Tuesday, June 30, 2015

Spring in South Korea ::Day2.1:: Noryangjin Fish Market, Seoul

AMARAN KERAS: Jangan baca entry ni masa tengah lapar dan berpuasa...kalo nak baca juga, tanggung akibatnya sendiri...hehehe!

Sambungan dari: Spring in South Korea ::Day1.4:: Yeouido Spring Flower Festival & Heuksando Asam Pedas @Myeongdong, Seoul

hari kedua di Seoul...disebabkan kepenatan sangat, kami malas nak keluar awal hari ni...dalam jam 9.15 pagi baru la kami bergerak meninggalkan guesthouse...plan asal nak pergi ke Nami Island awal pagi...tapi sebabkan sepatutnya semalam pergi makan king crab tapi tak jadi...so kami plan pagi ni nak ke Noryangjin Fish Market dulu mencari sang kekasih hati!hehehe dari Myeongdong Station kami terus menuju ke Noryangjin Station (Line 1), dengan transit di Seoul Station...keluar dari Noryangjin Station ni terus nampak suasana yang dirindui hampir setahun!pakcik yang meniaga kat situ pun ada lagi...
tangga tuuu....tangga ajaib yang menuju ke jambatan yang menyambungkan Noryangjin Station terusssss ke Noryangjin Fish Market!hahahaha over tak aku?excited okeh bila ingat nak jumpa boipren lama masa ni...boipren yang bakal masuk perut!hahaha!
masuk dalam fish market tu, dah dengar dah kemeriahan dia...seronok gila...kami intai-intai ambil gambar dulu dari atas tanggaaa...meriahnya seafood...segala macam jenis ada tau...dari yang biasa tengok, sampai yang tak terjangkau dek akal pun ada...hahahaha!dan dari jauh aku nampak dahhhh boipren aku tuh...hahaha tak sabar nak berjumpa...
turun jer, kami terus pi cari kedai ahjumma yang kami pernah pergi masa pertama kali datang ke sini...aku ada save gambar dia dalam hp...masa 2nd time datang dulu aku cari dia juga, tapi dia tutup kedai...so sajala cari dia balik masa ni...terkejut dia nampak gambar dia dalam hp aku...dari gaya dia bercakap dengan kawan dia lepas tengok gambar tu, aku leh translate yang dia cakap 'ah sudah macam mana plak budak ni boleh ada gambar aku'...hahahaha ahjumma tu adalah yang pakai apron merah tu...dan lepas tu anak ahjumma yang comel yang layan kami memilih boipren a.k.a king crab!hehehe besar-besar betul ketam kali ni...semuanya lebih dari 1 kg tau...sampai 2 kg lebih pun ada...musim kot kan...akhirnya kami memilih untuk ambil seekor king crab dengan berat 1.5 kg...selama ni ambil 1 kg jer cukup share berdua...oh ye, harga king crab ni memang berbeza ikut musim aku rasa...sebabnya dah 2 kali datang pada musim berbeza sebelum ni, memang harga lain-lain...masa summer aku datang tahun 2012, harga 1 kg adalah KRW20,000...masa winter aku datang tahun 2013, harga 1 kg adalah KRW50,000...dan pada kali ni aku datang masa spring, harga 1 kg adalah KRW35,000....haaa nampak tak?paling mahal adalah winter, dan paling murah adalah summer...semua harga yang aku cakap ni adalah untuk fresh king crab yang masih hidup dalam akuarium tu...
lepas dah beli tu, aku ngan sue baru realised sesuatu...tak pasti la selama ni pergi takde ke, atau baru kali ni perasan...rupanya ada juga dijual ketam yang dah mati...mungkin sebab masa ni ketam banyak giler sampai ada yang mati dah...dan harga dia adalah murah!hanyalah KRW20,000 saja sekilo!haaa menarik kan?memula macam eksyen gak la takkan nak beli yang mati...tapi bila pikir, kat Malaysia punnn beli ketam yang dah mati kannn...hahahaha baru sedar diri wei...hehehe so next time kalo nak cuba king crab dengan harga yang murah, boleh cuba beli yang dah mati ni...aku rasa sebab spring ni, mungkin terdapat lambakan ketam kot...tak pasti musim lain ada ke tak jual yang dah mati macam ni....tapi dah mati pun, nampak fresh lagi tauuu...
