Wednesday, April 16, 2014

TripAdikBeradik ke Jepun ^Day1^Part2 ~ Osaka

kelmarin masuk je opis pagi-pagi buta tengok ada sampul kuning kat atas meja...haik apekah ini...sekali tengok, wahhh buah tangan dari Busan, Korea Selatan rupanya...sukanya!dah la tak pernah sampai sana lagi..jadi rasa hati meronta-ronta pula dah nak ke sana...dengan ramai lagi orang yang dah ke sana sekarang ni...macam-macam cerita dapat baca di blog nih...memang best!insyaAllah satu hari nanti nak ke sana juga....by the way, terima kasih banyak-banyak En Mie sebab sudi bagi saya hadiah yang tak ternilai ini...really appreciate it! =D

Sambungan dari: TripAdikBeradik ke Jepun ^Day1^Part1 ~ KL to Osaka

okey mari sambung perjalanan kami di bumi Osaka ini...selesai susun-susun beg di lobi Hana Hostel, kami pun berjalan menuju ke Shinsaibashi Station yang terletak cuma 5 minit perjalanan saja dari hostel kami...memang lokasi terbaik lah hostel ni!tapi sebelum sampai tu, kami sempat singgah di 7E...adik cakap kena masuk sebab 7E asal dari Jepun ye...okey kami masuk (-_-).....tapi bila dah masuk, sakan pulak duk membeli onigiri....aku ambil yang inti tuna dan udang...ada a few jenis ikan lagi, tapi tak beli la...adik jadi translator sebab memang tak paham langsung tulisan kat packaging tuh....murah saja onigiri ni dalam 100 yen...banyak convenience store jual onigiri, tapi adik aku cakap paling best kat 7E la...pastu anim duk teruja tengok coklat mahal Godiva selamba dijual di 7E je di Jepun nih...haaaa dan yang paling best, kebanyakan convenience store di Jepun ini mempunyai toilet ye kawan-kawan...sila ambil tahu kalo nak ke Jepun...takde la menggagau sangat cari toilet kalo nak terkucil sangat nanti... =D
lepas tu terus kami ke Shinsaibashi Station dan menaiki subway terus ke Namba Station...menaiki Midosuiji Line (merah) dengan harga tiket 200 yen...ini harga minimum subway di Osaka..sampai di Namba Station kami berjalan di mall bawah tanah iaitu Namba Walk...
baru mula jalan, adik dan anim dah nampak kedai unagi a.k.a belut....terus lapar dan stop untuk makan...bab makan kat Jepun aku serah kat adik je tanya apa yang patut...tapi kadang kalo aku was-was terlebih, aku paksa je dia tanya lagi dan lagi sampai hemo dah adik aku!hahaha takut orang Jepun berkecil hati katanya...ceyyyy....so kami masuk kedai nama Edogawa...suasana kedai ni memang best!cantik...lepas tengok menu, aku pening tak paham...so adik decide semua ambil set nasi bersama unagi dan ada la side dishes yang lain...
sementara tunggu makanan, apa lagi bergambar la kita...terasa sooo Japanese ko masuk kedai nih...siap ada pokok buluh kecil depan mata...minum Japanese tea yang tak sedap kat tekak aku...layan je la...nak jadi Japanese kan...
tak lama tu makanan pun sampai...snap gambar jap, dan terus makan....lapar weh....sedap!dan 1st time aku makan ikan tuna raw...sedap juga!tapi lepas abes makan, nape aku rasa macam tak puas sangat eh?maybe sebab macam makanan sihat bebenor!haish...atau sebab takde pedas langsung?huhuhu total makan bertiga kat sini adalah 5,670 yen dan lunch pertama kami di bumi Samurai ini dibelanja oleh anim!yeay!
kemudian kami terus berjalan melalui kedai-kedai di Namba Walk...sehingga la sampai di Exit 14, kami pun keluar...jalan di kawasan covered shopping street di Namba ni...kiri kanan penuh dengan pelbagai jenis kedai...layan je la anim dan adik nak masuk semua kedai...dengan kedai stokin la, kedai souvenir la...dan kami terus berjalan dan mengikut peta di tangan, kalo jalan terus akan tiba semula di Shinsaibashi...memang best jalan kat sini sebab open kan...takde rasa sesak sangat...plak tu cuaca sejuk..memang bestlah...
