Wednesday, May 27, 2015

Spring in South Korea ::Day1.1:: KLIA2 to Incheon International Airport & Chungmu Kimbap @Myeongdong, Seoul

Sambungan dari: Spring Trip in Seoul, South Korea

pada lewat petang, 16 April yang lepas aku tunggu kedatangan sue ke rumah aku...sampai jer dia dalam jam 8 malam, terus kami bersiap solat semua dan bergerak menuju ke KLIA2...abah dan adik aku yang tolong hantarkan...sampai jer di sana, terus kami ke kaunter untuk verify boarding pass...masa ni dah amek masa sikit, sebabnya aku tak key in 'A' kat nombor passport masa web check in...dah cuak dah kalo kena bayar pape kan, sebab teringat pernah baca kalo salah key in info during web check in, boleh kena denda...sobsss...tapi nasib baikla takde kena apa pun...selesai urusan, terus menuju ke gate perlepasan antarabangsa...masa ni gigih asyik ambil gambar sebab nak update ke dini...saje kasik panas sikit sebab patutnya dia ikut sekali trip ni, tapi last minute tak jadi...huhuhu gigih siap buat flashback previous trip kami bertiga bersama lagi tau nak kasi bakar dia...hehehe
flight kami menuju ke Seoul adalah pada jam 1 pagi...masa ni terasa lambatnyaaaa masa berlalu...masa jalan-jalan dalam airport ni, ada orang tegur...dia tanya aku ni sekali group dengan dia ker...rupanya dia sensorang, tapi follow group dengan guide apetah nama...bayar sampai RM4,000 lebih untuk trip ke Korea ni...fuhhh aku dengar rasa nak pitam...kos tu aku leh pi Melbourne & Sydney kot...hehehe pas dah jalan-jalan takde hala tuju, aku ngan sue decided lepak kat Dunkin Donut, sebelah jer dengan gate perlepasan untuk ke Seoul...nasib laaa sampai awal, so tempat duduk masih kosong...sambil tu kita layan makan donut dan bekalan biskut tuna yang tak sempat nak sampai Korea tu...
dalam jam 12.30 pagi, kami pun bergerak menaiki flight...seat kami kat belakang sekali, seat yang 2,2 tu...patutnya seat aku kena duk kat tengah ngan couple lain, tapi awal-awal lagi aku dah pindah duduk tempat dini bersebelahan dengan sue...untunglaaa couple tu dapat seat kosong sebelah kan...hehehe tapi diorang tak ambil kesempatan pun...dan bila flight mula take off, sempat laaa kami berselfie kejap dan kemudian terus tidoooo!memula aku ni tido-tido ayam jer...sekali flight mula gegar!ada turbulence!terus aku kecuakan dan paksa diri tido jugak!nasib baikkkk laaa dapat tidoo juga dan mengabaikan ketakutan tu...huhuhu aku terjaga bila makanan diedarkan...masa ni aku pun tak paham ngan diri sendiri kenapa tak order makanan...gara-gara dengar cakap sue la nih, konon nak tido jer dalam flight...haishhh selama ni naik flight 2 jam pun aku order makan hoih...akhirnya sendiri sengsara kelaparan...pasrah jer laaa layan minum coke dengan ais jer....sobsss....
lepas tu dalam kelaparan, aku tido semulaaa....dan kemudian kami terjaga balik bila lampu dibukaaa semulaa...ready untuk edaran second meals pula...masa ni duk layan sunrise dari atas awan...Subhanallah...indahnya ciptaan Tuhan kan...asyik!
dan gara-gara dah tak tahan menahan lapar, aku pun order makanan...nasib tak baik, makanan dah habes...so kita order mi segera jer...sebabkan dalam perjalanan ke Korea kan, harussss ambil mood dengan order Nongshim Instant Noodle!hehehe nyum nyum...makan kongsi-kongsi jer laaa...bajet terhad...nasib sue makan sikit...eh.
dan tepat pada jam 8.30 pagi, kami selamat mendarat di Incheon International Airport buat kali  yang ketigaa...summer dah, winter dah dan sekarang spring...tinggal autumn jer lagi nih...Alhamdulillah...excited hoih masa ni...turun jer, excited macam first time sampai Korea kan..tetapppp nak ambil gambar welcome screen dalam bahasa melayu tu kan...hahahaha dasar perangai...
