Wednesday, April 2, 2014

3rd Bandung Trip : Day 4 (16 Februari 2014)


okey setelah habis tempat-tempat menarik di Bandung kami terjah, maka tibalah masa yang dinanti-nantikan....melaksanakan tujuan utama kami ke Bandung kali ini....iaitu shopping barang kawin cikwan!yeay!jam 8.30 pagi kami turun untuk breakfast...cikwan dah siap bawak beg troli untuk angkut barang nanti...kang tak larat pula nak pegang tangan kan..amirah pula bawak bagpack...siap staff hotel tegur nak balik dah ke, kan airport tutup lagi..choi...ingatkan kami pasal airport!hahaha maklumat yang diterima, airport mungkin akan dibuka semula esok...harap-harapla betul kan...
jam 9 pagi terus kami menuju ke Pasar Baru!Topan drop kami di depan bangunan sahaja dan aku cakap akan message dia dalam 30 minit sebelum kami nak pulang...Pasar Baru ni memang tempat wajib la kalo ke Bandung, terutamanya untuk kaki shopping!bayang la ada 7 tingkat nak kena terjah!tu baru tingkat atas tanah, bawah tanah ada 3 tingkat lagi!haaa menjadikannya 10 tingkat ko nak kena terjah tau...hahaha so apa lagi, kami terus menuju ke aras 2 untuk melihat tekstil...kain baju kawin!haaa sila la tengok direktori setiap aras ye ada apa yang dijual...sebab setiap tingkat itu berbeda tema jualannya...
lepas dah pusing-pusing kedai tekstil di aras 2 tu...aku macam dah pening mana nak beli...sebab semuaaaa pun cantik-cantik!dan semuaaa pun harga dia murah laaa compare to Malaysia...terus aku pening!so biar je la bakal perantin buat keputusan..aku jadi tukang tarik beg je...aku memang mudah 'karam' dalam kain banyak-banyak ni...macam susah sangat nak buat keputusan..baik bagi aku buat soalan add math!eh...hahaha so last kami tersangkut di kedai Jaiho...uncle ni orang Bombay okey!sib baik dah lama tak tengok hindustan, kalo tak boleh aku nyanyi ngan dia...sambil tunggu perantin membuat pilihan sekali seumur hidup tuh...cantik giler lace kat sini weh...dah ler penuh, cantik beads dia...memang tak nampak murah la...bak kata cikwi, kalo kat Jakel ni, ala-ala jenis kain yang ko duduk minum kopi, orang datang bawak ke ko kain...kat tingkat paling atasss sekali...tapi harga dia aku rasa campur baju laki, lining lace tu aku rasa dalam RM300++ je la...kalo kat Malaysia harga ni, dapat yang biasa-biasa je...haaa akhirnya dapat gak cikwan buat pilihan sambil cikwi dan amirah duk berangan nak pilih lace yang mana...haaa meletop pilihan cikwan...penuh beads!kalah che ta tau! =D
pastu kami berjalan-jalan lagi nak mencari kain baju untuk penanggah rumah cikwan..kelas kau jah penanggah ada uniform dari oversea lagi tau...tapi duk cari harga dalam bajet tapi tak jumpa-jumpa...sekali cikwi dan amirah duk jumpa kedai jual kain cotton!kedai ni namanya Sona Textile..memang cantik-cantik cotton dia...aunty kedai ni orang Malaysia, tapi dah lama duduk Indonesia...dari bapak dia lagi yang buka kedai ni...punya la peramah aunty ni...aku duk pilih dalam 3 helai je dengan harga RM91...aku bayar RM je, sebab tak banyak bawak Rp...pastu aku lepak borak dengan aunty je...sambil menunggu diorang menggila membeli kain cotton!hahaha cikwi cakap, dia memang ada baca kat internet, orang cakap Sona Textile ni memang tempat famous nak beli cotton...haaa ye la kot...harga dia pun lebih kurang Rp100,000 dan plus plus la...ok la kan...ada yang bidang 45, ada yang bidang 60...
lepas tu kami jelajah lagi aras 2 tu nak cari baju penanggah cikwan...sekali jumpa kedai tengah buat obral besar...tak ingat nama kedai ni..tapi kain main longgok-longgok la..tapi pekerja dia comel..hahaha terus suh cikwan beli kat situ je...tengok plak ada kain yang berkenan, harga dalam budget dan yang paling penting, cukup kain untuk beberapa puluh orang....ha apa lagi, sambil tunggu budak tu nak potong dan bungkus, kami melepak la kat kain-kain situ..tengok orang Indonesia ni memang style pakai lace la...patut la sini murah-murah dan banyak pilihan...macam-macam warna diorang mix and match kan...dahsyat...hehehe sebabkan kedai tu tengah sesak ramai orang, kitorang pun cakap nak keluar dulu jalan-jalan...