dan seperti biasa, lepas dah beli king crab, niat nak beli seafood lain pun tergendala...terus menuju kedai yang biasaaaa aku pergi....boleh refer di sini dan sini untuk tahu mengenai lokasi kedai ini...takde la direction sangat pun...leh tengok gambar depan kedai jer laa...kedai ni kat tingkat 2, tepi tangga...tapi tangga ada banyak kat fish market ni...dia tangga tengah-tengah...masuk jer, aku nampak unnie yang aku dah jumpa 2 kali sebelum ni...dia pun bila nampak jer aku macam muka surprise seolah-olah kenal aku...terus aku tunjuk gambar dengan dia yang aku dah save dalam hp...seronok gila dia masa tu...hahahaha!terus aku bagi dia king crab suh steam dan sempat juga tunjuk food restriction kat dia...
kemudian kami pun lepak menunggu makanan masak...memang ambil masa sikit laaa king crab ni nak dimasak...besar kan...masa tengah lepak-lepak tu...boleh plak aku ngan sue ni berangan nak jadi tour guide ke Korea...hahaha siap nak buat special sikit...luxury package dengan tempat makan-makan yang best...hahahaha!siap laaa duk buat itinerary dan bajet makan...sambil duk buat tu, tetiba ada couple cina masuk duk belakang sue...diorang tegur kami dari Malaysia ke...uncle dan aunty tu orang Malaysia rupanya...datang bercuti kat sini...anak diorang yang suggest suh makan king crab tu...tapi diorang beli yang 2 kg punya ko...hehehe terus rancak bersembang, sampai tergendala projek tour guide kami!hahahaha dan tak lama tu, sampai laaaaa boipren aku yang telah siap dimasak...apa lagi, sakan la bergambar bersama dulu kan...
pada kali ni, aku dan sue baik hati tak gelojoh makan terus...gigih buat tutorial bergambar nak tunjuk kat korang cara kami menikmati keenakan king crab ini..supaya next time korang pergi Korea tu, gigihkan la diri korang untuk ke Noryangjin Fish Market nih...hahahaha!pohon abaikan riak wajah yang tak senereh sangat tu semasa 'berperang' dengan king crab!
ini pula close up isi ketam di bahagian kaki dia...bayangkan bahagian kaki dah tebal macam ni, badan dia macam mana plak kan...cuba compare ngan jari gebus aku tu, lagi besar isi kaki ketam ni...gambar perut badan dia takdan la nak amek, sebab busy makan, kamera masuk beg dah...hehehe walawei aku taip entry masa bulan posa ni, memang saja carik pasal betul nih!hohoho!memang sedap dan manis!tapi...satu je aku rasa tak best masa makan kali ni...sebabnya ketam 1.5 kg tu agak liat dan keras kulit dia...nak gunting pun payah sikit...daging dia pun sikit liat berbanding yang biasa aku ambil sebelum ni 1 kg jer...tapi tetap sedap la kan...cuma next time kalo nak beli, nak cari yang 1 kg jer laaa...senang sikit nak gunting kulit dia...aku yang 1.5 kg pun rasa liat nak potong, ni plak yang uncle dan aunty tu amek 2 kg!fuhhh....
dan kemudian kami berdua pun senyap mengadap makanan syorga donia nih...sedappp....makan tak angkat muka dah masa ni...hehehe orang HK yang duk sebelah kitorang pun duk pandang-pandang jer tengok kerakusan kami...sedar-sedar dah licinnnn pun ketam kami...kali ni aku tak order dah nasi goreng ketam tu sebabnya dah kenyang...sue pun tak larat nak makan nasi lagi dah...Alhamdulillah...syukur sangat-sangat dapat gak lagi makan king crab ni...
lepas dah abes makan, aku pun buat bayaran sebanyak KRW22,000 untuk upah masak dan makan di situ...sebelum balik sempat ajak unnie bergambar bersama...gigih unnie siap nak peluk-peluk aku lagi tuhhh...hahaha dia tak pandai cakap english pun, tapi aku paham laaa dia minta aku datang lagi next time, minta siap-siap print gambar ngan dia tu...dia nak letak kat kedai dia tuh...hahahaha....ok la unnie...next time ada rezeki aku datang lagi yer bawa siap-siap gambar dengan unnie yang dah ada 3 keping tu...insyaAllah...
bila dah dapat makan king crab ni, hati pun sangat happy dan berbunga riang...terus kami keluar daripada Noryangjin Fish Market untuk menuju ke destinasi seterusnya iaitu Nami Island!yezzaaa antara destinasi wajib kami bila ke Korea...aku dan sue pernah berjanji dulu, kami nak ke Nami Island pada setiap musim!Alhamdulillah so far dah 3 musim kami pergi bersama...moga ada rezeki kami nak ke sana bersama lagi pada musim autumn pulaaa... =D

