Wednesday, June 3, 2015

Spring in South Korea ::Day1.3:: Coffee Bay & Restoran Morio @Gwanghwamun, Seoul

Sambungan dari: Spring in South Korea ::Day1.2:: N Seoul Tower & Namsan Guesthouse 4, Seoul

lepas dah berehat seketika dan siap mandi solat semua...baru la segarrrr nak mula kan perjalanan lagi...dalam jam 5 petang kami pun bergerak meninggalkan guesthouse, terus ke Myeongdong Station yang terletak dekat dengan guesthouse kami nih...masa tengah jalan ni, tetiba ada ahjussi tegur...mungkin pelik tengok kami bertudung...borak punya borak, rupanya dia asal Busan, tapi dah lama merantau...now kat China kalo tak silap aku...mula-mula layan ok lagi...lama-lama aku rasa dia nak menggatal ngan sue!hahahaha siap nak suruh sue tulis-tulis kat tangan dia lagi...takleh blah betul!hahahaha!selepas kejadian ni buat kitorang realise, eh nape dongsaeng lebih senang mesra ngan aku...tapi ahjussi lagi suka sue...apekah?hahahaha!

terus kami blah dan masuk ke Myeongdong Station..,pertama sekali kami kena pi cari makan dulu nih sebab dah kelaparan giler...almaklum pagi tadi cuma makan chungmu kimbap...mana tahan weiii...dan menu kedua yang akan kami terjah pada petang ini adalah kaki bibimbap di Restoran Morio, Gwanghwamun!hehehe terus amek train menuju ke Gyeongbukgung Station, kena transit di Chungmuro Station dulu...sampai di Gyeongbukgung Station, kami terus menuju ke Exit 7...keluar jer, kena pusing ke belakang (u-turn), then masuk ke kanan...masa ni akan lalu di hadapan pejabat polis Seoul Metropolitan...memang ramai la polis-polis kat area ni...kemudian jalan jer terus...lepas jumpa simpang 4 tu boleh la kalo nak melintas jalan ke sebelah kiri...tapi kalo jalan terus pun boleh...sampai laaa nampak pin boling yang besar belah kiri!terus jer berjalan menuju ke pin boling tuh...
selepas pin boling tu kita akan nampak pintu gerbang macam kat bawah ni...haaa terus masuk dan turun tangga yang terdapat di situ...kat bawah tu terus belok ke kiri dan nampak dah Restoran Morio nih!baru nak excited, sekali tutup daaa...frust!pastu usha punya usha, rupanya dia tutup dan akan buka balik pada jam 6 petang...oh ye, untuk direction yang lebih details siap berpeta untuk ke Restoran Morio di Gwanghwamun ini, korang boleh usha blog Kay Dolce ini ok!ada juga direction kalo korang dari Gwanghwamun Station... 
sementara nak tunggu restoran ni buka, kami decided untuk ngopi dulu...tak korea laa kalo tak ngopi kan...hehehe kat bawah tu memang ada tempat main boling dan kedai-kedai makan...pusing-pusing terjumpa Coffee Bay...comel jer cafe ni tau...i loike...apa lagi lajulah masuk...terus ke kaunter untuk order minuman...macam biasa aku layan caramel macchiato...sue kena layan hot chocolate jer...kalo dia minum kopi, nanti abes semua toilet kat Seoul ni dia nak singgah!hahahaha harga kopi kat sini agak murah laaa...untuk caramel macchiato aku hanyalah KRW4,000...
sedapnyaaa caramel macchiato dia....nyum nyum...sejuk-sejuk nih memang syok laaa minum air panas kan...sambil minum, sambil aku susun balik itinerary yang dah lari nih...plan asal nakpi makan king crab petang ni terpaksa ditunda keesokan harinyaaa...trip kali ni kami tak gigih sangat follow itinerary...mana dan, dan laaa...mana takdan, esok cuba lagi...hehehe....
dah hampir jam 6 petang, kami pun meninggalkan Coffee Bay dan menuju semula ke Restoran Morio...sampai jer, Alhamdulillah dah buka...lega rasa hati...aku beriya nakpi juga restoran ni hari ni sebabnya restoran ni tutup on weekend!hari ni jer aku ada masa untuk ke sini...
