Wednesday, February 25, 2015

Summer in Downunder: Day 6.2 - Lindis Pass, Wanaka & Cardrona

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 6.1 - High Country Salmon, Twizel & The Wrinkly Rams, Omarama

lama pula tinggal cerita NZ ni kan....asyik citer pasal makan jer....hehehe ok jom sambung!haaa dari Omarama, kami meneruskan perjalanan menuju ke Queenstown...salah satu bandar yang menjadi tumpuan pelancong di NZ...perjalanan dari Omarama ke Queenstown adalah sejauh 200km!dalam roadtrip di South Island ni, memang hari-hari pun kena drive sejauh 200-300km sehari...bertabah jer laaa...

dari Omarama, kami melalui Lindis Pass yang merupakan antara highway yang mempunyai pemandangan yang tercantik dengan laluan yang membelah lembah dan lurah gitu...hehehe tapi memang sepanjang jalan duk layan view tanah lapang dan bukit bukau kaler coklat ni...jalan pun berliku-liku so kena hati-hati yer...sesekali terjumpa Lupine tepi jalan...seronok jer rasa...cuaca pula mendung jer, sejuk la sikit kan...takde la rasa macam duk dalam oven...tapi bila mendung ni, langit tak berapa nak biru la kannn....tak dapat la gambar bombastik sangat...hehehe
dalam perjalanan di Lindis Pass ni, kami sempat berhenti di lookout point yang disediakan...masa ni memang rasa macam berada ni satu dunia yang lain...keliling takde apa kecuali bukit bukau yang kontang ni jer...tapi memang memukau laaa...aku rasa kalo lalu masa winter ni mau lagi menggila tengok salji nan putih menutupi bukit bukau ni kan?hehehe mesti lagi terasa macam kat dunia lain!
lepas tu kami meneruskan lagi perjalanan....slow and steady jer la sue bawa kereta...bukan boleh lebih 100km/j pun kan...kang tak pasal kena tahan ngan polis...huhuhu sepanjang perjalanan ni, aku duk borak ngan sue laaa pasa kisah sila gituuu...hahahaha yang si dini kat belakang dah selamattttt berlayar...sebelum tiba di Queenstown, kami akan singgah sebentar di pekan Wanaka....
dalam trip ke NZ ni, selain nak jumpa biri-biri, lembu hitam putih, Lupine....kitorang ada impian nak jumpa hay atau rerumput gulung!hehehe sebabnya tengok dalam blog, orang bergambar dengan hay ni...cantik giler....tapi masalahnya, bila kami jumpa jer, semuanya macam payah nak ambil gambar or gated...so agak frust la...ni antara yang kami jumpa dalam perjalanan ini....rumput tinggi sangat, camno hakak nak fefeeling bergambar di situ?huhuhu oh ye, ada kawan-kawan aku cakap buat ape nak carik hay sampai jejauh, kat Kuala Selangor pun hadooo...tapi bila aku search kat sana dia punya hay kecik-kecik jer, tak tinggi macam yang di NZ ni...
tapi kalo dah namanya rezeki Allah nak bagi kannnn....hehehe masa nak masuk ke pekan Wanaka, tetibaaaa jer ternampak ladang dengan hay yang takde gate!hoihhh bagai pucuk dicita ulam mendatang...terus berhenti tepi jalan dan gigih meredah angin kuat giler masa ni....bunyian pun agak menakutkan sebab kuat giler angin...huhuhu tapi hado kami kesah?janji dah dapat jumpa hay ni!hehehe memula kami ambil gambar kat bawah dan tepi hay ni jer laaa....fefeeling sikit laaa...nasib takde buku, kalo tak leh posing ala puitis pujangga gitu...
tapi tetiba lepas semua dah bergambar, sue cakap nak panjat hay tu...dia kecik, senang jer laaa kitorang nak tolak dia naik atas hay tu kann....lepas sue, dini plak nak panjat gak...sebab tengok gambo sue lawa...ok gigih dia panjat lutut aku nak naik atas tu...tanpa belas ihsan plak tu dia panjat...pasrah aku...tapi sebab dini pantas, aku tak rasa sakit pun....pas dini tu, diorang suh aku plak...aku memang takde keyakinan la wei...lagi nengok lutut dini, aku tak yakinnnnn nak pijak!tapi diorang beriya paksa aku....beberapa kali cubaan untuk panjat tu gagal sebab aku takut nak pijak lutut dini dan aku tak pantas nak naik ke atas hay tu...almaklum badan berat!hahaha lepas 2,3 kali cubaan gagal, aku dah malas dah...