lepas dah selesai melalui immigration dan kastam, kami pun mencari surau kat dalam airport tu...tapi nan hadoo...pusing-pusing, turun naik juga la tapi tak jumpaaa...sobsss...last sekali pasrah jer laaa...kami terus menuju ke 7E untuk topup T-money dannnn beli banana uyu dan Milkis!yeay terus happy bila dapat minum minuman kegemaran di Korea ni...
dan daripada 7E tu, kami terus menuju ke Gate 5B yang terletak di hadapan 7E tu je...sebabnya kami nak  pergi cari bas nombor 6015 untuk ke Myeongdong...haaa aku nervous masa ni tau sebabnya ini 1st time aku nak naik bas dari airport ke Seoul!1st time datang dulu naik AREX, 2nd time datang naik airport taxi by guesthouse...kali ni baru nak cuba naik bas yang sering disebut-sebut ini...keluar jer Gate 5B tu dah nampak signage 6015 ni besar kat belah kanan...terus usha route kat signage tu...lepas dah konpiden kami di tempat yang betul, baru la kami beratur...untuk makluman, bas nombor 6015 ni akan melalui beberapa tempat utama di Seoul seperti Seoul Station, Namdaemun Market, Lotte Hotel dan station terakhir adalah di Myeongdong Station...harga tiket bas ini adalah KRW10,000 per pax...tak kira turun kat mana, harga sama jer...
tak lama lepas beratur, bas pun dibuka untuk penumpang masuk...bagi yang bawa beg besar, kena letakkan beg kat bawah dan driver akan berikan nombor untuk ditujukkan masa ambil beg nanti...kira bersistem la juga kan, takde main campak jer beg tu...tapi sebab beg kami berdua kecil jer, driver tu suruh bawa naik atas jer...naik je bas, sila bayar dulu yer...aku bayar pakai cash jer senang...mengikut bacaan aku, kita boleh juga beli tiket bas ni di kaunter kat dalam airport tadi, tapi aku rasa lagi senang bayar direct jer ngan driver kan...satu hal plak ko nakpi carik kaunter kat dalam airport tuh...haaa baru laaa rasa legaaa bila dah dapat naik bas ni...harap-harap tak salah naik bas...hehehe tapi sempat lagi tanya driver...Myeongdong?dia angguk...ok jom layan selfie sikit dalam bas ni! #abaikanmukatakmandi
di sepanjang perjalanan dari Incheon ke Seoul ni, mata kami dijamu dengan pemandangan cherry blossom!wahhhh terus excited tau dua sahabat nih...walaupun aku ni bukan laaa minah bunga sangatkannn tapi bila nampak sesuatu yang cantik dan indah tu, harus lah happy....tapi pemandangan indah ni makin lama makin menghilang bila kami semakin menghampiri bandaraya Seoul...
oh yer, masa menaiki bas ni, kami berdua tak sudah-sudah macam orang balik kampung sendiri tau...kejap-kejap eh ni jalan pi Shin-do Island kan...eh ni KBS tu kan, eh tu 63 Building laa...haa lepas ni lalu jambatan tu kan. eh ni Namdaemun Market laa...hahahah kecoh tau!bajet kampung ler tuuu...kuikuikui tapi aku taknak declare laaa Seoul ni kampung aku...kang kaklong kawasan marah plak...#jelingbibiekarim
dan selepas hampir 1 jam dalam bas tu, akhirnya kami tiba di Myeongdong Station...bus stop di Myeongdong ni berhampiran dengan Exit 8, Myeongdong Station...turun jer tu, angin sejuk menerpa...wahhh sukanyaaa...best giler cuaca dia...kitorang berdua memang suka sejuk-sejuk gini, tak payah pakai baju sejuk pun...t-shirt biasa pun dah cukup...hahaha masa turun dari bas ni. lain macam betul feeling diaa...happy kemain nampak Myeongdong ni macam nampak Gedung Harian kat Kuala Pilah!bajet nostalgik sangat...hahaha 