masuk jer, ada ahjumma dekat dapur...aku pun gunala skill speaking korea yang tak seberapa ni...janji dia paham la kan...memula aku tanya dia 'kaki bibimbap setto?'...dia pun jawap yaaa...eh aku lupa nak cakap eh, kaki tu bukan kaki leg tu tau...hahaha kaki tu means oyster!pastu aku tanya gak laaa ayat azimat yang Bibie Karim ajar aku 'yogi dweji isoyo?'...haaa maksudnya ada daging babi ke kat sini...dia pun beriya cakap yogi obsoyo...takde laa maknanya...siap cakap kaki, kaki pastu sambung dalam bahasa korea...haaa aku paham la dia nak cakap sini ada kaki jer...oyster only...pastu aku tunjuk juga food restriction yang aku print siap-siap dalam bahasa korea tu ke dia...lepas dah puas hati, baru la aku duduk dan minta dia 2 setto untuk kaki bibimbap tuu...
dah setel 'berperang' ngan ahjumma, baru laaa kitorang duduk mengambil tempat...comel jer kedai ni...terasa koreannn sangat...tengah lepak tunggu makanan, ada ahjussi masuk...aku teringat cerita di blog Kay yang cakap ahjussi ni sangat peramah tapi tak pandai english...aku senyum-senyum jer la ke dia...dia cuba la tegur sikit-sikit tapi banyak cakap dalam bahasa korea...mana aku paham tu, aku jawap la kan...hehehe excited dia orang Malaysia datang kedai dia ni...
bila makanan sampai jer, wahhh penuh banchan atas meja!siap dengan sup seaweed lagi...aku ternanti-nanti gak raw oyster seperti yang Kay cakap, tapi nan hado...pasrah jer laa...pastu tak lama tu dolsot bibimbap pun sampai...dolsot tu means bowl panas tu...teruja betul tengok banyak oyster dalam tu...ahjussi dengan baik hatinya tolong tunjukkan macam mana nak makan bibimbap ni...mesti dia ingat kitorang 1st time makan kot...hehehe layan jer laaa...pastu dia nak letak minyak masa tu, kitorang tanya la minyak apa...dia cakap korea kami tak paham...pastu gigih dia buka internet dan cari gambar...rupanya sesame oil...hehehe baguskan ahjussi ni...
lepas ahjussi dah gaulkan, apa lagi terus laaa kami ngappp!hehehe nyum nyum...sedap aku suka!walaupun banyak sayur tapi sedap...oyster dia freshhh giler!oh ye, bibimbap ni tak macam yang aku biasa makan ada cili merah tu...yang ni takde pun...sebab tu kaler dia tak merah...masa tengah makan ahjussi offer diri nak ambilkan gambar...pantang aku pandang jer, mesti dia datang...risau kot-kot aku nak pape ke...pastu tengah kami makan pun sikit-sikit dia datang...walaupun tak cakap apa...tapi dari riak muka dia aku tau dia nakkk sangat sembang ngan kami...hehehe comel lah ahjussi!
masa tengah-tengah makan, tetiba ahjussi hilang...sekali dia balik dengan sorang member...dia suh member dia sembang ngan kitorang...member dia pernah datang malaysia dolu bawak tour group...hahaha gigihnya laaa ahjussi ni...mesti dia risau sangat tak dapat layan kitorang sampai panggil member dia...hahaha dah abes makan, kami terus bayar...aku guna apps korean language untuk minta bill...dia gelak bila dengar aku pasang apps tu...terus pantas dia bawa bill...hehehe harga untuk 1 setto kaki bibimbap adalah KRW7,000 saja...murah dan berbaloi-baloi!habis makan, kami nak keluar menuju ke Gwanghwamun Station, gigih tau ahjussi nak hantarkan...tapi kami kata takpe, kami tau jalan...taknak la susahkan dia...sedangkan dalam hati memang tak tau pun camne nakpi ke sana...tapi rileks laaa...kata traveler tegar kan...hahahaha!