tapi budak dua orang ni duk paksa aku lagi....last sekali aku cekal kan hati, pijak jer lutut dini dan naik!dapat jer naik tu, aku terdiam...masa ni keadaan aku macam tertiarap atas tu...aku tak berani nak gerak sebab takut terjatuh ke bawah balik...hahahaha masa ni diorang berdua duk tergelak gila ingat aku pengsan dah, sampaikan 'sesuatu' berlaku!hahaha biarlah 'sesuatu' itu menjadi rahsia kami bertiga sahaja!hahahaha!dan akhirnya lepas aku dah bertenang, baru la aku mula bangun dan duduk duduk kat atas hay itu...walaupun dengan kecuakan sebab hay tu macam gerak-gerak...aku takut dia berguling, dengan aku sekali dia giling!hahahah apa pun kenangan dengan hay ni memang kitorang takkan lupa sampai bila-bila!hahaha ni nama dia kerja gila!
dah puas hati di hay tu, kitorang terus masuk ke pekan Wanaka...sebelum sampai pekan, lepas airport Wanaka tu kami lalu di Luggate Red Bridge yang glemer tu...tapi sebab nak kejar masa, kami tak stop pun...pastu sebab bridge ni kecik, masa lalu tu duk kalut ada kereta lain dan orang, tak sempat nak usha air biru kat bawah dia tuuu...bridge yang dibina sejak 1915 ni merentasi Clutha River ni turut digambarkan sebagai 'one of the most attractively proportioned steel truss road bridges in the country'....
masuk ke pekan Wanaka, kami sempat singgah di Puzzling World...tapi sebabkan kejar masa untuk ke Queenstown, kami tak masuk pun tempat ni...cuma ambil gambar di belah luar sahaja...tengok orang lain pergi macam best...tapi makan masa juga kalo nak masuk tempat macam ni kan...pasrah jer laaa...dan kemudian kami terus lalu jer pekan Wanaka, lihat dari jauh Lake Wanaka yang indah...tapi still aku rasa takleh lawan Lake Tekapo dan Lake Pukaki laaa...selain tu, kat Wanaka ni ada Cinema Paradiso, sebuah classic cinema yang menarik la pada aku....tapi again takde rezeki nak singgah...
dari Omarama nak ke Queenstown ni ada 2 jalan sebenarnya...kalo aku taknak masuk Wanaka ni, aku leh terus jer dari Lindis Pass tadi, terus menuju ke Cromwell dan seterusnya Queenstown...tapi sebabkan aku nak lalu jalan satu lagi iaitu melalui Cardrona, sebab tu aku masuk Wanaka dulu...dari Wanaka, terus masuk Cardrona Valley Rd...tujuan utama lalu sini sebab nakpi tengok salah satu tourist attraction yang penuh dengan kontroversi kat sini iaitu Bra Fence!hahaha tempat ni sejak 1998 ke 1999 ntah di mana silapnya, tetiba ada orang gantung bra kat pagar kat situ...dan makin lama, macam jadi tradisi plak sape yang lalu, akan tinggalkan juga bra di situ...sebab musabab memang tak dapat dikenalpasti...dan dari beberapa bra, pernah sampai beratus!tapi ada beberapa pihak tak suka menda ni, jadinya beberapa kali gak dikatakan pihak bertanggungjawab remove semua bra ni...tapiiiii lepass tu penuhhh balik...hehehe dan masa kami sampai di sini, banyak juga laaa bra yang bergantungan....pelbagai warna, saiz dan fesyen...layan jer la kan sambil gelak-gelak...takde motif betol...siap ada adik dari ladang dekat situ datang ikatkan bra tu betul-betul kat pagar tu supaya tak terbang-terbang...hahaha gigih kan adik....ok sebelum korang tanya, jawapan aku adalah TAK!aku tak tinggalkan apa-apa pun kat sini!hahahaha!
selepas melalui Cardrona, kami melalui Crown Range Road pula...masa ni jalan sedikit bagai ular dipalu...tapi still ok jer...takde hal sangat pada aku...jalan pun kosong jerrr....dan sampai satu masa kita akan berada di puncak tertinggi di Crown Range Road tu yang dikenali sebagai Crown Range Summit...kat sini diorang ada buat statue dari batu dan letak plak bronze yang menyatakan history summit ni yang merupakan the highest sealed road in NZ ni...iaitu setinggi 1,076 m di atas paras laut...angin kat sini jangan cakap laaa....kuat giler!aku yang gemuk ni pun rasa nak terbang dah, apetah lagi sue tu kan....sejuk!memang turun kereta, ambil gambar cepat-cepat, layan view yang cantikkkk!dan terus masuk kereta...masa ni ada terjumpa Malaysian gak, tapi diorang dah nak gerak, sempat hai hai bai bai jer laaa...excited okeh jumpa orang senegara lepas beberapa lama tak jumpaaa...
masuk kereta, kami pun meneruskan perjalanan...dan pada kali ini, perjalanan adalah menurun tempat tinggi dan di tepi-tepi gaung tanah tinggi...aku yang duduk sebelah driver ni, memang tepi gaung la kan...cuak okeh!tak abes-abes aku suh sue ke tengah sikit sebab aku gayat!hahaha tapi pemandangan di hadapan kami adalah sangat memukau!nanti aku sharekan gambar dan cerita apa yang kami lihat dalam next entry okay!panjang sangat dah ni...hehehe