dan dari bus stop kami terus berjalan menuju ke destinasi pertama kami untuk mengisi perut iaitu Chungmu Kimbap!kudos to kaklong kawasan Bibie Karim atas direction yang senang tu...kalo dari Exit 8 tu, terus jer jalan menuju ke arah Exit 7, lepas Exit 7 tu pusing ke kanan ke arah Migliore...then jalan jer terus sampai laaa korang nampak Body Shop belah kanan...then hati-hati jangan sampai terlepas kedai Chungmu Kimbap kaler kuning ni tau...kalo korang terjumpa Innisfree tu maknanya dah terlepas...dia sebelah jer Innisfree tu...untuk direction dari Exit 6 pun sama jer...nak tahu lanjut leh refer blog Bibie Karim ni...Chungmu Kimbap ni menjadi makanan ruji Bibie semasa beliau di sana...hehehe
sampai je aku kat depan kedai ni, aku tak terus masuk...sebabnya aku sakan mengintai seseorang...sapekah?hehehe sebenarnya sebelum datang ni, aku ada sembang dengan Jea Mohamad dan plan kalo sempat nak jumpa dia...masa aku sampai ni dia dah 2 minggu bermastautin kat Seoul dan akan pulang ke Malaysia pada petang tu...dia ada bagitau kalo kul 11 pagi aku tak muncul, dia akan balik jer...jumpa kat tepen jer laa katanya...hehehe so aku sampai tu dalam kul 10.45 pagi, bajet mesti dia dah takde dah...sebabnya dia nak kejar ke airport plak petang tu kan...sekali duk terjengah-jengah, tetiba kena sergah dengan Jea!hahaha terus muah muah ciked sikit dan kitorang pun terus masuk ke kedai...
tanpa membuang masa kami terus order 2 set Chungmu Kimbap...harganya adalah KRW7,000 per set...selalu duk tengok Bibie jer makan, kali ni dapat juga aku rasa sendiri...sedappppp tapi awas!pedasss!dan paling tak sangka, sotong dan radish tu sejuk hoih!hahaha tapi sup panas tu leh laaa kasik rendam sotong tu kasik panas, selain tu boleh reduce kan sikit kepedasan dia tu...pastu makan plak dengan kimbap tu kan...sedapnyaaaa...nyum nyum...
sambil makan, sambil sembang kencang macam kan dah lama kenal...hehehe macam-macam info yang diberikan oleh Jea mengenai Seoul masa ni...dah beralih takhta dah kot kaklong kawasan Seoul skang ni...hehehe...dalam duk makan tu, sempat berselfie nak kasik jeles orang kat Mesia nun...ehem #jelingsaidatulnazladanbibiekarim dan tak lama tu, kawan-kawan Jea pun datang join kami makan...oh lupa nak cakap, masa ni Jea kagum ngan aku dan sue sebab bawa beg 7kg jerr...hahahaa!
lepas dah kenyang, tak leh nak sembang lama sangat pun sebab Jea dan rakan-rakan dia nak kejar ke airport pula...dan sebelum berpisah, sempat laa kitorang bergambar bersama dan Jea tolong tunjukkan jalan ke Hello Kitty Cafe yang baru dibuka kat Myeongdong...memang terbaekkk...boleh la terjah nanti...hehehe selepas berpisah dengan Jea, aku dan sue pun mengorak langkah untuk menuju ke penginapan yang telah kami booking untuk 4 malam di Seoul...dengan harapan dah boleh check in...huhuhu....

33 comments:

  1. Gambar welcome sign kat arrival gate tu adelah wajib utk disnap ok... Aku pun tak penah miss

    Hadehhh tetiba rase nak makan chungmu kimbap... Walaupun pedas tapi nikmat sungguh makan time sejuk

    Errkk ape je ko bawak dj?7kg jer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ko pun sama azra?hahaha memang takleh miss la kan amek gambo kat situuu...walaupun samaaaa jer kaler dia...hehehe

      sedapnyaaa makan chungmi kimbap...aku kalo makan takleh henti tapi rasa nak nanges tahan pedas...kuikuikui

      7 kg tuuu aku bawak yang wajib jerrr...hahahaha!cheapskate tau nak beli luggage masa pergi...hehehe

