Sunday, June 28, 2015

Berbuka puasa bersama rakan travel alam maya.

Alhamdulillah dapat juga berbuka puasa dengan rakan-rakan yang dikenali di alam maya yang berkongsi minat yang sama iaitu TRAVEL!hehehe semuanya bermula bila Dzuli komen dalam post Ramadhan aku sebelum ni, suruh aku arrange berbuka puasa dengan rakan-rakan alam maya ni...so dalam hari ketiga Ramadhan, aku pun create group wassap dengan invite mana-mana rakan yang aku ada nombor...tak ramai pun yang aku ada nombor, dan kebanyakan yang ada pun memang berada luar daripada kawasan seperti di Johor, Perak dan Sabah...tapi invite gak la dalam group demi memeriahkan suasana...hehehe bermula dari sedikit orang, lama-lama ramai pula dalam group tu...lepas sorang, sorang budak-budak ni tambah nama dan nombor...dan ada juga yang diorang invite di luar group wassap ni, melalui email dan sebagainya...dan disebabkan plan pun last minute kan, akhirnya kami berjaya mencapai kata putus untuk berjumpa di Alamanda Putrajaya pada 27 Jun 2015, iaitu semalam...dan ahli jemaah yang sudi berbuka bersama-sama pada kali ini adalah aku, Azra, Dzuli, Mrs Smile,  Jari Manis dan Zilla...

aku dah siap buat reservation di Nando's Alamanda sehari sebelum hari kejadian...so dalam jam 5.45 petang aku pun sampai dan terus ternampak Azra dari jauh!masuk jer dalam dan duduk, tetiba pula ternampak lecturer aku...sempat laaa pi sembang sekejap dengan dia...kesian plak dia macam nak sembang lama, tapi aku pikir kang boring plak Azra sorang-sorang kan....takpela, next time la aku pi lepak ukm jumpa lecturer aku tuh...hehehe tak lama sembang dengan Azra, Mrs Smile pun sampai...diikuti dengan Dzuli...sembang kencang...macam-macam cerita keluar...memang tak peduli orang lain dah masa ni...masa ni laaa Azra dan Dzuli buka beg dan beri souvenir daripada recent trip diorang....alaaaa terus aku rasa bersalah tau...sebabnya aku takde bawa pape dari trip Vietnam aku baru ni...sebabnya memang takde beli souvenir pun...aku duk beli kain cotton jer buat baju raya...hehehehe thanks korang bagi souvenir ni...
dan tak lama lepas tu sampai laaa Jari Manis dan Zilla...haaa dalam semua yang hadir ni, aku memang tak pernah jumpa langsung diorang berdua ni...memang kenal kat alam maya jer...Jari Manis tu memang biasa la tengok muka, si Zilla memang kalo terlanggar kat airport, memang tak kenal la...hehehe sampai je diorang, terus kami order minuman...sempat minta adik tu tolong ambilkan gambar kami...hehehe maaf ada beberapa muka yang perlu di'bunga'kan/di'ftisland'kan/di'smile'kan di atas permintaan tuan punya badan...almaklum diorang ni pemaluuu...hehehe
lepas dah order air dan bergambar, kami sambung lagi bersembang tak berhenti!macam-macam cerita keluar...tapi haruslah semuanya berkisar tentang blog dan travel kan...diorang ni dahsyat dah baca blog ni dari zaman tok kaduk lagi...so banyak gak cerita zaman dolu kala yang aku tak tau...hehehe tapi enjoy la sembang, sampai tak sedar masa berlalu...tak lama sebelum masa berbuka, makanan pun sampai...aku order Jumbo Platter yang ada 2 whole chicken, aku ambil sekor mild, sekor lagi hot...takut ada yang tak tahan pedas pula nanti kan...pastu dapat 5 large sidelines tu aku ambil 3 nasi dan 2 coleslaw...dan tambah juga 1 peri chips!total makan dan minum kami semua ni adalah RM180...ok la kan,...
bila makanan dah sampai ni, fokus bersembang sedikit terganggu...almaklum kelaparan weh...hehehe tapi kejap je la terganggu, lepas tu sambung sembang sakan lagik...sempat juga tu minta tolong orang sebelah ambilkan gambar kami lagi sekali dengan makanan pula...hehehe dan akhirnya sampai la waktu berbuka...sedar-sedar orang keliling dah mula makan...terus baca doa dan memasing fokus mengadap ayam...nyum nyum....upsss gambar kali ni aku 'minion' dan 'bendera' kan pula...haa comey kan?hehehe haaaa aku punya la risau makanan tak cukup, sekali diorang ni makan sikit jer wei...ayam seketul tu pun tak abes...hahaha next time tau dah laaa tak payah order banyak-banyak...hehehe eh konpiden je aku ada next time kan?kan?hehehe
sembang, makan, sembang, makan...tak sedar dah pukul 8 malam lebih...terus cepat-cepat bayar dan menuju ke surau...lepas dah abes solat, ingat nak kena balik kan...Dzuli siap nak salam aku!hahahaha tapi nehi hey...kami sambung borak sambil ngopi di Starbucks pula...siap la Azra cakap nak minum kopi sambil feeling balik kampung!hahaha dan kali ni sembang kami berkisar topik lain pula...alkisah kehidupan semasa..tapi pastu campur aduk ngan travel juga laaa...borak punya borak...tak sedar masa berlalu, sampaikan staff situ cakap, 'akak kami dah nak tutup ni, minta maaf yer' hahaha hoih dah kul 11 malam rupanya masa tuh...fuhhhh memang cepat betul masa berlalu kannn...
dan dengan berat hatinya, kami pun bergerak meninggalkan Starbucks...siap bersalaman dan bermuahciked depan Starbucks sebelum masing-masing menuju ke parking kereta...selesai laaa majlis beramas mesra kami, rakan-rakan yang hanya kenal melalui alam maya jer sebelum ni...tak sangka berkawan sampai ke alam nyata...semoga persahabatan ni terus kekal...aku seronok sebenarnya lepas berblog ni, sebabnya aku ada rakan-rakan baru dari luar lingkungan kehidupan aku skang ni...kiranya bersembang pun benda di luar bidang semasa dalam kehidupan peribadi aku...gituuu...hehehehe 