24 comments:

  1. HAHAHAHAHHAHA. sumpah ahjussi tu comel. tapi kalau kena kat aku & Mimi sure panik sebab kitorang tak peramah. dah set favorite entry ni. heheheh tengkiu kakak dj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn comel sgt...hehehe aku mmg rajin layan org tua...untung pak & mak mertua aku nnti...eh?

      Delete
    2. aku teringat owner satu guesthouse yang azra penah duduk. dia concern apa azra makan & siap ajak beli groceries lagi

      Delete
    3. Haah kannn...bdk guesthouse aku comel...concern gk nkpi mna, dr mna blaa..blaa...hahaha

      Delete
    4. InsyaAllah satu hari nanti dapatlah pak & mak mertua tu...

      Delete
  2. Bagus ajusshi tu. Concern je dengan korang. Mungkin ingat korang first time datang Korea kot sedangkan dah mcm balik kampung pon. Hehehe. Menarik la kedai di. Boleh cuba kalau gi Korea lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal...terlebih mcurah concern dia tuh...hehe risau la ktorg xckup mkn n sesat kt seoul tu kan...dia lupa agaknya cmne kitorg leh smpi kdai dia yg jauhhh tersorok tu..kuikuikui...yezza sila kan cobaa...

      Delete
  3. kaki...ingat kan kaki apa .rupanya oyster...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe tu la kak..sy mula dgr pun gelak...hehe

      Delete
  4. aku bace smpi habis sbb nak tau kaki apa kau mkn 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ingt kaki apa woi..hahaha!

      Delete
  5. next trip mau jgk merasa makan di sini..mcm sedap jer!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe silakannn...moga berjaya jumpa yer...

      Delete
  6. Assalamualaikum... Hi, saya Kay!
    Patutla tiba-tiba trafik blog saya naik hehe Terima kasih perkenalkan kedai pakcik yang baik ni dengan details sekali, siap tanya unsur kehalalannya. Saya pon lupa nak inform yang pakcik ni hanya jual oyster semata-mata.

    Oyster dia sedap sangat kan? Saya rasa DJ makan bibimbap je, bukan yang set punya sebab harga dia murah dan xde raw oyster tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...hi kay!

      Hehehe terima kasih atas info yer...sorry sy 'curik' info kt your blog...hehe

      Ooo yeke..sbb rasanyaada sebut setto...myb ahjumma xperasan sbb byk sgt soalan kami mcm ayam ngn itik...hehe tp mmg bestlah oyster dia freshhh...thanks again kay! ;-)

      Delete
  7. Eh jgnlah minta maaf, memang diblogkan untuk di"curi" pon. Plus sy pon ada curi2 info dr blog DJ ni juga, tapi selalu segan nk tgglkan komen ;)

    Saya ada lagi satu kedai oyster yg khabarnya sama sedap dgn Morio ni. Area Hongdae sana dan apa yang bestnya dia bukak weekend! Dah pergi nnt sy dtg repot ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza kita mmg berblog demi 'dicuri' infonya oleh traveler lain...hehehe

      Oooo ada kdai lain ke?ini sudah bagusss...jgn lupa share nnti tau..insyaAllah ada rezeki ke sana lg nnti, boleh laas kami terjah!hehehe

      Delete
  8. Ambooiii .... gambar makan memang bersemangat !!! Hahahahahhahaaa

    Menarik sangat kisah JJCM DJ !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha bab-bab makan ni harus laaa semangat terlebihhh....yezza nantikan yer enghaz...ada banyak lagi episod JJCM di Seoul nih...hehehe!

      Delete
  9. Fuh gigih Ahjussi. Comel je gaya nak beramah mesra sampai bawa kawan siap. Ayat berharga tu sila jangan lupakan kot2 esok lusa ke Korea lagi kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ar comel gler...masa dia tlg amek gmbr ktorg tu ckp sumthing smbil gelak2...rupanya nk ckp kt cermin blkg ktorg tu nmpk muka dia, msuk dlm kamera...hehehe

      Amboi esok lusa yer....

      Delete