Tuesday, January 30, 2018

Tahun Baru 2018 di Gunung Datuk, Rembau

Sambungan dari: Girls Day Out: Sunway Lagoon!

yeahhh aktiviti terakhir sempena cuti hujung tahun 2017 dan merupakan aktiviti hari pertama aku di tahun 2018 adalah memanjat Gunung Datuk di Rembau!gila gigih ni wehh...kul 6.30 pagi berkumpul aku dengan Ab, Fariha dan Zu di McD Bandar Seri Putra...then naik satu kereta gerak ke R&R Seremban untuk breakfast dan kemudian gerak terus ke Hutan Lipur Gunung Datuk...sampai sana dah kul 8.30 pagi...memasing sibuk la bersiap, pergi toilet, warming up semua lah...masa ni langit dah mendung dah, tapi kami pasrah nak naik juga laaa...dah sampai kannn...

aku excited sikit dengan pendakian kali ni sebab nak pakai kasut baru...kemain laaa selama ni hiking tapi pakai kasut yang salah kannn...kali ni nak try test laaa keberkesanan bila memakai kasut yang betul untuk hiking...aku beli murah-murah je masa sales kat Sport Direct, beli Mr Gelert ni dengan harga RM100++...
Puncak Gunung Datuk ni berketinggian 855 meter, tapinya perjalanan nak menuju puncak adalah sejauh 2 km saja...masa tengok ni, macam eh, lagi dekat dari Gunung Angsi...Gunung Angsi perjalanan menuju puncak je dah 5 km...tapiii tak mudah pandang rendah la sebab dah dengar orang cakap, Gunung Datuk ni trek dia mencanak...walaupun by km dia kurang dari Gunung Angsi...
awal perjalanan kami disambut oleh anak sungai...tapi sendu je laaa...takde feeling nak cecah kaki dalam air pun...macam mengalir tak mengalir je air dia kannn...kena jalan mendaki sikit jeee then sampai di pondok untuk bayar permit sebanyak RM5 seorang...tapi masa kami gerak dalam jam 9 pagi ni, takde orang pun lagi...so balik nanti la baru bayar permit ni...
lepas sikit dari pondok ni, aku tengok memasing lajuuu je terutamanya Ab, so aku ajak semua ambil gambar bersama dulu...lepas ni mau dah berpisah-pisah dah semua orang kannn...sebab ikut pace masing-masing...terutamanya aku yang paling slow nih...so ambil gambar kat pokok besar gila dalam hutan ni...
lepas tu kami mula mendaki ikut pace masing-masing...Ab awal-awal dah hilang dahhh sebab dia fit kan...Zu dan Fariha memula nampak gak bayang...tapi lama-lama hilang dahhh...lagi kat part yang mencanak gila tu...ada kawasan kat Gunung Datuk ni yang gila mencanak dan berbatu...memang penat gila kat sini weh...aku tak sure bape puluh kali aku berhenti tah masa ni...sedangkan masa ni tak sampai half pun lagi perjalanan tau...gila lah, rasa nak give up...ada masa rasa nak cramp, spray kat Ab plak...silap percaturan betul...memang penat gilaaa...bertukar-tukar la partner hiking aku masa ni...ikut pace aku...hehehe...
masa tengah hiking ni laaa dapat berita tak best dari Baz, rakan seKinabalu aku...katanya company kami book tu tak dapat date kami nak on Februari, so dia suh tukar ke September...jadahnya la kannn...tapi malas nak pikir masa ni, suh tunggu abes sengsara aku ni baru aku bincang dengan tenang apa nak buat...hehuuu tapi sedikit frust laaa sebab dah excited, training beriya kannn walaupun tak bape fit lagi....sobsss...
lepas sejam mendaki, barulah aku sampai kat tempat mendatar dan rehat...kat sini memang aku melepak la kejap sambil sembang ngan orang yang ada kat situ gak...mamat tu siap dah patah balik...dia cakap dia jalan kat signage 1.1 km depan tu sikit je, then patah balik...hahaha ok aku kena pastikan aku lebih sikit dari dia nanti...gitu tau azam....hahaha...dan finally sampai gak aku kat half perjalanan mendaki Gunung Datuk ni...ada masa aku rasa nak givap, ada masa rasa nak teruskannn juga...
dalam sejam setengah mendaki, Ab message cakap dia dah sampai puncak...hahaha gila mamat nih...aku separuh je baru mendaki ni...yang aku ni acah-acah baik cakap la, takpela Ab, kalo rasa nak turun tu, turun la tak payah tunggu aku...sekali dia turun betul kauuu...hahaha adoi laaa kawan aku sorang ni...sadis!memang takleh cakap kias ngan dia ni, dia ikut betul-betul...hahaha yang Zu pula duk anta gambar kat aku, duk bagi semangat cakap tunggu kat atas...aku duk cakap gak jangan tunggu aku, tapi Zu dan Fariha tunggu gak aku...hahaha...siap masa aku mendaki ni, aku nampak Ab melompat-lompat turun bawah, ambil kunci kereta dari aku tau...haishhh...geram je tengok dia nih...hahaha...
sepanjang perjalanan mendaki ni memang jumpa ramai orang...ada jumpa budak kilang Mamee yang aku audit last year, ada yang jumpa group hikers duk puji semangat kakak gemok ni hiking...hahaha sedikit sebanyak memberi semangat la kat aku nak teruskan menuju puncak...haaa dalam hutan ni, ada banyak signage baki jarak...ada masa membantu, ada masa psiko gak rasa wehhh...tengok 300 m macam dekat, tapi hazab diaaa...dah la hujan tetiba masa dah nak sampai atas tu...sedih btol rasa daki sorang-sorang dalam hujan ni weh...aku dah bagitau Zu dan Farihah dah turun je sebab dah hujan...diorang degil gak nak tunggu sebab kononnya lagi dah dekat...