p/s 1-Dzuli, next time kita dua kena kunci mulut sikit, sebab asyik kitaaaa jer yang bercakap!orang lain takde chance nak mencelah!hahahahaha!tapi kalo ada Nanatron dan Bibie Karim yang suara  petir level Ning Baizura tu, lagi gamat rasanya perjumpaan tadi....hahahaha!

p/s 2-terima kasih pada semua yang hadir tadi....seronok sembang ngan korang semua Azra, Dzuli, Mrs Smile, Jari Manis dan Zilla...dan terima kasih gak pada rakan-rakan lain yang dijemput tapi tak dapat hadir atas sebab-sebab tertentuuu...semoga next time ada lagi rezeki kita nak berjumpaaa...insyaAllah...Nanatron, Bibie Karim, Jea Mohamad, Saidatul Nazla, Syieda dan Kak Anash...

30 comments:

  1. DJ!!!!! Thank u organize this event.....gembira sgt jumpa korang semua mmg havoc. I masih x dpt lupakan your voice hihihi

    Wlaupun pertama kali jumpa rasa cam dah lama kenal. Klau buat lagi lepas raya ke nk join :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yezza you are welcome JM...suara deep gituuu kan....kuikuikui....insyaAllah next time leh buat lagi....

      Delete
  2. hahaha...tu la, aku rasa kalau time kita senyap ialah "krik2 moments"...kira macam pengerusi majlis/fasi la..hohooooo
    ke sebab kita je dah pernah jumpa 2-3 kali?
    apa2 pun memang best walau pun unexpected...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha lantik sndiri punya fasi kannnn....ye la kot sbb dah pernah jumpaa....tapi ye ke???1st time pun dah gamat kot!

      Delete
  3. Patut laaa berderet2 post kat IG... Semua post gambar yg sama je... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe gambo share jer SS...kesian kat tukang ambil gambar kalo semua org keluarkan hp!hehehe

      Delete
  4. mmg best lepaking dengan geng2 satu citarasa nih .. banyak cerita boleh share
    pasni aku tunggu official invitation makan kambing golek laks *jeling2 kat Nana*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha aku punnnn tunggu invitation kambeng golek!hahahaha kita serbu reramai okeh!

      Delete
  5. Betul ke JM tu pendiam orangnya DJ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul en mie...JM banyak menjadi pendengar setia semalam...sekali sekala dia menyampuk...hehehe!

      Delete
    2. Hahaa...komen Mie ni win!

      Delete
    3. nIL ngak percaya ke? tanya DJ heee

      Delete
    4. JM...tak pecayeeeeeeeeeee!

      Delete
  6. Replies
    1. hahaha alamak sorry...hehuuuu....

      Delete
  7. Replies
    1. ala sory kak...jangan jeles-jeles ye kak...hehehe

      Delete
  8. Eleh yang memetir Ning Baijura si Nana lah. Aku cuma tambah sana sini je. Insha Allah ada next-next time tu. Yang pasti pasni turun Kolumpur kena transit lama sikit ah. Xde kejadian berdesup kelam kelibut gi epot macam aritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie baiklah ko buat kuuih talam tu...sian dzuli sampai mimpi2 kuih talam ko kekekeke
      sori dzuli aku bocorkan rahsia ko :p

      Delete
    2. hahaha ko adik ning baijura bie...ko jd jiana jain la kalo cmtuh...kehkehkeh...

      betul tu mrs, sian duli smpai termimpi2 kuih talam ko bie...next time ko dtg mmg wajibbb bawa kuih talam tau bibie karim oi.

      Delete
    3. Sampai mimpi ke. Dasyat wei. Sekali rasa confirm ko xmimpi dah. Siap xnak makan lagi dah hahaha. Insha Allah panjang umur murah rezeki aku bawa ler nanti. Eh? Sape nak jemput aku? Driver sign mati aku tu kan DJ. Kan?? Hihi.

      Delete
    4. InsyaAllah kalo xde hal...tp klo xde talam, aku tinggalkan tepi hiway jer!

      Delete
  9. best sangat! pas ni kita turun sendayan pulak eeeh..........ada orang nak buat open house kan :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kambeng bakar...kambeng bakar....habes la nana tak datang-datang lagi ni walaupun telah diseru beberapa kali...hehehehe

      Delete
  10. terima kasih korang sudi jemput aku..rasanya ini pertama kali aku cemar duli p lepak ngan blogger2 terkenal selain dari Lily heheh..harap korang tak serik lagilah dgn aku..jadinya, aku ne bukanlah misteri sgt mcm yg dikata sesetengah org tu kan? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. No prob zilla...thanks sbb dtg...aku takut ko je serik ngn ktorg bckp xbenti smpi lewat mlm!hahaha...xde la misteri sgt ko skng ni klo ngn aku...klo tserempak kt epot tu knal lah...hehehe

      Delete
  11. weiiii dorang makan sikit je?? insya allah next time tauuuu. post raya gathering. aku sapot ko, ko sapot aku time makan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu la ko aku suh datang taknak...dah aku terkulat2 sensorang makan banyak...huhuhu

      Delete