      Delete
  2. eeh kejap 7kg?? ko pegi sana berape hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa 5h 4m jer...tapi aku pnah pi seminggu lbih pun bawak 7kg jerrr malas amek luggage...hehehe

      Delete
  3. kat koya gak baru jumpa jea eh....syok la repeat koya byk kali

    tgh kumpul minat nak p korea ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kebetulan plak sama tarikh pi dan ada peluang nak jumpaaa...hehehe

      haaa sila la kumpul minat tu...nanti sekali dah pi, asyikkk nakpi je keje nyaa...hehehehe

      Delete
  4. Curlastt kann korang...pertemuan blogger kt seoul gitu. Gile si jea ni 2 minggu kt koya? Haruslah berebut takhta kak long Kawassn dgn si bibie 😆😆😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kebetulan jer ni nana...jea pun takde program dahhh...hehehehe dia memang giler...pastu dah leh ambik takhta kaklong dahhh...hahahaha matiklaaa bibie marah nanti...hahahaha

      Delete
  5. aku hari2 pon dok rujuk info dari kaklong :) terima kasih kaklong, nanti i gulungkan kimbab utk ko, eh..

    sedap jungmu kimbab ni, lg sedap bila org belanja :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe so ko takleh jadi kaklong la eh...ok laaa kakngah pun boleh laaaa...hahahaha amboi bodek baik punyerr.....hehehehe

      Delete
  6. Replies
    1. hehehe cukup jer 7kg punn...hehehe

      Delete
  7. akhirnya entry yang ditunggu tunggu tiba. hahahaha. menyumpah aku tgk chungmu kimbap tu. lagi ko cakap pasal sotong tu sejuk. lagi aku teringin makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yezzaaa teruskan lg mnyumpah sbb lps ni ada banyakkkkk lg tmpt mkn aku nak tyg ke ko...hehehe

      Delete
  8. dj,
    cer ko ajar aku cara nak pack 7kg jek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nmpk gayanya next time aku packing kna amek gmbo dan upload kt sini lah...hehe

      Delete
    2. aku setuju jika ko post satu entry psl packing hahaha

      Delete
    3. Oraittt...insyaAllah next trip klo aku x pack last minute...kuikuikui

      Delete
  9. lagi satu...cukup semua musim....bestnya dapat rasa perbezaan musim di negara orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak..rezeki...inayaAllah moga ada rezeki nkpi autumn pula...

      Delete
  10. Milkis jugak jadi pojaan hati...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la psl en mie.minum kt mesia xfeel laaa...hehehe

      Delete
  11. Terus aku rasa macam nak tuntut royalti sebab banyak sangat nama ku muncul kat sini. Kak Long kawasan milik si Azra oii sebab dari dia lah aku tau kedai jungmu ni. Sedap kann???? Aku baca ni disertai dengan aktiviti 'penelanan air liur' non stop. Damn betul!! Keji keji. Alhamdulillah korang berjaya jejak & menjamu selera kat situ.

    p/s Surau kat situ (Arrival), kena ikut hala ke Arex. Sebelum turun escalator akan ada signage tunjuk prayer room.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha banyak la ko punya royalti kannn...hakhakhak...ye la azra kaklong kawasan korea yang dah meluaskan jajahan ke jepang plak skang nih....hahahaha aku lapar hoih tekak teringin nak berbuka lauk korea nih...ottokeee???

      lor ye ke...aku tak jupe la...huhuhu takde rezeki...tp noted ah utk next trip...hehehe

      Delete
    2. kisah sedih tak jumpa surau kat epot ni aku dah mengadu kat kaklong dulu2..huhu

      Delete
  12. Hehuuu rugi xtanya kaklong awal2...sobsss....untung jd kaklong....semuaaaaa pun tauu...hehe

    ReplyDelete
  13. Jea dah jadi macam Duta Blogger dah. Hari tue jumpa dia kat Myanmar, ni geng2 Korea plak jumpa dia kat Korea. Dah macam fulltime traveller dah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mmg laa...semua dia jupe kt oversea kannn...hehehe

      Delete
  14. Fyi: Harga tiket bas 6015 sudah naik ke 15000won seorang. Apr 2016.

    ReplyDelete