Tuesday, May 12, 2015

Trip to Langkawi ^^Day2.1^^ Pantai Cenang & Panorama Langkawi Cable Car in The Oriental Village, Langkawi

di kesempatan ini aku nak ucapkan mekasih pada kawan-kawan yang baik hati memberikan poskad dan ole-ole dari luar negara....thank you Bibie Karim & Liana!teruja sangat nampak gambar blue mosque tu...bila laaa aku akan sampai ke sana...insyaAllah 1 fine day... =D

hari kedua di Langkawi, kami bangun awal...lepas subuh lepak layan sunrise kat balkoni chalet...pergh cantik seh dengan pokok kelapak, sawah bendang...nyaman sungguh rasa masa ni tau...rasa nak duduk lama-lama jer layan sunrise...walaupun sun tak nampak sangat...hehehe...lepas tu terus kami bersiap-siap untuk keluar...
dalam jam 8.15 pagi kami pun keluar dari chalet...masa ni baru nampak keadaan sebenar chalet ni...semalam sampai dah malam...cantik juga sebenarnya chalet ni...comel-comel jer unit chalet yang ada kat sini... 
masa check in semalam, owner chalet ni bagitau yang diorang ada sediakan breakfast mulai jam 8 pagi...tapi dia cakap complimentary jer breakfast ni, jangan expect macam hotel laaa kan makanan dia...sebab dia cakap ada orang komplen dalam tripadvisor ke booking.com cakap breakfast diorang tak best gitu...haaa untuk aku, telan jer la apa orang bagi kan...ok la ada nasi lemak bungkus, kuih muih dan roti bakar...cukup la untuk memulakan hari....
lepas dah kenyang balun beberapa bungkus nasi lemak, kami pun bergerak meninggalkan chalet...terus menuju ke Pantai Cenang yang terletak tak jauh dari chalet ni...baru awal pagi, tapi dah dapat merasakan kebahangan hari ini...panasnyaa dan teriknyaaa matahari...tapi semua tu terus tak ingat bila tengok keindahan Pantai Cenang ni...biruuuu jer air dia...tenang...orang pun tak ramai lagi masa ni...sempat jer ambil gambar selfie dan share dalam group wassap...kasik diorang jeles sikit...sape suh taknak pi kan...
dari Pantai Cenang ni, kami terussss menuju ke Langkawi Lagoon Resort...sebabnya pada jam 10 pagi, sara ada appointment dengan HR hotel dan student dia yang sedang praktikal di situ...sambil sara jumpa diorang, aku ngan chubby duk round pusing resort...cantik gak resort ni...tapi harga pun cantik gak laaaa...
lepas dah selesai urusan sara, barulah kami bertiga bergerak menuju ke The Oriental Village!tempat wajib laaa kalo dah sampai Langkawi ni kan...walaupun dah pernah pergi, tapi ingat-ingat lupa juga laaa jalannya...nasib baik ada signboard arah yang comel ni di sepanjang jalan...gerenti tak sesatlah!
sampai jer di The Oriental Village, tengok dah ramai orang...nasib skill parking level teratas...main selit mana boleh jer laaa...hehehe panas nyaaa masa ni...aduhai rasa taknak jalan bawah matahari...perit rasanya kulit...bila tengok ramai orang ni, cepat-cepat kami menuju ke kaunter untuk membeli tiket...kami beli tiket Skycab yang termasuk sekali dengan SkyDome dan tiket ke 3D Interactive Art Museum dengan harga RM47...
dah dapat tiket, tanpa buang masa terus pi beratur nak naik cable car...sekali masa beratur baru tau kena masuk SkyDome dulu...baru lagi kot SkyDome ni sebab dulu datang takde lagi...takde apa sangat pun dalam ni, tayangan macam 3D kita naik roller coaster tapi tanpa spek 3D...buat pening kepala aku jer masuk tempat ni...rasa loya nak muntah pun ada...huhuhu nasib baik kejap jer...
dan kemudian tiba laaa masa yang dinanti-nantikan...walaupun gayat dan tahu cable car ni tinggi giler...tetap nak naikkan...hahaha hasilnya, menggayat dan mengejung dalam cable car tu!hahaha tapi seriusly perjalanan dari bawah ke platform pertama ni dikatakan paling curam dalam dunia!so seram dia tu memang lain macam sikit!kami naik pula sekali dengan couple mat salleh...laki dia suka duk goyang-goyang buat aku serammm...tapi bila lama-lama duk sembang tu, aku ok la sikit...
sampai di platform yang pertama tu kita turun dulu layan bergambar...cantiknyaaa pemandangan kat atas ni...semua pun nampak biruuuu...termasuk aku!hehehe angin pun kemain kuat hoih masa ni...rasa nak terbang jer...
tak lama pun di platform pertama tu, kami naik lagi sekali cable car untuk ke platform kedua yang lebih tinggi, yang terletak di atas Gunung Machinchang...masa ni tak gayat sangat dah sebab tak securam yang pertama tadi...masa ni ternampak SkyBridge yang dah lamaaaa tutup tuh...kalo ikut website, hari kami pergi ni sepatutnya dah mula operasi balik...tapi takde pun...masih ditutup untuk pengunjung...
sampai di platform kedua ni, kami terus panjat tangga nak pergi ke tempat yang lebih tinggi...masa ni angin kuat giler...abes terbang tudung semuaa...walaupun matahari terik, tapi tetap sejuk...i loike!ramai giler geng arab masa ni...layan jer laaa...bila ramai sangat atas tu, kadang terasa macam bergoyang juga platform tu...huhuhu serammm...tapi view memang superb!kalo duk lama layan perasaan pun boleh...
tapi sebabkan banyak lagi tempat nakpi lepas ni, kami pun segera turun...masa turun baru dan nak ambil gambar kedai souvenir yang terdapat di platform atas ni...boleh laa nak beli buat kenang-kenangan...dan masa beratur nak naik cable car tu, duk tengok orang dapat naik cable car gambar Tun M, kami pun gedik-gedik la nak jugakkkk....sekali sampai turn kami, yeay dapat jugaaa naik cable car gambar Tun M!hahahahaha petanda apakah ituuu....tunggu.....hehehehe!