dari Namba shopping street tu kitorang tiba di persimpangan besar yang ada jambatan!besar simpang 4 nih!jambatan ni penuh orang, bangunan tinggi-tinggi...masa ni hujan la pulak...kawasan tu tak berbumbung macam shopping street tadi...tapi gigih la nak bergambar juga dalam hujan tu kan..dan di jambatan tu juga yang merupakan penyambung antara Namba dan Shinsaibashi, di mana di sisinya pula adalah Dotonbori Street...gitu bersambung-sambung kan...senang nak jalan sekali harung je...
haaa kat jambatan ni juga laaa terletaknya Glico Man yang sangat famous tuh!aku pun tak tahu kenapa dia jadi ikon di Osaka...aku dengar sebab dia dah lama di situ since tahun 1930an gitu...siap bertukar-tukar dari takde kaler, jadi berkaler-kaler...haa sebab tu je kot...so harus jangan dilepas peluang bergambar di sini ye! =D
lepas kami melintasi jambatan tu, nampak signage Shinsaibaishi-suji...bermula semula covered shooping street di kawasan Shinsaibashi pula...nama tempat ni dikenali sebagai Shinsaibashi-suji...sakan pula adik-adik aku shopping di Kedai Sabun Lush ni...anim siap beli untuk kawan-kawan dia lagi...yang aku kagum, sebab luar hujan...masa diorang nak letak sabun tu dalam paper bag, siap dia bagi sekali plastik tau sarung ke papaer bag tuh!hehehe menariknya...
then kami terus keluar dari Shinsaibaishi-suji, menuju ke jalan utama Shinsaibashi ni...di mana terletaknya store mewah seperti LV, Puma, Apple etc...anim terus nak ke Apple...besar giler okeh store Apple ni...anim nak cari original punya Ollo Clip..selama ni dia beli yang tak original...masa naik tingkat atas tempat jualan aksesori I-phone, kagum sebab siap ada kelas belajar pasal produk Apple nih...haa dah beli je Ollo Clip tu, terus test dan hasilnya wallaaa!suka!
lepas tu kami berjalan je tanpa arah di Shinsaibashi tu...sekali adik ternampak lambang bulan bintang di celah-celah jalan kecil di situ!terus dia ajak ke sana..rupanya situlah terletaknya Ali's Kitchen..salah satu restoran halal di Osaka...dekat je rupanya dengan tempat tinggal kami ini...juga dekat dengan penhujung satu lagi Shinsaibashi-suji yang ada Uniqlo tu..kiranya penghujung satu lagi yang dekat Glico Man tu la...haaa paham tak?hehehe ok pastu walaupun dah lunch tadi, tetap gigih masuk juga ke Ali's Kitchen ni...dah alang-alang jumpa kedai halal kan....kedai ini terletak di aras B1...so leh turun tangga yang curam atau naik lif saja...masuk je, kecil je rupanya kedai ni...tapi staff di situ sangatlah peramah!so kami order nasi beriyani dan shawarma set...setiap satu berhagra 1,000 yen sahaja...so kami makan kongsi-kongsi...rasa dia ok la, tapi terlalu berempah pada aku...tapi sebab halal, bedal je la weh...mana mampu nak berkira bab makan kalo di luar negara ni kan...masa nak balik staff dia siap beriya ajar tempat nak beli souvenir...pastu siap promo malam jumaat dan malam sabtu ada belly dancing kat kedai diorang tuh..kalo nak datang, kena booking!wahahaha....takleh blah!
lepas dah kekenyangan tahap gaban....mata makin kuyu...hujan plak tu....memang rasa lemah giler badan!masuk kejap Shinsaibashi-suji...tapi lepas tu ajak adik balik hostel...tak kisah la awal lagi...lepak je la kat lobi dulu ke sebab rasa dah penat sangat dah...huhuhu...so jalan slow-slow sampai hostel dah dekat 2.30 petang...terus Masae bagi kunci!Alhamdulillah bilik dah ready...yeay dapat rehat!terus angkut beg masuk bilik...waaaa besar bilik kitorang dan lengkap semuanya...ada toilet, dapur, tv...fridge depan pintu bilik je...haaa memang tak menjenguk la kami ke common room yang disediakan di hostel ni...hehehe bilik ni cukup selesa...selimut dia gebu gila...best....so apa lagi, main internet jap...pastu tarik selimut dan terus tido!