penat gila weh daki Gunung Datuk ni...dengan penat, hujan lagi...dah hujung tu nampak batu besar dah nak dekat dah...tapi tenaga aku macam dah abes gilaaa...rasa nak nanges je wehh...seksa nak naik sampai atas batu tuuu...huhuhu nasib baiklahhh pakai Mr Gelert so kaki kurang sakit wehhh masa naik ni...licin pun tak rasa...memang sangat membantu!hehehe...
dan akhirnya selepas hampir 3 jam mendaki, aku jumpa tangga pertama ni rasa nak menjerit happy!hehehe seronok gila walaupun penat gilaaaa...naik lagi tangga berikutnyaaaa dan jerit nama Zu dan Farihaa...bila dengar diorang menyahut, rasa lega gilaaaa...sikit lagi nak sampai puncak wehh...hahahaha tangga ni tangga baru, diorang cakap tangga sebelum ni hazab gila...rezeki aku la pi ni tangga baru...selesa sikit...masa kat atas batu ni kena hati-hati sebab licin, hujan kann...
sampai atas tu terus rasa hilang penat tengok view berkabus ni...cantikkk...view memang 360 darjah laaa kan sebab atas batu tu...tapi seriously kena hati-hati lagi masa hujan ni sebab kalo jatuh tu memang takde ampun dahhh...huhuhu..aku duduk lepas lelah kejap je, sebab lepas tu Zu dah bising nak turun...sebab esok kerja....hahahaa...
so sebelum turun, sakan la kita berposing kannn...pergi 4 orang, tapi posing kat puncak 3 orang jer...masa nak sampai je atas ni, Ab dah message dah bagitau dia sampai kat kereta dahhh...hahaha...untunglaaa fit kannn...sobsss...tapi dalam fat aku pun, walaupun 3 jam nak sampai puncak, tetapppp sampai tauu...hahaha...
kat tempat kami berdiri ambil gambar ni ada bekas tapak kaki Hang Tuah katanyaaa...tapi sebelah je laaa...katanya sebelah lagi ada kat Bukit Batu Putih di Port Dickson...aku pun tak sure kesahihan lagenda ni...tapi itulah seperti yang dikatakan oleh ramai orang...
sakan posing tepi batu, sambung ambil gambar pemandangannn...pastu sempat gak bergambar dengan signage puncak Gunung Datuk tu dalam renyai hujannn...sejukk masa ni, tudung yang berpeluh pun jadi macam berais weh masa ni...hehehe...macam kat Mossy Forest pulak rasa dia masa ni...
masa naik ni kan, langsung tak sakit kaki aku weh pakai Mr Gelert ni...best lahhh...kalo tak tu, selalunya naik je dah sakit kaki...turun apetah lagi kannn...hehehe terus suka tau dengan Mr Gelert...betul lah cakap seorang hiker lagenda, Abang Suhaidy Zakariya, pentingnya penggunaan kasut yang betul masa hiking nih...hehehe...
dan dalam jam 12.30 petang kami pun mula turun...masa turun ni seksa gila weh...sebab hujan makin lebat, pastu licin...pastu curam plak kan, memang sakit kaki laaa....Zu dan Farihah memang taknampak dah masa turun ni...ada masa memang aku sorang je dalam hutan tu...seram gak weh...dah la gelap sebab hujan...huhuhu masa ni kalo jadi pape, memang abes aku ni...tawakkal je laaa...seram sejuk gak weh, sebab tetiba lagu dalam handphone aku stop bunyi...huhuhu then sampai kat kawasan cerun curam berbatu yang hazab tu la paling hazab...aku dah penat gila, air dah takde...exhausted gila...rasa nak nanges je wehhh...aku dah hampir givap...dah duduk dah, rasa nak tido je sebab penat gilaaaa...sorang-sorang plak tu...hampir moral down gak laaa...tengok plak km jauh lagi...nasib baik tetiba ada family naik, aku sembang ngn diorang, aku bagi diorang coklat...then baru la ada semangat balik untuk terus turunnn...
selepas 2 jam setengah turun, rasa gigil kaki...sampai juga kat bawah...sempat pi bayar permit RM5 dan gerak menuju ke kereta...sempat tukar kasut, then ambil beg...pi lepak minum ngan budak-budak ni...kemain lamaaa Ab duk berehat kan...Zu dan Farihah pun lama gak tunggu aku...gigil weh minta air masa ni...gila lah dia punya penat!huhuhu gila rasa nak nanges...hahaha pastu rehat jap sambil saling membahan, aku pi tukar baju...then suh Ab drive gerak carik makan...sempat layan masak lomak cili api seround kat Pedas...pijar muka makan sebab pedas gilaaa tapi puas hati!lapar punya pasal, lupa ambil gambar weh...dah abes baru ingat...hehehe...
then sempat singgah tepi jalan beli itik salai, ikan salai, daging salai, kerepek, cempedak goreng...kemain sakan memasing shopping ye....hehehe masa ni dah happy balik dah aku...hilang penat dahhh...masuk je highway, jemmmm weh...so kami decided masuk ke Senawang...solat kat Lavender Heights...
dah solat semua, sempat layan mengopi di Mr Manshor Kopitiam Power...layan kopi dan roti seround sambil menyembang...lepas tu kami pun gerak balik ke Bandar Seri Putra dan berpisahhh...malam tu badan aku panas weh...mayb sebab hujan kan...tapi Ab dengan Aju cakap aku kena sampuk kat Gunung Datuk...sebab tetibaaaa lepas tu aku semangat lain macam nak hiking...lepas dari Gunung Datuk ni, berturut-turut aktiviti hiking aku weh...hahahah kemana lagi aku hiking di tahun 2018 ni?haaa tungguu...
maka dengan itu, berakhirlaaaa percutian hujung tahun 2017 aku dengan jayanyaaa...penuh dengan aktiviti makan dan acah-acah fit...hehehe nasib baik tak EL esoknya tu sebab penat gila dan badan panassss...lepas telan panadol tu barulah ok...hehehe...ok sambung nanti...

