Wednesday, November 29, 2017

Padang, Indonesia Day 2

Sambungan dari: Padang, Indonesia Day 1

keesokan paginya awal pagi kami bangun dan bersiap-siap..cantik gilaaa view pagi tuuu...nampak Gunung Marapi dengan jelasnyaaa...langit plak biru cantikkk sangat...melayan gak la lepak kat luar rumah sementara menunggu semua bersiappp...
then kami turun tangga menuju ke kafe untuk sarapan pagi...layan gak la sarapan dia makan nasi putih, sup daging, keropok dan air kopi...sedapp sup dia..nampak macam biasa je kan, macam simple kan, tapi sedappp...
dan tak lama tu Pa'Unchu pun sampai...terus la kami di bawa ke tengah pekan Bukittinggi untuk ke Taman Wisata Panorama dan Lobang Jepang...ada fee yang dikenakan tapi aku tak ingat...malas nak cari, korang cari sendiri la kalo nak tau eh...hehehe memula sekali kita layan bergambar di Taman Panorama Ngarai Sianok...view kat sini memang cantik nampak belahan bukit...tempat wajib la ni kalo ke Bukittinggi...rajin Pa'Unchu melayan kami bergambar masa ni...
kemudian kami ke Lobang Jepang...lepas diberi penerangan, barula kami dibawa masuk...untuk masuk ni, kalo nakkan guide kena bayar lagi...again aku lupa berapa kami bayar...maybe Rp100,000 kot...tapinya yang masuk dalam ni cuma aku, Zu dan Syahnaz je...Syahnaz pun memula taknak, tapi Haris nanges nak ikut aku dan Zu so dia masuk sekali...hehehe yang lain ikut Pa'Unchu naik kereta, tunggu kami di pintu keluar nanti...aku malas nak cerita pasal Lobang Jepang ni, korang search sendiri lah...hehehe...
dari Lobang Jepang kami ke Jam Gadang...memang tempat wajib gak ni pergi dan bergambar...merupakan monumen penting kat Bukittinggi ni...dan paling penting sekali, kat dengan Jam Gadang ni laaa terletaknya Pasar Atas!tempat untuk shoppinggg...haaa agenda yang dinantikan oleh semua pihak!
Pa'Unchu bagi kami masa untuk shopping di sini...apa lagi sakan la memasing membeli kain sulammm...sambil tu shopping gak la kerepak dan telekung...aku biasa la, shopping sikit-sikit je laaa...takde la banyak sangat, melayan orang je lebihhh...
dah seronok shopping, perut pun lapar...Pa'Unchu bawa kami lunch di Rumah Makan Pauh Piaman...sebelum tu sempat singgah di kedai kek beli kek birthday untuk Zu...nak celebrate...makanan kat Pauh Piaman ni sedapppp...bertambah kami makan...special dia masak lemak ikan sungai dia tuuu...sedap!
lepas makan kita keluarkan kek dan celebrate birthday Zu...sedap gak la kek dia, nasib baik ada kek kecik kan...buat cukup syarat je ni nak ambil gambar...hehehe saje kan ngada-ngada memasing...nasib baik ada staff yang baik hati melayan ambilkan gambar...
dah kenyang, Pa'Unchu bawa kami ke Pandai Sikek plak, lagi tempat untuk shopping...masa ni aku takde selera dan wang dah nak shopping...hehe kami siap solat jamak kat sini sebab ada surau keci...siap view padi lagi tau, memang cun!
dari datang Pa'Unchu sibuk nak bawa kami makan 'kuih neraka' katanyaaa...punya la aku tertanya apa yang kuih neraka nya ni...rupanyaaa macam kuih lempeng yang dibakar menggunakan api kayuu...hahaha cehhh ntah apa kaitan ngan neraka tah...maybe sebab api yang menyemarak?huhuhu layan laaa lempeng gula putih dan gula merah...sedap gak dan murahhh...
dannn akhirnya kami tiba ke highlight trip hari ini iaitu kePuncak Lawang, yang mengadap Tasik Maninjau yang cantikkk...sempat laa lalu sekejap kat Kelok 44...hahaha...best lepak atas ni wehhh...ada plak gerai dan pangkin, memang melayan lepak sambil bergambar...
dah melepak tu, datang idea nak melayan kopi dannn Indo Mie..hahaha apa lagi, sakan laaa berkelah kita kannn...lepas satu, satu lagi tambah Indo Mie tu...sedap lah pulak!hehehe...dalam sejuk tu duk minum kopi panas, dannn mi panas...berebut-rebut tu, memang so yummeh!
then balik ke pekan Bukittinggi, Pa'Unchu singgah somewhere belikan kami tahu sumedang yang sedang viral di Malaysia masa tu, sebelum balik ke guesthouse...ada 2 kuih dia belikan, tahu sumedang dengan apa tah...tapi aku rasa biasa je tahu sumedang tu, sedap lagi kuih satu lagi tu macam cucur udang tapi takde udang laaa...hehehe...kami layan makan kat guesthouse je...
dan malam tu kita keluar balik...Pa'Unchu bawa kami dinner di sebuah gerai kecil...kami yang request tak nak nasi...nak makan mi bakso...wahhh sedappp wehh bakso kat sini...cumanya sesak sikit laaa sebab ramai gilaaa orang...tapi memang mantop kepedasan bakso di sini...aku suka!
dan akhir sekali kami melayan persembahan kebudayaan Sanggar Seni Saayun Salangkah yang ada cuma pada malam Jumaat dan Sabtu sahaja...bayaran adalah Rp70,000 per person...aku pernah ke sini dulu...memang layan laaa tengok pelbagai jenis persembahan tradisional orang Minang...sambil dipanggil menari kat depan...aku bagi chance bebudak ni laaa...hahaha...best la kannn layan show macam ni...
dan sebelum pulang ke guesthouse malam tu, Pa'Unchu bawa kami beli Martabak Mesir...katanya wajib makan kalo ke sini...aku cuba la, pada aku ok laaa...takde la sedap mana...tapi sebab semua kenyang dan dah ngantuk, kami makan sikit je, selebihnya simpan nak makan dalam kereta pagi sok...dan malam tu memasing mengemas beg dan tido awal...
dan esoknya jam 3.30 pagi Pa'Unchu dan Riki sampai untuk bawa kami ke airport...laju gilaaa Riki bawa kereta...hahaha pasrah je laaa...nak tido pun tak mampu sebab laju gilaaa...sempat la berhenti mana tah sebab Zu muntah...maybe pening duk belakang...laju plak tu...hahaha sampai airport takleh check in lagi, so melepak sambil ambil turn solat...dah check, sempat shopping Roti Padang dengan duit baki group...leh buat souvenir untuk rakan pejabat...hehehe...
dan akhirnya kami meninggalkan bumi Padang pada jam 8.30 pagi...sampai di KLIA2 jam 10 pagi dan memasing pulang ke rumah masing-masing dengan happyyy...impian nak trip bersama ramai-ramai terhasil...plannya nak berjalan bersama setahun sekali...tapi takdan tunggu setahun, akhir tahun baru ni sempattt lagi trip bersama keluar negara...hahahaha...tunggu ehh ceritanyaaa...

4 comments:

  1. martabak mesir ni la yg kami makan...

    bika talago tu sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Martabak tu ok laaa...bika tu sedap makan panas2. Hehehe

      Delete