24 comments:

  1. elok sungguh cuaca. menyerlah kan seri wajah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seri wajah sbb qu puteh qu puteh baru laaa puteh!kuikuikui

      Delete
  2. sayup je rasa nak cable car ni kan. tp apadahal dj. ko kan dah duduk atas lantai crystal cable car kat HK dulu kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha lupa plak kehebatan aku masa tu kan...bkn takat duduk, siap baring kooo...hahaha

      Delete
  3. Wah tiket dah naik...

    Berkira kan... padahal kalau gi negara orang... main bayar je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiket tu tmasuk 3d museum en mie...tu mhl sikit...hehehe tu la siap buat2 lupa convert ke rm kannn...hahaha

      Delete
  4. dah lama x g langkawi... huhuhu

    ReplyDelete
  5. Hahaha aku kalau naik natang tu pun aku saje goyamg2 kasik org cuakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha denggg aku xnk naik ngn ko...hahaha! Tp yg ni gayat gler weh sbb leh rasa dia berayun Bila angin kuat...serammmm...

      Delete
  6. Dah ade 3d museum dah kat langkawi... bertambah lagi tarikan... ramai tol org kat cable car...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah baru launch masa kami pi nih...langkawi tu ntah bilanya tak ramai org kann...huhuhu

      Delete
  7. DJ..yg kat atas tu aku tau...ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg atas prau@ssbj ker...hehehehe salah guna acc la tu....

      Delete
  8. Bila nak jejak Langkawi ni!! Lawa nye sunrise. Lawa nye langit biru! SkyBridge tu haraplah buka nanti aku xpenah gi lagi sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila la cari tiket!hehehe jgn kata ko weiii...aku yg dh bpe kali pi ni punnnn xdpt pi lg skybridge tu...sobsss

      Delete
  9. Sekarang dekat Langkawi. Baru balik dari naik cable car. Sky Bridge dah bukak tapi azab giler nak ke sana ke turun dalam 230 m.penat giler tapi katanya bulan 7 nak buka mcm lift dari station cable tu ke sky bridge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo yekee...wah untunglaaa...hehe klo cmtu kna repeat ler lngkawi ni..hehe btW Thanks for the info ya...

      Delete
  10. thanks for sharing... dapat sikit idea mcm mana tmpt ni.. baru nak pegi hujung november ni.. =)

    ReplyDelete