47 comments:

  1. hadoiii.. pagi2 lagik perut aku dah bunyik2
    next time pegi nak kene try jugak nih... dah berzaman plan nak pi sini, tapi selalu je tak menyempat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la weh.aku teringin nk msk ketam ni ngn megi kari tp sue xnk...hahaha

      Delete
  2. Tudiaaa kegigihan memakan ketam terserlah! HAHAHA
    Aku yakin kalau kat Malaysia mesti ko tak bergambar kat pasar macam tu kan DJ? hehehehe.
    Tapi pasar kat negara2 sana tu memang kemas dan bersih la...cant denied.

    Psst: masuk la photochallenge tu pls. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mmg gigih.ni klo mak mertua lalu pun xnmpk...kuikuikui....haruslaaa pi obersi sume nk amk gmboo...hehe

      Photo challenge??haaa nnti aku pikir2 kan...nk kna piki cmne nk sorokkan brt bdn tuh!kahkahkah...

      Delete
    2. Tips: ko letak cermin kat penimbang supaya no dia terbalik hiks!

      Delete
    3. wah siap bagi tips nih...hahaha!ok2 aku fikir-fikirkan...

      Delete
  3. glup glup telan air liur....
    nape market kita tak nampak meriah macam market diorang huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe aku telan air liur tgk gmbo sndiri...huhu kannn...market diorg xbusuk pun...

      Delete
  4. mengoda sungguh tengok ketam gemokk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketam demok tu mmg mgoda...hehe kata demok is awesome...

      Delete
  5. Replies
    1. Yup mkl...king crab...nyummeh.

      Delete
  6. kekejaman paling teruk ko pernah buat setakat ni. esok lusa kalau ada rezeki pi sana, aku bwk gambar ko bg eonnie tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa ok gak tu kan...aku kirim ke ko jer laaaa gambar tuu...nak tunggu aku pi bila tah nya lagi kan...hehehehe!

      Delete
    2. blah la konon2 tah bila lagi nak pergi kan. silap silap ko repeat lagi awal dari aku hehehehhe

      Delete
    3. Hahaha xla kot dlm masa tdkt nih...ko sila laa pi dulu...

      Delete
  7. Replies
    1. hehehe tu dah bagi amaran keras dah tu...hehehee

      Delete
  8. Salam..

    Nak try jgk makan king crab nanti..terliur2 tengok!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...yup sila la coba klo ke korea..hehe

      Delete
  9. Saya, kalau pergi market market ni memang suka sangat...apa tah lagi yang jual seafood ni.. tergoda dengan ketam tu..udang udang tu pun macam best sangat... jadi laa tour guide..boleh laa saya join sekali.. yang pasti budget murahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe cita2 mjadi tour guide dah terkubur bila nmpk king crab tuh...hahaha pasrah jer laaa...

      Delete
  10. Assalamualaikum, salam perkenalan. Uit bc time pose ni terliur den tgk king crab tu. Hmm bl la ada rezeki dpt mkn king crabni.

    Tumpang tya ckit, klu nak bwk backpack yg lps masuk cabin aa brp liter yek, 55 liter lps ke, dia mmg timbang ke backpack ms kita bg tiket. Tlg reply ye sis. TQQQQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam insyaAllah dpt la mkn nnti tuuu...