20 comments:

  1. ganas tu kasut merah...

    banyak betul coli2 tu. kalau yang jenis mental gila coli. mau rambang mata duk situ... jadi dungu kejap tak tau mana satu nak paw. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha meng kasut merah tu bukan ganas, tu namanya jiwa muda...kuikuikui

      hahahahaha!kalo org mental cenggitu, mau peluk pagar tak mau balik tuh!hahaha!eh ko ngata2 org kan, kut ko plak yang mendungu kalo ke situ nanti...kahkahkah

      Delete
  2. Seriously, who came with the idea of this bra fence? Seriously tak leh digest langsung! Hahahaha. Sesuka hati jek. Btw, I've read once about the Puzzling World - 3D Maze tue. Quite interesting.

    p.s: Ce cite apa kejadian yang berlaku dgn hay tue? Hehehe. Ce cite, ce cite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dia terbuang angin.. hehe

      Delete
    2. zara, tu la sampai sekarang, reason dia memang unknown....hahahaha!memang menarik puzzling world tuh, tp tu la, tak sempat laaa....

      hahaha nak tau kejadian tu, cuba pi tanya sulaihah...hahahaha

      Delete
    3. hahaha tettttt salah en mie!hahaha!

      Delete
  3. gambar cantik-cantik tau...

    ~watie79~

    ReplyDelete
  4. hahahahaha part ko panjat hay tu aku paham wei. gayat satu. kesian kat org yg ko nak pijakkan tu satu. hahahahahah lawak weiiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kannnnn....aku kesian ke dini...pastu berat badan nak panjat pun satu...tinggi tauuuu....hehehehe

      Delete
  5. tak sesia panjat hay tu...cantik gambar DJ kat duduk kat atas tu! aaaaaa macam bole teka sesuatu tu :P
    view yang lawa mcm ni kalau perjalanan lama pun mesti tak terasa sangat kan..
    terus sambung angan angan nak jejak sini satu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar kat atas hay tu semua nampak muka gayat jer kan...hahahaha cuakk...haaa boleh teka ker?hahahaha simpan dalam hati jer la tekaan tu yer mrs...hehehehe

      perjalanan tu mmg lawa...tp kalo dah berjam2 lebih kurg gitu perjalanan, lama2 boring gak!hahahaha ngantok2 gak laaa....insyaAllah satu hari nanti sampai la tu mrs....

      Delete
  6. kalu tertindih dgn hay mau jadi lempeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha berguling2 kannn....hehehe

      Delete
  7. Comel ok ko atas hay tu. Seriously, comel. Ok dah xleh nak puji lelebih dek mengenangkan jerit perih Dini & Sue nak tolak ko.

    Aku pun rasa winter view lagi lawa...tapi kang lupine xdelah kan. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye aku tau aku comel...jangan puji banyak kali sgt lah... #fliphair

      hahahaha perit jerih sgt kan....tp memang kesian gak la...berkali2 kot...hahahaha!haaaa ko pilih!nak winter ke nak lupine!hehehe tapi sbb aku dah chenta ngan lupine, aku vote for summer lah!hehehehe

      Delete
  8. kalau aku datang sini, mau aku gantung satu bra kat situ muahaha...sebagai langkah berjaga2 kena gantung bra yang belum dipakai...
    lawa betoi la NZ ni subhanallah, patut la orang kata Heaven on earth.
    Kalau rajin ko tengokla "My Kitchen Rules NZ" (ada kena mengena ke) haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha bengong dz..hahahahaha!

      Yup.mmg cung...sila la pi wei...kumpul duit dr skng...hehehe eh apatu..ok nanti aku usha...

      Delete
  9. Aku belum sempat nak menjengah entry NZ ko ni DJ... Tapi.. Trip ko gi Bandung.... Berkali2 aku khatamkan... Thanks DJ.. Keep writing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiii nkpi sopping kt bandung kerrr ss...hehe

      Delete