dalam jam 5 petang, kami dah siap-siap untuk keluar semula...kali ini nak ke Kuromon Market...bila tengok peta, macam jauh sikit nak jalan kaki...so adik cakap naik teksi je senang cerita...perjalanan tak sampai 10 minit dan caj adalah 800 yen...sampai di Kuromon Market..rupanya kebanyakan kedai dah tutup...ada la a few kedai jual raw food...ada juga yang jual pelbagai jenis baranagan Jepun....so lepas pusing-pusing kami decided beli strawberry je la...gebu-gebu strawberry kat sini weh...kami beli 2 kotak besar dengan harga 2,500 yen!
dari Kuromon Market, again naik teksi lagi ke Doutonbori Street pula...650 yen...yeahh....tujuan utama di sini adalah untuk merasa street food Jepun!terutamanya takoyaki!haa masa jalan di Doutonbori Street ni dah perasan banyak vending machine diletakkan di tepi-tepi jalan...even kat parking kereta pun ada tau...suka sangat kot orang Jepun membeli kat vending machine...tak lama jalan, kami nampak kedai takoyaki yang pertama..terus singgah...dalam sejuk-sejuk tu, makan pula takoyaki panas-panas memang lazat la wehh...terbaik!pastu berebut-rebut plak kan...hehehe kami cuba di 2 kedai yang jual takoyaki...dan harga bagi 1 set takoyaki yang kami makan adalah dalam 300-400 yen...
lepas tetiba nampak kedai sushi terus masuk!kami makan sikit je kat sini sebab tak kena sangat ngan selera aku!anim plak siap termakan ayam sebab ingatkan belut...hehuuuu pastu kami jalan sampai ke persimpangan yang menyambungkan Doutonbori Street, Namba dan Shinsaibashi tuu...haaaa kat situ juga terletak kedai King Crab!besar patung king crab kat situ...bila usha harga, macam mahal giler je aku rasa...nasib baik dia ada buka gerai kecil depan tu jual kaki king crab bakar...harga untuk 2 ketul kecil adalah 700 yen ok!perghh mahal sangat!tapi pasrah je la demi merasa kelazatan king crab itu....tapi memang berbaloi la...sodap weiii...masa ni terus teringat king crab kat Noryangjin Fish Market, Seoul...nyummehhh.....
lepas perut pun dah kenyang, kami pun berjalan-jalan mengambil gambar sekitar situ....memang happening kawasan ni malam-malam...penuh lampu berwarna-warni....selfie sana, selfie sini...pusing-pusing usha kedai di kawasan tu...
pastu kami ambil lagi gambar dengan Glico Man di kala malam pula..tapi dah nama kamera tak canggih, harus la golap je gambar sendiri...hehuuuu takpela, janji nampak Abang Glico kat belakang tu...tak nampak aku pun takpela...pasrah je....
lepas tu kami sempat singgah beli coffee kat Starbucks dan akhirnya berjalan pulang balik ke hostel...yeahh balik awal sebab nak rehat dan simpan tenaga untuk hari-hari esok...sampai bilik sempat makan strawberry cicah Nutella...wallaweiii ini nama dia TERBAIK!manis sungguh strawberry tu..Nutella memang bawa siap-siap dari Malaysia sebab dah bajet nak makan ngan strawberry...terus rasa happy dapat makan nih....hehehe
dan akhirnya, masa dah siap-siap nak tido...tiba-tiba adik cakap, eh apa ke giler nya forecast nih....ada ke dia cakap Kyoto akan bersalji esok...pastu aku pun tambah, ntahnye giler kot....jadah ape nak salji bulan 3 nih...hehuuuuu lepas tu masing-masing terus lena dibuai alam mimpi....kroohhhhhh.............