      Sy punya beg 65L...selalunya isi padat half dah 7 kg...ikut nasib, kdg kna cek kdg xkna...

      Delete
  11. Memang nostalgia market ni. Aku pernah stop kat station subway dia. Antara station paling awal kat Seoul xsilap aku. Nengok market ni, terus teringat Jejak Rasul baru ni. Diorang gi sini ah. Dan2 aku cakap pasar si DJ haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg nostalgia abes laaa kat aku ngn sue kan...hehehe tu la mmber aku tgk jejak rasul tu...dia pun ingt aku bila tgk pasar ni..kuikuikui

      Delete
  12. Aduh DJ, nasib baik saya buka blog DJ ni lepas berbuka! Tapi mengidam nak makan ketam la pula untuk buka esokkk! Camna ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kalo macam tu esok kena carik ketam tu kay buat berbuka posa...heheheh masak butter pun sodappp...

      Delete
  13. Asal balik kpg je mesti mengetam...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la en mie.mmg jd agenda tetap dahh...hehe

      Delete
  14. Jahat entri ni DJ, jahat. Aku tak sempat lagi menikmati keenakan keketaman ni. Takpe, aku fav entri ini untuk digunakan kemudian hari. 22000 Won tu untuk upah masak dan makan eh? Bagi list restriction? nanti wassap aku hahaha. Btw macam mana nak bagi tahu dia masak cara apa? aku pun ada berura ura dengan zaidi nak buat trip ke korea as tour guide. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ko kan nkpi lg thn ni...leh laaa try mkn king crab nih...hehe yup tu upah msk, nasi dn mkn kt situu...nnti aku email food restriction tuh...ckp jer stim, dia tahuu..

      Hamboiii ada niat jugakk...hahaha!

      Delete
    2. Assalamualaikum,salam perkenalan DJ..mcm mana nk buat list restriction tu ea?blh kongsi dgn saya?bln 11 ni nk g seoul.hrp blh mkn mknan korea dgn jayanyaa..haha..especially ketam gedabak tu ;)
      Email saya pragxima@gmail.com
      Tq DJ..

      Delete
    3. Salam, saya dah ada share dalam antara latest entry...

      http://wanderlustdj.blogspot.my/2015/10/bagaimana-nak-order-makanan-di.html

      http://wanderlustdj.blogspot.my/2015/10/food-restriction-in-hangul-korea.html

      Delete
  15. Salam,
    mmg nak mkn sini nnti, kedai ahjumma ni kat ner? mmg kalo kte nak de masak just pegi je ke kedai memane yer? tingkat atas ker bawah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm.kdai dia atas, tgh2 dkt tangga.nnti crik je signage dpn kdai tu...

      Delete
    2. Thanks DJ, x sabar nak pg..kali ni dtg nak duk Seoul je...datang utk makan...i love all food in korea..gigih cari sume tmpt makan,..kat tingkat atas tu (kalo la x jumpe kedai ahjumma ni kan), sume kedai mmg terima seafood yg kte beli kat bawah utk dorang masak kan ker?

      Delete
    3. No prob nisa...rasanya semua kedai boleh masakkan...tapi kitorang mmg tiap kali datang, pi kedai yang ni jer...so tak pernah tanya pun kedai2 lain tu... =D

      yup korean food memang sangat tempting!hehehe wajib pergi yang good dan juga eid restoran...sangat sedap juga...

      Delete
  16. alamak bestnya.. kat mana fish market ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat seoul la.kan dh tulis tuu..huhu

      Delete
  17. Hi, nak tanya boleh ke you share the food restriction tu? Hehehe thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok nnti sy share dlm next post.insyaALLAH...

      Delete
  18. Miss..boleh share budget keseluruhan pergi ke korea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy ada share di penghujung cerita trip korea ni...leh usha yer

      Delete
  19. Salam sis. Boleh tak share food restrictions yang u tunjuk to those Ahjummas? Terima Kasih in advance :)

    ReplyDelete