa giler wei spring. Wishlist aku nak gi Jinhae tu je tapi xtau lak banyak port lain boleh terjah. Spring tahun depan nak divert plan ah; balik kampong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kakak matang mencair bila dongsaeng ajak pi sinun...kuikuikuikui... Tu la aku mmg minat nkpi jinhae...tp dia jaih gk dr busan tu...xseswai lA trip kali ni...pasrah...xpela, dpt pi yeouido pun jd laaa...amboi terus nkpi thn dpn yer...hehe

      Delete
  10. nak tanya sikit....sesi lucky draw tu hadiah dia apa ya??? hahaha

    ReplyDelete