16 comments:

  1. wahhh...respect la... torbaikk!! kira semangat tu kuat boleh naik sampai atas, inspirasi betul!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la rezeki nak sampai atas la tu...Alhamdulillah...tak putus semangat di tengah jalan...hehehe

      Delete
  2. Kalau mendaki, pastikan bawak min 2 litre air... teruskan mendaki ke puncak jaya!

    Saya dah setahun lebih tak mendaki, lemau je rasa nak mula semula ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku biasa bawak 2 botol kecik je, malas nak beratkan beg...tp next time kena well prepared la sebab gunung kan...bukit leh laa 2 botol kecik tu...hehehe meh laa mendaki bersamaa...tapi aku slow je la, tak laju pun...janji sampai puncak wpun jauhhh kena tinggal...hehehe

      Delete
  3. Inspiring hike! ..ada satu soaalan. Di kawasan gunung datuk ada surau tak?

    ReplyDelete
  4. wowwww ada nama denπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

    ReplyDelete
  5. Pastikan jangan jalan sorang dlm hutan. pastikan ada buddy. Kawan pun tak sepatutnya tinggalkan sorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.dah ada yang tegur dah lepas kejadian ni.hehuuu

      Delete
    2. org tua2 pesan - klu nak tau kwn sejati gi la mendaki gunung... klu boleh susah senang bersama, naik dan turun seiring tu la kwn sejati

      Delete
    3. haah tapi nya masa ni saya yg tak bg diorang tunggu saya, sebab saya too slow...hehuuu...

      Delete
  6. Hi..thanks for this useful info blog (^_^) ..i want to hike gunung datuk next 2weeks..naik aroud 3jam je?.. last time (many years ago).. hiking nak naik dlm 4jam juga lah..turun pon around 4jam..ada jalan baru ke?..ke kami yg slow naik & turun? (>_<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha saya aritu 3 jam naik pun dah paling last among kawan-kawan...hahaha sadis gila rasa...turun laju sikit tp tetap rasa nak mati dah...hahaha ada member buat sejam setengah je naik dan turun!hahaha

      Delete
  7. kawan memang banyak..tapi part kena tinggal blkg rasa tak berapa seronok la kan. kawan yang memahami erti berkawan akan sentiasa bersama kita. ada beza tu antara 'kawan'vs'sahabat'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha rmai plk slh phm post ni. Btw sy yg xbg mereka tggu sbb i am too slow. But its okay we learnt from mistakes. Xleh jln sorg dlm hutan

      Delete