then kami sampai di Famous...memang kedai paling best la aku rasa sini...siap dia ada pintu terus ke parking tau...senang untuk peniaga yang beli banyak-banyak...kat sini yang buat best sebab kami dapat Andre sebagai pelayan kami..dia ni muka je brutal dan bertatu, tapi hati halus mulus kesenian!hahaha sebab apa aku cakap tu, sebabnya dia pandai giler match color baju!macam kita cakap je nak tengok lace ni dengan lining...kita tunjuk warna lace je, pastu mesti dia pilihkan kaler lining yang kontra, yang kalo kita 1st tengok mesti terpikir awat kaler ni macam tak masuk je...tapi sekali letak kat patung....walllaaaweiii terbaik!cantik!naik seri!memang terbaiklah dia ni....kira takde la lace kaler pink gelap, lining pink cair...dia mesti pink dengan kelabu, hijau dengan coklat...haaa macam-macam la...cantik je nampak...masa duk melepak kat sini, adik comel baju penanggah datang...laaa sampai terlupa kat dia...terus kami bayar je dan dia hantar semua baju ke sini...hehehe di Famous ni kitorang duk usha baju family cikwan...nak border lace katanya...aku 1st time tau pasal border lace ni..giler ketinggalan zaman kan...hahaha haaa kalo korang pandai, antara patung kat bawah ni, yang mana warna menjadi pilihan cikwan? =D
selesai di Famous, barang masing-masing dah banyak giler!terus susun-susun dalam beg dan kami tinggalkan saja di kedai tu...diorang memang bagi je tinggalkan kat satu sudut tu...haaa memang suka la kitorang kan...boleh sambung shopping!
tapi sebab dah tengahari, kami decided untuk lunch dahulu...untung la di Pasar Baru ni ada food court...so senang untuk orang yang tengah sakan shopping mengisi perut...ye la kalo shopping dalam keadaan lapar, mau cepat je panas hati kan...hehehe so kami naik ke aras 5 nak cari makan....masa sampai je aras 5 terus diserbu oleh pekerja-pekerja kedai makan!kaget kejap aku...pastu terus la duduk kat kedai Saung Parahyangan...tapi tak henti-henti pekerja-pekerja kedai lain mendesak beli makanan kedai diorang...bingit sangat diorang menjerit-jerit kat telinga aku...aku mula-mula gelak la kan...tapi lama-lama annoying okeh!terus buat muka kerek je cakap taknak...sekali bila semua dah pergi, budak kedai yang sebenarnya anta menu....masa ni baru perasan ada notis peringatan 'Untuk pemesanan silahkan datang langsung ke counter atau kios'....ooo patut la diorang serbu...nak tarik customer la tu...choi....annoying sangat!huhuhu terus kami order makanan set untuk semua..ada yang ayam bakar, ayam penyet....memang sedap!harga pun tak mahal...dalam Rp110,000 untuk 4 orang makan....Alhamdulillah...
dah kenyang perut, kami sambung balik shopping!haaa kali ni kami berpisah...aku ngan cikwan, kakwi ngn amirah...kami janji untuk berjumpa semula jam 4 petang di Famous...so terus aku dan cikwan melaksanakan misi mencari kasut nikah!duk pusing aras 5 tu tapi tak jumpa yang berkenan di hati...pastu kami cari pula baju batik, kain batik...tapi cikwan je beli sebab dia perempuan melayu terakhir nak kena pakai kain batik kat rumah!aku takde la...cicir kain batik aku nanti...hehehe dan akhirnya kami pi beli telekung...duk beli di Kurnia Moslem Centre di aras 1...carik la adik comel yang membantu maknya ni...memang murah dan berkualiti!aku ada la sambar sehelai buat hadiah diri sendiri...dalam Rp100,000 sehelai untuk cotton yang ok dah pada aku...pastu kami pun bertemu semula cikwi dan amirah di Famous...siap-siap message Topan...masa ni dah jam 5 petang..hoihhh 1st time aku pi Pasar Baru, duduk situ dari dia buka jam 9 pagi sampai dia nak tutup jam 5 petang!giler lah...
pastu kitorang pun tunggu Topan di depan Pasar Baru...masa ni hujan lebat giler!pastu ramai plak orang di tangga tu melanguk...panas gak hati aku bila aku nak angkat beg berat-berat dalam sesak turun tangga tu, ada yang nak jual barang...bila aku cakap taknak, boleh plak sound cakap aku sombong...ewahhh terus emosi tau aku...sampai terjatuh beg tu dalam hujan!choi drama tamil kat situ kan...pastu terus bagi kat Topan dan masuk dalam kereta... I is emo betul ngan pakcik kat tangga tu...then minta Topan anta balik bilik nak letak barang dan solat...