38 comments:

  1. Sampai part King Crab, aku dengan sabar baca...ada ke x dia nak kaitkan crab kat Noryangjin Market tu. Hahahaha ternyata ada!

    Aku dengan rakus macam takoyaki haritu, melecur lelangit ok. Balik KK last Sat barulah ok sikit. Xboleh blah betul perangai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh mmg la weii....ko byg la kat osaka hampir rm25 dpt 2 kaki kecik tu je.....kalo kat noryangjin, masa summer rm60 leh dpt sekor tau!winter je la mahal sket, nelayan susah nak kuar laut....hehuuu next time aku nakpi Pohang la kampung Ji Hyo...eceh ckp mcm sedara Ji Hyo kan...hehehe

      Takoyaki tu mmg panas kan...lg sbb dia lembik dlm tu panas....makan plak rakus, harusss la melecur...adik aku ajar, carik2 dulu takoyaki tu b4 makan....hehehe

      Delete
  2. 1. tuna mmg sedap...kalau kat sini, mahal.

    2. stoberi dah ghope macam tomato ! sihat bebeno..

    3. keji si Bie ni gopoh makan takoyaki..ahaks..no worries la Bie..aku pun gile tako..mmg gopoh gak mkn benda ni. eh DJ tako kat sana inti octopus je ek...ada inti lain?

    4. DJ mmg JJCM gegile osaka ni ya...mampu berketam & bersetarbak di sanunn !

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1-tuna ni aku pnah makan yg dalam tin...yg masak aku rasa pnh mkn tp mcm tak suka je...tp sbenanya mmg aku ni tak suka ikan..hahaha tp rasa yg raw tu sedap plak...tp next kedai aku pi, dah tak tertelan plak...hahaha

      2-stroberi tu mmg meletop okeh!manisss....walau gempal-gempal gitu...hahaha hadoi meleleh teringat!

      3-haha Bie kebuluran tuh...tu main msuk mulut je tuh!melecur!aku suka tako dgn menda yng gerak2 atas dia tu...aku rasa tako tu maksud dia sotong kot la...aku tak jumpa plak takoyaki ada binatang lain dlm dia...hahaha nanti aku tanya adik aku ye!

      4-hahaha aku pi mana pun berJJCM nanatron oii....hahaha tp JJCM tak puassss kat jepangg....hahaha

      Delete
  3. Bilik comfy giler .... tengok gambo pun dah rase nak lentok atas comforter tebal tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer mmg azra...comforter tuh best giler....pastu ngada pi ngadu sejuk kat bilik, diorg anto lagi comforter gebu...hahahah rasa taknak bangun!hehehe

      Delete
  4. DJ!!...nasi di balut ngan seaweed tu onigiri namanya ek..JM ada gak beberapa kali mkn inti tuna beli di Family Mart harga 108 yen (termasuk 8% tax) kiranya di 7E tak ada tax lah...

    Kalau stay area Shinsaibashi station tu dh tak jauh dari Dotonbori Street tu coz dulu JM turun di Namba Station utk ke Dotonbori St tu..dan waktu balik kami naik dari Shinsaibashi Stn..pastu dinner di Ali's Kitachen jgak heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak JM, harga dia adalah dlm 100++ tp tak ingat berapa la...tp tak smpai 110 rsanya...lebih sikit je...hehehe

      yup...Namba, shinsibashi dan dotonbori tu bersambung2 je jalan dia...hehehe senang pi situ cover 3 tmpt terus...hehehe

      Delete
  5. Besar betol stroberi tuh. Mau byk kandungan vitamin e. Patut mkn hari2 time kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg bsr dan sedap syiedaaa.....hehehe klo mkn hari2 mmg boleh bankrap...hahahaga

      Delete
    2. 2 kotak kami beli tu dlm RM80...hehehe

      Delete
    3. adeiii penat aku taip tadi dah hilang... aishh..
      DJ, ko kena bertabah tau.. sebab aku akan tanya banyak soklan lepas ni..kikiki
      -eh rega 2 kaki ketam tuh 7000 ke? napa kat gambo tu tulis 700 je. Dia tipu eh?
      -Takoyaki tu memang inti sotong je ke?

      Delete
    4. hehehe oraittt....
      -alamak ko ckp baru aku perasan...salah tu 700 yen laa...patut bajet makan aku mcm banyak sgt jer...mati laaa taknak ngaku makan banyakk...hehehe
      -tako tu maksudnya sotong...ikut adik aku laaa....so sotong je laaa...insyaAllah.... =D

      ni je soalan ko?tak mencabar langsung nih...hahaha

      Delete
    5. ceh ko kata ni jek? memang la ni jek.. sebab aku buat revision sampai sini. tunggu la sampai entry seterusnya. jgn ko tak jawab sudah.
      kuikuikui

      Delete
    6. Hahaha ok ok...ku tunggu jandamu, eh silap...ku tunggu soklan mu....

      Delete
  6. DJ jalan kemana-mana pun tetap JJCM kan...