pas dah setel semua, kami pergi ke factory outlet di Jl Riau pula...saja nak buang masa kan...walaupun dah nampak dah diorang semua ni lagi minat pi Pasar Baru, tapi dah sampai Bandung kan, kena la tengok juga factory outletnya...so Topan berhentikan kami di Oasis...salah satu outlet yang famous di Jl Riau ni...so masuk kejap, lepas tu kami keluar semula...masa ni hujan renyai-renyai lagi...so keluar je terus cari Topan ajak pi next outlet...nak naik kereta la sebab hujan...walaupun sebelah-sebelah je outlet ni...tapi tiba-tiba suasana jadi tegang bila Topan tiba-tiba secara emosi, ni pada hemat aku aku...cakap jalan kaki je la, sebelah tu je...company bagi duit parking Rp10,000 je...ni masuk setiap parking outlet dah kena Rp2,000...aku macam terkesima juga masa tu sebab dia berkira giler!dah la dia cakap tu straight to my face!terus aku rasa bengang giler!hoih kalo ko cakap takde duit pun aku boleh tolong bayarkan okeh!tapi ko cakap macam tu, dengan nada yang kurang menyenangkan halwa telinga aku nih!seriously aku bengang tahap dewa!aku rasa dia rude sangat masa tu!so terus aku ajak diorang semua jalan ke outlet yang bertentangan dengan Oasis dalam hujan-hujan tu!
sampai di Jessie James, hati aku memang dah sebal sangat dah...hilang terus kemanisan bersama Topan selama beberapa hari ni...aku dah sentap!bengang!memang la dekat, tapi ni hujan...aku malas la nak jalan kaki kan...bawak je la, apa je masalah pun kan...geram betul hati aku masa nih!tapi dalam geram dan sentap terjumpa pula blaus size besar dekat Jessie James yang cantik nih, terus aku terbeli...sakit hati punya pasal kan...sobss....terbang Rp130,000 aku di situ...
dari Jessie James, kami lintas jalan semula menuju ke Secret yang terletak di sebelah Oasis tadi...yang aku mintak dia hantar tapi dia buat ayat #$%^& kat aku tu kan...so nak tunjuk emosi, redah je la hujan tu...jangan demam sudah kan...tapi masing-masing pun takde mood sangat dah nak shopping...mayb sebab dah penat seharian di Pasar Baru, ditambah plak kesentapan aku tu kan...diorang mesti terkesan sekali la kan...pastu dah tak tau nak pi mana lagi, message Topan suh jemput kat depan tu je...tak koser nak patah balik ke Oasis...dia sampai je, memang awkward la suasana dalam tu...sedangkan sebelum ni dia asyik bercakap je kan...now sunyi sepi...aku pun malas nak bercakap dah....apa-apa, aku suruh kakwi je la cakap...malas...
tetiba Topan cakap ada lagi outlet, so kakwi pun cakap pergi je la kan...dia berhentikan kami di The Summit...kat sekitar tu ada juga Heritage, Stamp dan Terminal Tas..masa ni tak kuasa dah nakambil gambar...kami takde beli apa pun, masuk kejap keluar...pastu terus kitorang balik ke hotel...takde hati dah nak singgah mana-mana untuk dinner dengan Topan...so sampai hotel, kami terus ke mall dan dinner di Bangi Kopitiam...hoih kat Bandung pun ada Bangi Kopitiam eh..hehehe so aku order nasi lemak ayam rendang...diorang ada order kue teow goreng la, mi kari la, roti bakar la...sedap gak makanan dia...harga makanan untuk 4 orang adalah Rp250,000 sahaja...ok la kan....
seharian penat dengan shopping, teman orang...ditambah pula dengan tragedi yang menyebalkan emosi aku..terus rasa penat sangat malam tu...so masing-masing masuk tido awal...merehatkan badan dan minda...untuk meneruskan hari-hari seterusnya....huhuhuhu

14 comments:

  1. Betul tu....harga mmg debommm sbb JM pun pernah teman member beli barang kawin dan goodies utk tetamu...siap buat penghantaran melalui pos naik kapal laut amost 3 month baru sampai msia. kalau JM nk kawin nanti..nak borong kat sana jgk..(verangan)

    Bila baca cerita ni, hai JM pun teruja nk sopink kat sana tau...cara penyampaian membuatkan org TERUJA aihhh...Pasar Baru ni sehari x cukup...x habis pusing nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan JM...memang murah...berbaloi2...sabit tak pakai lace je, kalo tak mmg dah terbeli gak...hehehe hamboi 3 bln br smpai?kena plan btol2 masa mcm tu..kang dah kenduri, kargo tak smpai lagi...hehehe

      apa lagi JM, sila la menempah tiket ke Bandung...hehehe

      Delete
  2. foodcourt pasar baru mmg annoying dengan org-org berlumba nak bagi menu..tanya nak mkn apa etc

    foodcourt kat tanah abang lagi aman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann....annoying sgt tau...nak jerit2 kat telinga aku....kang aku jerit balik ke telinga dia balik br tau!hehehe

      haah kat tanah abang tu mcm tenang sikit...myb sbb kat tanah abg tu tak gabung ngn tmpt jual2 lain so tak sesak sgt...yg pasar baru tu kan campur2 kedai jual kasut semua...semak je rsa...hehehe

      Delete
  3. aaaaaaaaaa Sona Textile. Favorite! siap boleh charge handphone lagi sementara pilih kain. Teringat masa ke BDO masa tu. Beli lebih dari 15 pasang kat kedai dia. Mau dia tak bg tumpang charge tepon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kan baik sgt aunty tu!hehehe mmg bestlah shopping kat situ kan..kain pun cantik...hehehe

      Delete
  4. Ko kalau dah gi kedai kain, teruslah duduk 'sebati' ngan kain2 tu sikit lagi nak jadi tukang jual. Dah ada experience shopping barang kawin kat obersi, nanti turn sendiri dah xpening kan DJ!!

    Ala Topan ni sentap saat akhir. Ntah pape. Ke marah ko xbelikan dia kain semeter dua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe aku 'karam' weh bukan sebati!hahahaha pening kepala banyak2 kain nih...yezzaaaa sok aku kawin, harusss kalah che ta tau!beli kain kat bandung, beli door gift kat guangzhou...gitu kan....hahahaha

      tu la pasal...kasi sentap aku kan...pompuan jomblo ni dah la kuat sentap!kehkehkeh

      Delete
  5. menarik sungguh.....gaya penulisan yang bersahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks...saya akan terus cuba mnmbhbaik lg cara pnulisan... =)

      Delete
  6. I baru je balik dari Pasar Baru. Still dekat Bandung. Serious, walaupun masuk dari pukul 10 pagi, stay sampai kol 5pm tak cukup. Dekat Jai Ho je I dengan kawan borong kain buat baju melayu 48m!!! Best!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi sakan betul buat baju melayu smpai 48 m!hehehe tu bape belas pasang baju tuh....raya sakan la tahun ni ye...hehehe

      Delete
    2. Hahaha... Takdela sikit2 ja. Saya ambik 17m. Kawan ambik selebihnya sebab adik beradik besar. Kami serious rambang mata tgk kain2 dia. Tu tak kira lagi kain2 sulam. Rasa mcm nak borong jual sini.

      Delete
    3. hehehe memang rambang mata kat sana...lagi kalo kain sulam dan lace nih...haish....bersabar je la kan....hehe haaaa apa lagi, boleh la buat meniaga...saya tgk yg harga kat sana dlm rm30-40, diorg jual sini smpai rm80-100 tau...byk untung tu...hehehe

      Delete