    Unagi aka belut tu memang sedap sangat tapi kenapa kalau kat Msia tak boleh nak telan... musykil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu sudah semestinya!wajib JJCM...hehehe

      ye la, sy mmg tak makan kat malaysia belut ni...tp kat sana boleh je telan...tp sekali tu je la...pastu jumpa menu unagi, taknak dah...hahahaha

      Delete
  7. Makan shopping makan shopping bestnya! Kalau jenjalan kat tempat shopping kat jepun ni mesti rambang mata tengok macam2 benda pelik ada kat rak dia kan.... best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann...mmg heaven dpt mkn dn shopping...tp aku xde la mmpooo nk shopping di jepung...mahal bebenor...hehehe

      Delete
  8. Salam, tuan rumah..nk tanye skit buleh. kalau kita beli train pass cth- Kansai Wide Area Pass, dia bagi tiket jenis kertas ke kad? pastu kalau jenis kertas, bila nak naik subway ke JR ke Shinkansen ke, kita kena pegi tukar ke tiket biasa kat kaunter ke? atau redah je masuk sambil tunjuk pass tu ye? tgh mengakaji ni, thn depan nk pegi, takde tukang translate bahasa nnt. so kaji siap2 hehe. TQ in gedeban.

    p/s: nama saya iwan, travel blogger jugek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Iwan...JR Pass tu kalo beli dari sini, dia bagi macam kertas...sampai sana kena tukar...tapi kalo beli terus kat Jepun, dia bagi terus la pass kita tu...boleh tgk gambar dan cerita detail dalam previous post saya...

      http://wanderlustdj.blogspot.com/2014/04/trip-adik-beradik-ke-jepun-day1-part1.html

      so pass yang kita dah ada tu, sepanjang masa nak guna kena lalu guna manual gate bukan autogate....means gate yang ada orang jaga tu...dia akan check laa pass tu berdasarkan valid date kita...sebab masa kita beli tu kan kita minta ada 4 hari, 7 hari etc kan...by the way, JR Pass adalah untuk JR train sahaja dan shinkansen...shinkansen tu pun depends ikut jenis pass yg kita pilih...dalam post kat atas saya bagi link tu, ada link ke cerita detail setiap pass yang kita boleh pilih...subway ada kad lain boleh beli tapi saya aritu beli on the spot je tak pakai kad pun...

      wah nak pergi tahun depan ker...best2...which part nak pi tu? OK dah jenguk your blog..nice....selamat mengembara!

      Delete
    2. Weee... time kasih naa sbb reply kat soklan ni.. planning nk round Kansai saja. So igt nk beli Kansai Wide Area Pass 4hari sbb nk naik shinkansen ke okayama n kobe, balance 2 hari lg pakai kad ICOCA je kot. Sonok ye ada adik bradik kt sana, senang nk makan n sopping. Kitorang ni harap kat apps dlm henpon tu jela.. kalu translatenya merapu, merapu la jadinya... hehe. Tq sekali lagi.

      Delete
    3. No prob la...if nk round kansai, ada jr pass yg x include shinkansen...dlm 4-7ribu yen...tgk previous post sy tu, ada sy ambil gmbr gk utk yg tu...sbb naik shinkansem ke kobe tu mcm kjp sgt jer..tp byr mhl...hehe pilih la pass yg terbaik..dan guna sehabis baikk...sbb mhl! ;-)

      Ok je jln sana..belasah jerr...bbrpa minggu lps ktorg pi ada mmber pi sana sndiri jer...leh tgk blog bibiekarim or jarimanis...

      Delete
    4. Okehh...selamat berkansai! :-D

      Delete
    5. Ehem2 nama Jm di seru kat sini heeee terima kasih Dj lap uuuu heeee

      Delete
    6. JM situ sana sini sinun!hahaha

      Delete
    7. Hello I'm backk... Dh selesai pun berkansai bulan 4 haritu.. ni hasilnya

      http://iwan360.blogspot.my/2015/04/jepun-day1.html

      Lepas ni nak ke sydney plak.. bloq u jugak la jadi buku panduan talipon.. hehe

      Delete
    8. Wahh ok2 nnti sy terjah...wah bestnyaaa nakpi sydney...rindu plk kt kampung yg satu tuh...hehe

      Delete
  9. hai DJ !
    salam kenal hikss ..
    kalau tak paham nt eda nak tanye jugak jugak jugak jugak tauuu !!!
    bestnye bleh jjcm ... best best besttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi eda...salam kenal gak! Boleh je nk tnyaaa...silakann. .. :-D

      Delete
  10. Salam.. Kedai Lush tu kat area mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...di shinsabaishi...tp xingt exact location.lama dah...

      Delete
  11. Nak tanye tokayaki kt japan kt mne ye halal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ada logo halal mmg xde laaa...hehuuu

      Delete